Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Organic substrates effect in strawberry cv´Albion´ (Fragaria sp.) plants, under field conditions

Abstract

The strawberiy crop is one of the production options for farmers, mainly in the departments of Cundinamarca, Antioquia and Boyaca. The increasingly open world trade growing trend towards agricultura determines that national agricultural activities should be more productive and competitive every day, it supported these new and improved production technologies. Within these substrates using different order to solve problems like acidity, high erosion or phytosanitary problems that prevent direct sowing in the soil is counted. Given the above, the objective of the research was the evaluation of different organic substrates in the growth and development of strawberry plants cv ’Albion’, under field conditions. Was used for evaluation as a completely randomized design with three treatments being S1: soil 50% + coir 50% (S: FC), S2: soil 50% + rice husk 25% + coir 25% (S: FC: CA) and S3: soil 50% + 50% rice hull (5:CA), each with three replications conto. The variables evaluated were fresh and dry root mass and aerial part, leaf area, total chlorophylls, number of fruits/plant and production g/plant. Treatment (S1), showed significant differences according to Tukey test (P S 0.05) in most parameters assessed, this makes for an alternative for the production of strawberry cv ’Albion’ under the study conditions.

Keywords

growth medium, hydroponics, organic materials, strawberry.

PDF (Español)

References

  1. (1) Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. Anuario estadístico de frutas y hortalizas 2007-2011, (en línea) 2012 (fecha de acceso 20 de enero de 2016); pag. 62. Disponible en: http://www.agronet.gov.co/www/htm3b/public/Anuario/anuario%20estadistico%20de%20frutas%20y%20hortalizas%202011.pdf.
  2. (2) Khoshnevisan B, Rafiee S, Mousazedh H. Enviromental impact assessment of open field and greenhouse strawberry production. Eur. J. Agron, 2013; 50: 29-37. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.eja.2013.05.003. DOI: https://doi.org/10.1016/j.eja.2013.05.003
  3. (3) Giampieri F, Tulipani S, Alvarez-Suarez JM, Quiles JL, Mezzetti B, Battino D. The strawberry: composition, nutritional quality, and impact on human health. Nutrition, 2012; 28(1): 9-19. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2011.08.009. DOI: https://doi.org/10.1016/j.nut.2011.08.009
  4. (4) Santoyo J, Martínez, C. Paquete tecnológico para la producción de fresa, (en línea) 2016, (fecha de acceso 20 de febrero de 2016); pag. 10. Disponible en: http://www.fps.org.mx/divulgacion/attachments/article/814/Paquete%20tecnologico%20para%20la%20producci%C3%B3n%20de%20fresa.pdf.
  5. (5) Ruiz R, Piedrahíta W. Fresa (Fragaria x ananassa). Manual para el cultivo de frutales en el trópico. Produmedios, Bogotá. 2012. pp 474-495.
  6. (6) López F, Guío N, Fischer G, Miranda D. Propagación de uchuva (Physalis peruviana L.) mediante diferentes tipos de esquejes y sustratos. Rev. Fac. Nal. Agr. Medellín, 2008; 61(1): 4347-4357.
  7. (7) Cegarra J. Compostaje de desechos orgánicos y criterios de calidad del compost. En: Programa Universitario de Ciencia y Tecnología Agropecuaria (PUI) Ed. Memorias Curso Master Internacional Aprovechamiento de Residuos Orgánicos. Universidad Nacional de Colombia - Sede Palmira, 1994; 1-8.
  8. (8) Ramírez V. Caracterización de las propiedades de diez materiales, prescripción de uso potencial como sustratos y evaluación de crecimiento de plántulas de lechuga. Trabajo de grado. Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá. 2000.
  9. (9) Calderón S, Cavallos F. Los sustratos, (en línea) 2001, (fecha de acceso 15 de marzo de 2016). Disponible en: http://www.drcalderonlabs.com/Publicaciones/Los_Sustratos.htm.
  10. (10) Alarcón A. 2000. Introducción a los cultivos sin suelo. En: Tecnología para cultivos de alto rendimiento. Novedades Agrícolas, España. pp. 191-204.
  11. (11) Alarcón A, Murcia L. Cultivo en fibra de coco. En: Tecnología para cultivos de alto rendimiento. Novedades Agrícolas, España. 2000. pp 245-250.
  12. (11) Fonteno D. Sustratos: tipos y propiedades físicas-químicas. Reed DW.(ed). Agua, sustratos y nutrición en cultivos de flores bajo invernadero. Ediciones Hortitecnia; Ball Publishing, Batavia, IL 1999; 93-123.
  13. (12) Projar. Fibra de coco como sustrato en hidroponía, (en línea) 2016, (fecha de acceso 01 de febrero de 2016). Disponible en: http://www.interempresas.net/Horticola/Articulos/68605-Fibra-de-coco-como-sustrato-en-hidroponia.html.
  14. (13) Lemaire F. The problem of the biostability in organic substrates. Acta Hortic. 1997; 50: 63–69. DOI: http://dx.doi.org/10.17660/Acta-Hortic.1997.450.6. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1997.450.6
  15. (14) Hartmann H, Kester D, Davies F, Geneve R. Plant propagation: principles and practices. 7a ed. Prentice Hall, Saddle River, NJ. 2002. pp 919.
  16. (15) Cadahía C. Fertirrigación: cultivos hortícolas y ornamentales. 3a ed. Ediciones Mundi-Prensa, Madrid. 2005. pp 681.
  17. (16) Peña M, Casierra F, Monsalve O. Producción hidropónica de tomate (Solanum lycopersicum L.) en cascarilla de arroz mezclada con materiales minerales y orgánicos. Rev. Colomb. Cienc. Hortic, 2013; 7(2): 217-227. DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2013v7i2.2236
  18. (17) Cabrera R. Propiedades, uso y manejo de sustratos de cultivo para la producción de plantas en maceta. Revista Chapingo Serie Horticultura, 1999; 5(1): 5-11. DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.1998.03.025
  19. (18) Pire R, Pereira, A. Propiedades físicas de componentes de sustratos de uso común en la horticultura del estado Lara, Venezuela. Propuesta metodológica. Bioagro, 2003; 15(1): 55-64.
  20. (19) López L, Cárdenas R, Lobit P, Martínez O, Escalante O. Selección de un sustrato para el crecimiento de fresa en hidroponía. Rev. Fitotec. Mex, 2005; 28(2): 171-174.
  21. (20) Pérez de Camacaro M, Ojeda M, Mogollón N, Gimenez, A. Efecto de diferentes sustratos y ácido giberelico sobre el crecimiento, producción y calidad de fresa cv. Camarosa. Bioagro, 2013; 24(1): 31-38.
  22. (21) Fraile A, Alvarez J, Deaquiz Y. Efecto de las giberelinas en la propagación de tomate (Solanum lycopersicum L.) bajo diferentes sustratos enriquecidos con fertilizante. Rev. Colomb. Cienc. Hortic, 2012; 6(1): 41-54. DOI: http://dx.doi.org/10.17584/rcch.2012v6i1.1280. DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2012v6i1.1280
  23. (22) Jarma A, Buitrago C, Gutiérrez S. Respuesta del crecimiento de la habichuela (Phaseolus vulgaris L. var. Blue Lake) a tres niveles de radiación incidente. Revista Comalfi, 1999; 26(1-3): 62-73.
  24. (23) Hawkins T, Gardiner E, Comer G. Modeling therelationship between extractable chlorophyl land SPAD-502 readings for endangered plant species research. J. Nat. Conserv, 2009; 17: 123-127. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jnc.2008.12.007. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jnc.2008.12.007
  25. (24) Fang L, Feng L, Song, Q, Yuan-S D, Su C, Wang, K. Investigation of SPAD meter-based indices for estimating rice nitrogen status. Computers and Electronics in Agriculture, 2010; 715: 560-565.
  26. (25) Taiz L, Zeiger, E. Plant physiology, 3rd edition. Sinauer Associates Inc. Publishers, Sunderland. 2006; 792 p.
  27. (26) Sampaio R, Ramos S, Guilherme D, Costa C, Fernandes L. Produção de mudas de tomateiro em substratos contendo fibra de coco e pó de rocha. Hortic. Bras, 2008; 26(4): 499-503. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362008000400015. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362008000400015
  28. (27) Moreira MA, Dantas FM, Bianchini FG, Viégas PR. Produção de mudas de berinjela com uso de pó de coco. Rev. Bras. Produtos Agroindustriais, 2010; 12(2): 163-170. DOI: http://dx.doi.org/10.15871/1517-8595/rbpa.v12n2p163-170. DOI: https://doi.org/10.15871/1517-8595/rbpa.v12n2p163-170
  29. (28) Quintero C, Guzmán P, Valenzuela J. 2012. Evaluación de sustratos alternativos para el cultivo de miniclavel (Dianthus caryophyllus L.). Rev. Colomb. Cienc. Hortic., 6(1): 76-87. DOI: http://dx.doi.org/10.17584/rcch.2012v6i1.1281. DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2012v6i1.1281
  30. (29) Adams P. Nutricional control in hydroponics. En: Savvas, D. y H. Passam (eds.). Hydroponic production of vegetables and ornamentals. Embryo Publ., Atenas. 2002; 211-261.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)