Creole fruits importance and characterization in two communities of Tuxpan, Veracruz

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17584/rcch.2017v11i2.7590

Keywords:

Local knowledge, diversity, fruit species, post-harvest.

Abstract

Home-gardens or “Solares” in the communities Congregación (C) and Ejido (E) Juana Moza of Tuxpan, Veracruz are characterized by their high plant diversity. Fruit trees are an important component of this diversity. These fruits are used for food and income, among others. However, their physical and organoleptic characteristics are scarcely documented. This research aimed to characterize and evaluate the economic and nutritional importance of five species of creole fruits: Green and purple caimito (Chrysophyllum cainito L.), chalahuite (Inga paterno Harms), guaya (Melicoccus bijugatus Jacq.), zapote domingo (Mammea americana L.) and jobo (Spondias mombin L.). A sample of 63 heads of household was selected (24 in Ejido and 39 in Congregation Juana Moza), to whom a survey was applied. In addition, 30 lots (20 in C and 10 E) were sampled at harvest time, where 10 fruits from different parts of the trees were collected to evaluate the fruit diameter and length, and 3 fruits were taken per plot and species to determine the color, firmness, degrees Brix and acidity in a laboratory. The results indicated that caimito, Chalahuite and guaya are used as fresh fruit; zapote domingo and jobo are used to prepare refreshing drinks and liqueurs. In addition, jobo is used to prepare “curados” (a local alcoholic drink) and Chalahuite seeds are cooked and used as food. The characterization of the fruits indicated that variables such as weight, length and diameter were similar in both communities, while the degrees Brix and acidity had statistically significant differences. Local management and use of the fruits are important because families obtain fruit for self-consumption and income from April-September; in addition, the trees are used for shade, fencing, fire wood.

JEL Classification

Array

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alfaro, M.A., P. Figueroa, C. Arriaga y R. Bressani. 2010. Valor nutricional de la harina de semillas de Inga. Estudios preliminares para su incorporación a la dieta de la población rural. Rev. Univ. Val. Guatem. 19, 45-57.

Álvarez, V.J.E., I. Alia, V. López, C.M. Acosta, M. Andrade, L.M.T. Colinas, E.I. Delgado y T.O. Villegas. 2006. Caracterización de frutos de caimito (Chrysophyllum cainito L.), en el estado de Morelos. Rev. Chapingo Ser. Hortic. 12(2), 217-221.

Ambrosio, M. y S. Avendaño. 1999. Catálogo de plantas útiles del municipio de Misantla, Veracruz, México. Cienc. Hombre 31, 43-87.

Borys, M.W. y B.H. Leszczyñska. 2001. El potencial frutícola de la República Mexicana. Fundación Salvador Sánchez Colín; Cictamex, Toluca, México.

Cedeño, E.M., K.V. Viteri y A.M. Costa. 2010. Estudio del comportamiento de la pulpa congelada y del aceite de semillas obtenido de dos variedades diferentes de mamey Colocarpum mammosum (mamey colorado) y Mammea americana (mamey cartagena). Trabajo de grado. Facultad de Ingeniería en Mecánica y Ciencias de Producción, Escuela Superior Politécnica del Litoral, Guayaquil, Ecuador.

Díaz, P. J., S. Bautista y R. Villanueva. 2000. Quality changes in sapote mamey fruit during ripening and storage. Postharvest Biol. Technol. 18, 67-73. Doi: https://doi.org/10.1016/S0925-5214(99)00062-9

Hernández, M.L., D. Hernández, P. Elorza, M. López y M.A. López. 2009. Caracterización de frutos de caimito (Chrysophyllum cainito L.) en el estado de Veracruz, México. Rev. Cient. UDO Agríc. 9(1), 70-73.

INEGI (Instituto Nacional de Estadística y Geografía). 2010. Municipio de Tuxpan, Veracruz. En: http://www.inegi.org.mx; consulta: noviembre de 2014.

Lascurain, M., S. Avendaño y A. Niembro. 2010. Guía de frutos silvestres comestibles en Veracruz. Fondo Sectorial para la Investigación, el Desarrollo y la Innovación Tecnológica Forestal, Conafort-Conacyt, México.

López, E.J., R. Szeszko, J. Rescala, y A. Beltrán. 2012. The flora of the Tenancingo-Malinalco-Zumpahuacán protected natural area, State of Mexico, Mexico. Harv. Pap. Bot. 17(1), 65-167. Doi: https://doi.org/10.3100/025.017.0113

Martínez, M. A. 2007. Los frutales de la Sierra Norte de Puebla. pp. 139-174. En: Nieto, R. (ed.). Frutales nativos, un recurso fitogenético de México. Universidad Autónoma Chapingo (UACH), Chapingo, México.

Minolta. 1994. Precise color communication. Minolta, Tokio, Japón.

National Research Council (NRC). 1989. Lost crops of the Incas. Little known plants of the Andes with promise for worldwide cultivation. National Academy Press, Washington, D.C., USA.

Peña, L.E.G. y V. Ruiz. 2003. Vitaminas hidrosolubles en fitorecursos alimenticios de comunidades étnicas de tabasco. Univ. Cienc. 38(19), 85-91.

Pérez, H.C., M. Gómez y J. Vila. 2008. Evaluación de los parámetros de calidad en frutos de mamoncillo (Melicoccus bijuga L.). Características químicas. Iberoam. Tecnol. Postcos. 9(1), 7-15.

Pérez, H.C., M. Gómez y J. Vila. 2009. Características físicas de frutos de mamón (Melicoccus bijugatus Jacq.) según su ubicación en el árbol y el almacenamiento. Bioagro 21(3), 189-194.

Rodríguez, G., F. Leal y B. Naranjo. 2012. Situación actual de los cultivos frutales de mayor importancia en Venezuela. Rev. Fac. Agron. Ed. Esp., 207-221.

Ronquillo, B. 1988 Colecta y descripci6n de especies vegetales de uso actual y potencial en alimentación y/o medicina de los zonas semiáridas del nororiente de Guatemala. Tesis de Licenciatura. Facultad de Agronomía, Universidad de San Carlos, Ciudad de Guatemala.

Ruiz, V., G. Peña, C. Lau, F. Maldonado, M. Ascencio y M.A. Guadarrama. 2004. Macronutrimentos de fitorecursos alimenticios de especies aprovechadas por grupos étnicos en Tabasco, México. Universidad y Ciencia No. Esp. 1, 27-31.

Vernooy, R. 2003. Semillas generosas. Mejoramiento participativo de plantas. IDRC–CRDI, Ottawa, Canadá.

Zambrano, J., N. Montilla, R. Riveros, I. Quintero, M. Maffei, A. Valera y W. Materano. 2013. Caracterización de frutos de caimito (Chrysophyllum cainito L.) variedades verde y morado e influencia de la época de cosecha en la calidad de los frutos. Rev. Acad. 12(27), 287-294.

Frutos verdes y maduros de caimito. Foto: P. Lema F.

Published

2018-01-06

How to Cite

Lema F., P., Pérez O., M. A., Martínez D., M. T., & Navarro G., H. (2018). Creole fruits importance and characterization in two communities of Tuxpan, Veracruz. Revista Colombiana De Ciencias Hortícolas, 11(2), 306–313. https://doi.org/10.17584/rcch.2017v11i2.7590

Issue

Section

Fruits section

Metrics