Peasant markets, ¿a strategy to implement food sovereignty? Case Sibate (Cundinamarca)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19053/20278306.v11.n1.2020.11681

Keywords:

food sovereignty;, peasant markets;, short food supply chains;, alternative food markets

Abstract

Peasant markets have been a market strategy implemented in several regions of Colombia looking for bringing closer the producer to the consumer and to promote the political engagement of the peasantry. The current research analyzes the process of peasant markets through a case study in Sibate (Cundinamarca)-Colombia based on the logic of the food sovereignty principles. To this end, a mixed methodology was used with interviews and surveys of farmers, consumers and public officials participating in the strategy. The results emphasize that just two of the food sovereignty principles, food alternative markets and social peace, have been carried partially through. In this sense, food production for local consumption, the reduction of middleman participation, solidarity and support among actors, were remarked as the most critical aspects put into practice. However, the application of other features of food sovereignty is just emerging. Presumably, this is because of the weak democratic control carried out for the stakeholders, or because the peasant market in Sibate has mainly an economic focus given to the strategy.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Jenny Paola Pachón-Romero, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá

Nutricionista – Dietista, Magíster en Seguridad Alimentaria y Nutricional

Fabio Alberto Pachón-Ariza, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá

Médico Veterinario, Doctor en Economía Agraria

References

Acosta-Leal, D. A. (2014). Fijación de precios en mercados campesinos de Bogotá. Caso hortalizas frescas de Fómeque y Chipaque (Cundinamarca) (Tesis de maestría). Bogotá: Universidad Nacional de Colombia.

Aistara, G. (2013). Food sovereignty: Reconnecting food, nature, and community. The Journal of Peasant Studies, 40 (1), 314-318.

Almeida-Filho, N., & Scholz, V. (2008). Soberanía alimentaria y seguridad alimentaria: ¿conceptos complementarios?. doi: https://doi.org/10.22004/ag.econ.109996

Beuchelt, T. D., & Virchow, D. (2012). Food sovereignty or the human right to adequate food: Which concept serves better as international development policy for global hunger and poverty reduction? Agriculture and Human Values, 29 (2), 259-273. doi: https://doi.org/10.1007/s10460-012-9355-0

Boyer, J. (2010). Food security, food sovereignty, and local challenges for transnational agrarian movements: The Honduras case. The Journal of Peasant Studies, 37 (2), 319-351. doi: https://doi.org/10.1080/03066151003594997

Ceccon, E. (2008). La revolución verde: Tragedia en dos actos. Ciencias, 91, 20-29.

Chaparro, A. (2019). Toward generating sustainability indicators for
agroecological markets. Agroecology and Sustainable Food Systems,
43 (1), 40–66. doi: https://doi.org/10.1080/21683565.2019.1566192

Chaparro-Africano, A., & Calle-Collado, Á. (2017). Peasant economy sustainability in peasant markets, Colombia. Agroecology and Sustainable Food Systems, 41 (2), 204-225. doi: https://doi.org/10.1080/21683565.2016.1266069

El Tiempo (2000). Mercasueño Campesino. Recuperado de: https://www.eltiempo.com/archivo/documento/MAM-1307741

Estrada, M. V., Madrid-Malo, E., & Gil, L. M. (2000). La participación está en juego. Bogotá, Colombia: Fundación Antonio Restrepo Barco.

Fonseca, Z., Heredia, A., Ocampo, P., Forero, Y., Sarmiento, O., Alvarez, M., & Estrada, A. (2011). Encuesta Nacional de la Situación Nutricional en Colombia (ENSIN 2010). Bogotá: Instituto Colombiano de Bienestar Familiar.

Holt-Giménez, E. (Ed.). (2013). ¡Movimientos Alimentarios Uníos!: Estrategias para transformar nuestros sistemas alimentarios. Instituto Latinoamericano para una Sociedad y un Derecho Alternativos.

Juarez, L. (2013). El hambre en los espacios de la cultura. Visiones indígenas Maya Ch’orti. Antropología Iberoamericana, 8 (2), 209-232.

La Vía Campesina. (1996). Soberanía Alimentaria: Un futuro sin hambre. Roma, Italia. Recuperado de: https://nyeleni. org/spip. Php

López-Posada, J. C., & Pachón-Ariza, F. A. (2017). Identificación de
ventajas y desventajas de los canales de comercialización en las
economías campesinas de dos municipios de Meta y Cundinamarca,
Colombia. Revista de Investigación, Desarrollo e Innovación, 8 (1),
35-47. doi: 10.19053/20278306.v8.n1.2017.7369

McMichael, P. (2014). Historicizing food sovereignty. Journal of Peasant Studies, 41 (6), 933-957. doi: https://doi.org/10.1080/03066150.2013.876999

Nyéléni, D. de. (2007). Declaración de Nyéléni. Foro Mundial por la Soberanía Alimentaria Nyéléni, Selingue, Malí, 23 al 27 de febrero de 2007. OSAL, 7 (21), 279-283.

Ordóñez, F., & Montoya, G. (2011). Economía campesina, soberanía y seguridad alimentarias. La experiencia de Mercados Campesinos en Bogotá y la región central de Colombia.

Pachón, F. (2013). Food sovereignty and rural development: Beyond food security. Agronomía Colombiana, 31 (3), 362-377.

Pachón, F., Bokelmann, W., & Ramírez, C. (2016). Rural development thinking, moving from the green revolution to food sovereignty. Agronomía Colombiana, 34 (2), 267-276. doi: https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v34n2.56639

Parrado, A., & Molina, P. (2014). Mercados campesinos: Modelo de acceso a mercados y seguridad alimentaria en la región central de Colombia. Bogotá, Colombia: Universidad Nacional de Colombia.

Patel, R. (2009). Food sovereignty. The Journal of Peasant Studies, 36 (3), 663-706. doi: https://doi.org/10.1080/03066150903143079

Ploeg, J. D. van der. (2013). Peasants and the art of farming: A Chayanovian manifesto. Fernwood. Recuperado de: https://edepot.wur.nl/424204

Programa Mundial de Alimentos, PMA. (2009). El hambre y los mercados: Serie de Informes sobre el Hambre en el Mundo 2009. Taylor & Francis.

Rodríguez-Casallas, G. M. (2018). Los sistemas alimentarios de intercambios alternativos, un modelo para ejercer la soberanía alimentaria y la seguridad alimentaria y nutricional (Tesis de Maestría). Bogotá, Colombia: Universidad Nacional de Colombia.

Sampieri, R. H., Collado, C. F., Lucio, P. B., Valencia, S. M., & Torres, C. P. M. (1998). Metodología de la investigación, 6. México: McGraw Hill.

Yin, R. (1994). Investigación sobre estudio de casos. Diseño y métodos. Applied social research methods series, 5(2).

Zamara, R. (2015). Participación de las mujeres en los Mercados Campesinos. El caso de Paipa y Chocontá en la región central de Colombia. Universidad Nacional de Colombia.

Published

2020-08-15

How to Cite

Pachón-Romero, J. P., & Pachón-Ariza, F. A. (2020). Peasant markets, ¿a strategy to implement food sovereignty? Case Sibate (Cundinamarca). Revista De Investigación, Desarrollo E Innovación, 11(1), 35–48. https://doi.org/10.19053/20278306.v11.n1.2020.11681

Metrics

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.