Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Socio-ecological resilience in peasant agro-ecosystems in Sumapaz Province (Cundinamarca)

Abstract

This article evaluates the socio-ecological resilience in agro-ecosystems in the Province of Sumapaz, through the typification of indicators of threat, vulnerability and response capacity, according to the agro-ecological-based practices implemented there. The concept of the Holistic Risk Index was used to evaluate the level of socio-ecological resilience in 20 farmers under biophysical and socioeconomic criteria and the Wilcoxon Test contrasted differences between agroecological and conventional systems where p < 0.05 values show the difference. Therefore, the degree of resilience was estimated through 21 indicators, 8 are presented with values > 1 that do not favor resilience conditions and 13= < 1 that are favorable. The risk index presents agro-ecological systems with values of 3.1 ±5.0 and conventional values of 0.7 ±1.9; which demonstrates high vulnerability. It is concluded that there is a transition towards agroecological systems that reduce energy and resources and resist to perturbations and alterations of the anthropic type.

Keywords

resilience, environment, agriculture, climatology, social capital

PDF (Español)

Supplementary File(s)

PDF (Español)

References

  1. G. Montoya-Rojas, and M. Rivera-Marroquín, "Los componentes ambientales de la cuenca Torca: un insumo para el análisis de los escenarios de variabilidad climática en la ciudad de Bogotá, Colombia" Rev. U.D.C.A Act. & Div. Cient, vol. 24, no 1, pp. 1-11, 2021. http://doi.org/10.31910/rudca.v24.n1.2021.1833
  2. S. Molina-Murillo, “¿Son las fincas agroecológicas resilientes? Algunos resultados utilizando la herramienta SHARP-FAO en Costa Rica”, Revista Ingeniería, vol. 27, no 2, pp. 25-39, 2017. https://doi.org/10.15517/RI.V27I2.27859
  3. C. Nicholls, et al., “Agroecología y el diseño de sistemas agrícolas resilientes al cambio climático”. Agroecología, vol. 10, no 1, pp. 7-31, 2015. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/300711
  4. M. Kutschbach, “Contribuciones de los agroecosistemas campesinos y sistemas territoriales de agricultura familiar al desarrollo de los territorios rurales ya la seguridad alimentaria: conceptos medulares y cuestiones actuales", Enfoque Rural, vol. 1, no 1, pp. 58-80, 2020. https://hemeroteca.uaemex.mx/index.php/enfoque/article/view/15472
  5. B. Walker, et al., “Resilience, adaptability and transformability in social–ecological systems”. Ecology and society, vol. 9, no 2, pp. 1-11, 2004. https://www.ecologyandsociety.org/vol9/iss2/art5/inline.html
  6. T. Barrón et al., "Resiliencia organizacional: una revisión teórica de literatura." Estudios Gerenciales, vol. 38, no 163, pp. 235-249, 2022. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-59232022000200235
  7. S. Chingay, et al., "Resiliencia y competitividad empresarial: una revisión sistemática, período 2011–2021" Revista de ciencias sociales, vol. 3, pp. 306-317, 2022. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8526459
  8. J. Cabell, and M. Oelofse, ”An indicator framework for assessing agroecosystem resilience”, Ecology and Society, vol. 17, no 1, pp. 1-13, 2012. http://dx.doi.org/10.5751/ES-04666-170118
  9. W. Medina, et al., "Mamíferos de la Reserva Rogitama Biodiversidad: un hogar en rehabilitación en la Cordillera Oriental de Colombia" Mammalogy Notes, vol. 7, no. 2 pp 1-10, 2021. https://mammalogynotes.org/ojs/index.php/mn/article/view/258
  10. L. Vázquez, and H. Martínez, “Propuesta metodológica para la evaluación del proceso de reconversión agroecológica”. Agroecología, vol. 10, no 1, pp. 33-47, 2015. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/300721
  11. N. Fonseca, “Valoración de los servicios ecosistemicos de provisión en agroecosistemas campesinos. Caso: Provincia de Sumapaz, Cundinamarca”. SUMMA. Revista Disciplinaria En Ciencias económicas Y Sociales, vol. 4, no 1, pp. 1-18, 2022. https://doi.org/10.47666/summa.4.1.15
  12. W. Yamamoto, et al., “Effects of silvopastoral areas on milk production at dual-purpose cattle farms at the semi-humid old agricultural frontier in central Nicaragua”. Agricultural Systems, vol. 94, no 2, pp. 368-375, 2007. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2006.10.011
  13. M. Altieri, and V. Toledo, “The agroecological revolution in Latin America: rescuing nature, ensuring food sovereignty and empowering peasants”, Journal of Peasant Studies, vol. 38, no 3, pp. 587-612, 2011. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1060.1696&rep=rep1&type=pdf
  14. A. Salazar, “Propuesta metodológica de medición de la resiliencia agroecológica en sistemas socio-ecológicos: un estudio de caso en Los Andes Colombianos”, Agroecología, vol. 8, no 1, pp. 85-91, 2013. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/183031
  15. L. Mora, and G. Andrade, “Construcción de vulnerabilidad en humedales altoandinos integrados con sistemas ganaderos. Evidencia a través de un modelo socioecológico de cambio entre 1980 y 2010, en el valle de Sibundoy, Putumayo, Colombia”, Biodiversidad en la Práctica, vol. 4, no 1, pp. 2-29, 2019. http://revistas.humboldt.org.co/index.php/BEP/article/view/662
  16. R. Montalba, et al., “Utilización del Índice Holístico de Riesgo (IHR) como medida de resiliencia socioecológica a condiciones de escasez de recursos hídricos. Aplicación en comunidades campesinas e indígenas de la Araucanía, Chile”, Agroecología, vol. 8, no 1, pp. 63-70, 2013. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/182991
  17. S. Kutschbach, "Síntesis del Foro Desarrollo Territorial Rural", Revista Perspectivas del Desarrollo, vol. 6, no 1, pp. 154-162, 2021. https://camjol.info/index.php/RPDD/article/view/12435
  18. C. Hardy, et al., “Comprensión de la resiliencia local y su evaluación ante incendios forestales”, Retos de la Dirección, vol. 16, no 1, pp. 157-177, 2022. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2306-91552022000100157
  19. B. Silva, et al., “Intersecciones entre resiliencia y calidad de vida en mujeres rurales: estudio de métodos mixtos”, Revista Latino-Americana de Enfermagem, vol. 30, pp. 1-13, 2022.
  20. https://doi.org/10.1590/1518-8345.5671.3558
  21. J. Albarracín-Zaidiza, et al., “Las prácticas agroecológicas como contribución a la sustentabilidad de los agroecosistemas. Caso provincia del Sumapaz”, Ciencia y Agricultura, vol. 16, no 2, pp. 39-55, 2019. https://doi.org/10.19053/01228420.v16.n2.2019.9139
  22. M. Borràs-Escayola, et al., "Evaluación de la resiliencia socioecológica en seis fincas de la provincia de Sancti Spíritus, Cuba" Pastos y Forrajes vol. 44, pp. 1-11, 2021. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0864-03942021000100026
  23. Y. Maqueira, et al. “Respuestas adaptativas de comunidades campesinas ante los efectos del cambio climático, Parque Nacional Viñales”, Avances, vol. 22, no 3, pp. 373-387, 2020. http://www.ciget.pinar.cu/ojs/index.php/publicaciones/article/view/558
  24. J. San Agustín, et al., "Elaboración del zacahuil: Saber-hacer e insumos en relación con los agroecosistemas de la Huasteca", Revista de Geografía Agrícola vol. 68, pp. 09-24, 2022. https://chapingo-cori.mx/geografia/geografia/article/view/r.rga.2021.68.01
  25. N. Fonseca, “La agroecologia y la ecoagricultura, estrategias sustentables en los sistemas de producción campesina”, Cuadernos de Desarrollo Rural, vol. 18, pp. 121. 2021. https://doi.org/10.11144/Javeriana.cdr18.aees
  26. L. Bravo, and S. Rodríguez, “Patrones de distribución de orquídeas en un relicto de bosque altoandino, Cundinamarca-Colombia”. Colombia forestal, vol. 23, no 1, pp. 5-19, 2020. https://doi.org/10.14483/2256201X.14816
  27. H. Muñoz, “Calidad de la descarga de aguas servidas de las lagunas de tratamiento de aguas residuales al rio carrizal” Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional, vol. 5, no 1, pp. 232-256, 2020. https://polodelconocimiento.com/ojs/index.php/es/article/view/1222
  28. L. Rincón, “Los páramos en Colombia, un ecosistema en riesgo”, Ingeniare, vol. 19, pp. 127-136, 2015. https://doi.org/10.18041/1909-2458/ingeniare.19.530
  29. M. Torres, et al., “Efecto del uso del suelo en la capacidad de almacenamiento hídrico en el páramo de Sumapaz-Colombia”, Revista Facultad Nacional de Agronomía-Medellín, vol. 67, no 1, pp. 7189-7200, 2014. https://www.redalyc.org/pdf/1799/179930032006.pdf
  30. K. Bover-Felices, and J. Suárez-Hernández, “Contribución del enfoque de la agroecología en el funcionamiento y estructura de los agroecosistemas integrados”, Pastos y Forrajes, vol. 43, no 2, pp. 102-111, 2020. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942020000200102
  31. U. Bernaola, et al., “Validez y confiabilidad de la Escala Breve de Resiliencia Connor-Davidson (CD-RISC 10) en estudiantes universitarios de Lima Metropolitana”, Ciencias Psicológicas, vol. 16, no 1, pp. 1-14, junio de 2022.https://doi.org/10.22235/cp.v16i1.2545
  32. L. Hilje, “En busca de un enfoque preventivo para el manejo del barrenador de las meliáceas (Hypsipyla grandella)”, Revista de Ciencias Ambientales, vol. 54, no 2, pp. 211-229. 2020. https://doi.org/10.15359/rca.54-2.13
  33. V. Martínez, et al., “Percepción de citricultores ante el efecto del cambio climático en Campeche”, Revista mexicana de ciencias agrícolas, vol. 11, no 4, pp. 727-740, 2020. https://doi.org/10.29312/remexca.v11i4.1898
  34. F. Chiriboga-Mendoza, et al., "Desarrollo sostenible agroecológico y sociedad resiliente" Revista Científica Multidisciplinaria SAPIENTIAE, vol. 5, no 10, pp. 27-33, 2022. https://doi.org/10.56124/sapientiae.v5i10.0052
  35. P. Motta-Delgado, and H. Ocaña-Martínez, “Caracterización de subsistemas de pasturas braquiarias en hatos de trópico húmedo, Caquetá, Colombia”, Ciencia y Agricultura, vol. 15, no 1, pp. 81-92, 2018. https://doi.org/10.19053/01228420.v15.n1.2018.7759
  36. J. Torres, et al., "Adaptación de sistemas naturales y sociales al cambio climático en el Ecuador: una revisión" Bosques Latitud Cero, vol. 12, no 1, pp. 54-71, 2022. https://doi.org/10.54753/blc.v12i1.1300
  37. M. Simanca et al., “Gestión del conocimiento en cadenas productivas: El caso de la cadena láctea en Colombia”, Información tecnológica, vol. 27, no 3, pp. 93-106, 2016. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642016000300009
  38. P. Castiblanco, "La Educación para la Conservación: Una alternativa para el reconocimiento de la ecología de los Bosques Altoandinos desde el Jardín Botánico de Bogotá." Bio-grafía vol. 15, no 29, pp. 1-15, 2022. https://revistas.pedagogica.edu.co/index.php/bio-grafia/article/view/16918
  39. M. Martínez, et al., “Efecto del fertirriego y labranza de conservación en propiedades del suelo y el rendimiento de maíz”, Revista mexicana de ciencias agrícolas, vol. 5, no 6, pp. 937-949, 2014. http://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v5n6/v5n6a3.pdf
  40. C. Vargas, and T. Card, “Resiliencia de sistemas agrícolas ecológicos y convencionales frente a la variabilidad climática en Anolaima (Cundinamarca-Colombia)”, Agroecología, vol. 8, no 1, pp. 21-32, 2013. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/182931
  41. F. González & N. Carreño, “Identificación y Caracterización de Agroecosistemas en el Municipio de Pasca en la Provincia del Sumapaz en Cundinamarca” en propuestas y resultados de investigación transmoderna, translocal y digital. Ed Universidad de Cundinamarca, 2022, pp, 12-18. https://repositorioctei.ucundinamarca.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1002&context=institucional#page=13

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.