Phenotypic Characterization of Three Regional Arracacha Cultivars (Arracacia xanthorrhiza Bancroft) in Tolima State, Colombia
Abstract
The xanthorrhiza species of the genus Arracacia, which belongs to the Apiaceae family, is known for its capacity to generate storage tuberous roots that are harvested annually and sold fresh in South American countries such as Colombia, Brazil, Venezuela, Peru, Bolivia, and Ecuador. In Colombia, the crop is planted mainly in 15 states, and regional cultivars are differentiated by the color of leaves, petiole, and tuberous root, the best known being amarilla común or paliverde, yema de huevo, and cartagenera. Some studies have characterized regional materials by applying a limited number of descriptors, but they do not allow to know the morphology and phenotypic differentiation of each one, therefore, their definition and characterization constitute a support in breeding programs that allow efficient use of the genetic potential and expand the knowledge on cultivar diversity. Characterization and phenotypic description of three cultivars was carried out during two production cycles (2016 and 2018) in two phases (vegetative and productive) applying 74 morphological variables (42 qualitative and 32 quantitative) organized into seven groups of variables: plant, leaf, leaflet, petiole, propagule, stump, and tuberous root. A factorial analysis for mixed data (FAMD) was applied, which incorporated a multivariate analysis with all the variables, identifying 11 discriminating variables, 8 qualitative, and 3 quantitative, which can be used in the characterization processes of arracacha materials. A morphological description of each cultivar was made, constituting the first complete characterization study of regional arracacha materials in Colombia.
Keywords
tuberous root, genetic material, character, variable
References
Alvarado, A. & Ochoa, L. (2010). Tecnologías locales de producción de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft) en el municipio de Boyacá, departamento de Boyacá. Rev. U.D.C.A Act. & Div. Cient, 13(1), 125–133. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0152157
Alvarado, A. E., Muñoz, A. L. & Adame, O. F. (2016). Una aproximación al desarrollo rural, caso el cultivo de arracacha, en el departamento de Boyacá. Ingeniería y Región, 16(2), 57. https://doi.org/10.25054/22161325.1299
Atencio, L. M., Garnica, J. P., Vargas, A. M., Villamil, J. E. & Cañar, D. Y. (2019). Manual técnico para la producción de colinos de arracacha bajo condiciones agroecológicas del municipio de Cajamarca, Tolima. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria AGROSAVIA. https://doi.org/10.21930/agrosavia.manual-19
Blas, R., Ghislain, M., Herrera, M. & Baudoin, J. P. (2008). Genetic Diversity Analysis of Wild Arracacia Species According to Morphological and Molecular Markers. Genetic Resources and Crop Evolution, 55(5), 625–642. https://doi.org/10.1007/s10722-007-9269-7
Cooperativa Multiactiva Productores Agrícolas Cajamarca -CARC-. (2014). Ficha técnica de selección de Arracacha. CARC.
Garnica, J. P., Rodríguez, O. J., Jaramillo, C. I. & Vallejo, F. A. (2020). Diversidad morfológica y caracteres de selección del germoplasma de arracacha (Arracacia xanthorriza Bancr.) en Colombia. Ciencia y Agricultura, 17(3), 49–62. https://doi.org/10.19053/01228420.v17.n3.2020.11150
Garnica, J. P., Villamil, J. E., Vargas, A. M., Rodríguez, O. J. y Atencio, L. M. (2021). Modelo productivo de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancr.): Agrosavia la 22 para la región andina de Colombia. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria AGROSAVIA. https://doi.org/10.21930/agrosavia.nbook.7404500
Hidalgo, R. (2003). Variabilidad genética y caracterización de especies vegetales. In T. L. Franco & R. Hidalgo (eds.), Análisis estadístico de datos de caracterización morfológica de recursos fitogenéticos (pp. 77–84). Boletín Técnico n.° 8. Instituto Internacional de Recursos Fitogenéticos IPGRI.
Hothorn, T., Bretz, F. & Westfall, P. (2008). Simultaneous Inference in General Parametric Models. Biometrical Journal, 50(3), 346–363. https://doi.org/10.1002/bimj.200810425
Husson, F., Josse, J. & Mazet, S. T. (2020). FactoMineR: Multivariate Exploratory Data Analysis and Data. R Package versión 2.30.
Kassambara, A. & Mundt, F. (2020). Extract and Visualize the Results of Multivariate Data Analyses. Package Versión 1.0.7. In R package version. https://cran.r-project.org/web/packages/factoextra/factoextra.pdf
Kumar, S. & Pandey, A. K. (2013). Chemistry and Biological Activities of Flavonoids: An Overview. The Scientific World Journal, 2013, 1–16. https://doi.org/10.1155/2013/162750
Marín, D. A., Alcocer, M. R., Salazar, N. A. & Bernal, J. F. (2011). Calidad de la harina de arracacha (Arracacia xanthorriza Bancroft) a partir del método de secado por conducción. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 2(1), 23–28. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3901948
Ministerio de Tecnologías de la Información y las Comunicaciones -MinTIC-. (2018). Evaluaciones Agropecuarias Municipales EVA. Datos Abiertos. https://www.datos.gov.co/Agricultura-y-Desarrollo-Rural/Evaluaciones-Agropecuarias-Municipales-EVA/2pnw-mmge/data
Morillo, E., Madeira, N. & Jaimez, R. (2020). Arracacha. In E. Geoffriau & P. W. Simon (eds.), Carrots and related Apiaceae crops (2nd ed.) (pp. 245–253). CAB International. https://doi.org/10.1079/9781789240955.0000
Pagès, J. (2004). Analyse factorielle de donnees mixtes: príncipe et exemple d’application. Revue de Statistique Appliquée, 52(4), 93–111. http://www.numdam.org/article/RSA_2004__52_4_93_0.pdf
Pinto-Acero, Y. L., Alvarado-Gaona, A. E., Burgos-Ávila, Y. E., Balaguera-lópez, H. E. & Ramírez-Gonzáñez, S. I. (2019). Caracterización de tres genotipos de Arracacia xanthorrhiza Bancroft mediante parámetros morfológicos y de color. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 13(3), 426–434.
https://doi.org/https://doi.org/10.17584/rcch.2019v13i3.8948
Quilapanta, R., Dávila, M., Vásquez, C. & Frutos, V. (2018). Morfotipos de Arracacia xanthorrhiza Bancr. (Zanahoria blanca) de Ecuador, como fuente de variabilidad del germoplasma. Scientia Agropecuaria, 9(2), 281–286. https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop
R. Core Team. (2020). A Language and Environment for Statistical Computing. In R Foundation for Statistical Computing. https://www.r-project.org/
Rosso, C. A., Medina, C. I. & Lobo, M. (2002). Morphologic Characterization and Agronomic Evaluation of a Colombian Collection of Arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft). Plant Genetic Resources Newsletter, 132, 22–29. http://www.bioversityinternational.org/fileadmin/PGR/article-issue_132-art_84-lang_es.html
Scott, G. J., Rosegrant, M. & Ringler, C. (2000). Raíces y tubérculos para el siglo 21 tendencias, proyecciones y opciones de política. Instituto Internacional de Investigaciones sobre Políticas Alimentarias IFPRI. https://core.ac.uk/download/pdf/6388627.pdf
Seminario, J. (2006). Descriptores para la caracterización de germoplasma de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft). In R. Estrada, T. Medina & A. Roldan (eds.), Manual para la caracterización in situ de cultivos nativos conceptos y procedimientos (pp. 61–68). Instituto Nacional de Investigación y Extensión Agraria INIEA. http://repositorio.inia.gob.pe/handle/inia/103
Souza de, R. B. & Madeira, N. R. (2008). Adubação e nutrição - Mandioquinha-salsa (Arracacia xanthorrhiza). Sistemas de Produção, 4. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária EMBRAPA. https://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Mandioquinha/MandioquinhaSalsa/correcao_solo.html
Tabares, D. F. (2019). Caracterización morfoagronómica de la diversidad genética de arracacha (Arracacia xanthorhiza bancroft.) colectadas en la eco-región del Eje Cafetero colombiano. (Tesis de pregrado). Universidad Nacional Abierta y a Distancia. https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/30150/1088313475.pdf?sequence=1&isAllowed=y