Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Conditions for the development of the right to feeding as fundamental right

Abstract

This document presents a study of the development of the right to food and the subjects that occupy it , contextualization of social conditions , the concentration of wealth in the world, and the problems existing And existing problems of undernourishment . The relationship between the right to adequate food and the fundamental rights work. Another aspect relates the theoretical and legal elements supporting the DAA , based on subjective rights , inalienable , the metarights , fundamental rights , the concept of vital minimum
commitment involved in customary international law and economic rights It also works on international obligations that have signed Latin American countries and the constitutional and political forms that have to solve this DAA populations , finally it referred to a part of the Colombian situation.

Keywords

Right to food, state, undernourishment, customary international law, fundamental rights, economy.

PDF (Español)

References

Arango, R. (2005). El concepto de los derechos sociales fundamentales. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia y Legis.

Arango, R.& Lemaitre, J. (2002). Jurisprudencia constitucional sobre el derecho al mínimo vital. Bogotá: Universidad de los Andes, Facultad de Derecho, Centro de Investigaciones Sociojurídicas –CIJUS–.

Aplicación del Pacto Internacional de los Derechos Económicos, Sociales y Culturales, Observación general 12, El derecho a una alimentación adecuada (art. 11),(20º período de sesiones, 1999), U.N. Doc. E/C.12/1999/5 (1999).

De Sousa Santos, B. (1998). La globalización del derecho los nuevos caminos de la regulación y las emancipación. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia, Facultad de Derecho, Ciencias Políticas y Sociales, Instituto Latinoamericano de Servicios legales Alternativos, ILSA.

Caetano G.& De Armas, G. (2015, 30 demarzo). Pobreza y desigualdad en América Latina (1980-2014). El País de Madrid.

Cepal & Celade Observatorio Demográfico. (2013). América Latina y el Caribe. Ciudad Chile. Editorial Celade

Cepal. (2014). Panorama social de América Latina. Ciudad Chile. Editorial Celade

Cepal. (2002). Vigesimonoveno período de sesiones Brasilia. Globalización y desarrollo. Brasil 6 al 10 de mayo de 2002.

Gómez, M. P. (2006). El derecho a la alimentación en la Constitución, la jurisprudencia y los instrumentos internacionales. Bogotá: Defensoría del Pueblo-Prosedher. Serie DESC.

Habermas, J. (1998). Facticidad y validez sobre el derecho y el Estado democrático de derecho en términos de teoría del discurso. Madrid: Trotta.

Hauenstein, S. & Vaitla, B. (2007). El hambre injusta. Una crónica reciente de la lucha por los alimentos y la dignidad. Hunger Watch informe 2007-2008. Barcelona: Icaria.

Herreño, A. L. (2004). Evolución política y legal del concepto de territorio ancestral indígena en Colombia. En El otro derecho. Derecho a la tierra, conceptos, experiencias y desafíos (31-32). Bogotá: ILSA Instituto Latinoamericano de Servicios Sociales Alternativos, Ediciones Antropos.

Latham, M. C. (2002). Nutrición humana en el mundo en desarrollo. Roma: FAO.

Medina, J. M. (2006). La lucha contra el hambre desde el enfoque de los DESC. En Seminario Seguridad Alimentaria y Lucha contra el hambre. CEHAPUniversidad de Córdoba.

Meyers, D. T. (1988). Los derechos inalienables. Madrid: Alianza Universidad.

Molina, A. (2005). El derecho humano al agua en la Constitución, la jurisprudencia y los instrumentos internacionales. Serie estudios especiales DESC. Bogotá: Defensoría del Pueblo Colombia.

Monsalve, S. (2004). Derecho a la tierra y derechos humanos. En El otro derecho. Derecho a la tierra Conceptos, experiencias y desafíos (pp. 31-32). Bogotá: ILSA Instituto Latinoamericano de Servicios Sociales Alternativos, Ediciones Antropos

Monsalve, S. (2007). Acceso a la tierra y los recursos productivos. Hacia una interpretación sistemática de las directrices voluntarias de la FAO sobre el derecho a la alimentación. FIAN Internacional FIAN Informe R 1 Informes.

ONU. (2005, 30 de sep.). El Derecho a la Alimentación. Nota del Secretario General. Documento A/60/30.

ONU-Hábitat (2012). Programa de las Naciones Unidas para los Asentamientos Humanos. Estado de las ciudades de América Latina y el Caribe 2012. Rumbo a una nueva transición urbana.

Pérez, F. (2011). El derecho fundamental a la alimentación básica. Bogotá: Universidad Externado de Colombia.

Plan de Alimentación y Nutrición del Distrito Capital, 1999-2003. Un Plan con Viabilidad Local.

Pogge, T. (2005). La pobreza en el mundo y los derechos humanos. Barcelona: Paidós.

Sen, A. K. (2000). Desarrollo y libertad. Bogotá: Planeta.

Sen, A. K. (2002). El derecho a no tener hambre. Bogotá: Universidad Externado de Colombia, Centro de investigación en Filosofía y Derecho.

Vernon, J. (2011). El hambre, una historia moderna.Valencia, España: Publicaciones de la Univeritat de Valéncia.

Downloads

Download data is not yet available.