Preparation of polymeric derivative from cassava starch (manihot esculenta crantz) and its application as flocculant in waste water treatment
Resumen
AbstractSynthesis, identification and evaluation of a cationic flocculant, from cassava starch in the species (Manihot esculenta crantz), was conducted, at Pedagogical and Technological University of Colombia, UPTC, Chemistry Laboratory. The extraction process of native cassava starch, a
proximate analysis, synthesized polymer, was identified by comparing their structural characteristks with the starch, using apparent viscosity, X-ray diffraction X-RO, infrared spectroscopy FTIR, and scanning electron microscopy SEM. Ajar test was done to determine its effectiveness as a flocculant, and the results made it possible to elucidate their structure
after its modification. The importance of this work is that a cationic modified starch derivative can be used as coadjutant in the flocculation process, in waste water treatment, which is an important contribution to socio-economic community progress in the region, where this plant is growing.
Keywords: Cationic starch, Modified starch, Extraction, ldentification, Flocculation
Resumen
La sintesis, identificación y evaluación de un floculante catiónico, obtenido a partir del almidón de yuca de la especie (Manihot esculenta Crantz), se llevó a cabo el proceso de extracción del almidón de yuca, en el laboratorio de quimica de la UPTC, análisis proximal, la sintesis, del polimero, su identificación y la comparación de sus características estructurales con el almidón nativo, tales como: viscosidad aparente, difracción de rayos X, (X-RO), espectroscopia infrarroja (FTIR) y microscopia electrónica de barrido (SEM). A continuación, pruebas de jarras, fueron realizadas para determinar la eficacia de los derivados cationicos como floculantes, los resultados han permitido elucidar su estructura después de su modificación. La importancia
de este trabajo es que el almidón catiónico modificado, puede utilizarse como coadyudante en el proceso de floculación en el tratamiento de aguas, que es una importante contribución a la comunidad socio-económica en la región donde se desarrolle este cultivo.
Palabras claves: Almidón catiónico, almidón modificado, extracción, dentificación, floculación.
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