Effect of cutting and packaging type on the conservation of fresh-cut ‘Golden’ pineapple fruit [Ananas comosus (L.) Merr.]

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17584/rcch.2018v12i2.7485

Keywords:

Quality, Fourth range, Vacuum packaging, Refrigerated storage

Abstract

Pineapple is a tropical fruit appreciated worldwide for its flavor, texture and color, and is suitable for minimal processing. The objective of this research was to determine the effect of the cut type and type of container for minimally processed pineapple on quality attributes during refrigeration at 5±1°C and 85-90% relative humidity. During the refrigerated storage, the color, texture and sensorial acceptance were monitored for 12 days. The samples were analyzed statistically by means of a factorial design using completely random subsubdivided plots. The evaluated factors included three cut types and three types of packaging, and the evaluated response variables included quality attributes. All measurements were taken in triplicate. Descriptive statistics, ANOVA and means comparison using Duncan test were used. In general, both the cut type and the type of packaging affected the quality attributes of the ‘Golden’ pineapple during storage. The best preservation condition was pineapple cut into quarter slices and vacuum-packed, reaching 12 days of storage.

JEL Classification

Array

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alarcón M. y P. Sánchez 2012. Estudio de factibilidad para la implementacion de uma fabrica dedicada a la elaboracion de jugos de piña que ayude a rescatar el cultivo de esta fruta en la zona del Milagro. Tesis de pregrado. Facultad Ciencias Administrativas y Comerciales, Universidad Estatal de Milagro, San Francisco de Milagro, Ecuador

Antoniolli, L., B.C. Benedito y S.M. Sousa Filho. 2003. Efeito do cloreto de cálcio na qualidade de abacaxi“ Pérola” minimamente procesado. Pesq. Agrop. Bras. 38(9), 1105-1110. Doi: 10.1590/S0100-204X2003000900012

Barreiro, J. y A. Sandoval. 2006. Operaciones de conservación de alimentos por bajas temperaturas. Universidad Simon Bolívar; Editorial Equinoccio, Caracas, Venezuela.

Chan, Y.K., G.C. d’Eeckenbrugge y G.M. Sanewski. 2003. Breeding and variety improvement. pp. 33-56. En: Bartholomew, D.P., R.E. Paull, y K.G. Rohrbach, (Eds.). The pineapple: botany, production and uses. CABI Publishing, Wallingford, UK. Doi: 10.1079/9780851995038.0033

Chitarra, A.B. y J.M. da Silva. 1999. Effect of modified atmosphere on internal browning of ‘Smooth Cayenne’ pineapples. Acta Hort. 485, 85-90. Doi: 10.17660/ActaHortic.1999.485.10

DANE (Departamento Administrativo Nacional de Estadística de Colombia). 2015. Boletín técnico de exportaciones. Bogotá. 27 p.

De Pablo, B y M. Moragas. 2008. Recopilación de normas microbiológicas de los alimentos y asimilados y otros parámetros físico-químicos de interés sanitario. En: http://www.eurocarne.com/daal?a1=informes&a2=normas-microbiologicas.pdf; consulta: abril de 2017.

Djioua, T., F. Charles, F. Lopez-Laun, H. Filgueiras, A. Coudret, J. Freire, M. Ducamp-Collin y H. Sallanon. 2010. Improving the storage of minimally processed mangoes (Mangifera indica L.) by hot water treatments. Postharvest Biol. Technol. 52(2), 221-226.

Dussán-Sarria, S., P.M. Reyes-Calvache y J.I. Hleap-Zapata. 2014. Efecto de un recubrimiento comestible y diferentes tipos de empaque en los atributos físico-químicos y sensoriales de piña `manzana´ mínimamente procesada. Inf. Tecnol. 25(5), 41-46.

Escobar, A., C. Márquez., C. Restrepo y L. Pérez. 2014. Aplicación de tecnología de barreras para la conservación de mezclas de vegetales mínimamente procesados. Rev. Fac. Nac. Agron. Medellín 67(1), 7238-7245. Doi: 10.15446/rfnam.v67n1.42652

González-Aguilar, G.A., S. Ruiz-Cruz, R. Cruz-Valenzuela, A. Rodriguez-Félix y C.Y. Wang. 2004. Physiological and quality changes of fresh-cut pineapple treated with antibrowning agents. Lebensm.-Wiss. u-Technol. 37(3), 369-376. Doi: 10.1016/j.lwt.2003.10.007

Icontec (Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación). 1996. Norma Técnica Colombiana NTC 729-1. Frutas frescas. Piña. Especificaciones. Bogotá, Colombia.

Icontec (Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación). 2009a. Norma Técnica Colombiana NTC 4519. Microbiología de los alimentos para consumo humano y animal. Método horizontal para el recuento de microorganismos. Técnica de recuento de colonias a 30°C. Bogotá, Colombia.

Icontec (Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación). 2009b. Norma Técnica Colombiana NTC 4516. Microbiología de alimentos y productos de alimentación animal. Método horizontal para la detección y enumeración de coliformes técnica del número más probable. Bogotá, Colombia.

Invima (Instituto Nacional de Vigilancia de Medicamentos y Alimentos). 1998a. Manual de técnicas para el análisis de Alimentos: método No. 7. Bogotá, Colombia.

Invima (Instituto Nacional de Vigilancia de Medicamentos y Alimentos). 1998b. Manual de Técnicas para el análisis de Alimentos: método No. 14. Bogotá, Colombia.

Kader, A.A. 2002. Post-harvest technology of horticultural crops. Division of Agriculture and Natural Resources Publication No. 3311, University of California, Oakland, CA.

Lim, J. 2011. Hedonic scaling: a review of methods and theory. Food Qual. Prefer. 22, 733-747. Doi: 10.1016/j.foodqual.2011.05.008

Meléndez-Martínez, A.J., I.M. Vicario y F.J. Heredia. 2004. Estabilidad de los pigmentos carotenoides en los alimentos. Arch. Latinoam. Nutr. 54(2), 209-215.

Ministerio de Salud y Protección Social, Republica de Colombia. 2013. Resolución 3929, reglamento técnico sobre los requisitos sanitarios que deben cumplir las frutas y las bebidas con adición de jugo (zumo) o pulpa de fruta o concentrados de fruta, clarificados o no, o la mezcla de estos que se procesen, empaquen, transporten, importen y comercialicen en el territorio nacional. Diario Oficial No. 48.933. Bogotá.

Montero-Calderón, M., M.A. Rojas-Graü y O. Martín-Belloso. 2008. Effect of packaging on quality and shelf-life of fresh cut-pineapple (Ananas comosus). Postharvest Biol.Technol. 50, 182-189. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2008.03.014

Pan, Y., J. Zhu y S. Li. 2015. Effects of pure oxygen and reduced oxygen modified atmosphere packaging on the quality and microbial characteristics of fresh-cut pineapple. Fruits. 70(2), 101-108. Doi: 10.1051/fruits/2015003

Pérez, A.F. I.D. Aristizábal y J.I. Restrepo. 2016. Conservación de mango Tommy Atkins mínimamente procesado mediante la aplicación de un recubrimiento de aloe vera (Aloe barbandensis Miller). Vitae 23(1), 65-77. Doi: 10.17533/udea.vitae.v23n1a02

Portela, S. and M. Cantwell. 2001. Cutting blade sharpness affects appearance and other quality attributes of fresh-cut cantaloupe melon. J. Food Sci. 66(9), 1265-1270. Doi: 10.1111/j.1365-2621.2001.tb15199.x

Rangel, M. y A. López. 2012. Cambios en frutas tropicales frescas, cortadas y empacadas en atmósfera modificada durante su almacenamiento en refrigeración. Temas Select. Ing. Aliment. 6(2), 94-109.

Robles-Sánchez, R., A. Rojas-Graü, I. Odriozola-Serrano, G. González-Aguila y O. Martín-Belloso. 2013. Influence of alginate-based edible coating as carrier of antibrowning agents on bioactive compounds and antioxidant activity in fresh-cut Kent mangoes. LWT-Food Sci. Technol. 50(1), 240-246. Doi: 10.1016/j.lwt.2012.05.021

Rocculi, R., E. Cocci, S. Romani, G. Sacchetti y M. Dalla Rosa. 2009. Effect of 1-MCP treatment and N2O MAP on physiological and quality changes of fresh-cut pineapple. Postharvest Biol. Technol. 51, 371-377. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2008.07.010

Rojas-Graü, M.A., M.S. Tapia y O. Martín-Belloso, 2008. Using polysaccharide-based edible coatings to maintain quality of fresh-cut Fuji apples. Food Sci. Technol. 41, 139-147. Doi: 10.1016/j.lwt.2007.01.009

Sanjinez-Argandoña, E.J., I.G. Branco, S. Takito y J. Corbari. 2010. Influencia de la deshidratación osmótica y de la adición de cloruro de calcio en la conservación de kiwis minimamente procesados. Food Sci. Technol. 30(suppl. 1 ), 205-209. Doi: 10.1590/S0101-20612010000500031

Santos, J., E. Valeiro, M. Torre y A. Marquez. 2005. Avaliação da qualidade do Abacaxi “Pérola” minimamente processado armazenado sob atmosfera modificada. Ciênc. Agrotec. 29(2), p. 353-361. Doi: 10.1590/S1413-70542005000200012

Sarzi, B. y J. Durigan. 2002. Avaliação física e química de produtos minimamente processados de abacaxi-’pérola’. Rev. Bras. Frutic. 24(2), 333-337. Doi: 10.1590/S0100-29452002000200012

Silva, G.C., G.A. Maia, R. Figueiredo, M. Souza Filho, R. Alves y M. Souza Neto. 2005. Efeito do tipo de corte nas características físico-químicas do abacaxi pérola minimamente processado. Food Sci. Technol. 25(2), 223-228. Doi: 10.1590/S0101-20612005000200006

Sothornvit, R. y P. Rodsamran. 2008. Effect of a mango film on quality of whole and minimally processed mangoes. Postharvest Biol. Technol. 47(3), 407-415. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2007.08.005

Spanier, A., M. Flores, C. James, J. Lasater, S. Lloyd y J. Miller. 1998. Fresh-cut pineapple (Ananas sp.) flavor. Effect of storage. Develop. Food Sci. 40, 331-343. Doi: 10.1016/S0167-4501(98)80057-5

Toivonen, P.M.A. y D.A. Brummell. 2008. Biochemical bases of appearance and texture changes in fresh-cut fruit and vegetables. Postharvest Biol. Technol. 48, 1-14. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2007.09.004

Torri, L., N. Sinelli, y S. Limbo. 2010. Shelf life evaluation of fresh-cut pineapple by using an electronic nose. Postharvest Biol. Technol. 56(3), 239-245. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2010.01.012

Uriza-Ávila, D. 2005. Foreword and preface. En: Rebolledo-Martinez, A. (ed.). IV International Pineapple Symposium. Acta. Hort. 666. Doi: 10.17660/ActaHortic.2005.666.0

Published

2018-05-01

How to Cite

Buitrago-Dueñas, E. M., Dussán-Sarria, S., Rivera-Ochoa, M. C., & Ordoñez-Santos, L. E. (2018). Effect of cutting and packaging type on the conservation of fresh-cut ‘Golden’ pineapple fruit [Ananas comosus (L.) Merr.]. Revista Colombiana De Ciencias Hortícolas, 12(2), 308–318. https://doi.org/10.17584/rcch.2018v12i2.7485

Issue

Section

Fruits section

Metrics