Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Business Diagnostic Model: Case “Fábrica de café y chocolate El Agrario” San Vicente de Chucurí, Santander

Supporting Agencies
UNAD, Fábrica de Café y Chocolate el Agrario de San Vicente de Chucurí

Abstract

This work sought to support industrial micro-businesses in the cocoa sector, which lacked administrative and production process management tools. Consequently, the objective of the research was to develop a diagnostic model for organizational and productive transformation of MSMEs based on methodologies to carry out diagnoses, characteristics and structures, as inputs for generating an initial version of the model. For this, models adjusted to the reality of MSMEs in the food sector were identified and common variables among them were consolidated to generate attributes. In this regard, the theoretical model was designed based on a management approach, adjusted to the reality of the environment. For this achievement, a work plan was established that involved business visits for presentation and feedback of the model, collecting useful information to adjust and consolidate the data model. With this input, and identifying requirements to define transformation routes, based on self-evaluation and controlled planning, an application for organizational diagnosis and intervention for organizational transformation was built. The information was tabulated using self-diagnosis software for the administration and organizational quality of food producing MSMEs. (MQO v1.0-UNAD). This web application, developed by the authors, was considered for its design with a quantitative research approach and was applied and validated obtaining relevant results to know the state of support, missionary and strategic macro-processes which generate action plans to improve management indicators.

Keywords

organization, food production, managment, food processing, small company

PDF (Español) XML (Español)

Author Biography

Lucas Fernando Quintana Fuentes

Lucas Fernando Quintana Fuentes, Magister en Ciencia y Tecnología de Alimentos, UNAD - Bucaramanga, Colombia - Assitant Teacher

Martha Isabel Olaya Cruz

Master of Business Administration, Occasional teacher UNAD - Cead Bucaramanga


References

Asencio, L. C., Guarnizo, S. F. G., Caiche, W. C. & Medina, V. V. M. (2017). El diagnóstico organizacional, contextualizado en los negocios fabriles de la provincia de Santa Elena-Ecuador 2015-2016. Innova Research Journal, 137-147. https://doi.org/10.33890/innova.v2.n5.2017.237

Barbosa, J. W., Barbosa, J. C. & Rodríguez, M. (2013). Revisión y análisis documental para estado del arte: una propuesta metodológica desde el contexto de la sistematización de experiencias educativas. Investigación Bibliotecológica: Archivonomía, Bibliotecología e Información, 27(61), 83-105. http://dx.doi.org/10.1016/S0187-358X(13)72555-3

Bomfin de Souza, M. K., Ramos, Y. O., Santos da Paz, B. M., Alves, E., Oliveira, A. B. & Dos Santos, R. (2019). Potencialidades da técnica de grupo focal para a pesquisa em vigilância sanitária e atenção primária à saúde. Revista Pesquisa Qualitativa, 7(13), 57-71. http://dx.doi.org/10.33361/RPQ.2019.v.7.n.13.169

Cantos, M. (2017). Organizational Diagnosis in Publics Schools of Basic Education of Canton Cañar-Ecuador, to Promote its Effectiveness. Población y Desarrollo, 23(44), 86-92. http://dx.doi.org/10.18004/pdfce/2076-054x/2017.023(44)086-092

Cárdenas, L., & Fecci, E. (2017). Propuesta de un modelo de gestión para pymes, centrado en la mejora continua. Síntesis Tecnológica, 3(2), 59-67. https://doi.org/10.4206/sint.tecnol.2007.v3n2-02

Cardona, D., Rada, A. M. & Palma, H. G. H. (2017). Creación de empresa como pilar para el desarrollo social e integral de la región caribe en Colombia. Saber, Ciencia y Libertad, 12(1), 134-143. https://doi.org/10.18041/2382-3240/saber.2017v12n1.698

Castro, H. F. & Rodríguez, F. (2017). Incidencia de la certificación de la norma ISO 9001 en los resultados empresariales. Un caso colombiano. Entre Ciencia e Ingeniería, 11(22), 18-25. http://dx.doi.org/10.31908/19098367.3545

Gutiérrez, K. M. & Molinares, G. A. (2017). Recursos humanos: desarrollo organizacional como un proceso de cambio. (Tesis doctoral). Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua. http://repositorio.unan.edu.ni/id/eprint/7830

Hernández, H. G., Cardona, D. A. & Del Río, J. L. (2017). Direccionamiento estratégico: proyección de la innovación tecnológica y gestión administrativa en las pequeñas empresas. Información Tecnológica, 28(5), 15-22. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642017000500003

Hernández, L. A., Quintero, D. N., Montoya, A. V. & Berrío, A. G. (2018). Modelos de gestión organizacional y planeación estratégica de las clínicas odontológicas especializadas Odontostudio Limitada. Revista GEON Gestión, Organizaciones y Negocios, 5(2), 38-49. https://doi.org/10.22579/23463910.32

Leyva, J. M. & Gómez, M. I. (2010). Integración del enfoque logístico actual en el diagnóstico estratégico de las empresas en perfeccionamiento empresarial (No. 657 657). e-libro, Corp.

Lizarzaburu, E. (2016). La gestión de la calidad en Perú: un estudio de la norma ISO 9001, sus beneficios y los principales cambios en la versión 2015. Revista Universidad y Empresa, 18(30), 33-54. http://dx.doi.org/10.12804/rev.univ.empresa.30.2016.02

Martínez, A. M. (2014). Gestión por procesos de negocio: organización horizontal. Ecobook-Editorial del Economista.

Medina, J. & Quintana, L. F. (2017). La ingeniería del software y su aplicación en el análisis de indicadores de repetitividad y reproducibilidad de jueces, en el proceso de evaluación del perfil sensorial del licor de cacao (Theobroma cacao L.). Entramado 13(1), 278-294. http://dx.doi.org/10.18041/entramado.2017v13n1.25121

Medina, A., Nogueira, D., Hernández, A. & Comas, R. (2019). Procedimiento para la gestión por procesos: métodos y herramientas de apoyo. Ingeniare Revista Chilena de Ingeniería, 27(2), 328-342. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-33052019000200328

Osorio, G., Mungaray, A., Aguilar, J. G. & Ramírez, N. (2018). Una explicación de la conducta competitiva de las microempresas de subsistencia: evidencia para México. Semestre Económico, 21(48), 127-150. http://dx.doi.org/10.22395/seec.v21n48a5

Pérez, R., Garzón, M. & Nieto, M. (2009). Análisis empírico de la aplicación del modelo de modernización de la gestión para organizaciones en pymes colombianas. Revista Escuela de Administración de Negocios, (65), 77-106. https://doi.org/10.21158/01208160.n65.2009.461

Plaza, C. A. (2016). Validación del modelo de modernización para la gestión de las organizaciones (MMGO) versión 10. Revista Universidad y Empresa, 18(30), 55-73. http://dx.doi.org/10.12804/rev.univ.empresa.30.2016.03

Quintero, L. C. & Osorio, L. M. (2018). Balanced Scorecard como herramienta para empresas en estado de crisis. Revista CEA, 4(8). https://doi.org/10.22430/24223182.1049

Ramírez, R. I., Espíndola, C. A., Ruíz, G. I. & Hugueth, A. M. (2019). Gestión del talento humano: análisis desde el enfoque estratégico. Información Tecnológica, 30(6), 167-176. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642019000600167

Román, A. (2012). Modelos de gestión en las organizaciones de salud. Medwave, 12(03). https://doi.org/10.5867/medwave.2012.03.5329. https://www.medwave.cl/link.cgi/Medwave/Series/GES01/5329

Royero, J. (2003). Gestión de sistemas de investigación universitaria en América Latina. Revista Iberoamericana de Educación, 33(1), 1-19. https://doi.org/10.35362/rie3312944

Salazar, F. S. (2020). Medición estratégica en base al Balanced Scorecard. Eídos, 44-50. https://doi.org/10.29019/eidos.v0i3.69

Sandoval, J. L. (2014). Los procesos de cambio organizacional y la generación de valor. Estudios Gerenciales, 30(131), 162-171. https://doi.org/10.1016/j.estger.2014.04.005

Vizcaino, L. P. V., Serrano, R. S., Cruz, G. C. & Pastor, M. J. P. (2016). Teorías y métodos en la investigación sobre turismo, género y mujeres en Iberoamérica: un análisis bibliográfico. Cuadernos de Turismo, (38), 485-501. https://doi.org/10.6018/turismo.38.271531

Zamora, M. H. (2017). Teoría de la gestión por procesos: un análisis del Centro de Fórmulas Lácteas Infantiles del Hospital Sor María Ludovica de La Plata. (Tesis doctoral). Universidad Nacional de La Plata. https://doi.org/10.35537/10915/61203

Downloads

Download data is not yet available.