Spawn production and isolation for Auricularia fuscosuccinea (Mont.) Henn. and Crepidotus palmarum traditionally used in Pauna (Boyaca, Colombia)

Authors

  • Yeina Milena Niño F. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia (UPTC), Línea de Investigación Usos y Saberes de Hongos en Andes Nororientales, Grupo de investigación Biología para la Conservación, Tunja https://orcid.org/0000-0001-8191-9577
  • Ehidy Rocío Peña C. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia (UPTC), Línea de Investigación Usos y Saberes de Hongos en Andes Nororientales, Grupo de investigación Biología para la Conservación, Tunja https://orcid.org/0000-0001-5993-5247
  • Luis Guillermo Henao Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia (UPTC), Línea de Investigación Usos y Saberes de Hongos en Andes Nororientales, Grupo de investigación Biología para la Conservación, Tunja https://orcid.org/0000-0001-6278-6588

DOI:

https://doi.org/10.17584/rcch.2017v11i1.5616

Keywords:

Feeding alternatives, Traditional knowledge, Growing of fungi

Abstract

Fungi extracted from their natural environment represent a source of food and are a part of the traditions and livelihood strategies of the people who use them. The domestication of this resource strengthens its ecological value, promotes sustainable use and favors the conservation of the environment. In Boyacá, species of fungi are traditionally used by rural communities. This study aimed to strengthen the traditional knowledge and initiate the process of domestication from isolation and spore production of Auricularia fuscosuccinea and Crepidotus palmarum, two mushrooms eaten by inhabitants of Monte and Pinal, in Pauna (Boyaca). We conducted workshops, interviews and visits to the oak forests with local experts to collect the fungi in an exchange of experiences of domestication. Four culture media and three types of cereal grain were evaluated for isolates and spore production. The best isolation conditions included the PDAE medium for A. fuscosuccinea and EME for C. palmarum, incubated at 25 and 22°C, respectively. As a result of the evaluation of medium cultures that favor the mycelial growth rate, in the case of A. fuscosuccinea, there were no significant differences (P>0.05) in the efficiency of the culture media. However, for C. palmarum at 25°C, the significance level (P≤0.05) indicated that the EM medium favored the growth rate. In spore production, A. fuscosuccinea in wheat grains incubated at 25°C and C. palmarum in barley grains at 22°C had high percentages of substrate invasion.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Acosta-Chávez, A. 2010. Implementación de la tecnología de producción de hongos comestibles y medicinales en desechos agroindustriales, como apoyo socioeconómico familiar en dos comunidades rurales y urbanas del Departamento de Córdoba, Colombia. pp. 407- 410. En: Martínez-Carrera, D., N. Curvetto, M. Sobal, P. Morales, V. Mora (eds). Hacia un desarrollo sostenible del sistema de producción-consumo de los hongos comestibles y medicinales en Latinoamérica: Avances y Perspectivas en el Siglo XXI. 1 ed. Colegio de Postgraduados, Puebla.

Alvarado-Castillo G, G. Benítez, 2009. El enfoque de agroecosistemas como una forma de inter-vención científica en la recolección de hongos silvestres comestibles. Trop Subtrop Agroecosyst. 10 (3), 531-539.

Alvarado-Castillo, G. 2011. Aislamiento, cultivo y producción de esclerocios de Morchella escu-lenta y Morchela conica, como principio para su domesticación y producción bajo condiciones controladas (Tesis de doctorado). Postgrado en Agroecosistemas Tropicales, Colegio de Postgra-duados, Manlio Fabio Altamirano, México.

Alvarado-Castillo, G., G. Mata, G. Benítez-Badillo. 2015. Importancia de la domesticación en la conservación de los hongos silvestres comestibles en México. Bosque. 36(2), 151-161. DOI: 10.4067/S0717-92002015000200001

Álvarez, A., B. Mejía. 2011. Estudio de pre-factibilidad técnico-financiero del cultivo de la seta shiitake (Lentinula edodes) en el valle del cauca, con fines de exportación en presentación deshidratado. Tesis de Pregrado. Ingeniería Agroindustrial, Facultad de Ingenierías, Universidad San Buenaventura, Santiago de Cali, Colombia.

Amortegui, I., L. Suárez. 2003. Cultivo de setas comestibles sobre los residuos agroindustriales del arroz y el algodón en la región del Tolima. Tesis de Pregrado. Escuela de ingeniería industrial, Facultad de Ingeniería, Corporación Universitaria de Ibagué, Ibagué, Colombia.

Ardón, L. 2007. La producción de hongos comestibles. Tesis de Maestría. Departamento de Postgrado, Facultad de Humanidades, Universidad de San Carlos de Guatemala, Guatemala.

Cheng, S., C. Tu. 1978. Auricularia spp. pp. 605-625. En: Chang, S., Hayes, W. The biology and cultivation of edible mushrooms. 1 ed. Academic Press INC, Nueva York.

Gaitán-Hernández, R., D. Salmones, Pérez R, G. Mata. 2006. Manual práctico del cultivo de se-tas: aislamiento, siembra y producción. 1 ed. 2a. reimp. Instituto de Ecología, A.C, Xalapa, México.

Guzmán, G, G. Mata, D. Salmones, C. Soto-Velasco y L. Guzmán-Dávalos. 2013. El cultivo de los hongos comestibles con especial atención a especies tropicales y subtropicales en esquilmos y residuos agro-industriales. Instituto Politécnico Nacional, México D.F.

Guzmán G., D. Salmones, C. Soto y L. Guzman. 2008. El cultivo de los hongos comestibles. Instituto Politécnico

Nacional, México D.F.

Lowy, B. 1952. The genus Auricularia. Mycologia 44, 656-692.

Mata, G., R. Medel, P. Callac, C. Billette y R. Garibay-Orijel. 2016. Primer registro de Agaricus bisporus (Basidiomycota, Agaricaceae) silvestre en Tlaxcala y Veracruz, México. Rev. Mex. Biodivers. 87(1), 10-17.

Doi: 10.1016/j.rmb.2016.01.019

Matheny, P. 2009. A phylogenetic classification of the Inocybaceae. McIlvainea 18(1), 11-21.

Morales, P., M. Sobal, M. Bonilla, W. Martínez, P. Ramírez-Carrasco e I. Tello. 2010. Los hongos comestibles

y medicinales en México: recursos genéticos, biotecnología, y desarrollo del sistema de producción-consumo.

pp. 91-106. En: Martínez-Carrera, D., N. Curvetto, M. Sobal, P. Morales y V. Mora (eds.). Hacia un desarrollo

sostenible del sistema de producción-consumo de los hongos comestibles y medicinales en Latinoamérica:

Avances y perspectivas en el siglo XXI. Colegio de Postgraduados, Puebla, México.

Peña, R. y L. Enao. 2014. Conocimiento y uso tradicional de hongos silvestres de las comunidades campesinas

asociadas a bosques de roble (Quercus humboldtii) en la zona de influencia de la Laguna de Fúquene, Andes

Nororientales. Etnobiol. 12(3), 28-40.

Petre, M. y A. Teodorescu. 2011. Recycling of vineyard and winery wastes as nutritive composts for edible

mushroom cultivation. International conference on advances in materials and processing technologies. pp. 1539-1544. En: Chinesta, F., I. Chastel y M. El Mansori (eds.). International Conference on Advances

in Materials and Processing and Technologies (AMPT2010). American Institute of Physics, College

Park, MD, USA. Doi: 10.1063/1.3552407

R: 2009. A language y environment for statistical computing. Versión 3.3.1. Foundation for Statistical Computing, Viena, Austria.

Ruan-Soto, F., J. Caballero, C. Martorell, J. Cifuentes, A.R. González-Esquinca y R. Garibay-Orijel. 2013. Evaluation

of the degree of mycophilia-mycophobia among highland and lowland inhabitants from Chiapas,

Mexico. J. Ethnobiol. Ethnomed. 9(36), 1-13. Doi: 10.1186/1746-4269-9-36

Salmones, D., H. Ballesteros, R. Zulueta y G. Mata. 2012. Determinación de las características productivas de

cepas mexicanas silvestres de Agaricus bisporus, para su potencial uso comercial. Rev. Mex. Mic. 36, 9-15.

Stamets, P. 1993. Growing gourmet and medicinal mushrooms. Ten Speed Press, Hong Kong.

Suárez, A. y H. Holguín. 2011. Evaluación de medios de cultivo sintéticos y cereales para la producción de semilla de setas comestibles. Rev. Colomb. Cienc Hortic. 5(1), 130-140. Doi: 10.17584/rcch.2011v5i1.1259

Toledo, C.V., C. Barroetaveña y M. Rajchenberg. 2014. Fenología y variables ambientales asociadas a la fructificación de hongos silvestres comestibles de los bosques andino-patagónicos en Argentina. Rev. Mex. Biodivers. 85, 1093-1103. Doi: 10.7550/rmb.40010

Wan-Rou, L., G. Te-Yu y W. Pi-Han. 2016. Fungicolous Xylariaceous fungi in Coralloid Basidiomata. Fungal Ecol.

, 43-49. Doi: 10.1016/j.funeco.2016.02.004

Zervakis, G., A. Philippoussis, S. Ioannidou y P. Diamantopoulou. 2001. Mycelium growth kinetics and optimal temperature conditions for the cultivation of edible mushroom species on lignocellulosic substrates. Folia Microbiol. 46, 231-234. Doi: 10.1007/BF02818539

Published

2017-06-13

How to Cite

Niño F., Y. M., Peña C., E. R., & Henao, L. G. (2017). Spawn production and isolation for Auricularia fuscosuccinea (Mont.) Henn. and Crepidotus palmarum traditionally used in Pauna (Boyaca, Colombia). Revista Colombiana De Ciencias Hortícolas, 11(1), 151–158. https://doi.org/10.17584/rcch.2017v11i1.5616

Issue

Section

Vegetable section

Metrics