Determinants for disease management in cacao (Theobroma cacao L.) del Sur de Córdoba-Colombia
DOI:
https://doi.org/10.19053/01228420.v20.n2.2023.15834Keywords:
Adoption, Pest control, Yields, ProfitabilityAbstract
The southern region of Córdoba for about two decades has included cocoa cultivation within the supply of agricultural products, motivated by the action of public and private entities in the agricultural sector; Despite the fact that their yields are very close to the national average, in the last two years they have decreased, which are associated with the effects of diseases. This work aims to determine the factors that influence the decision to use disease management technologies. A survey was applied to 158 producers selected by the simple random sampling method. For the analysis, descriptive statistics and the formulation of a McFadden-type logit econometric model of discrete choice were used. The results show that the producer identifies to monilia (Moniliophthora roreri), witch's broom (Moniliophthora perniciosa) and Phytophthora (Phytophthora sp.) as the main diseases. The most used techniques are cultural management practices such as the manual collection of affected fruits and in some cases the use of chemical synthesis fungicides. It is concluded that the technological level and the participation in projects are the factors that have positively influenced the decision to use disease management techniques; schooling and years as a farmer slow down the willingness to apply disease management techniques.
Downloads
References
Acevedo-Osorio, A., Santoyo-Sánchez, J. S., Guzmán, P. & Jiménez-Reinales, N. (2018). La Agricultura Familiar frente al modelo extractivista de desarrollo rural en Colombia. Gestión y Ambiente, 21(Supl. 2), 144–154. https://doi.org/10.15446/ga.v21n2supl.73925
Acuña, K. (2007). Tsuru: el cacao en Alta Talamanca. Revista Herencia, 20(1–2), 83–98.
Agronet, Red de Información y Comunicación del Sector Agropecuario Colombiano (2023, mayo). Reporte: área, producción y rendimiento nacional por cultivo (base de datos). https://www.agronet.gov.co/estadistica/Paginas/home.aspx?cod=1
Antolinez, E. Y., Almanza , P. J., Barona, A. F., Polanco, E., & Serrano, P. A. (2020). Estado actual de la cacaocultura: una revisión de sus principales limitantes. Ciencia y Agricultura, 17(2), 1–11. https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n2.2020.10729
Cely, L. A. (2017) Oferta productiva de cacao colombiano en el posconflicto. Estrategias para el aprovechamiento de oportunidades comerciales en el marco del acuerdo comercial Colombia-Unión Europea. Equidad y Desarrollo, (28), 167-195. https://doi.org/10.19052/ed.4211
Cuevas-Reyes, V., Sánchez, B. I., Servín, R., Reyes, J. E., Loaiza, A., & Moreno, T. (2020). Factores determinantes del uso de sorgo para alimentación de ganado bovino en el noroeste de México. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 11(4), 1113–1125. https://doi.org/10.22319/rmcp.v11i4.5292
Darkwah, S. A., & Verter, N. (2014). An empirical analysis of cocoa bean production in Ghana. European Scientific Journal, 10(16), 295–306.
FEDECACAO, Federación Nacional de Cacaoteros de Colombia (2022). Caracterización de productores de cacao 2017-2021 (data base). https://www.fedecacao.com.co/documentos-tecnicos
Flórez, A., Muñoz, C., Sáenz, B., Rodríguez, N., Siachoque, R., Otero, J., Páramo, G., Martínez, O., Bonilla, G. Rangel, E., Soriano, O. Ríos, H., Garcés, E., Porras, A., Gaitán, H., Rangel, S., Morales, M., Ortiz, L., & Roldán, J. (2018). Cultivo comercial de cacao: identificación de zonas aptas en Colombia, a escala 1: 100.000. UPRA.
Gujarati, D. N., & Porter, D. C. (2004). Econometría (5a ed). McGraw-Hill.
McFadden, D. (1973). Conditional logit analysis of qualitative choice behavior. In P. Zarembka (Ed.) Frontiers in econometrics (pp. 105–142). Academic Press.
McFadden, D. (2000). Economic choices. Prize Lecture. https://www.nobelprize.org/prizes/economic-sciences/2000/mcfadden/lecture/
Maddala, G. S., (1996). Introducción a la econometría. John Wiley & Sons.
Manly, B. F. J., McDonald, L. L., Thomas, D. L., McDonald, T. L., & Erickson, W. P. (2002). Resource selection by animals: statistical design and analysis for field studies (2a ed.). Springer Dordrecht. https://doi.org/10.1007/0-306-48151-0
Martínez, A. M. & Gómez, J. D. (2012). Elección de los agricultores en la adopción de tecnologías de manejo de suelos en el sistema de producción de algodón y sus cultivos de rotación en el valle cálido del Alto Magdalena. Ciencia & Tecnología Agropecuaria, 13(1), 62–70. https://doi.org/10.21930/rcta.vol13_num1_art:241
Martínez, A. M., Grandett, L. M., Novoa, R. S., Martínez, J. C., Contreras, J. L., & Berrio, E. E. (2022). Análisis técnico-económico del sistema de producción de Theobroma cacao L. en el departamento de Sucre, Colombia. Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales, 9(3), 46–55. https://doi.org/10.53287/isbx9599ib60m
Ojonimi, A., Janet, N. & Ifeyinwa, A. (2012). Profitability and yield determinants in Nigerian cocoa farms: evidence from Ondo State. Journal of Sustainable Development in Africa, 14(4), 172–182.
Pindyck, R. S., & Rubinfeld, D. L. (2001). Econometría: modelos y pronósticos. McGraw Hill.
Ramírez, J. C., Valero, G. M. & Martínez, P. (2019). Oportunidades de las minicadenas productivas del sector cacao de santander frente al pos conflicto colombiano. Económicas CUC, 40(2), 153–182. https://doi.org/10.17981/econcuc.40.2.2019.10
Rodríguez, J. (2001). Métodos de muestreo. Cuadernos Metodológicos 1. Centro de Investigaciones Sociológicas; Siglo XXI de España Editores.
Sarkodie, E. E., Yusif, H. M., & Boachie, W. K. (2017). Determinants of cocoa production in the Ashanti region. Direct Research Journal of Agriculture and Food Science, 5(1), 21–25.
Sierra, D. C. (2016). El cacao como producto líder en la sustitución de cultivos ilícitos en el proceso de posconflicto [Tesis de grado, Universidad Militar Nueva Granada]. https://repository.unimilitar.edu.co/handle/10654/15777
Traxler, G. & Byerlee, D. (1993). La investigación y la extensión sobre el manejo de cultivos: los productos y sus efectos en la productividad. Monografías en Economía del CIMMYT 5.
Downloads
Published
-
Abstract85
-
PDF (Español)157
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Antonio María Martínez-Reina, Lilibet Tordecilla-Zumaqué, Henry Andrés Ballesteros-Leal, María del Valle Rodríguez-Pinto, Liliana María Grandett-Martínez, Abelardo Díaz-Cabadíaz

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
All papers included in the Revista Ciencia y Agricultura are published under Creative Commons Attribution 4.0 International