Signature of the maturity states of tropical climacteric fruits

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n1.2020.10654

Keywords:

fruit, maturation matrices, maturation signature, maturation variables, plant physiology

Abstract

It is intended to publicize unpublished concepts to the community interested in the development of tropical climacteric fruits. Concepts developed in the doctoral thesis of Agrociencias called Numerical model to determine the ripening stages of gulupa fruit (Passiflora edulis Sims) by digital image, applying the Radon transform. These are the concepts: 'maturation matrices',' high resolution matrices', 'average maturation matrices',' deviation maturation matrices' and 'the signature (or signature in English) of the states of maturity'. This will allow: new representations of the variables of maturation, readings at the same time on all the variables of maturation and the visualization of patterns not explored until now. The maturation matrices are rectangular arrangements of the data taken by the ripening variables (physical, chemical, volatile components, nutritional contents and respiratory intensities) in the different stages of maturity established for climacteric fruits. The signatures are the graphs of the rows of the maturation matrices. To know the ripening variables of tropical climacteric fruits that are used in specialized scientific studies to determine ripening states, 40 articles were analyzed. In the analyzed sample, no high-resolution matrix was found, that is, no matrix involving all the maturation variables in its columns and handling at least four stages of maturity in its rows. The study that presented the best resolution was by Pilar et al. (2007) made with the tropical climacteric fruit Gulupa (Passiflora edulis Sims). This maturation matrix presented a resolution of 7 × 12, seven stages of maturity and twelve variables of maturation (eight physical and four chemical).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alia-Tejacal, I., Colinas-León, M. T., Martínez-Damián, M. T., & Soto-Hernández, M. R. (2002). Factores fisiológicos, bioquímicos y de calidad en frutos de zapote mamey (Pouteria sapota Jacq. HE Moore & Stearn) durante poscosecha. Revista Chapingo serie horticultura, 8(2), 263-282. https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2001.11.083

Álvarez-Herrera, J. G., Galvis, J. A., & Balaguera-López, H. E. (2009). Determinación de cambios físicos y químicos durante la maduración de frutos de champa (Campomanesia lineatifolia R. & P.). Agronomía Colombiana, 27(2), 253-259.

Arrieta, A. J., Baquero, U. M., & Barrera, J. L. (2006). Caracterización fisicoquímica del proceso de maduración del plátano" Papocho"(Musa ABB Simmonds). Agronomía Colombiana, 24(1), 48-53.

Aular, J., Bautista, D., & Maciel, N. (1995). Características de la fruta de parchita en tres localidades del lago de Maracaibo. Agronomía Tropical, 46(2), 119-127.

Azcón, J., & Talón, M. (2013). Fundamentos de fisiología vegetal . Madrid, España: McGraw-Hill–Interamericana de España.

Balaguera, H. E., Álvarez, J. G., & Bonilla, D. C. (2009). Crecimiento y desarrollo del fruto de champa (Campomanesia lineatifolia Ruiz & Pavón). Revista UDC A Actualidad & Divulgación Científica, 12(2), 113-123. https://doi.org/10.31910/rudca.v12.n2.2009.697

Balaguera-López, H. E., Ramírez, L. V., & Herrera, A. (2014). Fisiología y bioquímica del fruto de uchuva (Physalis peruviana L.) durante la maduración y poscosecha. Physalis peruviana: fruta andina para el mundo. Bogotá, Colombia: Programa Iberoamericano de Ciencia y Tecnología para el Desarrollo-CYTED.

Bermeo, H., Tocora, F., Zambrano, C., & Sandoval, C. (2017). Protocolo de buenas prácticas para poscosecha de Gulupa (Passiflora edulis sims). Tolima, Colombia: Universidad de Ibagué.

Bolívar-Fernández, N., Saucedo-Veloz, C., Solís-Pereira, S., & Sauri-Duch, E. (2009). Maduración de frutos de saramuyo (Annona squamosa L.) desarrollados en Yucatán, México. Agrociencia, 43(2), 133-141.

Camacho, J. K., Peña, N. E., & Guzmán, N. G. (2014). Determinación del color del exocarpio como indicador de desarrollo fisiológico y madurez en la guayaba pera (psidium guajava cv. guayaba pera), utilizando técnicas de procesamiento digital de imágenes. Revista EIA, 10(19), 79-89.

Cara, B., & Giovannoni, J. J. (2008). Molecular biology of ethylene during tomato fruit development and maturation. Plant Science, 175(1-2), 106-113. https://doi.org/10.1016/j.plantsci.2008.03.021

Carvalho, C. P., & Betancur, J. A. (2015). Quality characterization of Andean blackberry fruits (Rubus glaucus Benth.) in different maturity stages in Antioquia, Colombia. Agronomía Colombiana, 33(1), 74-83. http://doi.org/10.15446/agron.colomb.v33n1.47132

Coronado, A. P., Sánchez, L. J., & Barragán, C. (1998). Características físicas y fisiológicas de la pera variedad Triunfo de Viena (Pyrus communis L). Ingeniería e Investigación, (41), 33-44.

Daza, J. A., Rodríguez, J. L., & Sanchez, S. A. (2015). Cambios fisiológicos, texturales y fisicoquímicos de dos variedades de chontaduro (Bactris gasipaes) en poscosecha. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 13(2), 67-75.

De Borrero, F. V., Gutiérrez, C., & Pulido, A. (1992). La Granadilla, su caracterización física y comportamiento postcosecha. Ingeniería e Investigación, (28), 14-23.

De La Cruz, J., Vargas, M., Del Ángel, O., & Garcia, H. S. (2010). Estudio de las características sensoriales, fisicoquímicas y fisiológicas en fresco y durante el almacenamiento refrigerado de maracuyá amarillo (Passiflora edulis sims var. flavicarpa. degener), para tres cultivares de Veracruz México. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 11(2), 130-142.

Del Pilar Pinzón, I. M., Fischer, G., & Corredor, G. (2007). Determinación de los estados de madurez del fruto de la gulupa (Passiflora edulis Sims.). Agronomía Colombiana, 25(1), 83-95.

ElMasry, G., Wang, N., ElSayed, A., & Ngadi, M. (2007). Hyperspectral imaging for nondestructive determination of some quality attributes for strawberry. Journal of Food Engineering, 81(1), 98-107. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2006.10.016

Espinosa, D. S., Pérez, W. H., Hernández, M. S., Melgarejo, L. M., Miranda, D., Fischer, G., & Fernández-Trujillo, J. P. (2015). Caracterización fisicoquímica, fisiológica y bioquímica del fruto de granadilla (Passiflora ligularis Juss). Granadilla (Passiflora Liguralis Juss): Caracterización Ecofisiológica del cultivo. Bogotá, Colombia: Universidad Nacional de Colombia. https://doi.org/10.17660/actahortic.2018.1194.204

Fischer, G., & Martinez, O. (1999). Calidad y madurez de la uchuva (Physalis peruviana L.) en relación con la coloración del fruto. Agronomía colombiana, 16(1-3), 35-39.

Fischer, G., Melgarejo, L. M., & Cutler, J. (2018). Pre-harvest factors that influence the quality of passion fruit: A review. Agronomía Colombiana, 36(3), 217-226. http://doi.org/10.15446/agron.colomb.v36n3.71751

Forero, N., Gutiérrez, S., Sandoval, R., Camacho, J., & Meneses, M. (2014). Evaluación poscosecha de las características del lulo (Solanum quitoense) cubierto con hoja de plátano. Temas agrários, 19(1), 73-85. https://doi.org/10.21897/rta.v19i1.726

Gómez, L. A., Veloz, C. S., & Galarza, L. A. (2005). Cambios bioquímicos y fisiológicos durante la maduración de frutos de zapote negro (Diospyros digyna Jacq.). Agrociencia, 39(2), 173-181.

Guacaneme, C. M., Soledad, M. C., López, H. E., & Moreno, G. A. (2015). Tipificación de diferentes estados de madurez del fruto de agraz (Vaccinium meridionale Swartz). Revista Facultad Nacional de Agronomía-Medellín, 68(1), 7521-7531. http://doi.org/10.15446/rfnam.v68n1.47840

Hernández, M. S., & Fischer, G. E. (2009). Cosecha y poscosecha en las frutas pasifloráceas. Cultivo, poscosecha y comercialización de las pasifloráceas en Colombia: maracuyá, granadilla, gulupa y curuba. Bogotá, Colombia: Sociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas.

Hernández, Y. U., González, M. Ó., & Lobo, M. G. (2007). Importancia del grado de madurez en el procesado mínimo de frutas. Congreso Iberoamericano de Tecnología Postcosecha y Agroexportaciones (S6-O203). Universidad Politécnica de Cartagena, 837-847.

Jiménez, A. M., Sierra, C. A., Rodríguez-Pulido, F. J., González-Miret, M. L., Heredia, F. J., & Osorio, C. (2011). Physicochemical characterisation of gulupa (Passiflora edulis Sims. fo edulis) fruit from Colombia during the ripening. Food Research International, 44(7), 1912-1918. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.11.007

Loaiza, D. I., Santos, L. E., Mahecha, P. V., & Amariles, H. D. (2014). Cambios en las propiedades fisicoquímicas de frutos de lulo (Solanum quitoense Lam.) cosechados en tres grados de madurez. Acta Agronómica, 63(1), 1-9. https://doi.org/10.15446/acag.v63n1.31717

López, A. P., Veloz, C. S., Galarza, M. D., & Lúa, A. M. (2004). Efecto del grado de madurez en la calidad y vida postcosecha de ciruela mexicana (Spondias purpurea L.). Revista Fitotecnia Mexicana, 27(2), 133-139.

Lu, R. (2003). Multispectral imaging for predicting firmness and soluble solids content of apple fruit. Postharvest Biology and Technology, 31(29), 147-157. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2003.08.006

Mendoza, J. H., & Rodriguez, A. (2012). Caracterización físico química de la uchuva (Physalis peruviana) en la región de Silvia Cauca. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 10(2), 188-196.

Miranda, D., Fischer, G., Carranza, C., Magnitskiy, S., Casierra, F., Piedrahíta, W., & Flórez, L. E. (2009). Cultivo, poscosecha y comercialización de las pasifloráceas en Colombia: maracuyá, granadilla, gulupa y curuba. Bogotá, Colombia: Sociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas.

Mohammadi, V., Kheiralipour, K., & Ghasemi-Varnamkhasti, M. (2015). Detecting maturity of persimmon fruit based on image processing technique. Scientia Horticulturae, 184, 123-128. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2014.12.037

Moreda, G. P., Ortiz-Cañavate, J., García-Ramos, F. J., & Ruiz-Altisent, M. (2009). Non-destructive technologies for fruit and vegetable size determination–a review. Journal of Food Engineering, 92(2), 119-136. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.11.004

Moreno, B. L., & Oyola, Y. A. (2016). Caracterización de parámetros fisicoquímicos en frutos de mora (Rubus alpinus Macfad). Acta Agronómica, 65(2), 130-136. http://doi.org/10.15446/acag.v65n2.45587

Niño, Y. C., Merchán, P. A., & López, H. E. (2008). Efecto de la temperatura sobre la maduración complementaria en curuba (Passiflora mollissima Bailey). Revista UDCA Actualidad & Divulgación Científica, 11(2), 187-196. https://doi.org/10.31910/rudca.v11.n2.2008.635

Ocampo, P. J. (2012). Manejo del cultivo de la gulupa. Bogotá, Colombia: Universidad Jorge Tadeo Lozano.

Orjuela, B. N., Campos, A. S., Sánchez, N. J., Melgarejo, L. M., & Hernández, M. S. (2011). Manual de manejo poscosecha de la gulupa (Passiflora edulis Sims). Melgarejo LM, Hernández MS, Poscosecha de la gulupa. Bogotá, Colombia: Universidad Nacional de Colombia.

Orozco, Ó. A., & Ramírez, G. L. (2016). Sistemas de información enfocados en tecnologías de agricultura de precisión y aplicables a la caña de azúcar, una revisión. Revista Ingenierías Universidad de Medellín, 15(28), 103-124. https://doi.org/10.22395/rium.v15n28a6

Oviedo, W. V. (1987). Manejo de frutas y hortalizas en postcosecha: la calidad, sus parametros y clases en frutas y hortalizas. Bogotá, Colombia: Tecnologia del Manejo de Postcosecha de Frutas y Hortalizas.

Parra, A., & Fisher, G. (2013). Ripening and postharvest behavior in the pineapple guava (Acca sellowiana (O. Berg) Burret). A review. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 7(1), 98-110.

Paternina, G. S., Violeth, J. L., & Cadavid, M. V. (2013). Determinación física y bromatológica de la guanábana cimarrona (Annona glabra L.) del Departamento de Córdoba. Orinoquia, 17(2), 159-166.

Quintero, V., Giraldo, G., Lucas, J., & Vasco, J. (2013). Caracterización fisicoquímica del mango común (Mangifera indica L.) durante su proceso de maduración. Biotecnología en el sector agropecuario y agroindustrial, 11(1), 8-18.

Rojas, F., & Ubina, K. (2009). Determinación no destructiva de parámetros de calidad de frutas y hortalizas mediante espectroscopía de reflectancia en el infrarrojo cercano. Monteria, Colombia: Universidad de Córdoba.

Siller-Cepeda, J., Muy-Rangel, D., Báez-Sañudo, M., Araiza-Lizarde, E., & Ireta-Ojeda, A. (2009). Calidad poscosecha de cultivares de mango de maduración temprana, intermedia y tardía. Revista fitotecnia mexicana, 32(1), 45-52.

Siller-Cepeda, J., Muy-Rangel, D., Baez-Sañudo, M., García-Estrada, R., & Araiza-Lizarde, E. (2004). Calidad en frutos de carambola (Avrrhoa carambola L.) cosechada en cuatro estados de madurez. Rev. Chapingo Ser. Hortic, 10(1), 23-29. https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2002.07.040

Solarte, M. E., Hernández, M. S., Morales, A. L., Fernández, J. P., & Melgarejo, L. M. (2010). Caracterización fisiológica y bioquímica del fruto de guayaba durante la maduración. Bogotá, Colombia: Agrosavia.

Suárez, J., de Camacaro, M. P., & Giménez, A. (2009). Efecto de la temperatura y estado de madurez sobre la calidad poscosecha de la fruta de guayaba (Psidium guajava L.) procedente de Mercabar, estado Lara, Venezuela. Revista Científica UDO Agrícola, 9(1), 60-69.

Torres, R., Montes, E. J., Pérez, O. A., & Andrade, R. D. (2013). Relación del color y del estado de madurez con las propiedades fisicoquímicas de frutas tropicales. Información tecnológica, 24(3), 51-56. http://doi.org/10.4067/S0718-07642013000300007

Tosun, I., Ustun, N. S., & Tekguler, B. (2008). Physical and chemical changes during ripening of blackberry fruits. Scientia agricola, 65(1), 87-90. https://doi.org/10.1590/S0103-90162008000100012

Umaña, G., Loría, C. L., & Gómez, J. C. (2011). Efecto del grado de madurez y las condiciones de almacenamiento sobre las características fisicoquímicas de la papaya híbrido Pococí. Agronomía Costarricense, 35(2), 61-73. https://doi.org/10.4067/s0718-34292015000300006

Valero, U. C., & Ruiz-Altisent, M. (1998). Equipos de medida de calidad organoléptica en frutas. Fruticultura profesional, (95), 38-45.

Vargas, B. (2004). Caracterización física y química de la guayaba blanca tailandesa (Psidium guajava L.) en tres etapas de madurez. Recuperado en: http://bdigital.zamorano.edu/bitstream/11036/1989/1/AGI-2004-T031.pdf

Vergara, M. F., Vargas, J., & Acuña, J. F. (2016). Physicochemical characteristics of blackberry (Rubus glaucus Benth.) fruits from four production zones of Cundinamarca, Colombia. Agronomía Colombiana, 34(3), 336-345. http://doi.org/10.15446/agron.colomb.v34n3.62755

Villalobos-Acuña, L. (2009). Metodologías de análisis de factores de calidad en frutas tropicales y suptropicales, implementadas por el laboratorio de postcosecha de la Universidad de California en Davis, Estados Unidos. Recuperado en: https://repositoriotec.tec.ac.cr/bitstream/handle/2238/4000/Metodologías%20de%20análisis%20de%20factores%20de%20calidad%20en%20frutas%20tropicales%20y%20suptropicales,%20implementadas%20por%20el%20laboratorio%20de%20postcosecha%20de%20la%20Universidad%20de%20California%20en%20Davis,%20Estados%20Unidos.pdf?sequence=1&isAllowed=y
White, P. J. (2002). Recent advances in fruit development and ripening: an overview. Journal of Experimental Botany, 53(377), 1995-2000. https://doi.org/10.1093/jxb/erf105

Published

2020-02-09

How to Cite

De-Armas-Costa, R. J., Martín-Gómez, P. F., & Rangel-Díaz, J. E. (2020). Signature of the maturity states of tropical climacteric fruits. Ciencia Y Agricultura, 17(1), 51–65. https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n1.2020.10654

Metrics

Most read articles by the same author(s)