Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Support Strategy for the Social Appropriation of New Technologies in Gulupa-producing Communities in Colombia

Supporting Agencies
OCATI S.A.

Abstract

This article presents a proposal for a support strategy for the social appropriation of new technologies in agricultural communities. This strategy is based on the approach of linear processes in which traditional actors (academy, state, companies) develop a technology to solve a problem and then transfer it to users. The strategy is grounded on the concepts of social practice, weak social appropriation of science and technology (ASCyTD, by its acronym in Spanish) and strong social appropriation of science and technology (ASCyTF, by its acronym in Spanish), and is illustrated with an example of how it could be applied in the appropriation of a technology to determine three stages of ripening of the gulupa fruit (Passifloras edulis Sims). To obtain the information required in the example on traditional knowledge, scientific knowledge and possible technologies that guide human actions in the agricultural practice of harvesting gulupas fruits, which are part of the culture of the agents receiving the technology in question, a survey was conducted among 52 farmers in some municipalities of Cundinamarca, Colombia. The interviews showed, among other things, that even though 83 % are in favor of the use of technology in the practice of harvesting, the task is still guided by the "feel" (hardness, weight and size) and "eyesight" (colors of the peel). This work is expected to contribute to the agricultural communities with the initiatives of social transfer of new technologies specifically proposed by the academy.

Keywords

Harvesting, Fruits, Gulupa, Agricultural practices, Technology

PDF (Español)

References

  • Bermeo, H., Tocora, F., Zambrano, C., & Sandoval, C. (2017). Protocolo de buenas prácticas para poscosecha de gulupa (Passiflora edulis Sims). Gobernación del Tolima; Universidad de Ibagué.
  • Cámara de Comercio de Bogotá. (2015). Manual: gulupa. Programa de Apoyo Agrícola y Agroindustrial-Vicepresidencia de Fortalecimiento Empresarial-Cámara de Comercio de Bogotá.
  • Chingaté, I. N. (2009). Democratización del conocimiento científico tecnológico en Colombia. Papel Político, 14(2), 393‒408.
  • Cubides, J. V. (2020). Aproximación a un plan de negocios para la exportación de gulupa a la ciudad de Berlín, Alemania [tesis de grado]. Fundación Universidad de América.
  • De Armas, R. J., Martín-Gómez, P. F., & Rangel-Díaz, J. E., (2022). Gulupa (Passiflora edulis Sims), su potencial para exportación, su matriz y su firma de maduración: una revisión. Ciencia y Agricultura, 19(1), 15‒27. https://doi.org/10.19053/01228420.v19.n1.2022.13822 DOI: https://doi.org/10.19053/01228420.v19.n1.2022.13822
  • De-Armas-Costa, R. J., Martín-Gómez, P. F., & Rangel-Díaz, J. (2020). Firma o signatura de los estados de madurez de las frutas climatéricas tropicales. Ciencia y Agricultura, 17(1), 51- 65. https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n1.2020.10654 DOI: https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n1.2020.10654
  • Fernández, F. (2002). El análisis de contenido como ayuda metodológica para la investigación. Revista de Ciencias Sociales, 2(96), 35‒53.
  • Hernández, M. S., & Fischer, G. (2009). Cosecha y poscosecha en las frutas pasifloráceas. En D. Miranda, G. Fischer, C. Carranza, S. Magnitskiy, F. Casierra-Posada, W. Piedrahíta, & L.E. Flórez (Eds.). Cultivo, poscosecha y comercialización de las pasifloráceas en Colombia: maracuyá, granadilla, gulupa y curuba (pp. 267-281). Sociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas.
  • Gil, H. 2016. Las competencias laborales funcionales: una estrategia para apoyar el logro de la apuesta productiva del sector de las pasifloras en el Departamento del Huila [tesis de maestría]. Universidad Nacional de Colombia. https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/57773
  • Jaramillo, E., & Marín, D. (2020). Estudio de prefactibilidad para la exportación de gulupa producida en el Valle de San Nicolás hacia Alemania [monografía]. Institución Universitaria Esumer.
  • Jiménez, A. M. (2010). Estudio de los cambios físicos y químicos de la gulupa (Passiflora edulis Sims fo. edulis) durante la maduración [tesis de maestría]. Universidad Nacional de Colombia.
  • MADR. (2018). Cadena del pasifloras. Indicadores e instrumentos: Mayo - Junio 2018. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural.
  • MADR. (2020). Cadena del pasifloras. Indicadores e instrumentos: Segundo Trimestre 2020. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural.
  • Ocampo, J., & Wyckhuys, K. (Eds.). (2012). Tecnología para el cultivo de la gulupa en Colombia (Passiflora edulis f. edulis Sims): Purple passion fruit. Universidad e Bogotá Jorge Tadeo Lozano, Centro Internacional de Agricultura Tropical, Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural.
  • Olivé, L. (2011). La apropiación social de la ciencia y la tecnología. En T. Pérez & M. Lozada (Eds.). Ciencia, tecnología y democracia: Reflexiones en torno a la apropiación social del conocimiento (pp. 113‒121). Colciencias, Universidad EAFIT.
  • Orozco, Ó. A., & Llano, G. (2016). Sistemas de información enfocados en tecnologías de agricultura de precisión y aplicables a la caña de azúcar, una revisión. Revista Ingenierías Universidad de Medellín, 15(28), 103-124. https://doi.org/https://dx.doi.org/10.22395/rium.v15n28a6 DOI: https://doi.org/10.22395/rium.v15n28a6
  • Orrego, C. E., Sarmiento, L. F., Rodríguez, L. J., & Viera, W. (2021). Productividad y competitividad frutícula andina. Producto 5: Descripción de las Cadenas de valor del aguacate, cítricos y pasifloras en la zona de influencia del proyecto. Fontagro; Banco Interamericano de Desarrollo.
  • Pinzón, I. M. P., Fischer, G., & Corredor, G. (2007). Determinación de los estados de madurez del fruto de la gulupa (Passiflora edulis Sims.). Agronomía Colombiana, 25(1), 83‒95.
  • Rojas, B. L., & Muñoz E. L. (2016). Gulupa: características y usos tradicionales. Universidad de la Amazonía.
  • Valladares, L., & Olivé, L. (2015). ¿Qué son los conocimientos tradicionales? Apuntes epistemológicos para la interculturalidad. Cultura y Representaciones Sociales, 10(19), 61‒101.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.