Cowpea Bean (Vigna unguiculata L. Walp): socioeconomic and technological perspective in the Colombian Caribbean

Economic and technological analysis of Caupí bean productio

Authors

  • Antonio Maria MARTINEZ REINA Corporacion Colombiana de investigacion agropecuaria Corpoica
  • Lilibeth Tordecilla Zumaque Agrosavia Centro de investigación Turipana (Montería, Colombia)
  • Lina María Grandett Martínez Agrosavia Centro de investigación Turipana (Montería, Colombia)
  • María del Valle Rodríguez Pinto Agrosavia Centro de investigación Turipana (Montería, Colombia)
  • Carina Cecilia Cordero Cordero

DOI:

https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n2.2020.10644

Keywords:

crop yield, agricultural production system, production costs, profitability, commodity markets, market prices, technology.

Abstract

In this study, local technology and socioeconomic aspects of the Caupí bean production system in the producing regions of the Colombian Caribbean were characterized. To do this, structured surveys and a consensus cost workshop were applied to 30 producers selected through simple random sampling.  The information obtained was analyzed using descriptive frequency statistics, contingency tables, and correlation analyzes. The results showed that the crop is planted by small producers on an average of 1.1 hectares. The average age of farmers is 55 years with more than 11 years of experience in cultivation. The predominant production system is monoculture in 78% of the surveyed sample, yields reach 1.7 t ha-1, 90% of which production is destined for the local market. he value of labor constitutes 60% of production costs since the tasks are predominantly done manually. The profitability is 19%, the break-even point is reached with 84% of the production, leaving a remaining 16% as profit. The results achieved will be useful for entities focused on promoting production, policy planners and the formulation of research agendas in cowpea beans.

JEL Classification

Array

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Antonio Maria MARTINEZ REINA, Corporacion Colombiana de investigacion agropecuaria Corpoica

Investigador PhD. Socieconomia

References

Adeola, S. S., Folorunso, S. T., Gama, E. N., Amodu, M. Y., & Owolabi, J. O. (2011). Productivity and profitability analyses of cowpea production in Kaduna State. Advances in Applied Science Research, 2(4), 72-78.

Ahamefule, E. H., & Peter, P. C. (2014). Cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) response to phosphorus fertilizer under two tillage and mulch treatments. Soil and Tillage Research, 136, 70-75.

Agreda, V., Quijandría Salmón, B., & Ruiz, M. E. (1991). Metodología para el análisis económicoAspectos metodológicos del análisis social en el enfoque de sistemas de producción: memoriasMethodology for economic analysisSocial anlysis in farming systems research: proceedings (No. IICA-PRRET A1/SC No. 90-04 IICA-ID No. 29). IICA, San José (Costa Rica). Red de Investigación en Sistemas de Producción Animal en Latinoamérica-RISPAL Centro de Estudios y de Desarrollo Agrario del Perú, Lima (Perú).

Agronet. (2018). Red de Información y Comunicación del Sector Agropecuario Colombiano (Agronet): área Cosechada, producción y rendimiento de ahuyama ‎2007‎-‎2016. Disponible: http://www.agronet.gov.co

Aguilar, Y. T., Nelson, M. C. R., Alfonso, E. T., López, P. J., & Matos, Y. R. (2019). Respuesta de Vigna unguiculata (L) Walp ante la aplicación de bioproductos en condiciones de huertos intensivos. Acta Agronómica, 68(1). https://doi.org/10.15446/acag.v68n1.72797

Albán, M. (2012). Manual de cultivo de frijol caupi. Dirección Regional.

Álvarez, E. M. C., Reina, A. M. M., Guerrero, A. R. O., Acosta, G. E. S., Zumaqué, L. T., & Pinto, M. V. R. (2019). Análisis de un sistema productivo agrícola en el Caribe: tecnología de producción, patrón de costos e indicadores económicos de la producción de ahuyama/Analysis of an agricultural production system in the Caribbean: Production technology cost pattern and economic indicators of squash production. Revista de Economia del Caribe, (23), 46-70.

Aramendiz, T. H., Espitia, M., & Sierra C. (2011). Comportamiento agronómico de líneas promisorias de fríjol Caupí Vigna unguiculata L. Walp en el Valle del Sinú. Revista Temas Agrarios Vol. 16(2), 9-17. https://doi.org/10.21897/rta.v16i2.687

Aramendiz, T. H., Espitia, M., & Cardona A. (2017). Adaptabilidad y estabilidad fenotípica en cultivares de fríjol Caupí en el caribe húmedo colombiano. Biotecnología en el sector agropecuario y agroindustrial, 15(2), 14-22. https://doi.org/10.18684/ bsaa(15).589

Carvalho, A. F. U., de Sousa, N. M., Farias, D. F., da Rocha-Bezerra, L. C. B., da Silva, R. M. P., Viana, M. P. & de Morais, S. M. (2012). Nutritional ranking of 30 Brazilian genotypes of cowpeas including determination of antioxidant capacity and vitamins. Journal of Food Composition and Analysis, 26(1-2), 81-88. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2012.01.005

CIMMYT. (1988). La formulación de recomendaciones a partir de datos agronómicos: Un manual metodológico de evaluación económica. Edición completamente revisada. México D.F., México: CIMMYT. Recuperado en: https://repository.cimmyt.org/xmlui/bitstream/handle/10883/1063/9031.pdf

De-Paula, C. D., Jarma-Arroyo, S., & Aramendiz-Tatis, H. (2018). Caracterización nutricional y determinación de ácido fítico como factor antinutricional del frijol caupí. Agronomía Mesoamericana, 29(1), 30-41. http://dx.doi.org/10.15517/ma.v29i1.27941

Escobar, G., & Berdegué, J. (1990). Tipificación de sistemas de producción agrícola. Red Internacional de Metodología de Investigación de Sistemas de Producción.

Espinosa, P., Játiva, P., & Suárez, G. (1990). Caracterización de los sistemas de producción agrícola de productores de maíz de la provincia de Bolívar en Ecuador. Tipología de sistemas de producción agrícola. Red Internacional de Metodología de Investigación de Sistemas de Producción (RIMISP), Santiago de Chile, p157-166.

Famata, A. S., Modu, S., Mida, H. M., Hajjagana, L., Shettima, A. Y., & Hadiza, A. (2013). Chemical composition and mineral element content of two cowpea (Vigna unguiculata L. walp.) varieties as food supplement. International Research Journal of Biochemistry and Bioinformatics, 3(4), 93-96.

FAO. 2018. Estadísticas de producción de cultivos. http://faostat.fao.org/ (consultado 22 ene. 2020)

Forero, J., Garay, L., Barberi, F., Ramírez, C., Suaréz, D., & Gómez, R. (2013). La eficiencia económica de los grandes, medianos y pequeños productores agrícolas colombianos. Reflexiones sobre la ruralidad y el territorio en Colombia. Problemáticas y retos actuales. Bogotá, 69-113.

Freitas, R. L., Teixeira, A. R., & Ferreira, R. B. (2004). Characterization of the proteins from Vigna unguiculata seeds. Journal of agricultural and food chemistry, 52(6), 1682-1687. https://doi.org/10.1021/jf0300588.

Gallego, G. R., Carrascal, M. R., Ospina, M. J. B., Franco, G., Cárdenas, J. C. P., Muñoz, J. E. M., Duque, J. L. G., & Agudelo, D. I. E. (2004). Zonificación, caracterización y tipificación de los sistemas de producción de lulo (Solanum quitoense Lam) en el Eje Cafetero. Ciencia & Tecnología Agropecuaria, 5(1), 22-30. https://doi.org/10.21930/rcta.vol5_num1_art:21.

González, B., Torres, E., Giunta, I., Muñoz, J., & Díaz, G. (2007). Respuestas campesinas frente a la aper-tura comercial: Evaluación situacional de la agricultura a nivel de pequeños productores en la zona central de la Costa ecuatoriana. Los Ríos Ecuador. 112p.

Granito, M., Guerra, M., Torres, A., & Guinand, J. (2004). Efecto del procesamiento sobre las propiedades funcionales de Vigna Sinensis. Interciencia, 29(9), 521-526.

Joshua, T., Zalkuwi, J., & Audu, M. M. (2019). Analysis of Cost and Return in Cowpea Production: A Case Study Mubi South Local Government Area of Adamawa State, Nigeria. Agricultural Science and Technology, 11(2), 144-147. https://doi.org/10.15547/ast.2019.02.023. Jurado, C., & Tobasura, I. (2012). Dilema de la juventud en territorios rurales de Colombia: ¿campo o ciudad?. RLCSNJ, 10(1).

Krugman, P., & Wells, R. (2006). Introducción a la microeconomía. Reverté.

Martinez, R. A., Tordecilla, Z. L., Romero, F.J., & Jaramillo, N. J. (2018). Situación actual y perspectivas de la producción hortícola en la Región Caribe de Colombia. En Alimentación sostenible y retos del sistema agroalimentario. Pag.373.394. ISBN: 978-607-9442-76-7 Editorial Página Seis, S.A. de C.V. Teotihuacan 345, Ciudad del Sol C.P. 45050, Zapopan, Jalisco.

Martínez-Reina, A. M., Tordecilla-Zumaqué, L., Grandett-Martínez, L. M., del Valle Rodríguez-Pinto, M., Cordero-Cordero, C. C., Silva-Acosta, G. E., ... & Orozco-Guerrero, A. R. (2019). Análisis económico de la producción de berenjena (Solanum melongena L.) en dos zonas productoras del Caribe colombiano: Sabanas de Sucre y Valle del Sinú en Córdoba. Ciencia y Agricultura, 16(3), 17-34. https://doi.org/10.19053/01228420.v16.n3.2019.9514.

Modu, Y., Putai, A. J., & Petu-Ibikunle, A. M. (2010). An economic analysis of cowpea production among women farmers in Askira/Uba Local Government Area Borno State Nigeria. African Journal of General Agriculture, 6(1), 7-17.

Monsalve Castro, L. M. (2007). Efecto de la suplementación con mezclas de leguminosas tropicales sobre la fermentación ruminal, el flujo de proteína duodenal y la absorción de nitrógeno en ovejas. Tesis (Zootecnista) (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de Colombia, Posgrado en Ciencias Agrarias, Énfasis en Producción Animal Tropical).

Navarrete, E. T., Caiza, D. Q., Laiño, A. S., Bermeo, M. R., Osorio, B. G., Navarrete, A. T., & Chong, A. H. (2013). Caracterización de la producción de Frijol en la provincia de Cotopaxi Ecuador: caso Comuna Panyatug. Revista Ciencia y Tecnología, 6(1), 23-31.

Pabón, M. G., Herrera-Roa, L. I., & Sepúlveda, W. S. (2016). Caracterización socioeconómica y productiva del cultivo de cacao en el departamento de Santander (Colombia). Revista Mexicana de Agronegocios, 38, 283-294.

Phillips, R. D., McWatters, K. H., Chinnan, M. S., Hung, Y. C., Beuchat, L. R., Sefa-Dedeh, S., & Komey, N. S. (2003). Utilization of cowpeas for human food. Field Crops Research, 82(2-3), 193-213. https://doi.org/10.1016/S0378-4290(3)00038-8
Rachaputi, R. C., Sands, D., McKenzie, K., Lehane, J., Agius, P., Seyoum, S., & Peak, A. (2019). W
ater extraction patterns of mungbean (Vigna radiata) in diverse subtropical environments. Agricultural water management, 219, 109-116. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2019.04.007.

Reina, A. M., & Hernández, M. C. E. (2007). La competitividad de la yuca seca en la cadena avícola porcícola en Colombia. Comercio exterior, 57(1), 20-23.

Rodríguez, J. (2005). Métodos de muestreos. Madrid, España: Centro de Investigaciones sociológicas.

Vallejos, J. (2012). Línea de base para el proyecto de desarrollo de la producción del cultivo de papa en el distrito de Tayabamba provincia de Pataz, departamento de la Libertad, Perú. Documento de trabajo. Recuperado de http://www. agrolalibertad. gob. pe/sites/default/files/linea% 20de% 20base% 20para% 20productores% 20de% 20papa% 20del% 20distrito% 20de% 20tayabamba% 20departamento% 20la% 20libertad. pdf.

Villegas, D.; Pérez, Y.; Villegas, S. & Milla, M. (2019). Caracterización de pequeños sistemas de producción de Vigna unguiculata en tres Municipios del Estado Portuguesa, Venezuela. Revista Científica Pakamuros, 7(1), 11-11. https://doi.org/10.37787/pakamuros-unj.v7i1.71

Published

2020-05-20

How to Cite

MARTINEZ REINA, A. M., Tordecilla Zumaque, L., Grandett Martínez, L. M., Rodríguez Pinto, M. del V., & Cordero Cordero, C. C. (2020). Cowpea Bean (Vigna unguiculata L. Walp): socioeconomic and technological perspective in the Colombian Caribbean: Economic and technological analysis of Caupí bean productio. Ciencia Y Agricultura, 17(2), 12–22. https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n2.2020.10644

Metrics

Most read articles by the same author(s)