Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Crecimiento y producción de lechuga (Lactuca sativa L.var. romana) bajo diferentes niveles de potasio.

Abstract

.
PDF (Español)

References

  • Agronet. 2009. Producción nacional por producto – lechuga. En: Análisis-estadísticas. En: http://w w w. a g r o n e t . g o v. c o / a g r o n e t w e b /AnalisisEstadisticas/tabid/73/Default.aspx.3p.; consulta: diciembre de 2009.
  • Andriolo, J.L.; D.I. Jänisch; O.J. Schmitt; M. Dal Picio; F.L. Cardoso y L. Erpen. 2010. Doses de potássio e cálcio no crescimento da planta, na produção e na qualidade de frutas do morangueiro em cultivo sem solo. Ciencia Rural 40(2), 267-272.
  • Archila, J.; U. Contreras; H. Pinzón; H. Laverde y G. Corchuelo. 1998. Análisis de crecimiento de cuatro materiales de lechuga (Lactuca sativa). Agron. Colomb. 16(1), 68-75.
  • Armengaud, P.; R. Breitling y A. Amtmann. 2004. The potassium dependent transcriptome of Arabidopsis reveals a prominent role of jasmonic acid in nutrient signaling. Plant Physiol. 136, 2556-2576.
  • Barker, A. y D. Pilbeam. 2007. Handbook of plant nutrition. CRC Press Taylor & Francis Group, New York, NY.
  • Barnes, J. D.; T. Pfirrmann; K. Steiner; C. Lütz; U. Busch; H. Küchenhoff y H.D. Payer. 1995. Effects of elevated CO2, elevated O3 and potassium deficiency on Norway spruce [Picea abies (L.) Karst.]: seasonal changes in photosynthesis and nonstructural carbohydrate content. Plant Cell Environ. 18, 1345-1357.
  • Bednarz, C. y D. Oosterhuis. 1999. Physiological changes associated with potassium deficiency in cotton. J. Plant Nutr. 22, 303-313.
  • Bernal, D.A; L.C. Morales; G. Fischer; J. Cuervo y S. Magnitskiy. 2008. Caracterización de las deficiencias de macronutrientes en plantas de cebollín (Allium schoenoprasum L.). Rev. Colomb. Cienc. Hort. 2(2), 192-204.
  • Black, C. 1975. Relaciones suelo-planta. Tomo II. Ed. Hemisferio Sur, Buenos Aires.
  • Bonilla, I. 2000. Introducción a la nutrición mineral de las plantas. Los elementos minerales. pp. 103-141. En: Azcón-Bieto, J. y M. Talón (eds.). Fundamentos de fisiología vegetal. McGraw-Hill Interamericana, Madrid.
  • Cakmak, I. 2005. The role of potassium in alleviating detrimental effects of abiotic stresses in plants. J. Plant Nutr. Soil Sci. 168, 521-530.
  • Cantwell, M. y T. Suslow. 2005. Lechuga: Lechuga romana. Recomendaciones para mantener la calidad postcosecha. Department of Plant Sciences, University of California, Davis, CA.
  • Carranza, C.; O. Lanchero; D. Miranda y B. Chaves. 2009. Análisis del crecimiento de lechuga (Lactuca sativa L.) ‘Batavia’ cultivada en un suelo salino de la Sabana de Bogotá. Agron. Colomb. 27(1), 41-48.
  • Friedrich, G. y M. Fischer. 2000. Physiologische Grundlagen des Obstbaus. Ulmer Verlag, Stuttgart, Alemania.
  • Garg, R.C. y S.K. Singh. 1975. Primary nutrient deficiencies in cape gooseberry (Physalis peruviana L.). Progressive Hort. 7(2), 53-58.
  • Hoagland, D.R. y D.I. Arnon, 1950. The water culture method for growing plants without soil. California Agric. Exp. Stn. Circ. No. 347.
  • Hodge A. 2004. The plastic plant: root responses to heterogeneous supplies of nutrients. New Phytologist 162, 9-24.
  • Hunt, R. 1982. Plant growth curves. The functional approach to plant growth analysis. Edward Arnold Publ., London.
  • Koetz, M.; G. Coelho; C. Da Costa; E. Lima y R. De Souza. 2006. Efeito de doses de potássio e da freqüência de irrigação na produção da alface americana em ambiente protegido. Eng. Agríc. 26(3), 730-737.
  • Malavolta, E.; G. C. Vitti y S. Oliveira. 1997. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. 2a ed. Potafós, Piracicaba, Brasil.
  • Marschner, H. 2002. Mineral nutrition of higher plants. Academic Press, London.
  • Marschner, H. e I. Cakmak. 1989. High light intensity enhances chlorosis and necrosis in leaves of zinc-, potassium- and magnesium-deficient bean (Phaseolus vulgaris) plants. J. Plant Physiol. 134, 308–315.
  • Martínez, F. y J. Sarmiento. 2008. Estudio de los síntomas de deficiencia de N, P, K, Ca, Mg y B en plantas de uchuva (Physalis peruviana L.). Trabajo de grado. Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá.
  • Mengel, K.; E.A. Kirkby; H. Kosegarten y T. Appel. 2001. Principles of plant nutrition. Kluwer Academic Publ., Dordrecht, The Netherlands.
  • Neumann, P. 1997. Salinity resistance and plant growth revisited. Plant Cell Environ. 20, 1193-1198.
  • Rajendran, C.; K. Ramamoorthy y S. J. Hepziba. 2009. Nutritional and physiological disorders in Samra, J.S. e Y.K. Arora. 1997. Mineral nutrition. pp. 175-201. En: Litz, R.E. (ed.): The mango: botany, production and uses. CAB International, Wallingford, UK.
  • Shin, R. y D.P. Schachtman. 2004. Hydrogen peroxide mediates plant root cell response to nutrient deprivation. Proc. Natl. Acad. Sci. 101, 8827-8832.
  • Sivakumar, M. V. R. y R. H. Shaw. 1978. Methods of growth analysis in field growth soybeans G. max (Merril). Ann. Bot. 42, 213-322.
  • Swietlik, D. 2003. Plant nutrition. pp. 251-257. En: Baugher, T.A. y S. Singha (eds.). Concise encyclopedia of temperature tree fruit. Food Product Press, New York, NY.
  • Taiz, L. y E. Zeiger. 2006. Plant physiology. 4th ed. Sinauer Associates Inc. Publ., Sunderland, MA.
  • Tei, F.; A. Scaife y D. P. Aikman. 1996. Growth of lettuce, onion and red beet. 1. Growth analysis, light interception and radiation use efficiency. Ann. Bot. 78, 633-643.
  • Zhao, Z.G.; G.C. Chen y C.L. Zhang. 2001. Interaction between reactive oxygen species and nitric oxide in drought-induced abscisic acid synthesis in root tips of wheat seedlings. Aust. J. Plant Physiol. 28, 1055-1061.

Downloads

Download data is not yet available.