Inclusion of buffalo milk artisan yogurt in the feed for Iaying hens Isa Brown and its effect on egg production and quality

Authors

  • Abel Ortiz-Milán Universidad de Guantánamo (Guantánamo, Cuba).
  • Solimar Gómez-Sarabia Universidad Territorial Deltaica Francisco Tamayo. (Tucupita, Venezuela).
  • Osmany Jay-Herrera Universidad de Guantánamo (Guantánamo, Cuba).
  • Odelin Brea-Maura Universidad de Matanzas Camilo Cienfuegos (Matanzas, Cuba).

DOI:

https://doi.org/10.19053/01228420.v14.n1.2017.6091

Keywords:

additive, birds, lactobacillus.

Abstract

A total of 240 birds were used in the state of Delta Amacuro, Venezuela, for 60 days in order to assess the inclusion of 0 (control), 5, 10 and 15 ml of anisan yogurt / bird / day in the feed for laying hens Isa Brown, and its effect on egg production and quality, according to completely randomized design with four treatments and six repetitions, each repetition consisted of 10 hens. At the end of the experiment it was found that the total egg production (3.04, 3.22, 3.38 and 3.58 kg/bird), the laying rate (88,66, 90.00, 93.33 and 96.66 %), conversion (2.37, 2.24, 2.13 and 2.01 kg feed/kg eggs) and egg weight (58.96, 60.86, 62.33 and 65.26 g) improved significantly in birds to the extent that it was increased on feed the buffalo yogurt dose. The percentage of broken eggs did not differ between treatments, while in the percentage of eggs hulled and dirty eggs was significantly superior for 15 ml of yogurt with respect control. The sensory characteristics of cooked egg (smell, taste and texture) showed no significant changes according to pane|ists’ criteria. It is concluded that the inclusion of artisan yogurt made from buffalo milk in the diet for laying hens Isa Brown stimulated laying rate and egg size without significant effects in the sensory quality of the egg.

Downloads

Download data is not yet available.

References

López JR. Perspectivas de la crianza del búfalo de agua (Bubalus bubalis) en la Amazonia Ecuatoriana. Revista Amazónica Ciencia y Tecnología. 2013; 2(1): 19-29.

Hurtado T. Determinación de la calidad sanitaria y organoléptica del queso artesanal con procesamiento de la leche de búfala a partir de la pasteurización. Tesis en opción al título de Máster. Facultad Agroforestal, Departamento Agronomía, Universidad de Guantánamo. Cuba. 2015.

Metchnikoff E. The prolongation of life. En: Optimistic studies. Heinemann, William. Ed. G. P. Putnam & Sons, London, UK 1907, 1-100.

Carro MD, Ranilla MJ. Aditivos antibióticos promotores del crecimiento de los animales: Situación actual y posibles alternativas. Departamento de Producción Animal Universidad de León. 2005.

Pérez G. Una nueva herramienta profiláctica: “La exclusión competitiva en avicultura”. Venezuela Avícola. 2005; 11(3): 25-33.

Rodríguez O, Martín Y, García A, Núñez M. Suero fermentado por lactobacillus casei y lactobacillus acidophilus con propiedades probióticas para cerdos jóvenes. En: Memorias del V Congreso de Producción Animal Tropical. Palacio de las Convenciones, La Habana, Cuba 16 al 20 de noviembre de 2015.

Medina R, Ortiz A, Elías A. Efecto del probiótico Biolac sobre parámetros productivos y de salud en la categoría de precebas en convenios porcinos. En: Memorias del V Congreso de Producción Animal Tropical. Palacio de las Convenciones, La Habana, Cuba 16 al 20 de noviembre de 2015.

Duncan DB. Multiple ranges and multiple F test. Biometrics, 1955; 11(1): 1-42. DOI: http://doi.org/10.2307/3001478. DOI: https://doi.org/10.2307/3001478

IBM Corporation. Statistical Package for Social Sciences. New York. 2009.

Font H, Noda A, Torres V, Herrera M, Lizazo D, Sarduy L, Rodríguez L. Programa Comparpro 1.0. Departamento de Biomatemática. Instituto de Ciencia Animal. La Habana, Cuba. 2007.

Schreiner M, Howard WH, Razzazi-Fazeli E, Böhm J, Moreira RG. Effect of different sources of dietary omega-3 fatty acids on general performance and fatty acid profiles of thigh, breast, liver and portal blood of broilers. J Sci Food Agric. 2005; 85: 219-226. DOI: http://doi.org/10.1002/jsfa.1948. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.1948

Rondón AJ. Obtención de biopreparados a partir de lactobacillus autóctonos de tracto digestivo de pollo y evaluación de su efecto probiótico en estos animales. Tesis presentada en opción al grado científico de Doctor en Ciencias Veterinarias. Departamento de Fisiología, Instituto de Ciencia Animal (ICA). Mayabeque, Cuba. 2009.

García Y. Obtención de microorganismos con actividad probiótica a partir de excretas de pollos de ceba fermentadas. Tesis presentada en opción al grado científico de Doctor en Ciencias Veterinarias. Departamento de Fisiología, Instituto de Ciencia Animal (ICA). Mayabeque, Cuba. 2011.

Yoo IK, Chang HN, Lee EG, Chang YK, Moon SH. Effect of B vitamin supplementation on lactic acid production by L. casei. J. Fermentation Bioeng. 1997; 84: 172-175. DOI: http://doi.org/10.1016/S0922-338X(97)82551-2. DOI: https://doi.org/10.1016/S0922-338X(97)82551-2

Gómez G, Balcázar JL. A review on the interactions between gut microbiota and innate immunity of fish. FEMS Immun. Medical Microbiol. 2008; 52: 145-154. DOI: http://doi.org/10.1111/j.1574-695X.2007.00343.x. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1574-695X.2007.00343.x

Rodríguez B. Levadura torula desarrollada sobre vinaza de destilerías para la alimentación de aves. Tesis presentada en opción al grado científico de Doctor en Ciencias Veterinarias. Departamento de Animales Monogástricos, Instituto de Ciencia Animal (ICA). Mayabeque, Cuba. 2011.

Maia GA, Fonseca JB, Soares RT, Silva MA. Desempenho de poedeiras comerciais alimentadas com levedura seca (Saccharomyces cerevisiae) de cana de açucar. Rev. Bras. Cienc. Avic. 2001; 3(2): 1-9. DOI: http://doi.org/10.1590/S1516-635X2001000200005. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-635X2001000200005

Cuca M. Estudios recientes con calcio en gallinas de postura. (en línea) 2013 (fecha de acceso 12 abril de 2015) Disponible en: http://www.engormix.com/avicultura/articulos/estudios-recientes-con-calcio-t26033.htm.

Martínez Y. Alimentación de gallinas ponedoras y pollos de ceba con harina de semillas de calabaza. Tesis presentada en opción al grado científico de Doctor en Ciencias Veterinarias. Departamento de Animales Monogástricos, Instituto de Ciencia Animal (ICA). Mayabeque, Cuba. 2009.

Published

2017-05-07

How to Cite

Ortiz-Milán, A., Gómez-Sarabia, S., Jay-Herrera, O., & Brea-Maura, O. (2017). Inclusion of buffalo milk artisan yogurt in the feed for Iaying hens Isa Brown and its effect on egg production and quality. Ciencia Y Agricultura, 14(1), 85–93. https://doi.org/10.19053/01228420.v14.n1.2017.6091

Issue

Section

PAPERS

Metrics

Most read articles by the same author(s)