Influencia del ácido giberélico y del nitrato de calcio sobre la duración poscosecha de frutos de fresa (Fragaria sp.)
Abstract
Los factores precosecha, como el material genético, las condiciones ambientales durante el cultivo, la nutrición y el manejo de cultivo tienen una marcada influencia sobre el comportamiento poscosecha de frutas, especialmente debido a su carácter perecedero. Este trabajo se realizó en un cultivo a campo abierto en Tuta, Colombia, con plantas de fresa de los cultivares Chandler y Sweet Charlie. Se asperjaron 15 días luego de la antesis y al momento de la cosecha con diferentes concentraciones de ácido giberélico y de nitrato de calcio, con miras a determinar su efecto sobre la pérdida de peso y la vida en poscosecha de los frutos. Los tratamientos comprendieron un testigo sin aplicación y 500, 1.500 y 3.000 mg L-1 de ácido giberélico ó 50, 150 y 200 mg L-1 de nitrato de calcio aplicados a las hojas y frutos de las plantas. Al momento de la cosecha se realizaron pruebas de calidad en la determinación de sólidos solubles totales, acidez titulable y peso del fruto. En otrosfrutos se determinó la pérdida diaria, como la pérdida máxima de peso. Los resultados no mostraron ningún efecto de los productos aplicados o de sus concentraciones sobre la calidad del fruto. Los frutos de ‘Chandler ’ se conservaron por mayor tiempo en poscosecha que los de ‘Sweet Charlie’. Los frutos tratados con nitrato de calcio duraron 16,4% más tiempo, mientras que los aplicados con ácido giberélico duraron 11,6% más que los testigos. La pérdida de peso fue proporcional a la duración en poscosecha. Comparando los resultados, se
observó una respuesta de los frutos a los tratamientos, fuertemente dependiente del cultivar.
References
- Agronet. 2008. Área cosechada, producción y rendimiento de fresa 1992-2006. En: http://www.agronet.gov.co/; consulta: 21 de mayo de 2008.
- Amoros, A.; P. Zapata; M.T. Pretel; M.A. Botella; M.S. Almansa y M. Serrano. 2004. Role of naphthalene acetic acid and phenothiol treatments on increasing fruit size and advancing fruit maturity in loquat. Scientia Hort. 101, 387-398.
- Azodanlou, R.; C. Darbellay; J.L. Luisier; J.C. Villettaz y R. Amado. 2003. Quality assessment of strawberries (Fragaria species). J. Agric. Food Chem. 51, 715-721.
- California Strawberry Commission. 2007. Best handling practices for fresh strawberries. En: http://www.calstrawberry.com/fileData/docs/Best_Handling_Practice_for_Fresh_Strawberries_-_Final_03_12_07.pdf; consulta: 5 de marzo de 2008.
- Cheour, F.; C. Willemot; J. Arul; Y. Desjardins; J. Makhlout; P.M. Charest y A. Gosselin. 1990. Foliar application of calcium chloride delays post-harvest ripening of strawberry. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 115, 789-792.
- Cheour, F.; C. Willemot; J. Arul; J. Makhlout y Y. Desjardins. 1991. Post-harvest response of two strawberry cultivars to foliar applications of calcium chloride. HortScience 26, 1186-1188.
- Choma, M.E. y D.G. Himelrick. 1984. Responses of dayneutral, June-bearing and everbearing strawberry cultivars to gibberellic acid and phthalamide treatments. Scientia Hort. 22, 257-264.
- Corabastos. 2004. Fresa. Portal de Frutas y Hortalizas de Colombia para el Mundo. En: http://frutasyhortalizas.com.co/portal/includej/product_view.php; consulta: 9 de mayo de 2008.
- Demarty, M.; C. Morvan y M. Thellier. 1984. Calcium and the cell wall. Plant Cell Environ. 7, 441-448.
- Dennis, F.G. y H.O. Bennett. 1969. Effect of gibberellic acid and deflowering upon runner and inflorescence development in an everbearing strawberry. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 94, 534-537.
- Eaves, C.A. y J.S. Leefe. 1962. Note on the influence of calcium on the firmness of strawberries. Can. J. Plant Sci. 42,
- Erincik, O.; L.V. Madden; J.C. Scheerens y M.A. Ellis. 1998. Evaluation of foliar applications of calcium chloride for control of Botrytis fruit rot on strawberry and effects on strawberry fruit quality. Adv. Strawberry Res. 17, 7-13.
- Esmel, C.E.; J.R. Duval y A.A. Steven. 2004. The influence of calcium thiosulfate on yield and postharvest quality of ‘Sweet Charlie’ strawberry. Proc. Fla. State Hort. Soc. 117, 48-51.
- Ferguson, I. 1984. Calcium in plant senescence and fruit ripening. Plant Cell Environ. 7, 477-489.
- Guardiola, J.L. y A. Garcia-Luis. 2000. Increasing fruit size in citrus. Thinning and stimulation of fruit growth. Plant Growth Regul. 31, 121-132.
- Keutgen, A. y E. Pawelzik. 2008. Influence of pre-harvest ozone exposure on quality of strawberry fruit under simulated retail conditions. Postharv. Biol. Technol. 49, 10-18.
- Kirkby, E.A. y D.J. Pilbeam. 1984. Calcium as a plant nutrient. Plant Cell Environ. 7, 397-405.
- Kirschbaum, D.S. 1998. Temperature and growth regulator effects on growth and development of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.). M.Sc. thesis. University of Florida, Gainesville, FL.
- Knee, M. y D. Aggrawal. 2000. Evaluation of vacuum containers for consumer storage of fruits and vegetables. Postharv. Biol. Technol. 19, 55-60.
- Makus, D.J. y J.R. Morris. 1989. Influence of soil and foliar applied calcium on strawberry fruit nutrient and postharvest quality. Acta Hort. 265, 443-446.
- Makus, D.J. y J.R. Morris. 1998. Preharvest calcium applications have little effect on mineral distribution in ripe strawberry fruit. HortScience 33, 64-66.
- Mengel, K., E.A. Kirkby, H. Kosegarten y T. Appel. 2001. Principles of plant nutrition. 5th ed. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, The Netherlands.
- Nitsch, J.P. 1950. Growth and morphogenesis of the strawberry as related to auxin. Amer. J. Bot. 37, 211-215.
- Nunes, M.C.N.; J.K. Brecht; A.M.M.B Morais y S.A. Sargent. 1995. Physical and chemical quality characteristics of strawberries after storage are reduced by a short delay to cooling. Postharv. Biol. Technol. 6, 17-28.
- Ozguven, A.I. y C. Yilmaz. 2002. The effect of gibberellic acid treatments on the yield and quality of strawberry (Fragaria x ananassa) cv. Camarosa. Acta Hort. 567, 277-280.
- Rohloff, J.; S. Fiskaa H. y T. Iversen. 2002. The effect of plant biochemical regulators on strawberry production in field trials under drip irrigation management at 5 locations in Norway. Acta Hort. 567, 463-466.
- Roussos P.A.; N.-K. Denaxa y T. Damvakaris. 2008. Strawberry fruit quality attributes after application of plant growth stimulating compounds. Scientia Hort. 119(2), 138-146.
- Singh, J.P.; G.S. Randhawa y N.L. Jain. 1960. Response of strawberry to gibberellic acid. Indian J. Hort. 17, 21-30.
- Stern, R.A.; M.A. Flaishman y R. Ben-Arie. 2007. Effect of synthetic auxins on fruit size of five cultivars of Japanese plum (Prunus salicina Lindl.). Scientia Hort. 112, 304-309.
- Tehranifar, A. y N.H. Battey. 1997. Comparison of the effects of GA3 and chilling on vegetative vigour and fruit set in strawberry. Acta Hort. 439, 627-631.
- Weidman, R.W. y J. Stang. 1983. Effects of gibberellins (GA4+7), 6-benzyladenine (6-BA) and promalin (GA4+7 + 6-BA) plant growth regulators on plant growth, branch crown and flower development in ‘Scott’ and ‘Raritan’ strawberries. Adv. Strawberry Prod. 2, 15-17.
- Wojcik, P. y M. Lewandowski. 2003. Effect of calcium and boron sprays on yield and quality of ‘Elsanta’ strawberry. J. Plant Nutr. 26, 671-682.
Downloads
Download data is not yet available.