Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Liquid silage of peach (Prunus pérsica) as an alternative in animal feed

Abstract

The compositional value and presence of microorganisms in peach liquid silage (Prunus pérsica) were evaluated. A completely randomized design with factorial arrangement 2*2 was applied. Four treatments were determined with two percentages of inclusion of molasses and ammonium sulphate: T1 (10% molasses - 1% SAM), T2 (10% molasses - 3% SAM), T3 (20% molasses - 1% SAM) and T4 (20% molasses - 2% SAM), with three repetitions. They were stored between 17 and 19 ° C. Physical-chemical characterization of the fruit was carried out, pH values ​​were taken, compositional analysis and microbiological growth, bacterial morphology was determined on blood agar and MacConkey agar. The organoleptic evaluation of the final silage is established as GOOD according to fermentative characteristics. The protein value increased in each of the treatments as the pH value decreased, associated with high microbial growths improving the true protein of the food. There was growth of whitish and smooth colonies in blood agar with predominance of bacillary Gram + and Gram -. In MacConkey Agar, pink-colored colonies grew on the smooth surface only on day 0.

Liquid peach silage with the addition of SAM increases protein values; and the addition of molasses improves the fermentative parameters as pH stability

 

Keywords

anaerobiosis , conservation , fermentation , MacConkey

PDF (Español)

References

  • G. A. Puentes Montañéz, “Sistema de producción de frutales caducifolios en el departamento de Boyacá,” Equidad y Desarro., no. 5, pp. 39–46, 2006, doi: 10.19052/ed.344. DOI: https://doi.org/10.19052/ed.344
  • A. C. Morillo Coronado, Y. P. Tovar, and Y. Morillo, “Caracterización morfológica de Selenicereus megalanthus (K. Schum. ex Vaupel) Moran en la provincia de Lengupá,” Ciencia En Desarrollo, vol. 7, no. 2, pp. 23–33, 2016. doi: 10.19053/01217488.v7.n2.2016.4072. DOI: https://doi.org/10.19053/01217488.v7.n2.2016.4072
  • C. H. Crisosto, E. J. Mitcham, and A. A. Kader, “Recomendaciones para mantener la calidad poscosecha,” Canales Sectoriales Impresos, pp. 1–4, 2004.
  • Y. Li et al., “Phenological response of peach to climate change exhibits a relatively dramatic trend in China, 1983–2012,” Sci. Hortic. (Amsterdam)., vol. 209, pp. 192–200, 2016, doi: 10.1016/j.scienta.2016.06.019. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2016.06.019
  • O. Sepúlveda Delgado, Z. E. Suárez Aguilar, M. Patarroyo Mesa, S. Bautista Díaz, and L. C. Canaria Camargo, “Estudio del comportamiento e impacto de la climatología sobre el cultivo de la papa y del pasto en la región central de Boyacá empleando los sistemas dinámicos,” Ciencia En Desarrollo, vol. 6, no. 2, pp. 215–224, 2015. DOI: https://doi.org/10.19053/01217488.3792
  • S. . Chaparro Acuña, A. . Lara Sandoval, A. Sandoval Amador, S. . Sosa Suarique, J. . Martínez Zambrano, and J. . Gil González, “Functional Characterization of Mango Seeds Kernel (Mangifera indica L.),” Ciencia En Desarrollo, vol. 6, no. 1, pp. 67–75, 2015, [Online]. Available: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-74882015000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=es. DOI: https://doi.org/10.19053/01217488.3651
  • D. Soler, “Importancia de los sistemas avícolas campesinos (pollo de engorde y gallina ponedora) dentro de la unidad productiva y su aporte a la seguridad alimentaria,” 2010.
  • D. Fonseca-lópez et al., “Caracterización nutricional y de producción de biomasa de Sambucus peruviana, Sambucus nigra y Morus alba en un banco forrajero,” Ciencia En Desarrollo, vol. 10, no. 2, pp. 23–32, 2019, doi: 10.19053/01217488.v10.n2.2019.9098. DOI: https://doi.org/10.19053/01217488.v10.n2.2019.9098
  • R. Unido, B. Faso, and S. Leona, Centros regionales de datos de la Red internacional de datos sobre alimentos ( INFOODS ). 2015.
  • R. Bello, E. Cardillo, and R. Martínez, “Microbial silage production from eviscerated fish,” Arch. Latinoam. Nutr., vol. 43, no. 3, pp. 221–227, 1993. DOI: https://doi.org/10.1006/jfbi.1993.1123
  • J. Salguero, “Evaluación de ensilaje de yuca más agua más yogurt y ensilaje de yuca y vinaza de destilería de alcohol en la alimentación de cerdos en crecimiento,” 2009.
  • T. R. Tomich, J. A. S. Rodrigues, R. G. P. Tomich, L. C. Gonçalves, and I. Borges, “Potencial forrageiro de híbridos de sorgo com capim-sudão,” Arq. Bras. Med. Vet. e Zootec., vol. 56, no. 2, pp. 258–263, 2004, doi: 10.1590/s0102-09352004000200017. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352004000200017
  • A. & L. O. Elías, “Inclusión de niveles de harina de soya desgrasada y sin desgrasar en la fermentación de la caña de azúcar en estado sólido.,” Rev. Cuba. Cien. Agric., p. 143, 2000.
  • L. M. Borras Sandoval, A. E. Iglesias, and G. F. Saavedra Montañez, “Evaluación Dinámica de Conservación del producto final de un alimento obtenido por fermentación en estado Sólido de la papa (FES-papa),” Cienc. y Agric., vol. 12, no. 1, 2015. DOI: https://doi.org/10.19053/01228420.4125
  • O. Brea-Maure, A. Elías-Iglesias, A. Ortiz-Milán, W. Motta-Ferreira, and S. Hechavarría-Riviaux, “Efecto de la urea y del tiempo en la fermentación en estado sólido de la harina de frutos del árbol del pan (Artocarpus altilis),” Cienc. Y Agric., vol. 12, no. 2, p. 91, 2015, doi: 10.19053/01228420.4395. DOI: https://doi.org/10.19053/01228420.4395
  • T. Robinson, D. Singh, and P. Nigam, “Solid-state fermentation: A promising microbial technology for secondary metabolite production,” Appl. Microbiol. Biotechnol., vol. 55, no. 3, pp. 284–289, 2001, doi: 10.1007/s002530000565. DOI: https://doi.org/10.1007/s002530000565
  • E. Aranda, L. Georgana, J. Ramos, and S. Salgado, “Elaboración de un alimento basado en caña de azúcar a partir de la fermentación en estado sólido y con diferentes niveles de zeolitas.,” Rev. Cuba. Cienc. Agric, pp. 159–163, 2012.
  • E. Bautista, L. Mesa, and M. Gómez, “Alternatives for the production of microbial biopesticides based on fungi: the case of Latin America and the Caribbean,” Sci. Agropecu., vol. 9, no. 4, pp. 585–604, 2018, doi: 10.17268/sci.agropecu.2018.04.15. DOI: https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2018.04.15
  • A. F. Villa, A. P. Meléndez, J. E. Carulla, and M. L. Pabón, “Estudio microbiológico y calidad nutricional del ensilaje de maíz en dos ecorregiones de Colombia,” Rev. Colomb. Ciencias Pecu., vol. 23, pp. 65–77, 2010.
  • A. F., “Efecto de los niveles vitafert y melaza en la pollinaza fermentada aeróbica.,” Instituto de enseñanza e investigación en ciencias agrícolas., 2010.
  • P. L. Perdigón et al., “Yuca ensilada como fuente de energía para cerdos en crecimiento Ensiled cassava as energy source for growing pigs,” Av. en Investig. Agropecu., vol. 18, no. 3, pp. 41–47, 2014.

Downloads

Download data is not yet available.