Business Intelligence Applied to Corn Productivity
Abstract
The following research was developed in the town of Tasco, Boyacá, with information retrieved from Colombia’s open data webpage on agricultural evaluation from 2011 to 2017. The town evidences that corn growing fields are changing the harvested area production, altering the performance rendered per semester. The cause of this problem is that the corn growth productivity varies each year, depending on the seeded area and the altitude of the terrain. One of the main objectives is to determine the connection between the production of the harvested corn area and the altitude in which it was harvested, using business intelligence tools. The investigation’s design was non-experimental, since previously established variables were not modified. In the same way, the investigation is based on a cross-sectional design, because the required data was retrieved in a single moment during the investigation. Using probability sampling, each element from the sample can be selected.
Keywords
altitude, business intelligence, open data, production
References
Agroinsumos S.A.S. (2018). Leguminosas. http://www.agroinsumossa.com/cultivo-del-maiz-encolombia/
Almeida, E., Lorenzo, E., & Cosme, E. (2017). Fertirrigación Inteligente, Pilar de una Agricultura Sostenible. Revista Cubana de Ciencias Informáticas, 11(3), 36-49
Castro, R. E., Sierra, E., Mojica, J. E., Carulla, J. E., & Lascano, C. E. (2017). Efecto de Especies y Manejo de Abonos Verdes de Leguminosas en la Producción y Calidad de un Cultivo Forrajero Utilizado en Sistemas Ganaderos del Trópico Seco. Archivos de Zootecnia, 66(253), 99-106. https://doi.org/10.21071/az.v66i253.2131
Congreso de la República (2014). Ley 1712 De 2014. Bogotá D. C., Colombia
Cortada, J. W., Nix, V. A., & Reyes, L. C. (2011). Opening Up Government: How to Unleash the Power of Information for New Economic Growth. IBM Institute for Business Value
Costa, M. (2012). Inteligencia de Negocios Aplicada a Cultivos Agropecuarios (Tesis de grado). Universidad Siglo 21, Argentina. https://repositorio.uesiglo21.edu.ar/handle/ues21/11322
Cruz, D., & Leos, J. A. (2019). La Producción de Maíz en Sinaloa, México, y sus Implicaciones para el Medio Ambiente. Letras Verdes. Revista Latinoamericana de Estudios Socioambientales, (25), 100-118. https://doi.org/10.17141/letrasverdes.25.2019.3705
Flavio, A., & Noel, O., (2016). Productividad de Semilla y Adopción del Híbrido de Maíz H-520 en el Trópico de México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 13, 19-32. https://doi.org/10.22231/asyd.v13i1.286
Google (2019). Maps Elevation Api. Google Maps Platform. https://developers.google.com/maps/documentation/elevation/intro
Microsoft (2019). Power Bi Desktop. https://www.microsoft.com/eses/download/details.aspx?Id=45331
Minagricultura (2014). Evaluaciones Agropecuarias Municipales. Bogota D.C., Colombia
Pascal, G., Grillo, E., Servetto, D., & Redchuk, A. (2017). Sistema de Apoyo a las Decisiones (DDS) para la Productividad de las Universidades: Implementación de Tableros de Control. En: XIX Workshop de Investigadores en Ciencias de la Computación 349-353
Pérez-Sánchez, A., Hernández-Cortés, C., & Carmona, J. L. (2017). Estrategias de Abasto de Maíz de los Hogares Campesinos en el Municipio de Atlangatepec, Tlaxcala. Agricultura Sociedad y Desarrollo, 14(1), 1-13. https://doi.org/10.22231/asyd.v14i1.520
Ren, G. J., & Glissmann, S. (2012). Identifying Information Assets for Open Data: The Role of Business Architecture and Information Quality. En: IEEE 14th International Conference On Commerce And Enterprise Computing, 94-100. https://doi.org/10.1109/cec.2012.23
Richards, G., Yeoh, W., Loong Chong, A. Y., & Popovič, A. (2019). Business Intelligence Effectiveness and Corporate Performance Management: An Empirical Analysis. Journal of Computer Information Systems, 59(2), 188-196. https://doi.org/10.1080/08874417.2017.1334244
Rodríguez Rojas, L. A. (2017). Metamodelo para Integración de Datos Abiertos Aplicado a Inteligencia de Negocios (Tesis de Grado). Universidad de Ovideo, España Rosado Gómez, A. A., & Rico Bautista, D. W. (2010). Inteligencia de Negocios: Estado del Arte. Scientia et Technica, 16(44), 321-326
Rozo, C., Medina, L., Escobar, N., Santofimio, A., & Aponte, C. (2019). Guía para el Uso y Aprovechamiento De Datos Abiertos en Colombia. Bogotá D. C., Colombia
Salgar, L. M. (2005). El Cultivo de Maíz en Colombia - Semillas. http://www.semillas.org.co/es/elcultivo-de-maz-en-colombia
Virgen-Vargas, J., Zepeda-Bautista, R., Avila-Perches, M. A., Espinosa-Calderón, A., Arellano-Vázquez, J. L., & Gámez-Vázquez, A. J. (2016). Producción y Calidad de Semilla de Maíz en Valles Altos De México. Agronomía Mesoamericana, 27(1), 191-206. https://doi.org/10.15517/am.v27i1.21899