Analyzing the Transaction Costs of Cocoa (Theobroma cacao) Grown in Southern Córdoba, Colombia
Abstract
The lack of knowledge in economic analyses related to transaction costs for cocoa production in the department of Córdoba determined that this work objective was to identify and analyze which variables have the greatest impact on the cocoa farmers of Córdoba on their transaction costs. Based on a survey of 158 farmers selected at random from the municipalities of Montelíbano, Puerto Libertador, Tierralta and Valencia, the influence exerted by the association, the cost of transportation, the state of the road and the distance to the sales sites, was determined using descriptive statistics and a logit model. The elements that had the greatest impact on transaction costs were the distance to the point of sale and the condition of the roads, mainly for Puerto Libertador, which had the greatest distance and the worst condition of the roads. Furthermore, a relevant effect was found on the part of the associations in the information that determines the price and zero supervision costs due to cash payment in the commercialization of cocoa.
Keywords
Agricultural trade, Information, Negotiation, Transportation, Supervision
References
- Agronet. (2023). Cifras agropecuarias: área, producción y rendimiento nacional por cultivo: cacao. https://www.agronet.gov.co/estadistica/Paginas/home.aspx?cod=1
- Baquero, I., Cardozo, F. Acevedo, F., Rivera, S. L., & Martínez, R. (2000). Costos de transacción en la conformación de cadenas productivas del sector agroalimentario: caso de las cadenas de arroz, papa, lácteos y cebada. CORPOICA.
- CIMMYT. (1988). La formulación de recomendaciones a partir de datos agronómicos: Un manual metodológico de evaluación económica. https://repository.cimmyt.org/xmlui/bitstream/handle/10883/1063/9031.pdf
- Coase, R. H. (1960). The problem of social cost. Journal of Law and Economics, 3, 1–44. DOI: https://doi.org/10.1086/466560
- Escobar, J. (2000) Costos de producción en la agricultura peruana: una primera aproximación a su medición e impacto (Documento de trabajo No. 30) Grupo Análisis para el Desarrollo (Grade). http://www.grade.org.pe/wp-content/uploads/ddt30.pdf
- Federación Nacional de Cacaoteros Fondo Nacional del Cacao (FEDECACAO). (2022). Caracterización de productores de cacao 2017-2021. https://www.fedecacao.com.co/documentos-tecnicos
- Flórez, A., Muñoz, C., Sáenz, B., Rodríguez, N., Siachoque, R., Otero, J., Páramo, G., Martínez, O., Bonilla, G. Rangel, E., Soriano, O. Ríos, H., Garcés, E., Porras, A., Gaitán, H., Rangel, S., Morales, M., Ortiz, L., & Roldán, J. (2018). Cultivo comercial de cacao: identificación de zonas aptas en Colombia, a escala 1: 100.000. UPRA.
- Gujarati, D. N., & Porter, D. C. (2004). Econometría (5a ed). McGraw-Hill.
- Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales Colombia (IDEAM). (s.f.). Átlas climatológico de Colombia. http://www.ideam.gov.co/web/tiempo-y-clima/atlas-de-colombia
- Maddala, G. S., (1996). Introducción a la econometría. John Wiley & Sons.
- Manly, B. F. J., McDonald, L. L., Thomas, D. L., McDonald, T. L., & Erickson, W. P. (2002). Resource selection by animals: statistical design and analysis for field studies (2a ed.). Springer Dordrecht. https://doi.org/10.1007/0-306-48151-0 DOI: https://doi.org/10.1007/0-306-48151-0
- McFadden, D. (2000). Economic choices. Prize Lecture. https://www.nobelprize.org/prizes/economic-sciences/2000/mcfadden/lecture/
- North, D. C. (1993). Instituciones, cambio institucional y desempeño económico. Fondo de Cultura Económica
- North, D. C (1994). Economic performance through time. The American Economic Review, 84(3), 359–368
- Pindyck, R. S., & Rubinfeld, D. L. (2001). Econometría: modelos y pronósticos. McGraw Hill.
- Rodríguez, J. (2001). Métodos de muestreo. Cuadernos Metodológicos 1. Centro de Investigaciones Sociológicas; Siglo XXI de España Editores.
- Rueda, P., & Alzate. J. J. (2020). Modelo de regresión de respuesta cualitativa, costos de transacción en la comercialización de la mora. En Dirección de Investigación e Innovación (Comp.) Modelos y aplicaciones en ingeniería para el desarrollo social y tecnológico (Colección Contribuciones de Investigación No. 6, pp. 99–124). Universidad Santo Tomás.
- Sarkodie, E. E., Yusif, H. M., & Boachie, W. K. (2017). Determinants of cocoa production in the Ashanti region. Direct Research Journal of Agriculture and Food Science, 5(1), 21–25.
- Williamson, O. E. (1991). Mercados y jerarquías: su análisis y sus implicaciones antitrust. Fondo de Cultura Económica.