Effect of a diet free of antibiotics, coccidiostats and synthetic amino acids in Cobb 500 sexed chickens
Abstract
This research was carried out in the experimental area of the Santa Inés Farm belonging to the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Machala-Ecuador, with the purpose of evaluating the effect of a diet without antibiotics, coccidiostats and synthetic amino acids, administered to sexed Cobb 500 chickens on the productive parameters: live weight, water and accumulated feed consumption, feed conversion, mortality, ante-mortem weight, carcass weight andcarcass yield percentage. A DCA was used, in which only one factor to manipulate was used, the balance, separating males from females, from a sample of 100 birds, applying one replicate per sex, resulting in 4 experimental units (cages), with 25 sample units (chickens) per replicate, the cages were distributed with a number 1 and 4 (females), 2 and 3 (males), whose data were processed weekly. For the statistical analysis, the Statgraphics Centurión XV.I.® program was used, applying an ANOVA and to establish the differences between means, the Bonferroni multiple comparison procedure was used with a 95.0% confidence level. The results show that the males from the 2nd week onwards present the best weights, as well as the best carcass weight, while in the percentage of carcass yield and drinking water consumption, the females stand out, especially in the last days of the experiment. Showing a marked effect in some variables, when the sexes were subjected to a special diet.
Keywords
GPA-free feed, Live Weight, Feed Consumption, Water Consumption, Feed Conversion Index
References
- Agrocalidad (2017). Norma 7.5. Guía General de Carácter Voluntario, referente a la Adopción y Certificación de Buenas Prácticas Avícolas (BPA), Agrocalidad-Ecuador. Obtenido de Articulo 30 Del suministro de alimentos: De los fármacos y promotores de crecimiento en el alimento: https://www.agrocalidad.gob.ec/wp-content/uploads/2020/05/pecu4.pdf
- Almeida, W. P. (2021). Norma zoosanitaria que establece el reglamento para la conformación, aprobación y el seguimiento de Comités de Ética para la investigación con animales en el Ecuador y bioterios. Obtenido de Agencia de Regulación y Control Fito y Zoosanitario de la República del Ecuador: https://aportecivico.gobiernoelectronico.gob.ec/legislation/processes/34/draft_versions/56
- Applegate, T. J. (2017). Additives in poultry nutrition: probiotics, prebiotics and toxin binders. Practical aspects. Obtenido de http://fundacionfedna.org/sites/default/files/10_CAPX-Applegate.pdf
- Arcila-Lozano, Cynthia Cristina, Loarca-Piña, Guadalupe, Lecona-Uribe, Salvador, & González de Mejía, Elvira. (2004). El orégano: propiedades, composición y actividad biológica de sus componentes. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 54(1), 100-111. Recuperado en 01 de octubre de 2021, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222004000100015&lng=es&tlng=es.
- Awad Elmutaz , Zulkifli Idrus , Soleimani Abdoreza & Aljuobori Ahmed (2017) Effects of feeding male and female broiler chickens on low-protein diets fortified with different dietary glycine levels under the hot and humid tropical climate, Italian Journal of Animal Science, 16:3, 453-461. Obtenido de: https://www.tandfonline.com/action/showCitFormats?doi=10.1080%2F1828051X.2017.1291288 DOI: 10.1080/1828051X.2017.1291288 DOI: https://doi.org/10.1080/1828051X.2017.1291288
- Blasco, A. (2010). Análisis de datos experimentales para proyectos fin de carrera. Departamento de Ciencia Animal. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural. Universidad Politécnica de Valencia. ref. 2010.288. Editorial de la UPV.
- Caivinagua, J. L. (2016). Efecto de la infusión de oreganon en los parámetros productivos y, como reemplazo del coccidiostato del alimento en pollos broilers. Obtenido de http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/7697/1/DE00050_TRABAJODETITULACION.pdf
- Chiriboga Chuchuca, C., Sánchez Quinche, Á., Vargas González, O., Hurtado Flores, L., & Quevedo Guerrero, J. (2015). Uso de Infusión de oreganón Plectranthus amboinicus (Lour.) Spreng y del vinagre en la crianza de pollos “Acriollados” (Gallus gallus domesticus) mejorados. Obtenido de https://www.redalyc.org/pdf/1699/169944104014.pdf
- DOI: http://dx.doi.org/10.15446/acag.v65n3.46222 DOI: https://doi.org/10.15446/acag.v65n3.46222
- Cobb - Vantress. (2018). Suplemento informativo sobre rendimiento y nutrición de pollos de engorde Cobb 500. Obtenido de Objetivos de Desempeño, Como al Nacimiento, pag 3: https://www.cobb-vantress.com/assets/Cobb-Files/c8850fbe02/6998d7c0-12d1-11e9-9c88-c51e407c53ab.pdf
- De Blass, C., García-Rebollar, P., Gorrachategui, M., & Mateos, G. (2019). Tablas FEDNA de composición y valor nutritivo de alimentos para la fabricación de piensos compuestos. Obtenido de Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal: http://www.fundacionfedna.org/tablas-fedna-composicion-alimentos-valor-nutritivo
- De Obaldía Samudio, J. A., & Perales Rojas, L. E. (2015). Evaluación de los parámetros productivos entre pollos mixtos, machos y hembras de la línea Arbor Acres plus®. (2. Zamorano: Escuela Agrícola Panamericana, Ed.) Obtenido de https://bdigital.zamorano.edu/bitstream/11036/4575/1/CPA-2015-028.pdf
- Hegde, NV, Kariyawasam, S. y DebRoy, C. (2016). Comparación de genes resistentes a los antimicrobianos en el microbioma intestinal de pollo cultivado con una dieta orgánica y convencional. Veterinaria y ciencia animal, 1, 9-14. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2451943X16300047 DOI:https://doi.org/10.1016/j.vas.2016.07.001 DOI: https://doi.org/10.1016/j.vas.2016.07.001
- Kumar, S., Chen, C., Indugu, N., Werlang, G. O., Singh, M., Kim, W. K., & Thippareddi, H. (2018). Effect of antibiotic withdrawal in feed on chicken gut microbial dynamics, immunity, growth performance and prevalence of foodborne pathogens. PloS one, 13(2), e0192450. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0192450 CON DOI https://doi.org/10.1371/journal.pone.0192450 DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0192450
- Gerardo, C., González García, E., Flores, C., Carro, M., & Alban, E. (4 de junio de 2020). Alternativas a los antibióticos de uso alimentario en rumiantes: probióticos, enzimas y ácidos orgánicos. Recuperado el 2003, de Avances en nutrición y alimentación animal: https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01600239/document
- González, C., & Gutiérrez, E. (2013). Evaluación de la productividad de pollos de engorde de las líneas Arbor Acres Plus® y Cobb no sexable®. Obtenido de https://bdigital.zamorano.edu/bitstream/11036/1640/1/CPA-2013-041.pdf
- Gutiérrez Ramírez, L., Montoya, O., & Vélez Zea, J. (2013). Probióticos: una alternativa de producción limpia y de remplazo a los antibióticos promotores de crecimiento en la alimentación animal. Obtenido de http://repository.lasallista.edu.co:8080/ojs/index.php/pl/article/view/444
- M.A. Madilindi M.A. Letwaba, Tshilate, Banga, Rambau, Bhebhe, Benyi (2018).Effects of sex and stocking density on the performance of broiler chickens in a sub-tropical environment. African Journal Online. Vol. 48 No. 3. Obtenido de: https://www.ajol.info/index.php/sajas/article/view/172383.DOI:10.4314/sajas.v48i3.6 DOI: https://doi.org/10.4314/sajas.v48i3.6
- Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal Necesidades nutricionales para avicultura (2018) NORMAS FEDNA (2 edición) Madrid, 22 y 23 de noviembre Editorial: ISBN: 978-84-09-06529-5. http://www.fundacionfedna.org/sites/default/files/NORMAS_FEDNA_AVES_2018v.pdf
- Osorio JH, Quenán YE y Ramírez GF. (2016). Concentraciones de glucemia e insulinemia en pollos broilers machos y hembras de cuatro semanas de edad y su relación con el peso. Rev Med Vet. ;(32): 21-28. Obtenido de: https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1241&context=mv
- DOI: https://doi.org/10.19052/mv.3852 DOI: https://doi.org/10.19052/mv.3852
- Osorio P., C., Icochea D., E., Reyna S., P., Guzmán G., J., Cazorla M., F., & Carcelén C., F. (2010). Comparación del rendimiento productivo de pollos de carne suplementados con un probiótico versus un antibiótico. Revista De Investigaciones Veterinarias Del Perú, 21(2), 219-222. https://doi.org/10.15381/rivep.v21i2.140 DOI: https://doi.org/10.15381/rivep.v21i2.140
- Pérez, I., Solórzano Saldarriaga, J., Sánchez Quinche, A., Quevedo Guerrero, J., & Paladines Romero, J. (2019). Effect of Mentha spicata L. Infusion on the productive performance and organoleptic characteristics of Cobb 500 broilers. Obtenido de https://revistas.unal.edu.co/index.php/acta_agronomica/article/view/72174
- DOI: https://doi.org/10.15446/acag.v68n4.72174 DOI: https://doi.org/10.15446/acag.v68n4.72174
- Pindo Nagua, F., & Sánchez Quinche, A. (2016). Uso de zeolita en el alimento como mejorador de los índices de producción de pollos en el cantón Chilla. Obtenido de http://186.3.32.121/bitstream/48000/7698/1/DE00051_TRABAJODETITULACION.pdf
- Reyes Carpio, W. X., & Cedeño Montenegro, J. E. (diciembre de 2010). Evaluación comparativa entre las líneas de pollos Cobb no sexable® y Arbor Acres Plus® sobre los parámetros productivos y las características de la canal hasta los 35 días de edad. Obtenido de https://bdigital.zamorano.edu/bitstream/11036/628/1/T3020.pdf
- Rueda, G. A. (2017). Efecto de la infusión de Lippia alba en los parámetros productivos y control bacteriano en pollos de engorde. Obtenido de http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/10537/1/DE00005_TRABAJODETITULACION.pdf
- Sánchez, A., Solórzano Saldarriaga, J., Caivinagua, J., Quevedo Guerrero, J., & Vargas Gonzales, O. (2016). Efecto de las infusiones de Mentha spicata y Plectranthus amboinicus en la grasa abdominal de pollos. Obtenido de http://investigacion.utmachala.edu.ec/proceedings/index.php/utmach/article/view/201
- Santoma, G., & Mateos, G. (2018). Necesidades Nutricionales en Avicultura. Obtenido de Normas FEDNA 2da Edicion: http://www.fundacionfedna.org/sites/default/files/NORMAS_FEDNA_AVES_2018v.pdf
- Shang Y, Kumar S, Oakley B y Kim WK (2018) Chicken Gut Microbiota: Importance and Detection Technology. Frente. Veterinario. Sci. 5: 254. doi: 10.3389 / fvets.2018.00254 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2018.00254/full
- DOI: https://doi.org/10.3389/fvets.2018.00254 DOI: https://doi.org/10.3389/fvets.2018.00254
- Valenzuela, F Carvallob, MS Moralesa, P Reyesa (2015). Efecto del uso de ensilado seco de salmón en dietas de pollos broiler sobre parámetros productivos y calidad sensorial de la carne. Obtenido de: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0301-732X2015000100010&script=sci_arttext&tlng=e DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0301-732X2015000100010 DOI: https://doi.org/10.4067/S0301-732X2015000100010
- Willis, W.L (2008). Investigating the Effects of Dietary Probiotic Feeding Regimens on Broiler Chicken Production and Campylobacter jejuni Presence. Obtenido de: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579119388327.
- DOI: https://doi.org/10.3382/ps.2006-00458 DOI: https://doi.org/10.3382/ps.2006-00458