Technological and socio-economic analysis of the local production system of the pink Zaragoza bean (Phaseolus vulgaris L.) in the Caribbean of Colombia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17584/rcch.2021v15i1.11520

Keywords:

Andean grains, Cropping systems, Peasant, Food security

Abstract

The objective of this study was to characterize the Zaragoza pink bean production system in the Colombian Caribbean from the technical and economic point of view. A survey was randomly applied to 32 farmers in producing areas. The data were analyzed using descriptive statistics, measurements of central tendency and contingency tables. The economic return calculations were made using a production cost pattern and economic profitability analysis techniques. The results showed that the average experience in cultivation is 12 years; the average age of the farmers is 48 years; the predominant type of tenure is property in 63% of the sample; and the mode of the area devoted to this crop is 0.5 ha. The use of family labor predominates in 65% of cases. 90% of the production is destined for the market, 8% is destined for self-consumption, and 2% is for seeds. Production costs correspond to 1,437 USD/ha, the average production is 1,700 kg ha-1, and the average sale price was 0.886 USD/kg, which generates a cost benefit ratio of 1.43% in three months of the productive cycle, from sowing to postharvest. This crop is profitable and stable inasmuch as its yields recover costs and generate profits for producers.

JEL Classification

Array

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agreda, V. 1991. Metodología para el análisis económico. pp. 93-124. In: Quijandría, B. and M.E. Ruiz (eds.). Aspectos metodológicos del análisis social en el enfoque de sistemas de producción. IICA; RISPAL, San Jose.

Agronet. 2019. Área cosechada, producción y rendimiento de frijol ‎2007‎-‎2018. In: Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural of Colombia, http://www.agronet.gov.co; consulted: december, 2020.

Astudillo, C. and M. Blair. 2008. Contenido de hierro y cinc en la semilla y su respuesta al nivel de fertilización con fósforo en 40 variedades de fríjol colombianas. Agron. Colomb. 26(3), 471-476.

Borja-Bravo, M., E.S. Osuna-Ceja, S. Arellano-Arciniega, R.V. García-Hernández, and M.A. Martínez-Gamiño. 2018. Competitividad y eficiencia en la producción de frijol en condiciones de temporal con tecnología tradicional y recomendada. Rev. Fitotec. Mex. 41(4), 443-450. Doi: 10.35196/rfm.2018.4.443-450

Barrios-Pérez, C. and P. Álvarez-Toro. 2016. Caracterización agroambiental de sistemas de producción de maíz y fríjol en Colombia. CCAFS Working Paper no. 184. CGIAR Research Program on Climate Change, Agriculture and Food Security (CCAFS), Copenhagen, Denmark.

Bautista-Zamora, D., C. Chavarro-Rodríguez, J. Cáceres-Zambrano, and S. Buitrago-Mora. 2017. Efecto de la fertilización edáfica en el crecimiento y desarrollo de Phaseolus vulgaris cv. ICA Cerinza. Rev. Colomb. Cienc. Hortic. 11(1), 122-132. Doi: 10.17584/rcch.2017v11i1.5496

Casals, J., A. Rivera, A. Rull, R. Romero, J. Sabsaté, S. Sans, S. Soler, M.J. Diez, F. Casañas, J. Prohens, and J. Simó. 2019. Improving the conservation and use of traditional germplasm through breeding for local adaptation: The case of the Castellfollit del Boix common bean (Phaseolus vulgaris L.) landrace. Agronomy 9(12), 889. Doi: 10.3390/agronomy9120889

Carvalho, M.R. and V.C. Sgarbieri. 1998. Relative importance of phytohemagglutinin (lectin) and trypsin-chymotrypsin inhibitor on bean (Phaseolus vulgaris L) protein absorption and utilization by the rat. J. Nutr. Sci. Vitaminol. 44(5), 685-696. Doi: 10.3177/jnsv.44.685

CIMMYT, Centro Internacional de Mejoramiento de Maíz y Trigo. 1998. La formulación de recomendaciones a partir de datos agronómicos: Un manual metodológico de evaluación económica. Mexico, DF.

Correa, E.M., A.M. Martínez, A.R. Orozco, G.E. Silva, L. Tordecilla, and M.V. Rodríguez. 2019. Análisis de un sistema productivo agrícola en el Caribe: tecnología de producción, patrón de costos e indicadores económicos de la producción de ahuyama. Rev. Econ. Caribe 23, 47-70. Doi: 10.14482/ecoca.23.3033

DANE, Departamento Administrativo Nacional de Estadística of Colombia. 2019. Censo Nacional de Población y Vivienda 2018 y desafíos socioeconómicos para la región Caribe. Bogota.

DANE, Departamento Administrativo Nacional de Estadística of Colombia. 2010. Estudios postcensales: proyecciones nacionales y departamentales de población 2005-2020. Bogota.

Debouck, D.G. 2011. Frijoles (Phaseolus spp.). In: La agricultura en Mesoamérica – Cultivos Andinos. FAO, http://www.fao.org/tempref/GI/Reserved/FTP_FaoRlc/old/prior/segalim/prodalim/prodveg/cdrom/contenido/libro09/Cap2_2.htm#21; consulted: February, 2020.

Forero, J., L.J. Garay, F. Barberi, C. Ramírez, D.M. Suárez, and R. Gómez. 2013. Reflexiones sobre la ruralidad y el territorio en Colombia. Problemáticas y retos actuales. pp. 69-111. In: Garay, L.J., R. Bailey, J. Forero, F. Barberi, C. Remírez, and D. Suárez (eds.). La eficiencia económica de los grandes, medianos y pequeños productores agrícolas colombianos. Oxfam, Bogota.

Garzón, L., M. Blair, and G. Ligarreto. 2007. Uso de selección asistida con marcadores para resistencia a antracnosis en fríjol común. Agron. Colomb. 25(2), 207-214.

Grings, E.E., S.A. Tarawali, M. Blummel, A. Musa, C. Fatokun, S.J. Hearne, and O. Bouka. 2010. Cowpea in evolving livestock systems. pp. 322-333. In: Boukar, O., O. Coulibaly, C.A. Fatokun, K. Lopez, and M. Tamo (eds.). Proc. 5th World Cowpea Conference Innovative Research Along the Cowpea Value Chain. Saly, Senegal.

Hernández-López, V.M., M.L.P. Vargas-Vázquez, J.S. Muruaga-Martínez, S. Hernández-Delgado, and N. Mayek-Pérez. 2013. Orígenes, domesticación y diversificación del fríjol común. Avances y perspectivas. Rev. Fitotec. Mex. 36(2), 95-104.

IGAC, Instituto Geográfico Agustín Codazzi; DANE, Departamento Administrativo Nacional de Estadística of Colombia. 2018. Atlas estadístico de Colombia. In: https://geoportal.dane.gov.co/servicios/atlas-estadistico/; consulted: February, 2020.

Krugman, P., R. Wells, and K. Granddy. 2015. Fundamentos de economía. 3th ed. Reverté, Barcelona, Spain.

Lardizabal, R., S. Arias, and R. Segura. 2013. Manual de producción de frijol. USAID, La Lima, Honduras.

López, E.P., L.M. Martínez, C.A. Martínez-Cañas, and A. Vargas-Prieto. 2018. Desarrollo rural y envejecimiento: caso de estudio municipio de Chinavita, Boyacá, Colombia. Rev. Investig. Desarro. Innov. 8(2), 193-206. Doi: 10.19053/20278306.v8.n2.2018.7959

Martínez-Reina, A.M., L. Tordecilla-Zumaqué, C. Cordero-Cordero, and L. Grandett-Martínez. 2019a. Entorno tecnológico y socioeconómico de la habichuela larga en el caribe húmedo de Colombia. Cien. Agri. 16(2), 7-24. Doi: 10.19053/01228420.v16.n2.2019.9114

Martínez-Reina, A.M., L. Tordecilla-Zumaque, L. Grandett-Martínez, M. Rodriguez-Pinto, E. Correa, A. Orozco, C. Cordero, J. Romero-Ferer, and G. Silva. 2019b. Análisis económico de la producción de berenjena (Solanum melongena L.) en dos zonas productoras del Caribe colombiano: Sabanas de Sucre y Valle del Sinú en Córdoba. Cien. Agri. 16(3), 17-34. Doi: 10.19053/01228420.v16.n3.2019.9514

Martínez-Reina, A., E. Correa, J. Romero, A. Tofiño, C. Cordero, L. Grandett, L. Tordecilla, M. Rodríguez, Y. Rozo, Y. Romero, J. Sierra, A. Orozco, and G. Silca. 2020. El cultivo de hortalizas en la región Caribe de Colombia: Aspectos tecnológicos, económicos y de mercado. Agrosavia, Mosquera, Colombia. Doi: 10.21930/agrosavia.investigation.7404074

Méndez, H., A.L. Arguello, J. Mantilla, J. Bobrek, H. Castro, F.A. Pabón, G. Hernández, J. García, L. Vergel, and C.T. Araque. 1997. Análisis de los sistemas agropecuarios del departamento de Norte de Santander. Corpoica, Villavicencio, Colombia.

Pedroza, A., R. Trejo, J.A. Chávez, and J. Samaniego. 2013. Tolerancia al estrés hídrico y fitosanitario mediante indicadores agronómicos y fisiológicos en diferentes variedades de frijol (Phaseolus vulgaris L.). Rev. Mex. Fitopatol. 31(2) 91-104.

Rodríguez, J. 2005. Métodos de muestreos, casos práctios. Centro de Investigaciones Sociológicas, Madrid.

Sangermán-Jarquín, D.M., J.A. Acosta-Gallego, R. Schwenstesius, M.A. Damián, and B.S. Larqué. 2010. Consideraciones e importancia social en torno al cultivo del frijol en el centro de México. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 1(3), 363-380.

Telikicherla, M., M. Naika, A. Kandangath, and S. Vadakkoot. 2018. In vitro therapeutic properties of different fractions of Phaseolus vulgaris seeds as affected by the distribution of phytochemicals. J. Food Biochem. 42, e12485. Doi: 10.1111/jfbc.12485

Tofiño-Rivera, A.P., A.D. Velásquez-Agudelo, and M.A. Zapata-Tamayo. 2016. Indicadores edafológicos del cultivo de fríjol en el Caribe seco colombiano: una estrategia in situ. Corpoica, Mosquera, Colombia.

Tofiño-Rivera, A.P., Y. Rozo-Leguizamón, D.A. Gómez-Latorre, L.F. Gómez-Ramírez, and P.J. Tamayo-Molano. 2018. Modelo productivo de frijoles para el Caribe húmedo colombiano. Agrosavia, Mosquera, Colombia.

Torres, E., D. Quisphe, A. Sánchez, M. Reyes, B. González, A. Torres, A. Cedeño, and A. Haro. 2013. Caracterización de la producción de frijol en la provincia de Cotopaxi Ecuador: caso comuna Panyatug. Cienc. Tecnol. 6(1), 23-31.

Ulloa, J.A., P. Rosas, J.C. Ramírez, and B.E. Ulloa. 2011. El frijol (Phaseolus vulgaris): su importancia nutricional y como fuente de fitoquímicos. Revista Fuente 3(8), 5-9.

Voysest, O. 2000. Mejoramiento genético del frijol (Phaseolus vulgaris L.): Legado de variedades de América Latina 1930-1999. CIAT, Cali, Colombia.

WHO, World Health Organization. 2015. World report on ageing and health. Geneva.
Seed pink of Zaragoza bean Photo: Agrosavia

Downloads

Published

2021-01-01

How to Cite

Martínez-Reina, A. M., Grandett-Martínez, L. M., Tordecilla-Zumaqué, L., Rodríguez-Pinto, M. del V., Cordero-Cordero, C. C., & Tofiño-Rivera, A. P. (2021). Technological and socio-economic analysis of the local production system of the pink Zaragoza bean (Phaseolus vulgaris L.) in the Caribbean of Colombia. Revista Colombiana De Ciencias Hortícolas, 15(1), e11520. https://doi.org/10.17584/rcch.2021v15i1.11520

Issue

Section

Vegetable section

Metrics

Most read articles by the same author(s)