The Heliciculture in Colombia: Regulatory Reform and Productive Delay

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19053/01203053.v36.n64.2017.5420

Keywords:

Helix s.p., cooperatives, agro-industry

Abstract

Based on a historic-comparative approach it is analyzed the Colombian regulation of heliciculture in contrast to the official data on the exportable volume of Molluscs and the considerations of specialists in Colombia. The study takes into account the academic debate on the complementarity between the institutional and associative fields for the strengthening of agro-industrial sectors. A document review was conducted, which included the application of a structured questionnaire from the variables: legislation, productive structure and associativity. It is inferred that legal reforms did not significantly affect production and associativity. From this perspective the premise of effectiveness of the legal field in the creation of favorable conditions for strengthening rural activities with export potential is questioned.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Elizabeth del Socorro Ruano Ibarra, Corporación Autónoma del Cauca

Profesora investigadora

Marlon Vinicius Brisola, Universidad de Brasilia

Profesor Programa Pós-graduação em Agronegócios – PROPAGA, Universidade de Brasília - UnB / DF / Brasil

References

Alcaldía Mayor de Bogotá (2015). Archivo Bogotá. Bogotá: Alcaldía Mayor de Bogotá. Recuperado de http://www.archivobogota.gov.co/

Azevedo, P. F. (2000). Nova economia institucional: referencial geral e aplicações para a

agricultura. Revista Agricultura, 47(1), 33-52.

Berdegué, J. (2001). Cooperating to Compete. Associative Peasant Business Firms in Chile. Michigan: Universidad de Michigan. Recuperado de http://rimisp.org/contenido/julio-berdegue/

Bedregal, A. (2014). La asociatividad como factor de sosteniblidad en asociaciones de productores agrícolas y agroindustriales. Revista de la Universidad del Valle de Guatemala, 27, 93-104.

Delgado, A. L., Salazar, A. M. C & Arrubla, A. P. (2009). Formulación de la cadena productiva del caracol en Cundinamarca y Boyacá, Colombia para exportar al mercado español. Revista U.D.C.A. Actualidad y Divulgación Científica, 12(1), 163-172. DOI: https://doi.org/10.31910/rudca.v12.n1.2009.652

Fujimoto, G. S. (2006). Estudio técnico económico para la instalación de un criadero de caracoles comestibles terrestres. Monografía de pregrado. Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima.

Gómez, M. & Machado, R. (2007). A ciência invisível: o papel dos relatórios e as questões de acesso à informação científica. Revista de Ciência da Informação, 8(5), 1-15.

Igua, M. A. & Sandoval, R. A. A. (2008). Estudio de mercado para la exportación de caracol “Helix Aspersa” a España. Monografía de especialización no publicada. Curso de posgraduación en Administración en la Universidad de la Salle. Bogotá, Colombia.

Hinojosa, A. C. P. (2012). Plan de negocio: cría de caracoles en cautiverio. Monografía de pregrado. Universidad del Aconcagua. Mendoza, Argentina.

Instituto Colombiano Agropecuario, [ICA], (2006). Ley 1011 de 2006. Recuperado de http://www.ica.gov.co/getattachment/23b31418-469a-4d32-82a9-fb3fff679454/2006L1011.aspx

Instituto Colombiano Agropecuario, [ICA], (2009). ICA en el comercio de peces, moluscos, crustáceos vivos y sus productos. Recuperado de http://www.ica.gov.co/Noticias/Pesca-y-Acuicultura/2009/ICA-en-el-comercio-de-peces,-moluscos,-crustaceos-.aspx.

Instituto Colombiano Agropecuario, [ICA], (2012). Normatividad. Recuperado de http://www.ica.gov.co/Normatividad/Normas-Ica/Resoluciones/2010.aspx?page=5

Lozano, F. (2010). La asociatividad como modelo de gestión para promover las exportaciones en las pequeñas y medianas empresas en Colombia. Revista de Relaciones Internacionales, Estrategia y Seguridad, 5(2), 161-191. DOI: https://doi.org/10.18359/ries.126

Mahoney, J. & Ruschemeyer, D. (2006). Comparative-Historical Analysis: Achievements and Agendas. In J. Mahoney & D. Ruschemeyer. Comparative-historical Analysis in the Social Sciences (pp. 3-38). New York: Cambridge University Press. DOI: https://doi.org/10.1017/CBO9780511803963.002

Martínez, F. & López, R. (2011). El sinsentido de hablar de literatura gris en la época 2.0. El Profesional de la Información, 20(6), 621-626. DOI: https://doi.org/10.3145/epi.2011.nov.03

Ministerio del Medio Ambiente, [MMA], (2015a). Ley 99 de 1993. Bogotá: MMA. Recuperado de https://www.minambiente.gov.co/index.php/ministerio/objetivos-y-funciones

Ministerio del Medio Ambiente, [MMA], (2015b). Ley 165 de 1995. Recuperado de https://www.minambiente.gov.co/images/BosquesBiodiversidadyServiciosEcosistemicos/pdf/Recursos_Gen%C3%A9ticos_/Ley_165_de_1994.pdf

Monje, O. G. & Gutiérrez, A. (2009). Centro de acopio, una estrategia para competir en el mercado francés con carne de caracol. Monografía de pregrado. Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá.

Niño, J. C & Torres, J. A. L. (2013). Comercialización de caracoles terrestres comestibles en pro de la creación de una empresa exportadora. Monografía de especialización. Curso de Especialización en Administración en la Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá, Colombia.

North, D. C. (1994). Custos de transação, instituições e desempenho econômico. Rio de

Janeiro: Instituto Liberal.

Ospina, L. A. M. & Moreno, D. M. M. (2007). Factibilidad para el desarrollo de un proyecto piloto para la cría de caracol terrestre comestible. Monografía de pregrado. Universidad de La Salle, Bogotá.

Palechor L, L. E. (2016). Análise histórico-comparativa da helicicultura na Colômbia. Dissertação (Mestrado em Agronegócios), Universidade de Brasília, Brasília.

Pérez, R. M. G., Madrigal, M. C. & Rodríguez, L. A. M. (2011). Encadenamiento de la productividad helicícola en el departamento de Cundinamarca (Colombia). Revista Electrónica de Gerencia Empresarial, 2(2), 168-197.

Pinzón, C. P., Baracaldo, L. A. & Ardila, N. T. (2014). Plan de negocios para exportación de carne de caracol desde Colombia. Monografía de maestría no publicada. Curso de Posgraduación en Administración en la Universidad de la Sabana. Bogotá, Colombia.

Proaño, M. L., Lema, M. P. & Valverde, R. R. (2006). Diseño de un modelo de negocio de exportación, de un producto no tradicional, el Helix Aspersa Muller. Monografía de especialización no publicada. Curso de Posgraduación en Administración en la Pontificia Universidad Católica de Perú. Surco.

Rodrigues, M. P. (1991). Manual Prático para a criação de caracóis (escargots). São Paulo: ÍCONE, Coleção Brasil Agrícola, 2.

Ruano, E., Silva, V. & Rivera, W. (2015). Cadena productiva y capital social: el caso de la piscicultura del Cauca, Colombia. Interações (Campo Grande), 16(2), 257-264. DOI: https://doi.org/10.1590/151870122015202

Quintero, S. Y. B. & Galindo, A. B. (2007). Plan para el desarrollo de un proceso de helicicultura en Gachetá Cundinamarca, con destino a la exportación. Monografía de especialización no publicada. Curso de Posgrado en Administración en la Universidad de la Salle. Bogotá, Colombia.

Stiglitz, J. & Charlton, A. (2007). Comercio justo para todos. Cómo el comercio puede promover el desarrollo. Bogotá: Taurus.

Solarte, G. (2011). Asociatividad, empresarización y pactos territoriales: claves del desarrollo de los territorios rurales. Bogotá: Corporación Latinoamericana Misión Rural.

Vieira, M. I. (1984). Escargots: criação doméstica e comercial. (2.ª ed.). São Paulo: Nobel.

Published

2017-06-20

How to Cite

Lopez Palechor, L. E., Ruano Ibarra, E. del S., & Brisola, M. V. (2017). The Heliciculture in Colombia: Regulatory Reform and Productive Delay. Apuntes Del Cenes, 36(64), 225–250. https://doi.org/10.19053/01203053.v36.n64.2017.5420

Issue

Section

Economic policy

Metrics