Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Rescue of ancestral and cultural practices in the preparation of casabe and mañoco in the Piapoco and Sikuani community

Abstract

The Pedagogical and Technological University of Colombia, the Faculty of Distance Studies, and the Basic Education Program fulfill in the Guainía region with the professional training of Indigenous teachers Piapoco and Sikuani, who are able to manage and foster educational, organizational and leadership processes in their communities, promoting a vision towards the valorization, recovery and strengthening of culture, territory, environment, and ancestral knowledge of practices in their life plan, that defend and promote respect for Interculturality, which lead to an autonomy for the recognition of the collective rights and duties of the community.

Keywords

Educational Processes, Ancestral Culinary Practices, Casabe, Mañoco

PDF (Español)

References

Illera. C. (2012). Nuestras Cocinas desde el Nuevo Reino de Granada (siglo XVI) hasta la República (siglo XIX) a la luz de los escritos de algunos cronistas y viajeros. Biblioteca Básica de Cocinas Tradicionales de Colombia. Ministerio de cultura.

De Perdomo. L. (2012). Comentarios a la Cocina precolombina. De la mesa europea al fogón amerindio. Biblioteca Básica de Cocinas Tradicionales de Colombia.

Colección 2. Ministerio de Cultura.

Dirección de Patrimonio. (2012). Política para el conocimiento la salvaguardia y el fomento de la alimentación y las cocinas tradicionales de Colombia: Biblioteca Básica de Cocinas Tradicionales de Colombia. Colección 17. Ministerio de Cultura.

Fundación Caminos de Identidad. (2010). Proyecto Educativo Comunitario Kaliawiri:

Rastros y Rostros del Saber Volumen 2° Educación Contratada Sector de Barrancominas. Guania. Bogotá: FUCAI.

Gelles, R.J (1996). Introducción a la Sociología. México, Programas Educativos, S.A.

Informe taller MIJ-OPIAC. (2008). En el Marco de los Lineamientos del programa de protección de los Derechos de las mujeres indígenas autos 092 y 237.

Corregimiento de Barrancominas del Guania. La Revolución Educativa plan sectorial (2003). Ministerio de Educación Nacional.

Moro, B. (2011). Pueblos indígenas, dialogo entre Culturas. Bogotá: Programa de la Naciones Unidas para el desarrollo- PNUD. (Colección cuadernos INDH.)

Pagés, J. (1994). La Didáctica de las Ciencias Sociales, el Curriculum de historia y la formación del profesorado”. Signos. Teoría y Práctica de la educación 13, 38-51. Disponible en: http://www.dgespe.sep.gob.mx/ public/comunidades/historia/actualizacion/Encuentros%20Nacionales/ VIII%20Encuentro/Articulo%20Pages%201994.pdf Patiño, V. (2012). Historia de la Cultura Material en la América Equinoccial.

Alimentación y alimentos. Biblioteca Básica de Cocinas Tradicionales de Colombia. Colección 1. Ministerio de cultura.
Rivera, F. (2013), 30 de abril). El origen de la Educación en la ciudad de Tunja: la Historia de un Derecho. Principia Iuris. Recuperado de http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/piuris/issue/view/67 Saldarriaga, G. (2012). Alimentación e identidades en el Nuevo Reino de Granada, siglos XVI Y XVI. Biblioteca Básica de Cocinas Tradicionales de Colombia.

Colección 5. Ministerio de cultura

Downloads

Download data is not yet available.