Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Food Security of the Inhabitants of the Cucaita Village (Briceño, Boyacá) Period 2018-2022: A Reflective View

Abstract

The program “FINCA Fund, We Believe in the Countryside” is an initiative that seeks to promote agriculture and food security in rural communities in Colombia. In order to analyze the food security of the inhabitants of the village of Cucaita of Briceño, Boyacá, in this work, a methodology with a mixed approach was used to document the policies on food security and survey 73 beneficiary families of the program. A sociodemographic characterization and the productive evaluation and estimation of food security through the standardized Lorenzana questionnaire were carried out. National and departmental programs were found to be varied in supporting the quality of life of rural inhabitants, but with greater experience in the school feeding program (PAE, by its acronym in Spanish). The prevalence of the low category was demonstrated ¾in terms of income, educational level, ownership and size of the real estate¾, and the predominance of “pancoger” crops (crops that satisfy part of the nutritional needs of a given population) and the use of inputs from the program, that favored the self-consumption of products, leveraging food security, that was not found to be reduced.

Keywords

Aid programmes, Food policies, Basic needs, Rural areas

PDF

References

  1. Ainia. (25 de Abril de 2012). ¿Cómo influye la edad en los hábitos alimentarios? https://www.ainia.es/ainia-news/como-influye-la-edad-en-los-habitos-alimentarios/
  2. Alcaldia Municipal de Briceño. (2016). Plan de atención básica 2003-2006. https://repositoriocdim.esap.edu.co/bitstream/handle/123456789/9668/2483-1.pdf
  3. Baena, P. G. M. E. (2017). Metodología de la investigación (3a. ed.). Grupo Editorial Patria.
  4. Banco Mundial. (31 de Marzo de 2023). Agricultura y alimentos. https://www.bancomundial.org/es/topic/agriculture/overview#:~:text=La%20agricultura%20puede%20ayudar%20a,dedican%20principalmente%20a%20labores%20agr%C3%ADcolas
  5. Cardozo, M. E., & Díaz, M. J. (2014). Diseño de un sistema de riego por aspersión la finca el Cedro, ubicada en el municipio de Aquitania [tesis de grado, Universidad Militar Nueva Granada]. https://repository.unimilitar.edu.co/handle/10654/13035
  6. Consejo Nacional de Planeación (CNP). (2021). Informe de seguimiento final al plan nacional de desarrollo 2018-2022: “Pacto por Colombia, pacto por la equidad”. https://www.cnp.gov.co/Documents/Informe%20PND%202022%20VF_.pdf
  7. Córdova, H. (1990). Desarrollo rural integral: teoría y realidad. Espacio y Desarrollo, (2), 19-32.
  8. Departamento Nacional de Planeación (DNP). (2008). Conpes 113. Política nacional de seguridad alimentaria y nutricional (PSAN). https://www.minagricultura.gov.co/Normatividad/Conpes/Conpes%20113%20de%202008.pdf
  9. Fernández, J., Fernández, M. I., & Soloaga, I. (2019). Enfoque territorial y análisis dinámico de la ruralidad: alcances y límites para el diseño de políticas de desarrollo rural innovadoras en América Latina y el Caribe. CEPAL.
  10. Gobernación de Boyacá. (2022). Términos de referencia convocatoria pública No. 5. Fondo de incentivo a la capitalización Finca “Creemos en el campo”. Secretaria de Agricultura. https://www.boyaca.gov.co/wp-content/uploads/2022/10/Terminos-de-Referencia-Finca-2022.pdf
  11. Gobernación de Boyacá. (2023). Las campesinas boyacenses producen más del 40% de los alimentos que llegan a los hogares. https://www.boyaca.gov.co/las-campesinas-boyacenses-producen-mas-del-40-de-los-alimentos-que-llegan-a-los-hogares/
  12. Gutiérrez, L. A., & Arango, M. J. (2017). Abonos orgánicos como alternativa para la conservación y mejoramiento de los suelos [trabajo de especialización, Corporación Universitaria Lasallista]. Biblioteca Digital Lasallista. http://repository.unilasallista.edu.co/dspace/handle/10567/2036
  13. Izquierdo, E. P. (2020). Efficiency and progressivity evaluation of the Colombian school feeding program – PAE [tesis de maestría, Institut d'Etudes Politiques de Paris]. https://babel.banrepcultural.org/digital/api/collection/p17054coll23/id/1392/download
  14. Joaqui, N. M. (2017). Causas que conllevan a una inseguridad alimentaria. En 4to Congreso Internacional AmITIC 2017: aplicando nuevas tecnologías. Universidad Tecnológica de Panamá.
  15. Lorenzana, P. & D. Sanjur. (2000). La adaptación y validación de una escala de seguridad alimentaria en una comunidad de Caracas, Venezuela. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 50(4), 334-340.
  16. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural (MADR). (11 de julio de 2013). Programa de Formalización de la Propiedad Rural. https://www.minagricultura.gov.co/tramites-servicios/desarrollo-rural/Paginas/v1/Programa-de-Formalizacion-de-la-Propiedad-Rural.aspx
  17. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural (MADR). (2019). Coseche y venda a la fija: agricultura por contrato. https://sioc.minagricultura.gov.co/Documentos/1.%20Documento%20de%20Pol%C3%ADtica%20Coseche%20y%20Venda%20a%20la%20Fija%202019.pdf
  18. Ministerio de Relaciones Exteriores. (s.f.). Desarrollo rural, agricultura y seguridad alimentaria. https://www.cancilleria.gov.co/internacional/politica/economico/agricultura
  19. Ministerio de Salud y Protección Social (MSPS). (2022). Informe final de la Implementación del Plan Nacional de Seguridad Alimentaria y Nutricional, 2012-2019. Subdirección de Salud Nutricional, Alimentos y Bebidas. https://www.minsalud.gov.co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/VS/PP/SSNAB/informe-final-implementacion-plan-nacional-seguridad-alimentaria-2012-2019.pdf
  20. Naciones Unidas. (2020). Informe de los Objetivos de Desarrollo Sostenible 2020. https://unstats.un.org/sdgs/report/2020/The-Sustainable-Development-Goals-Report-2020_Spanish.pdf
  21. Nova-Laverde, M., Rojas-Chavez, M., & Ramírez-Vanegas, Y. V. (2019). Análisis de narrativas sobre el desarrollo: “Seguridad Alimentaria” y “Soberanía Alimentaria” en Colombia y Bolivia. Prospectiva (28), 317-359. https://doi.org/10.25100/prts.v0i28.6746 DOI: https://doi.org/10.25100/prts.v0i28.6746
  22. Oficina de las Naciones Unidas Contra la Droga y el Delito (UNODC). (2020). Informe 23: Monitoreo a la implementación del Plan de Atención Inmediata – componente familiar. https://www.unodc.org/documents/colombia/2021/Febrero/INFORME_EJECUTIVO_PNIS_No._23.pdf
  23. Organización Panamericana de la Salud. (2023). Genero y seguridad alimentaria. https://www3.paho.org/Spanish/AD/GE/foodsecuritysp.PDF
  24. Ortale, M. S. (2020). ¿Hambre Cero? Diagnóstico, perspectivas y desafíos. Ciencia, Tecnología y Política, 3(5), 043. https://doi.org/10.24215/26183188e043 DOI: https://doi.org/10.24215/26183188e043
  25. Perdomo, A. N. (2018). Conceptualización de la seguridad alimentaria en la nueva ruralidad: interpretación analógica de la soberanía alimentaria [tesis de grado, Universidad de la Salle]. https://ciencia.lasalle.edu.co/economia/577/
  26. Rodríguez, S., & Coelho-de-Souza, G. (2014). Agricultura familiar: mercantilización y su repercusión en la seguridad alimentaria y nutricional familiar. Perspectivas Rurales Nueva Época, 12(24), 95-116.
  27. Salazar, L., & Muñoz, G. (2019). Seguridad alimentaria en América Latina y el Caribe. Banco Interamericano de Desarrollo. http://doi.org/10.18235/0001784 DOI: https://doi.org/10.18235/0001784
  28. Salcedo, S., Sanches, A., & Coloma, M. J. (2014). Agricultura familiar y seguridad alimentaria: el exitoso caso del proyecto FORSANDINO. En S. Salcedo, & L. Guzmán (Eds.). (2014). Agricultura Familiar en América Latina y el Caribe: Recomendaciones de Política. FAO.
  29. Secretaria de Agricultura y Desarrollo Rural México. (17 de enero de 2020). La producción de autoconsumo no solo se utiliza para comer. https://www.gob.mx/agricultura/articulos/autoconsumo

Downloads

Download data is not yet available.