Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Morfoagronomic study of cacao materials (Theobroma cacao L.) from different production areas in Colombia

Abstract

The characteristics of agricultural products are influenced by biotic and abiotic factors, producing physiological responses in the plant and physicochemical properties in the fruits that are the basis for designations of origin and value-adding strategies in the current market. In the present work, ten cacao materials (Theobroma cacao L.) selected for productivity (FSV41, FLE3, FEAR5, FSA12, FEC2, SCC23, SCC80, SCC55, ICS95 and CCN51) were morphoagronomically characterized, which were established in Santander (931 m. a. s. l.), Huila (885 m. a. s. l.) and Arauca (204 m. a. s. l.), the main producing areas of Colombia. For the evaluation of the physical characteristics, 21 quantitative descriptors were used. The data collected was analyzed using the Pearson correlation matrix and principal component analysis, identifying those descriptors that most contribute to the variability between materials (fruit index, relationship length diameter, weight and diameter of seed and weight and length of fruit). In addition, the effect of the place of harvest on the physical characteristics of the materials could be verified.

Keywords

Descriptors, Genetic Diversity, Main Components, Influence of The Environment, Genotype

PDF (Español) XML (Español)

References

Álvarez, C., Pérez, E., & Lares, M. (2007) Caracterización física y química de almendras de cacao fermentadas, secas y tostadas cultivadas en la región de Cuyagua, estado Aragua. Agronomía Tropical, 57(4), 249-256.
Argüello, O., Mejía, L., Contreras, N., & Toloza, J. (1999). Evaluación, introducción y multiplicación de árboles elite de cacao como estrategia de productividad para el nororiente colombiano (informe final). Recuperado de http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4144/2/20067181339_Multiplicacion%20de%20arboles%20elite%20de%20cacao.pdf.
Bécue, M., & Valls, J. (2000). Manual de introducción a los métodos factoriales y clasificación con SPAD. Universidad Politécnica de Catalunya y Universidad Autónoma de Barcelona. Recuperado de http://sct.uab.cat/estadistica/sites/sct.uab.cat.estadistica/files/manualSPAD.pdf.
Caicedo, A. (1990). Algunos aspectos básicos en la ecofisiología del cacao (seminario). Seminario Nacional de Actualización en Cacao con Énfasis en Rehabilitación de Plantaciones. Recuperado de https://repository.agrosavia.co/bitstream/handle/20.500.12324/21046/28289_18516.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Copa, B. (2017). Caracterización morfológica de árboles de cacao (Theobroma cacao L.) con potencial productivo y tolerancia a monilia (Moniliophthora roreri Cif & Par. Evans et al.) en el área IIb y VI, de la región Alto Beni Bolivia. (Tesis de grado, Universidad Mayor de San Andrés, Viacha, Bolivia). Recuperado de https://repositorio.umsa.bo/xmlui/bitstream/handle/123456789/13311/T-2421.pdf?sequence=1&isAllowed=y
González, R., Silva, N., Suarez, A., & Castañeda, D. (2018). Evaluación y caracterización de clones regionales de cacao en la subregión del Urabá antioqueño: Fase I. Revista Nova, 4, 21-30. https://doi.org/10.23850/issn.2500-4476
Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. (2012). Cacao en grano. Norma Técnica Colombiana – NTC 1252.
Martínez, N., Rincón, D., Palencia, G., & Aránzazu, F. (2009). Materiales de cacao en Colombia, su compatibilidad sexual y modelos de siembra. Unión temporal cacao en Colombia Uno. Fedecacao – Corpoica. Recuperado de https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/2353
Martínez, N., Gallego, G., Zapata, P., Quintero, C., Duarte, D., Tohme, J., & Ramírez, O. (2018). Morphoagronomic and molecular characterization of the cocoa collection of the National Federation of Cocoa Farmers of Colombia. In International Symposium on Cocoa Research (ISCR), Lima, Peru, 13-17 November 2017. International Cocoa Organization (ICCO). Recuperado de https://www.icco.org/about-us/international-cocoa-agreements/doc_download/3592-caracterizacion-morfoagronomica-y-molecular-de-la-coleccion-de-cacao-de-la-federacion-nacional-de-ca.html.
Palencia, C., Coronado, R., Bastidas, S., & Mejía, L. (2008). Identificación, selección y multiplicación de árboles elite o de alto rendimiento de cacao (Theobroma cacao L) con la participación de los agricultores (cartilla). CORPOICA. Recuperado de http://hdl.handle.net/20.500.12324/13262
Sandoya, M. (2019). Tipos de injertos en plantas de vivero de cacao nacional (Theobroma cacao L.) (Tesis de grado, Universidad Técnica de Babahoyo, Babahoyo, Ecuador). Recuperado de http://dspace.utb.edu.ec/bitstream/handle/49000/6813/E-UTB-FACIAG-ING%20AGRON-000203.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Soria, J. (1966). Obtención de clones de cacao por el método de índices de selección. Turrialba, 16(2), 119.
Statistical Analysis Sistem. (1985). SAS User’s guide: Statistics. Version 5a. edición. Cary, NC. SAS. Institute Inc.

Downloads

Download data is not yet available.