Agroindustrial performance of sugarcane (Saccharum spp.) varieties for panela in Barbosa (Colombia).
Abstract
In Colombia, sugarcane production is the second most important line of agricultural production after coffee, 55% of the total cultivated area is dedicated to the production of panela (non-centrifuged sugar - NCS), a task that is carried out in 29 of the 32 departments of the country. Low yields and the loss of genetic quality of the materials currently being cultivated have brought about the need to evaluate new varieties of sugarcane that adapt to different environments and have a high production of panela. Considering the above, between November 2018 and May 2020, by the Colombian Agricultural Research Corporation - Agrosavia, under the agroecological conditions of Barbosa (Santander, Colombia), the agroindustrial behavior of six sugarcane varieties for panela production (CC 11-600, CC 10-450, CC 99-2461, CC 00-3257, CC 91-1606 and CC 00-3771) from the Colombian sugarcane research center - Cenicaña were evaluated; A randomized complete block design was established with four repetitions for agronomic performance and three replicates for industrial evaluation. Agronomically, the genetic materials presented averages of 2.81 m to plant height, 2.8 cm stem diameter, percentage of Diatraea infestation intensity of 10.66% and 118.92 tons of cane per hectare; for the industrial variables, average values of 21.06 °Brix in juice and 12.78 tons of panela per hectare were found; the evaluated variables referring to panela quality were adjusted to those required in the NTC 1311: 2009 and Resolution 000779 of 2006 of the Ministry of Social Protection. Varieties CC 11-600 and CC 00-3267 showed the best agroindustrial performance in the first production cycle.
Keywords
asexual seed, quality, production system, arracacha, propagation
References
- Agreda, V. (1991). Metodología para el análisis económico. In B. Quijandria & M. E. Ruiz (Eds.), Aspectos metodológicos del análisis social en el enfoque de sistemas de producción (pp. 93-124). Red de Investigación en Sistemas de Producción Animal en Latinoamérica-RISPAL Centro de Estudios y de Desarrollo Agrario del Perú.https://repositorio.iica.int/bitstream/handle/11324/8853/BVE20037866e.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Alvarado, Á.E. & Ochoa, L.E. (2010a). Tecnologías locales de producción de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft) en el municipio de Boyacá, departamento de Boyacá. Rev. U.D.C.A Act. & Div. Cient, 13(1), 125-133. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0152157 DOI: https://doi.org/10.31910/rudca.v13.n1.2010.716
- Alvarado, Á.E. & Ochoa, L.E. (2010b). Cultivo de arracacha (Arracacia Xanthorrhiza Bancroft) en los municipios de Turmequé y Boyacá. Universidad pedagógica y Tecnológica de Colombia. https://uptc.metalibros.org/index.php/editorial-uptc/catalog/download/99/126/1845-1?inline=1
- Alvarado Gaona, A.E., Muñoz, A.L., & Adame, O.F. (2016). Una aproximación al desarrollo rural, caso el cultivo de arracacha, en el departamento de Boyacá. Ingeniería y Región, 16(2), 57. https://doi.org/10.25054/22161325.1299 DOI: https://doi.org/10.25054/22161325.1299
- Alvarado Gaona, Á. E., & Pita Morales, L. A. (2016). Sistema agroalimentario del cultivo de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft), desde la multifuncionalidad, municipio de Boyacá (Boyacá). Conexión Agropecuaria JDC, 6(2), 19–31. https://jdc.edu.co/revistas/index.php/conexagro/article/view/563/573
- Atencio Solano, L. M., Garnica Montaña, J. P., Vargas Berdugo, A. M., Villamil Carvajal, J. E., & Cañar Serna, D. Y. (2019). Manual técnico para la producción de semillas de arracacha bajo condiciones agroecológicas del municipio de Cajamarca, Tolima. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria - AGROSAVIA. https://doi.org/10.21930/agrosavia.manual-19 DOI: https://doi.org/10.21930/agrosavia.manual-19
- Centro Internacional de Mejoramiento de Maíz y Trigo - CIMMYT. (1988). La formulación de recomendaciones a partir de datos agronómicos: Un manual metodológico de evaluación económica. México D.F. - México. 79 pp. https://repository.cimmyt.org/xmlui/bitstream/handle/10883/1063/9031.pdf
- García Forero, D. (2002). Protocolo para la propagación vegetativa de las especies Tabebuia rosea (bertol) DC. y Cordia alliodora (Ruíz & Pavón) Oken por medio de propagulos. Colombia Forestal, 7(15), 109-117.
- https://doi.org/https://doi.org/10.14483/2256201X.3311
- Garnica Montaña, J. P., Villamil Carvajal, J. E., Atencio Solano, L. M., & Jaramillo-Barrios, C. I. (2021a). Caracterización fenotípica de tres cultivares regionales de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft) en Tolima, Colombia. Ciencia y Agricultura, 18(2), 1-20. https://doi.org/10.19053/01228420.v18.n1.2021.12041 DOI: https://doi.org/10.19053/01228420.v18.n1.2021.12041
- Garnica Montaña, J. P., Villamil Carvajal, J. E., Vargas Berdugo, Á. M., Rodríguez Rodríguez, O. J., & Atencio Solano, L. M. (2021b). Modelo productivo de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancr.) Agrosavia la 22 para la región andina de Colombia. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria AGROSAVIA. https://doi.org/10.21930/agrosavia.nbook.7404500 DOI: https://doi.org/10.21930/agrosavia.nbook.7404500
- Guerra-Ávila, D., González-Melo, F., & Alvarado-Gaona, Á. (2012). Producción y residuos en dos materiales comerciales de arracacha (Arracacia xhanthorriza Bancr.) en Boyacá (Boyacá). Ciencia y Agricultura, 9(2), 77-86. https://www.metarevistas.org/Record/oai:ojs:revistas.uptc.edu.co:articleojs-2818
- Madeira, N., Ferreira, A., Da Silva, G., Borges, J., Borges, R., Michereff, M., Pires, N., Moreira, S., Ribeiro, G., & Cássia, R. (2017). Proposição de um Sistema de Produção de Mudas de Mandioquinha-salsa. Circular Técnica, 161. https://www.researchgate.net/publication/321907164_Proposicao_de_um_Sistema_de_Producao_de_Mudas_de_Mandioquinha-salsa
- Martínez-Reina, A. M., Tordecilla-Zumaqué, L., Cordero-Cordero, C., & Grandett-Martínez, L. (2019). Entorno tecnológico y socioeconómico de la habichuela larga en el Caribe Húmedo de Colombia. Ciencia y Agricultura, 16(2), 7-24. https://doi.org/10.19053/01228420.v16.n2.2019.9114 DOI: https://doi.org/10.19053/01228420.v16.n2.2019.9114
- Martínez-Reina, A. M., Grandett-Martínez, L., Tordecilla-Zumaqué, L., Rodríguez-Pinto, M., Cordero-Cordero, C. & Tofiño-Rivera, A. (2021). Análisis tecnológico y socioeconómico del sistema de producción local del frijol rosado Zaragoza (Phaseolus vulgaris L.) en el Caribe de Colombia. Revista colombiana de Ciencias Hortícolas, 15(1), 1-21. https://doi.org/10.17584/rcch.2021v15i1.11520 DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2021v15i1.11520
- Ministerio de Tecnologías de la Información y las Comunicaciones - MinTIC. (2019). Evaluaciones Agropecuarias Municipales - EVA. Datos abiertos. https://www.datos.gov.co/Agricultura-y-Desarrollo-Rural/Evaluaciones-Agropecuarias-Municipales-EVA/2pnw-mmge/data
- Molina, N. A., Acuña, L. E., & Marmelicz, L. A. (2014). Costo de producción y rentabilidad del ananá en la provincia de Misiones. Publicación EEA INTA Bella Vista. Serie Técnica No 47. Argentina. https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-inta_-_s__t__n_47_-_costo_de_produccin_y_rentabilidad.pdf
- Muñoz, A.L., Alvarado, A.E. & Almanza, P.J. (2015). Caracterización preliminar del cultivo de arracacha Arracacia xanthorrhiza Bancroft en el departamento de Boyacá. Revista Ciencias Agrícolas, 32(1), 3-11. http://dx.doi.org/10.22267/rcia.153201.20 DOI: https://doi.org/10.22267/rcia.153201.20
- Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura - FAO. (2010). Quality declared planting material. Protocols and standards for vegetatively propagated crops. In FAO Plant Production and Protection Paper 195. 126 pp. http://www.fao.org/3/a-i1195e.pdf
- Orílio, A. F., Lucinda, N., Dusi, A. N., Nagata, T., & Inoue-Nagata, A. K. (2013). Complete genome sequence of arracacha mottle virus. Archives of Virology, 158(1), 291-295. https://doi.org/10.1007/s00705-012-1473-x DOI: https://doi.org/10.1007/s00705-012-1473-x
- Pinto-Acero, Y. L., Alvarado-Gaona, Á. E., Burgos-Ávila, Y. E., Balaguera-lópez, H. E., & Ramírez-Gonzáñez, S. I. (2019). Caracterización de tres genotipos de Arracacia xanthorrhiza Bancroft mediante parámetros morfológicos y de color. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 13(3), 426–434. https://doi.org/https://doi.org/10.17584/rcch.2019v13i3.8948 DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2019v13i3.8948
- Sousa-Balbino, J.M. (2018). Cultura da batata-baroa (mandioquinha-salsa): práticas da produção à pós-colheita (Sousa-Balbino José M. Sousa Balbino (ed.)). Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural. Brasil. https://biblioteca.incaper.es.gov.br/digital/handle/123456789/3382
- Rodríguez Osuna, J. (2005). Métodos de muestreos. Centro de Investigaciones Sociológicas. Madrid.
- Vázquez Yanes, C., Orozco, A., Rojas, M., Sánchez, M. E., & Cervantes, V. (1997). La reproducción de las plantas: Semillas y meristemos. Fondo de Cultura Económica. México D.F. – México.
- http://bibliotecadigital.ilce.edu.mx/sites/ciencia/volumen3/ciencia3/157/htm/lcpt157.htm