Morphological Diversity and Selection Characters of Arracacha (Arracacia xanthorriza Bancr.) Germplasm in Colombia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n3.2020.11150

Keywords:

Apiaceae, genetic resources, tuberous root, offshoots

Abstract

Arracacha has become an important part of social nutrition in the Andean region of South America with great cultural roots. However, the only regional variety cultivated in more than 90% of the country is called yellow common, a material planted for more than 30 years that has diminished its productive potential, leaving producers with no other alternatives. 94.6% of arracacha accessions preserved in the Colombian “Sistema de Bancos de Germoplasma de la Nación para la Alimentación y la Agricultura (SBGNAA)” was mainly collected in Colombian territory. Identification, evaluation and characterization of the preserved genetic resources allow identifying the selection variables desired for future breeding programs. 96 accessions were morphologically characterized during 2016; an important genetic diversity was seen using 11 quantitative and 30 qualitative traits. Using factorial analysis for mixed data (FAMD) and cluster analysis, six completely different groups were determined according to the plant vigor, which was influenced by plant height, plant diameter, petiole length and leaf length and width. Most important qualitative traits corresponded to flesh root color, leaf secondary pigmentation, petiole secondary color and flowering ability, being the most important selection factors. Flesh root color became a selection character due to in different communities of the Colombian Andean region roots color is an important element to differentiate plant materials.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adarve-Cobo, M.A. & Mejía-Giraldo, L.M. (2012). Obtención y caracterización fisicoquímica de almidón fermentado de arracacha (Arracacia xanthorrhiza). Vitae, 19(Supl. 1), S255–S257.

Alvarado, A.E., Muñoz, A.L. & Dame, O.F. (2016). Una aproximación al desarrollo rural, caso el cultivo de arracacha, en el departamento de Boyacá. Revista Ingeniería y Región, 16(2), 57–63. http://dx.doi.org/10.25054/22161325.1299

Blas, R., Arbizu, C. & Rodriguez, G. (1997). Número de cromosomas de la arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft). Anales Científicos, 32, 44–54.
Bristol, M. (1988). Arracachas comestibles del Sibundoy. Revista de La Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, 16(63), 107-110.

Ceballos, H. & Cruz de la, G. A. (2002). Taxonomía y morfología de la yuca. En La yuca en el tercer milenio. Sistemas modernos de producción, procesamiento, utilización y comercialización (pp. 17-33). Centro Internacional de Agricultura Tropical CIAT.

Centro Internacional de la Papa –CIP- & Consorcio para el Desarrollo Sostenible de la Ecorregión Andina –CODESAN-. (1998). Raíces y tubérculos andinos: informe sobre la colaboración en investigaciones de biodiversidad. 1993- 1997. CIP, CODESAN.

Díaz, B., Cruces, E. M. & Morillas, A. (1997). Las regiones europeas: una tipología basada en la aplicación de técnicas multivariantes. Revista Asturiana de Economía, 10, 249–265.

Franco, T.L. & Hidalgo, R. (2003). Análisis estadístico de datos de caracterización morfológica de recursos fitogenéticos. En Boletín técnico n.º 8. Instituto Internacional de Recursos Fitogenéticos (IPGRI).

García, A., Pacheco, E., Tovar, J. & Pérez, E. (2007). Caracterización fisicoquímica y funcional de las harinas de arracacha (Arracacia xanthorriza) para sopas instantáneas. Ciencia y Tecnología Alimentaria, 5(5), 384–393. https://doi.org/10.1080/11358120709487717

Granate, M.J., Silva, D.J., Sinval, W.N., Pinto, F. de S., Sediyama N, M.A. & Puiatti, M. (2009). Competição de clones de mandioquinha-salsa em quatro épocas de colheita. Horticultura Brasileira, 27, 414–419. https://doi.org/10.1590/S0102-05362009000400003

Hermann, M. & Heller, J. (1997). Andean Roots and Tubers: Ahipa, Arracacha, Maca and Yacon. In I. of P. G. and C. P. R. Gatersleben & I.P.G.R.I. IPGRI (eds.). Promoting the Conservation and Use of Underutilized and Neglected Crops. 21.
https://www.bioversityinternational.org/fileadmin/_migrated/uploads/tx_news/Andean_roots_and_tubers_472.pdf

Husson, F., Lê, S. & Pagès, J. (2010). Exploratory Multivariate Analysis by Example Using R. In Exploratory Multivariate Analysis by Example Using R. CRC Press. https://doi.org/10.1201/b10345

Mazón, N., Castillo, R., Hermann, M. & Espinosa, P. (1996). La arracacha zanahoria blanca (Arracacia xanthorrhiza Bancroft) en Ecuador. Estación Experimental Santa Catalina (INIAP), Centro Internacional de la Papa (CIP).
Medina, C.I. & Lobo, M. (2001). Variabilidad morfológica en el tomate pajarito (Lycopersicon esculentum var. cerasiforme) precursor del tomate cultivado. Revista Corpoica. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 3(2), 39–50. https://doi.org/10.21930/rcta.vol3_num2_art:186

Ministerio de Tecnologías de la Información y las Comunicaciones –MINTIC-. (2018). Evaluaciones agropecuarias municipales EVA. https://www.datos.gov.co/Agricultura-y-Desarrollo-Rural/Evaluaciones-Agropecuarias-Municipales-EVA/2pnw-mmge/data

Muñoz, A. L., Alvarado, A. & Almanza, P. J. (2015). Caracterización preliminar del cultivo de arracacha Arracacia xanthorrhiza Bancroft en el departamento de Boyacá. Revista de Ciencias Agrícolas, 32(1), 3–11. https://revistas.udenar.edu.co/index.php/rfacia/issue/view/303

Parthasarathy, V.A. & Aswath, C. (2002). Genetic Diversity among Tomato Genotypes. Indian Journal of Horticulture, 59(2), 162–166.
Pagès, J. (2004). Analyse factorielle de donnees mixtes: príncipe et exemple d’application. Revue de Statistique Appliquée, 52(4), 93–111. http://www.numdam.org/article/RSA_2004__52_4_93_0.pdf

Pimenov, M. G. & Leonov, M. V. (1993). The Genera of the Umbelliferae: A Nomenclator. In London Royal Botanic Gardens, Kew and Botanical Garden of Moscow University. https://doi.org/10.1017/S0960428600001955
Placenio Mamani, S. (2012). Evaluación agronómica de cuatro morfotipos de arracacha (Arracacia xanthorrhiza), en la comunidad de Torire de la provincia Inquisivi, del departamento de La Paz. Universidad Mayor de San Andrés.

Quilapanta, R., Dávila, M., Vásquez, C. & Frutos, V. (2018). Morfotipos de Arracacia xanthorrhiza Bancr. (Zanahoria blanca) de Ecuador, como fuente de variabilidad del germoplasma. Scientia Agropecuaria, 9(2), 281–286. http://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2018.02.13

R Core Team. (2017). R: A Language and Environment for Statistical Computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. https://www.r-project.org/

Rêgo E.R. do, Rêgo, M.M. do, Matos, W.F. de & Barbosa, L.A. (2011). Morphological and Chemical Characterization of Fruits of Capsicum spp. Accessions. Horticultura Brasileira, 29(2), 299–306. https://doi.org/10.1590/s0102-05362011000300018

Ríos, L. (2006). Descriptores para la caracterización del cultivo de Yuca (Manihot esculenta Cranz). En R. Estrada, T. Medina & A. Roldan (eds.), Manual para la caracterización in situ de cultivos nativos conceptos y procedimientos (pp. 106-118). Instituto Nacional de Investigación y Extensión Agraria INIEA.

Rivera, J.J., Garnica, J.P., Rubio, S.L., Lozano, M.D., Rosero, J.A., Trujillo, L.J. & Herrera, Y.A. (2015). Recomendaciones tecnológicas para la producción de semilla de calidad de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft). Corpoica. http://hdl.handle.net/20.500.12324/1955

Rosso, C.A., Medina, C.I. & Lobo, M. (2002). Morphologic Characterization and Agronomic Evaluation of a Colombian Collection of Arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft). Plant Genetic Resources Newsletter, 132, 22–29.

Santos dos, F.F. & Câmara, F.L. (1995). Instrução técnica para o cultivo da mandioquinha-salsa. CERAT–UNESP. Séries Raízes, 1.
Santos dos, F. F. & Carmo dos, C. A. (1998). Mandioquinha: manejo cultural. Embrapa-SPI/Embrapa CNPH.

Seminario, J. (2006). Descriptores para la caracterización de germoplasma de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft). En R. Estrada, R., T. Medina & A. Roldan (Eds.), Manual para la caracterización de cultivos nativos conceptos y procedimientos (pp. 61–68). Instituto Nacional de Investigación y Extensión Agraria.

Seminario, J. & Valderrama, M. (2004). Variabilidad morfológica y distribución geográfica de la colección de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft). Universidad Nacional de Cajamarca, Perú. Arnaldoa, 11(2), 79-104.

Sivori, M., Montaldi, E. & Caso, O. (1986). Fisiología vegetal III. Hemisferio Sur.

Vásquez, N., Medina, C. & Lobo, M. (2004). Caracterización morfológica de la colección colombiana (Tolima, Huila, Boyacá, Cauca) de arracacha (Arracacia xanthorriza). En J. Seminario (ed.), Raíces andinas: contribuciones al conocimiento y a la capacitación (pp. 165-178). Universidad Nacional de Cajamarca

Published

2020-08-25

How to Cite

GARNICA MONTAÑA, J. P., RODRIGUEZ RODRIGUEZ, O. J., JARAMILLO BARRIOS, C. I., & CABRERA, F. A. V. (2020). Morphological Diversity and Selection Characters of Arracacha (Arracacia xanthorriza Bancr.) Germplasm in Colombia. Ciencia Y Agricultura, 17(3), 49–62. https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n3.2020.11150

Metrics

Most read articles by the same author(s)