Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Influencia del ácido giberélico y del nitrato de calcio sobre la duración poscosecha de frutos de fresa (Fragaria sp.)

Abstract

Los factores precosecha, como el material genético, las condiciones ambientales durante el cultivo, la nutrición y el manejo de cultivo tienen una marcada influencia sobre el comportamiento poscosecha de frutas, especialmente debido a su carácter perecedero. Este trabajo se realizó en un cultivo a campo abierto en Tuta, Colombia, con plantas de fresa de los cultivares Chandler y Sweet Charlie. Se asperjaron 15 días luego de la antesis y al momento de la cosecha con diferentes concentraciones de ácido giberélico y de nitrato de calcio, con miras a determinar su efecto sobre la pérdida de peso y la vida en poscosecha de los frutos. Los tratamientos comprendieron un testigo sin aplicación y 500, 1.500 y 3.000 mg L-1 de ácido giberélico ó 50, 150 y 200 mg L-1 de nitrato de calcio aplicados a las hojas y frutos de las plantas. Al momento de la cosecha se realizaron pruebas de calidad en la determinación de sólidos solubles totales, acidez titulable y peso del fruto. En otros
frutos se determinó la pérdida diaria, como la pérdida máxima de peso. Los resultados no mostraron ningún efecto de los productos aplicados o de sus concentraciones sobre la calidad del fruto. Los frutos de ‘Chandler ’ se conservaron por mayor tiempo en poscosecha que los de ‘Sweet Charlie’. Los frutos tratados con nitrato de calcio duraron 16,4% más tiempo, mientras que los aplicados con ácido giberélico duraron 11,6% más que los testigos. La pérdida de peso fue proporcional a la duración en poscosecha. Comparando los resultados, se
observó una respuesta de los frutos a los tratamientos, fuertemente dependiente del cultivar.
PDF (Español)

References

  1. Agronet. 2008. Área cosechada, producción y rendimiento de fresa 1992-2006. En: http://www.agronet.gov.co/; consulta: 21 de mayo de 2008.
  2. Amoros, A.; P. Zapata; M.T. Pretel; M.A. Botella; M.S. Almansa y M. Serrano. 2004. Role of naphthalene acetic acid and phenothiol treatments on increasing fruit size and advancing fruit maturity in loquat. Scientia Hort. 101, 387-398.
  3. Azodanlou, R.; C. Darbellay; J.L. Luisier; J.C. Villettaz y R. Amado. 2003. Quality assessment of strawberries (Fragaria species). J. Agric. Food Chem. 51, 715-721.
  4. California Strawberry Commission. 2007. Best handling practices for fresh strawberries. En: http://www.calstrawberry.com/fileData/docs/Best_Handling_Practice_for_Fresh_Strawberries_-_Final_03_12_07.pdf; consulta: 5 de marzo de 2008.
  5. Cheour, F.; C. Willemot; J. Arul; Y. Desjardins; J. Makhlout; P.M. Charest y A. Gosselin. 1990. Foliar application of calcium chloride delays post-harvest ripening of strawberry. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 115, 789-792.
  6. Cheour, F.; C. Willemot; J. Arul; J. Makhlout y Y. Desjardins. 1991. Post-harvest response of two strawberry cultivars to foliar applications of calcium chloride. HortScience 26, 1186-1188.
  7. Choma, M.E. y D.G. Himelrick. 1984. Responses of dayneutral, June-bearing and everbearing strawberry cultivars to gibberellic acid and phthalamide treatments. Scientia Hort. 22, 257-264.
  8. Corabastos. 2004. Fresa. Portal de Frutas y Hortalizas de Colombia para el Mundo. En: http://frutasyhortalizas.com.co/portal/includej/product_view.php; consulta: 9 de mayo de 2008.
  9. Demarty, M.; C. Morvan y M. Thellier. 1984. Calcium and the cell wall. Plant Cell Environ. 7, 441-448.
  10. Dennis, F.G. y H.O. Bennett. 1969. Effect of gibberellic acid and deflowering upon runner and inflorescence development in an everbearing strawberry. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 94, 534-537.
  11. Eaves, C.A. y J.S. Leefe. 1962. Note on the influence of calcium on the firmness of strawberries. Can. J. Plant Sci. 42,
  12. Erincik, O.; L.V. Madden; J.C. Scheerens y M.A. Ellis. 1998. Evaluation of foliar applications of calcium chloride for control of Botrytis fruit rot on strawberry and effects on strawberry fruit quality. Adv. Strawberry Res. 17, 7-13.
  13. Esmel, C.E.; J.R. Duval y A.A. Steven. 2004. The influence of calcium thiosulfate on yield and postharvest quality of ‘Sweet Charlie’ strawberry. Proc. Fla. State Hort. Soc. 117, 48-51.
  14. Ferguson, I. 1984. Calcium in plant senescence and fruit ripening. Plant Cell Environ. 7, 477-489.
  15. Guardiola, J.L. y A. Garcia-Luis. 2000. Increasing fruit size in citrus. Thinning and stimulation of fruit growth. Plant Growth Regul. 31, 121-132.
  16. Keutgen, A. y E. Pawelzik. 2008. Influence of pre-harvest ozone exposure on quality of strawberry fruit under simulated retail conditions. Postharv. Biol. Technol. 49, 10-18.
  17. Kirkby, E.A. y D.J. Pilbeam. 1984. Calcium as a plant nutrient. Plant Cell Environ. 7, 397-405.
  18. Kirschbaum, D.S. 1998. Temperature and growth regulator effects on growth and development of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.). M.Sc. thesis. University of Florida, Gainesville, FL.
  19. Knee, M. y D. Aggrawal. 2000. Evaluation of vacuum containers for consumer storage of fruits and vegetables. Postharv. Biol. Technol. 19, 55-60.
  20. Makus, D.J. y J.R. Morris. 1989. Influence of soil and foliar applied calcium on strawberry fruit nutrient and postharvest quality. Acta Hort. 265, 443-446.
  21. Makus, D.J. y J.R. Morris. 1998. Preharvest calcium applications have little effect on mineral distribution in ripe strawberry fruit. HortScience 33, 64-66.
  22. Mengel, K., E.A. Kirkby, H. Kosegarten y T. Appel. 2001. Principles of plant nutrition. 5th ed. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, The Netherlands.
  23. Nitsch, J.P. 1950. Growth and morphogenesis of the strawberry as related to auxin. Amer. J. Bot. 37, 211-215.
  24. Nunes, M.C.N.; J.K. Brecht; A.M.M.B Morais y S.A. Sargent. 1995. Physical and chemical quality characteristics of strawberries after storage are reduced by a short delay to cooling. Postharv. Biol. Technol. 6, 17-28.
  25. Ozguven, A.I. y C. Yilmaz. 2002. The effect of gibberellic acid treatments on the yield and quality of strawberry (Fragaria x ananassa) cv. Camarosa. Acta Hort. 567, 277-280.
  26. Rohloff, J.; S. Fiskaa H. y T. Iversen. 2002. The effect of plant biochemical regulators on strawberry production in field trials under drip irrigation management at 5 locations in Norway. Acta Hort. 567, 463-466.
  27. Roussos P.A.; N.-K. Denaxa y T. Damvakaris. 2008. Strawberry fruit quality attributes after application of plant growth stimulating compounds. Scientia Hort. 119(2), 138-146.
  28. Singh, J.P.; G.S. Randhawa y N.L. Jain. 1960. Response of strawberry to gibberellic acid. Indian J. Hort. 17, 21-30.
  29. Stern, R.A.; M.A. Flaishman y R. Ben-Arie. 2007. Effect of synthetic auxins on fruit size of five cultivars of Japanese plum (Prunus salicina Lindl.). Scientia Hort. 112, 304-309.
  30. Tehranifar, A. y N.H. Battey. 1997. Comparison of the effects of GA3 and chilling on vegetative vigour and fruit set in strawberry. Acta Hort. 439, 627-631.
  31. Weidman, R.W. y J. Stang. 1983. Effects of gibberellins (GA4+7), 6-benzyladenine (6-BA) and promalin (GA4+7 + 6-BA) plant growth regulators on plant growth, branch crown and flower development in ‘Scott’ and ‘Raritan’ strawberries. Adv. Strawberry Prod. 2, 15-17.
  32. Wojcik, P. y M. Lewandowski. 2003. Effect of calcium and boron sprays on yield and quality of ‘Elsanta’ strawberry. J. Plant Nutr. 26, 671-682.

Downloads

Download data is not yet available.