Use of the FINCAS Application to Assess the Sustainability of Pineapple (Ananas comosus L.) Production Systems in Aguazul (Colombia)
Abstract
Agroecological transition processes are the strategies that will ensure a sustainable future for human food and diverse life on Earth. This research presents results of using the FINCAS application, a digital tool to assess the sustainability of agroecosystems in situ. The software was used to evaluate the productive system of pineapple (Ananas comosus L.) in Aguazul (Colombia), under the snowball sampling method. A total of 32 farms were obtained, of which 46.9 % are in high sustainability categories; 40.6 % in transition towards sustainability and 12.5 % in low sustainability categories. The results show that farms with low sustainability need to integrate production systems, increase the supply of food produced on the farm, and use the agro-industrial success stories in the pineapple production chain, to introduce ways of using all available resources that reduce dependence on external inputs.
Keywords
Ecological crisis, Regional development, Environmental indicators, Socio-economic indicators, Agricultural planning
References
- Acevedo-Osorio, Á., Santoyo-Sánchez, J. S., Guzmán, P., & Jiménez-Reinales, N. (2018). La Agricultura Familiar frente al modelo extractivista de desarrollo rural en Colombia. Gestión y Ambiente, 21(Supl. 2), 144–154. https://doi.org/10.15446/ga.v21n2supl.73925 DOI: https://doi.org/10.15446/ga.v21n2supl.73925
- Alcaldía Municipal de Aguazul. (2003). Ajustes al esquema de ordenamiento territorial 2003 - Diagnóstico territorial. https://repositoriocdim.esap.edu.co/bitstream/handle/123456789/9864/3220-2.pdf?sequence=2&isAllowed=y
- Alloatti, M. N. (2014). Una discusión sobre la técnica de bola de nieve a partir de la experiencia de investigación en migraciones internacionales [Conferencia]. IV Encuentro Latinoamericano de Metodología de las Ciencias Sociales, Heredia, Costa Rica. https://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/trab_eventos/ev.8286/ev.8286.pdf
- Altieri, M. A. & Nicholls, C. I. (2007). Conversión agroecológica de sistemas convencionales de producción: teoría, estrategias y evaluación. Ecosistemas, 16(1), 3–12.
- Arias, V. (2021). El trueque como herramienta para el desarrollo local : la propuesta de la Fundación Laudes Infantis en Bogotá [Tesis de grado, Pontificia Universidad Javeriana]. Repositorio Institucional Javeriano. https://repository.javeriana.edu.co/handle/10554/53454#.ZEq6YQJ72OU.mendeley
- Arias, L., Portilla, L. M., & Castaño, J. C. (2010). Modelo asociatividad para producción de piña deshidratada. Scientia Et Technica, 16(45), 73–78.
- Astier, M., Masera, O. R., & Galván, Y. (2008). Evaluación de sustentabilidad: un enfoque dinámico y multidimensional. SEAE; CIGA; ECOSUR; CIEco; UNAM; GIRA; Mundiprensa; Fundación Instituto de Agricultura Ecológica y Sustentable.
- Bejarano, R. M., & Vásquez, G. (2020). Diseño de indicadores de gestión para el eslabón primario del proceso productivo de la piña para la asociación de productores de Casanare Fruitcas Tauramena Casanare [Proyecto de investigación]. Repositorio Institucional UNAD. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/35486
- Cáceres, L. S., Pardo, C. E., & Torres, A. M. (2012). La asociatividad en la dinámica productiva del municipio de El Yopal, Casanare. Gestión y Sociedad, 5(2), 37–50.
- Camargo, A. Y., & Acevedo, Á. (2022). Procesos de innovacIón agroecológica campesina en ColombIa: ejemplos de autogestión del desarrollo desde la base. Revista Agroecología, 15(1), 24. https://doi.org/10.59187/revistaagroecologia.v15i1.16 DOI: https://doi.org/10.59187/revistaagroecologia.v15i1.16
- Cano, J. G., & Monje, J. J. (2017). Evaluación del aplicativo F.I.N.C.A.S (Funciones para el Cálculo de Indicadores Numéricos y Cualitativos Aproximados de Sustentabilidad) en la práctica de protección de fuentes hídricas como estrategia al efecto del cambio climático en las comunidades de las inspecciones Chuscales y Claraval municipio de Junín – Cundinamarca [Jornadas de Investigación]. VI Jornadas de Investigación y IV de Semilleros de Investigación Corporación Universitaria Minuto de Dios, Bogotá.
- Combatt, E., Jarma, A, & Cleves, A. (2008). Efecto del encalamiento de suelos sulfatados ácidos en Córdoba (Colombia) sobre el fruto de piña (Ananas comosus (L.) Merr.). Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 2(2), 175–179. https://doi.org/10.17584/rcch.2008v2i2.1185 DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2008v2i2.1185
- de Olde, E. M., Oudshoorn, F. W., Sørensen, C. A. G., Bokkers, E. A. M., & de Boer, I. J. M. (2016). Assessing sustainability at farm-level: lessons learned from a comparison of tools in practice. Ecological Indicators, 66, 391–404. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2016.01.047 DOI: https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2016.01.047
- Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE). (2016). Principales características del cultivo de la piña (Ananas comosus L.). Boletín Mensual Insumos y Factores Asociados a la Producción Agropecuaria, (54), 1–99.
- Departamento Nacional de Planeación. (2023). Porcentaje de población Rural Colombia. [database Terridata]. https://terridata.dnp.gov.co/index-app.html#/comparaciones
- Garzón, J. I. (2016). Establecimiento y manejo de un cultivo de piña en la sede de la asociación de ingenieros agronomos del Llano en Villavicencio [Informe de pasantía, Universidad de los Llanos]. Repositorio Universidad de los Llanos. https://repositorio.unillanos.edu.co/bitstream/001/341/1/Establecimiento%20y%20manejo%20de%20un%20cultivo%20de%20pi%C3%B1a.pdf
- Giraldo, O. F. (2018). Ecología política de la agricultura: Agroecología y posdesarrollo. El Colegio de la Frontera Sur.
- Gliessman, S. R. (2015). Agroecology: a global movement for food security and sovereignty. En FAO, Agroecology for food security and nutrition. Proceedings of the FAO international symposium. https://www.fao.org/3/i4729e/i4729e.pdf
- Jiménez, A. F., Camargo, D., & García, D. Y. (2020). Sistema inteligente para el manejo de malezas en el cultivo de piña con conceptos de agricultura de precisión. Ciencia y Agricultura, 17(3), 122–136. https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n3.2020.10830 DOI: https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n3.2020.10830
- León, T. (2021). La estructura agroecológica principal de los agroecosistemas. Instituto de Estudios Ambientales (IDEA), Universidad Nacional de Colombia.
- MAG & Servicio Fitosanitario del Estado. (2010). Manual de buenas prácticas agrícolas para la producción de piña.
- Ministerio de Tecnologías de la Información y las Comunicaciones. (2023). Portal Nacional de Datos Abiertos - Piña. https://www.datos.gov.co/
- Monje, J., & Rojas, F. (2015). Manual para la evaluación del equilibrio ambiental por medio de criterios agroecológicos. Corporación Universitaria Minuto de Dios.
- Morales, J., & López, J. (2002). El cultivo de la piña perolera. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria.
- Olmos, A. (2015). Cadena regional de piña departamento de Casanare. Gobernación de Casanare. https://www.casanare.gov.co/Dependencias/Agricultura/DocumentosCadenaPia/Documento%20cadena.pdf
- Rohrbach, K. G., Leal, F., & d’Eekenbrugge, G. C. (2003). History, distribution and world production. En D. P. Bartholomew, R. Paull, & K. G. Rohrbach (Eds.), The pineapple. Botany, production and uses (pp. 1–12). CABI Publishing. DOI: https://doi.org/10.1079/9780851995038.0001
- Rúa, E. B., Barrera, A. I., & Pinzón, B. (2016). Caracterización y diagnóstico de la cadena productiva de la piña en el departamento del Casanare. Revista Estrategia Organizacional, 5(14–2), 29–47.
- Sarandón, S. J. (2002). El desarrollo y uso de indicadores para evaluar la sustentabilidad de los agroecosistemas. In Agroecología: El camino hacia una agricultura sustentable (pp. 393–414). Ediciones Científicas Americanas.
- Sevilla, E. (2011). Sobre los orígenes de la agroecología en el pensamiento marxista y libertario. CDE; Plural Editores; AGRUCO; NCCR.
- Tonolli, A. J., & Ferrer, C. S. (2018). Una aproximación a las semejanzas y diferencias entre propuestas metodológicas latinoamericanas para la evaluación de agroecosistemas desde el enfoque de la sustentabilidad. Boletín de Estudios Geográficos, (110), 37–65.
- Vásquez, H. D., Saavedra, R., Guerrero, D. J., & Quintero, M. A. (2022). Sistema productivo de la piña MD2 en las zonas de ladera en el Valle del Cauca. Universidad Nacional de Colombia.
- Yépez, V. E. (2018). Comportamiento agronómico de la piña, (Ananas comusus L.) variedad perolera, en cuatro distancias de siembra, en el centro de producción y prácticas, Río Verde, de la UPSE, en el cantón Santa Elena [Tesis de grado, Universidad Estatal Península de Santa Elena]. Repositorio Universidad Estatal Península de Santa Elena. https://repositorio.upse.edu.ec/bitstream/46000/4307/1/UPSE-TIA-2018-0005.pdf
- Zarta, P. (2018). La sustentabilidad o sostenibilidad: un concepto poderoso para la humanidad. Tabula Rasa, (28), 409–423. https://doi.org/10.25058/20112742.n28.18 DOI: https://doi.org/10.25058/20112742.n28.18