Fisiología y bioquímica de la maduración del fruto de durazno [<i>Prunus persica</i> (L.) Batsch]. Una Revisión

Authors

  • Karen Lisseth Africano P. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Programa de Maestría en Fisiología Vegetal, Universidad Pedagógica y Tecnología de Colombia (UPTC), Tunja,
  • Pedro José Almanza-Merchán Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia (UPTC), Tunja,
  • Helber Enrique Balaguera-López Facultad de Ciencias, Universidad El Bosque, Bogotá

DOI:

https://doi.org/10.17584/rcch.2015v9i1.3754

Keywords:

cambios fisiológicos, cambios bioquímicos, producción de etileno, comportamiento climatérico.

Abstract

El durazno pertenece a la familia Rosaceae, es una drupa muy apetecida por su agradable sabor y cualidades nutricionales, al igual que en la industria de alimentos. Es un fruto climatérico, altamente perecedero con altas tasas respiratorias y de producción de etileno. Durante la maduración presenta pérdida del color verde de la epidermis y adquiere tonalidades rojizas/amarillas, por degradación de clorofilas y biosíntesis de antocianinas y carotenoides, también presenta aumento en el contenido de azúcares solubles, emisión de compuestos volátiles y actividad antioxidante, disminución en el contenido de ácidos orgánicos, firmeza y almidón. Debido a las características fisiológicas y bioquímicas propias del fruto relacionadas con la alta perecibilidad, se dificultan las labores de manipulación, transporte y comercialización, por lo anterior se realizó la actualización de la fisiología y bioquímica de la maduración del fruto de durazno.

JEL Classification

Array

Downloads

Download data is not yet available.

References

Akbudak, B. y A. Eris. 2004. Physical and chemical changes in peaches and nectarines during the modified atmosphere storage. Food Control 15, 307-313. Doi: 10.1016/S0956-7135(03)00082-3

Altube, H., C. Budde, M. Ontivero y R. Rivata. 2001. Determinación de los índices de cosecha de duraznos cvs. Flordaking y San Pedro 16-33. Agricultura Técnica. 61(2), 140-150. Doi: 10.4067/S0365-28072001000200004

Araya, H. y C. Clavijo y C. Herrera. 2006. Capacidad antioxidante de frutas y verduras cultivados en Chile. Arch. Latinoam. Nutr. 56(4), 361-365.

Aubert, C., Z. Günata, C. Ambid y R. Baumes. 2003. Changes in physicochemical characteristics and volatile constituents of yellow- and white-fleshed nectarines during maturation and artificial ripening. J. Agr. Food Chem. 51(10), 3083-3091. Doi: 10.1021/jf026153i

Aubert, C. y C. Milhet. 2007. Distribution of the volatile compounds in the different parts of a white-fleshed peach (Prunus persicaL. Batsch). Food Chem. 102, 375-384. Doi: 10.1016/j.foodchem.2006.05.030

Balaguera-López, E., F. Salamanca-Gutiérrez, J. García y A. Herrera-Arévalo. 2014. Etileno y retardantes en la poscosecha de productos agrícolas. Una revisión. Rev. Colomb. Cienc. Hortic. 8(2), 302-313. Doi: 10.17584/rcch.v8i2.3222

Borsani, J., C. Budde, L. Porrini, M. Lauxmann, V. Lombardo, R. Murray, C. Andreo, M. Drincovich y M. Lara. 2009. Carbon metabolism of peach fruit after harvest: changes in enzymes involved in organic acid and sugar level modifications. J. Exp. Bot. 60(6), 1823-1837. Doi: 10.1093/jxb/erp055

Brandi, F., E. Bar, F. Mourgues, G. Horvath, E. Turcsi, G. Giuliano, A. Liverani, S. Tartarini, E. Lewinsohn y C. Rosati. 2011. Study of 'Redhaven' peach and its white-fleshed mutant suggests a key role of CCD4 carotenoid dioxygenase in carotenoid and norisoprenoid volatile metabolism. BMC Plant Biol. 11:24. Doi: 10.1186/1471-2229-11-24

Brovelli, E., J. Brecht, W. Sherman y C. Sims. 1999. Nonmelting-flesh trait in peaches is not related to low ethylene production rates. HortScience 34(2), 313-315.

Brummell, D., V. Dal Cin, C. Crisosto y J. Labavitch. 2004. Cell wall metabolism during maturation, ripening and senescence of peach fruit. J. Exp. Bot. 55(405), 2029-2039. Doi: 10.1093/jxb/erh227

Budde, C., A. Tula, G. Polenta, C. Lucangeli y R. Murray. 2003. El color de fondo y la dureza como estimadores no destructivos de la firmeza de la pulpa en duraznos. Rev. Iberoamer. Tecnol. Postcosecha 5(2), 134-139.

Buttriss, J. 2012. Plant foods and health. pp. 1-51. En: Salter, A., H. Wiseman y G. Tucker (eds.). Phytonutrients. Blackwell Publishing Ltd., Oxford, UK.

Byrne, D., A. Nikolic y E. Burns. 1991. Variability in sugars, acids, firmness, and colour characteristics of 12 peach genotypes. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 116(6), 1004-1006.

Candan, P. 2012. Productos inhibidores de la maduración: 1-Metilciclopropeno (1-MCP). En: Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, INTA, http://inta.gob.ar; consulta: octubre de 2014.

Cantín, C., Y. Gogorcena y M. Moreno. 2009a. Analysis of phenotypic variation of sugar profile in different peach and nectarine [Prunus persica(L.) Batsch] breeding progenies. J. Sci. Food Agr. 89, 1909-1917. Doi: 10.1002/jsfa.3672

Cantín, C., Y. Gogorcena y M. Moreno. 2009b. Evaluation of the antioxidant capacity, phenolic compounds, and vitamin C content of different peach and nectarine [Prunus persica(L.) Batsch] breeding progenies. J. Sci. Food Agr. 57(11), 4586-4592. Doi: 10.1021/jf900385a

Cárdenas, J. y G. Fischer. 2013. Situación actual de los frutales caducifolios en el mundo y en Colombia. pp. 21-29. En: Miranda, D., G. Fischer y C. Carranza (eds.). Los frutales caducifolios en Colombia. Situación actual, sistemas de cultivo y plan de desarrollo. Sociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas, Bogotá.

Carranco, M., M. Calvo y F. Pérez-Gil. 2011. Carotenoi- des y su función antioxidante: Revisión. Arch. Latinoam. Nutr. 61 (3), 233- 241.

Cascales, A., E. Costell, F. Romojaro. 2005. Effects of the degree of maturity on the chemical composition, physical characteristics and sensory attributes of peach (Prunus persica) cv. Caterin. Food Science & Technology International. 11(5), 345-352. Doi: 10.1177/1082013205057943

Casierra-Posada, F., J. Rodríguez y J. Cárdenas. 2007. La relación hoja: fruto afecta la producción, el crecimiento y la calidad del fruto en duraznero (Prunus persicaL. Batsch, cv. 'Rubidoux'). Rev. Fac. Nac. Agr. Medellín 60(1), 3657-3669.

Chaparro, P., A. Mariño, E. Pinzón, L . Sánchez y J. Sleby. 2010. Árboles frutales de hoja caduca En: Universidad Pedagógica y tecnológica de Colombia. Granja experimental Tunguavita-Paipa. www.uptc.edu.co; consulta: septiembre de 2014.

Crisosto, C., E. Mitcham y A. Kader. 2013. Nectarine & peach: Recommendations for maintaining postharvest quality. En: UCDAVIS Postharvest Technology, http://postharvest.ucdavis.edu; consulta: noviembre de 2014.

Cunha, L., M. Berlingieri, B. Mattiuz, R. Nogueira y J. Durigan. 2007. Caracterização da curva de maturação de pêssegos 'Aurora-1', na região de Jaboticabal-Sp. Rev. Bras. Frutic. 29(3), 661-665. Doi: 10.1590/S0100-29452007000300045

D'Ambrosio, C., S. Arena, M. Rocco, F. Verrillo, G. Novi, V. Viscosi, M. Marra y A. Scaloni. 2013. Proteomic analysis of apricot fruit during ripening. J. Proteomics 78, 39-57. Doi: 10.1016/j.jprot.2012.11.008

Day, K., G. Crisosto, C. Crisosto y M. Watkins. 1997. Survey of white flesh nectarines and peaches. Fruit Var. J. 52, 184-189.

Desnoues, E., Y. Gibon, V. Baldazzi, V. Signoret, M. Génard y B. Quilot-Turion. 2014. Profiling sugar metabolism during fruit development in a peach progeny with different fructose-to-glucose ratios. BMC Plant Biol. 14, 336-348. Doi: 10.1186/s12870-014-0336-x

Derail, C., T. Hofmann y P. Schieberle. 1999. Differences in key odorants of handmade juice of yellow-flesh peaches (Prunus persicaL.) induced by the workup procedure. J. Agr. Food Chem. 47, 4742-4745.

Di Santo, C., E. Pagano y G. Sozzi. 2009. Differential expression of a-l-arabinofuranosidase and a-l- arabinofuranosidase/b-d-xylosidase genes during peach growth and ripening. Plant Physiol. Biochem. 47, 562-569. Doi: 10.1016/j.plaphy.2009.02.007

Dong, L., H. Zhou, L. Sonego, A. Lers y S. Luri. 2001. Ethylene involvement in the cold storage disorder of âFlavortopâ nectarine. Postharvest Biol. Technol. 23, 105-115. Doi: 10.1016/S0925-5214(01)00106-5

Ferrer, A., S. Remón, A. Negueruela y R. Oria. 2005. Changes during the ripening of the very late season Spanish peach cultivar Calanda: Feasibility of using CIELAB coordinates as maturity indices. Sci. Hortic. 105(4), 435-446. Doi: 10.1016/j.scienta.2005.02.002 .

Fischer, G., P.J. Almanza-Merchán y F. Ramírez. 2012. Source-sink relationships in fruit species. A review. Rev. Colomb. Cienc. Hortic. 6(2), 238-253. Doi: 10.17584/rcch.2012v6i2.1980

Font, C., Y. Gogorcena y M.A. Moreno. 2013. Fruit sugar profile and antioxidants of peach and nectarine cultivar son almond × peach hybrid roots- tocks. Sci. Hortic. 164, 563-572. Doi: 10.1016/j.scienta.2013.10.020

Fruk, G., Z. Cemelík, T. Jemric, J. Hribar y R. Vidrih. 2014. Pectin role in woolliness development in peaches and nectarines: A review. Sci. Hortic. 180, 1-5. Doi: 10.1016/j.scienta.2014.09.042

García, J., L. De la Rosa, B. Herrera, A. González, J. López, G. González, S. Ruiz y E. Álvarez. 2011. Cuantificación de polifenoles y capacidad antioxidante en duraznos comercializados en ciudad Juárez, México. Tecnociencia Chihuahua 5(2), 67-75.

Garzón, G. 2008. Las antocianinas como colorantes naturales y compuestos bioactivos: Revisión. Acta Biol. Colomb. 13(3), 27-36.

Gil, M., F. Tomás-Barberán, B. Hess-Pierce y A. Kader. 2002. Antioxidant capacities, phenolic compounds, carotenoids, and vitamin c contents of nectarine, peach, and plum cultivars from California. J. Agr. Food Chem. 50(17), 4976-4982. Doi: 10.1021/jf020136b

Gorny, J., B. Hess-Pierce y A. Kader. 1999. Postharvest physiology and quality maintenance of fresh-cut nectarines and peaches. Acta Hort. 48(5), 173-179.

Guillot, S., L. Peytavi, S. Bureau, R. Boulanger, J.P. Lepou- tre, J. Crouzet y S. Galindo-Schorr. 2006. Aroma characterization of various apricot varieties using head space solid phase microextraction combined with gas chromatography-mass spectrometry and gas chromatography-olfactometry. Food Chem. 96, 147-155. Doi: 10.1016/j.foodchem.2005.04.016

Gutiérrez, A., J. Burgos y E. Molto. 2007. Pre-commercial sorting line for peaches firmness assessment. J. Food Eng. 81, 721-727. Doi: 10.1021/jf020136b

Hayama, H., T. Shimada, H. Fujii, A. Ito y Y. Kashimura. 2006. Ethylene-regulation of fruit softening and softening-related genes in peach. J. Exp. Bot. 57(15), 4071-4077. Doi: 10.1093/jxb/erl178

Hernández, M., J. Barrera, J. Fernández-Trujillo, M. Carrillo y X. Bardales. 2007. Manual de manejo de cosecha y postcosecha de frutos de arazá (Eugenia stipitataMcVaught) en la amazonia colombiana. Ed. Nomos. Bogotá.

Herrera, C., M. Laitón, A. Paredes y G. Sánchez. 2006. Manejo poscosecha en durazno y ciruelo. Corpoica; Ed. Produmedios, Bogotá

Herrero, A. y J. Guardia. 1992. Conservación de frutos: Manual técnico. Ed. Mundi-Prensa, Madrid.

Hiwasa, K. y H. Ezura. 2014. Part I. Physiology and metabolism. pp 1-99. En: Nath, P., M. Bouzayen, J. Pech y A. Mattoo. Fruit ripening: Physiology, signalling and genomics. CABI, London, UK.

Jia, H-J., A. Araki y G. Okamoto. 2005. Influence of fruit bagging on aroma volatiles and skin coloration of 'Hakuho' peach (Prunus persica Batsch). Postharvest Biol. Technol. 35, 61-68. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2004.06.004

Kader, A. 2002. Postharvest technology of horticultural crops. 3rd ed. ANR Publications, Oakland, California.

Kluge, R. y A. Jacomino. 2002. Shelf life of peaches treated whit 1-methylcyclopropene. Sci. Agric. 59(1), 69-72. Doi: 10.1590/S0103-90162002000100010

Lee, S. y Kader, A. 2000. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biol. Technol. 20, 207-220. Doi: 10.1016/S0925-5214(00)00133-2

Machuca, A., M. Matamoros, C. Jorquera, J. Obando, L . Luchsinger, M. Gil y V. Escalona. 2010. Efecto de atmósfera modificada en durazno variedad 'Royal Glory' mínimamente procesado en fresco. En: Centro de Estudios Postcosecha (CE- POC), www.cepoc.uchile.cl; consulta: octubre de 2014.

Manganaris, GA., M. Vasilakakis, G. Diamantidis e I. Mignani. 2007. The effect of postharvest calcium application on tissue calcium concentration, quality attributes, incidence of flesh browning and cell Wall physicochemical aspects of peach fruits. Food Chem. 100, 1385-1392. Doi: 10.1016/j.foodchem.2005.11.036

Maulén, A., J. Obando-Ulloa, G. Barraza, A. Machuca, Á. Peña-Neira, L. Luchsinger y V. Escalona. 2012. Establecimiento de la composición de la atmósfera más adecuada para comercializar duraznos 'Royal Glory' mínimamente procesados en "Cascos". Rev. Iberoamer. Tecnol. Postcosecha 13(2), 181-186.

Morales, A. 2011. Frutoterapia: El oro de mil colores. Ed. EDAF, Bogotá. pp. 46-47.

Moriguchi, T., Y. Ishizawa y T. Sanada. 2007. Differences in sugar composition in Prunus persicafruit and the classification by the principal component analysis. J. Jap. Soc. Hort. Sci. 59, 307-312. Doi: 10.2503/jjshs.59.307

Orazem, P., M. Mikulic-Petkovsek, F. Stampar y M. Hudina. 2013. Changes during the last ripening stage in pomological and biochemical parameters of the 'Redhaven' peach cultivar grafted on different rootstocks. Sci. Hortic. 160, 326-334. Doi: 10.1016/j.scienta.2013.06.016

Pamplona, J. 2003. Alimentos para el corazón: El durazno. p. 85. En: Salud por los alimentos. Editorial Safeliz, Madrid.

Pinzón, E.H., A. Cruz Morillo y G. Fischer. 2014. Aspectos fisiológicos del duraznero (Prunus persica[L.] Batsch) en el trópico alto. Una revisión. Rev. UDCA Act. Div. Cient. 17(2), 401-411.

Ramírez, F. 2007. Cosecha y acondicionamiento de frutas para la comercialización. pp. 136-149. En: Memorias Primer Simposio Colombiano sobre Producción, Agroindustria y Comercialización de Frutas Tropicales. Palmira, Colombia.

Rodríguez-Félix, A., M. Villegas-Ochoa, H. Soto-Valdez y M. Silveira-Gramont. 1996. Patrón de maduración de durazno 'Flordaprince'. Hortic. Mex. 4, 119-129.

Rodríguez-Félix, A., J. Fortiz-Hernández y M. Villegas-Ochoa. 2011. Cambios en enzimas pectolíticas durante la maduración del durazno 'Flordaprince'. Interciencia 36(1), 65-70.

Rosati, C., G. Diretto y G. Giuliano. 2009. Biosynthesis and engineering of carotenoids and apocarotenoids in plants: State of the art and future prospects. Biotechnol. Genet. Eng. Rev. 26, 151-174.

Santana, L., B. Benedetti y J. Sigrist. 2010. Sensory characteristics of 'Douradão' peaches submitted to modified atmosphere packaging. Rev. Bras. Frutic. 32(3), 700-708. Doi: 10.1590/S0100-29452010005000108

Santana, L., B. Benedetti y J. Sigrist. 2011. Effects of modified atmosphere packaging on ripening of 'Douradão' peach related to pectolytic enzymes activities and chilling injury symptoms. Rev. Bras. Frutic. 33(4), 1084-1094. Doi: 10.1590/S0100-29452011000400006

Saltmarsh, M., A.C. Crozier y B. Ratcliffe. 2003. Fruit and Vegetables. pp. 107-133. En: Goldberg, G (ed.). Plants: Diet and health: The Report of a British Nutrition Foundation Task Force. Blackwell Science Ltd., Oxford, UK.

Sasaki, M., K. Yuki, T. Kurihara, S. Miyake, K. Noda, S. Kobayashi, S. Ishida, K. Tsubota y Y. Ozawa. 2012. Biological role of lutein in the light-induced retinal degeneration. J. Nutr. Biochem. 23, 423-429. Doi: 10.1016/j.jnutbio.2011.01.006

Seta, S. y M. Moyano. 2007. Duraznos para el consumo en fresco en Santa Fe. ¿Cómo definir su momento óptimo de cosecha?. Cátedra de Cultivos Intensivos. Revista Agromensajes 23(12), 1544-1545.

Solarte, M.E., M.S. Hernández, A.L. Morales, J.P. Fernández-Trujillo y L.M. Melgarejo. 2010. Caracterización fisiológica y bioquímica del fruto de guayaba durante la maduración. pp. 85-119. En: Morales, A.L. y L.M. Melgarejo (eds.). Desarrollo de productos funcionales promisorios a partir de la guayaba (Psidium guajavaL.) para el fortalecimiento de la cadena productiva. Ed. Panamericana, Bogotá.

Tavarini, S., E. Degl'Innocenti, D. Remorini, R. Massai y L. Guidi. 2008. Preliminary characterisation of peach cultivars for their antioxidant capacity. Int. J. Food Sci. Technol. 43, 810-815. Doi: 10.1111/j.1365-2621.2007.01520.x

Taín, Y., A. García, A. Hernández y J. Pérez. 2011. Estudio de la variación del índice de color durante la conservación de la piña variedad Cayena Lisa a temperatura ambiente. Rev. Cie. Téc. Agr. 20(4), 12-16.

Tonetto De Freitas, S., C. Sautter, A.C Silveira y A. Brackmann. 2007. Evaluación del efecto de la aplicación de 1-MCP y la conservación en atmósfera controlada sobre la calidad poscosecha de duraznos en dos estados de madurez. Agrociencia 11(1), 67-72.

Valero, C., C. Crisosto y D. Slaughter. 2007. Relation- ship between nondestructive firmness measurements and commercially important ripening fruit stages for peaches, nectarines and plums. Postharvest Biol. Technol. 44, 248-253. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2006.12.014

Victoria-Escamilla, M., S. Chaves, Y. Mendoza, J. Molina y D. Sangerman-Jarquín. 2013. Diseño, fabricación y evaluación del prototipo de simulación de esfuerzos dinámicos en durazno (Prunus persica). Rev. Mex. Cienc. Agric. 4(6 ), 933-945.

Viñas, M., J. Usall, G. Echeverría, J. Graell, I. Lara y D. Recasens. 2013. Poscosecha de pera, manzana y melocotón. Mundi-Prensa Libros, Lérida, España.

Visai, C. y M. Vanoli. 1997. Volatile compound production during growth and ripening of peaches and nectarines. Sci. Hortic. 70(1), 15-24. Doi: 10.1016/S0304-4238(97)00032-0

Winterhalter, P. y P. Schreier. 1994. C13-Norisoprenoid glycosides in plant tissues: an over view on their occurrence, composition and role as flavor precursors. Flavour Fragance J. 9, 281-287. Doi: 10.1002/ffj.2730090602

Wu, B., B. Quilot, J. Kervella, M. Génard y S. Li. 2003. Analysis of genotypic variation of sugar and acid contents in peaches and nectarines through the principle component analysis. Euphytica 132, 375-384. Doi: 10.1023/A:1025089809421

Zapata, S., A. Piedrahita y B. Rojano. 2014. Oxygen radical absorbance capacity (ORAC) and phenolic content of fruits and vegetables from Colombia. Perspect. Nutr. Humana 16(1), 25-36.

Zhang, L., L. Jianga, Y. Shia, H. Luoa, R. Kanga y Z. Yua. 2012. Post-harvest 1-methylcyclopropene and ethephon treatments differently modify protein profiles of peach fruit during ripening. Food Res. Int. 48, 609-619. Doi: 10.1016/j.foodres.2012.05.022

Zhishen, J., T. Mengcheng y W. Jianming. 1999. The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chem. 64, 555-559. Doi: 10.1016/S0308-8146(98)00102-2

Published

2015-08-12

How to Cite

Africano P., K. L., Almanza-Merchán, P. J., & Balaguera-López, H. E. (2015). Fisiología y bioquímica de la maduración del fruto de durazno [<i>Prunus persica</i> (L.) Batsch]. Una Revisión. Revista Colombiana De Ciencias Hortícolas, 9(1), 161–172. https://doi.org/10.17584/rcch.2015v9i1.3754

Issue

Section

Review articles

Metrics

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>