Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Evaluación técnica y económica del pepino y el pimentón como alternativas al tomate bajo invernadero

Abstract

.
PDF (Español)

References

  • Arjona, H., M.L. Montalvo y M.A. Soto. 1992. Evaluación del comportamiento agronómico de tres híbridos y dos cultivares de pepino cohombro, Cucumis sativus L., bajo condiciones de invernadero en la Sabana de Bogotá. Revista Comalfi 19(1), 11–14.
  • Banco de la República de Colombia. 2011. Indicadores económicos. www.banrep.gov.co. consulta: marzo de 2011.
  • Bojacá, C.R., R. Gil y E. Schrevens. 2011. The greenhouse effect in the high tropics of Colombia: a modeling approach. Acta Hort. 893, 791–796.
  • Bojacá, C.R., A. Cooman y H. Ubaque. 2009a. Ecofi-siología del cultivo y manejo del clima. pp. 65–83. En: Escobar, H. (ed.). Producción de tomate bajo invernadero. Universidad de Bogotá Jorge Tadeo Lozano, Bogotá.
  • Bojacá, C.R., N.Y. Luque y O.I. Monsalve. 2009b. Análisis de la productividad del tomate en invernadero bajo diferentes manejos mediante modelos mixtos. Rev. Colomb. Cienc. Hortíc. 3(2), 188–198.
  • Bunte, F. 2009. Pricing in the greenhouse horticulture sector. Memorandum 09-026. Project code 40846LEI Wageningen UR, The Hague, The Netherlands.
  • Cámara de Comercio de Bogotá (CCB). 2011. Pasos para crear empresa. En: www.ccb.org.co; consulta: marzo de 2011.
  • Castilla, N. y J.I. Montero. 2008. Environmental control and crop production in Mediterranean greenhouses. Acta Hort. 797, 25–36.
  • Corporación Colombia Internacional (CCI). 2006. Canasta de productos del Plan Hortícola Nacional – Tomate larga vida. pp. 437– 461. En: Plan Hortícola Nacional.
  • Corporación Colombia Internacional, Bogotá. Dirección de Impuestos y Aduanas Nacionales (DIAN). 2011. Estatuto tributario. www.dian.gov.co; con-sulta: marzo de 2011.
  • Engindeniz, S. y A. Gül. 2009. Economic analysis of soil-less and soil-based greenhouse cucumber production in Turkey. Scientia Agricola 66(5), 606–614.
  • Escobar, H. 2009. Análisis económico. pp. 135–143. En: H. Escobar (ed.). Producción de tomate bajo invernadero. Universidad de Bogotá Jorge Tadeo Lozano, Bogotá.
  • Fondo para el Financiamiento del Sector Agropecuario (Finagro). 2011. ABC del agrocrédito. www.finagro.gov.co; consulta: marzo de 2011.
  • Gunadi, N., W. Adiyoda, T. Moekasan y A.P. Everaarts. 2007. Constraints and potential of sweet pepper cultivation in plastic houses in Indonesia. Acta Hort. 761, 305–312.
  • Jaramillo, J. 2009. The state of research in tomato in Colombia. Acta Hort. 821, 47–52.
  • Miranda, D., G. Fischer, J.C. Barrientos, C. Carranza, M. Rodríguez y O. Lanchero. 2009. Characterization of productive systems of tomato (Solanum lycopersicum L.) in producing zones of Colombia. Acta Hort. 821, 35–46.
  • Mohammadi, A. y M. Omid. 2010. Economical analysis and relation between energy inputs and yieldof greenhouse cucumber production in Iran. Appl. Energy 87, 191–196.
  • Ozkan, B., A. Kurklu y H. Akcaoz. 2004. An input–out-put energy analysis in greenhouse vegetable production: a case study for Antalya region of Turkey. Biomass Bioenergy 26, 89–95.
  • Pozderek, S., K. Pažek y M. Bavec. 2010. Economics of peppers and salad cucumbers production on an open land and in a protected space. Agriculturae Conspectus Scientificus 75(3), 127–132.
  • R Development Core Team. 2011. R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. En: www.r-project.org; consulta: febrero de 2011.
  • Singh, B. y N.P.S. Sirohi. 2006. Protected cultivation of vegetables in India: problems and future prospects. Acta Hort. 710, 339–342.

Downloads

Download data is not yet available.