Determination of the nutritional value of blocks with different inclusion percentages of Sambucus peruviana and Zea mays

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19053/01228420.v15.n1.2018.7760

Keywords:

dry matter, raw fiber, raw protein, Sambucus peruviana, Zea mays

Abstract

The low availability and quality of forages for bovines during critical periods (dry - rainy seasons) negatively impact the milk and meat production systems. This study aimed at evaluating the nutritional quality of nutritional blocks with different percentages of linden and corn inclusion. The plant material (leaves and stems) of corn and linden was collected with a vegetative period of 70 days since the emission. The material was dehydrated under greenhouse for five days, and subsequently the nutritional blocks of Sambucus peruviana and Zea mays were elaborated in two percentages of inclusion to determine their nutritive value (dry matter, crude fiber, ashes, and crude protein). All the variables were subjected to analysis of variance, Tukey test (5 %). Statistically significant differences were found (P <0.05) for the % of ash, fiber, and protein. Linden and corn, as multipurpose species, can be implemented under different landscape management tools and provide forage of a high quality.

Downloads

Download data is not yet available.

References

(1) Lavinto L., Smith J. Concentraciones de humus líquido enriquecido y su efecto en el comportamiento agronómico del pasto Brachiaria brizantha cv. MG5 Xaraes en Zungarococha, Iquitos-2017.

(2) Alviarez LAD., Guzmán DOV., Luna REM. Evaluación económica de varios alimentos concentrados comerciales como suplementos para novillas mestizas en crecimiento estabuladas. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal. 2016. 24(1).

(3) Rivero T., et al. Elaboración de bloques multinutricionales (BMN) para la alimentación de rumiantes de la Región Caribe. No. Doc. 26782) CO-BAC, Bogotá. 2013.

(4) Lagos-López MI. Estudios etnobotánicos de especies vegetales con propiedades medicinales en seis municipios de Boyacá, Colombia. Actualidades Biológicas. 2017; 29(86): 87-96.

(5) Sansoucy R. Fabricación de bloques de melaza y urea. Revista Mundial de Zootecnia. 1986; 57: 40- 48.

(6) AOAC. Official methods of analysis of AOAC International. 2000.

(7) Undersander DJ., Howard WT., Shaver RD. Milk per acre spreadsheet for combining yield and quality into a single term. Agric. Handb. 379. U.S. Gov. Print Office, Washington, DC. J. Prod. Agric.1993; 6: 231-235. DOI: http://doi.org/10.2134/jpa1993.0231. DOI: https://doi.org/10.2134/jpa1993.0231

(8) AOAC. Official methods of analysis of AOAC International. 1990.

(9) AOAC. Methods of Analysis (14th ed.). Association of Official Analytical Chemists, Washington, D.C.1984

(10) McCartney D., Townley-Smith L., Vaage A., Pearen J. Cropping systems for annual forage production in northeast Saskatchewan. Canadian journal of plant science. 2004; 84(1): 187-194. DOI: http://doi.org/10.4141/P03-010. DOI: https://doi.org/10.4141/P03-010

(11) Tola-Paz AG, Loza-Murguia M, Gutiérrez-Gonzáles D, Saavedra-Terán V, Bustos-Fernández F, Quispe-Valdez R, Riquelme-Molina C, Gantier-Pacheco M. Determinación del incremento de peso posdesteté con bloques multinutricionales y ensilaje de cebada en Llamas (Lama glama, Linnaeus 1758) en el Centro Experimental Agropecuario Condoriri. Journal of the Selva Andina Animal Science. 2015; 2(1): 13-21. DOI: https://doi.org/10.36610/j.jsaas.2015.020100013

(12) López P, Prieto F, Gaytán M, Román AD. Caracterización fisicoquímica de diferentes variedades de cebada cultivadas en la región centro de México. Revista chilena de nutrición. 2007; 34(1): 71-7. DOI: http://doi.org/10.4067/S0717-75182007000100008. DOI: https://doi.org/10.4067/S0717-75182007000100008

(13) Faria-Marmol J, Morillo DE, Chirinos Z. Effect of defoliation frequencies on the dry matter yield and nutrient content of two Centrosema species. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal. 2005; 15; 13(1).

(14) Haro JM, Hernández JL, Haro IM, Hernández IG, Posadas MV. Efectos de la suplementación con bloques multinutricionales a base de nopal fermentado sobre la ganancia de peso de ovinos en crecimiento. Acta Universitaria. 2011; 21(1):11-6. DOI: https://doi.org/10.15174/au.2011.46

(15) Conrad JH. Amonificación, usando úrea, para mejorar el valor nutritivo de materiales fibrosos. ICA-Informa (Colombia). 1989; 24(2): 5-11.

(16) Robleto LA., Guerrero A., Fariñas T. Comparación de dos niveles de urea en bloques de melaza sobre la ganancia de peso en borregos criollos. Livestock Research for Rural Development. 1992; 4(1).

(17) Sandoval-Castro CA, Hernández-Sánchez D, Gómez-Castro H, Ramírez-Avilés L, Cobos-Peralta M, Pinto-Ruiz R. Taninos y fenoles en la fermentación in vitro de leñosas forrajeras tropicales. Agronomía Mesoamericana. 2009.

(18) Cárdenas CA, Rocha C, Mora Delgado JR. Productividad y preferencia de forraje de vacas lecheras pastoreando un sistema silvopastoril intensivo de la zona alto Andina de Roncesvalles, Tolima. 2011.

(19) Millán H, Moreno FW. Evaluación de adaptación al establecimiento en arbóreas multipropósito para sistemas ganaderos sostenibles en la Sabana de Bogotá. Trabajo de grado. Bogotá D.C. 2005.

(20) Laiño AS, Navarrete ET, Véliz KE, Burgos JV, Torres JS, Vélez NS. Valoración nutritiva del rastrojo de Zea mays y Oryza sativa para la alimentación de ovinos en el trópico ecuatoriano. Revista Amazónica Ciencia y Tecnología. 2016; 4(3): 235-49.

(21) Graillet-Juarez EM, Arieta-Román RJ, Aguilar-Garza MC, Alvarado-Gómez LC, Rodríguez Orozco N. Ganancia de peso diario en toretes de iniciación en pastoreo suplementados con bloques nutricionales. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria. 2017; 18(1).

(22) Isaza CJ. Evaluación nutricional y agronómica de Morus alba L. y Sambucus nigra L. y su utilización en alimentación de rumiantes y monogástricos. Revista de Investigación. 2006; 6(2): 189-97.

(23) Coaquira JQ., Quispe CB., Zúñiga EA., Marón ZM., Carita VQ. Desempeño Productivo de Vacunos Brown Swiss en el Altiplano Peruano. Revista de Investigaciones Altoandinas-Journal of High Andean Research. 2016; 18(4): 411-422. DOI: https://doi.org/10.18271/ria.2016.233

(24) Chamorro D. El componente arbóreo como dinamizador del sistema de producción de leche en el trópico alto colombiano (en línea). Experiencias de Corpoica, Tibaitatá. 2008. Bogotá, Colombia. Disponible en: http://corpomail.corpoica.org.co/BACFILES/BACDIGITAL/56725/56725.pdf.

Published

2018-02-01

How to Cite

Rodríguez-Molano, C. E., & Pulido-Suárez, N. J. (2018). Determination of the nutritional value of blocks with different inclusion percentages of Sambucus peruviana and Zea mays. Ciencia Y Agricultura, 15(1), 93–100. https://doi.org/10.19053/01228420.v15.n1.2018.7760

Issue

Section

PAPERS

Metrics

Most read articles by the same author(s)