Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Effect of cutting and packaging type on the conservation of fresh-cut ‘Golden’ pineapple fruit [Ananas comosus (L.) Merr.]

Abstract

Pineapple is a tropical fruit appreciated worldwide for its flavor, texture and color, and is suitable for minimal processing. The objective of this research was to determine the effect of the cut type and type of container for minimally processed pineapple on quality attributes during refrigeration at 5±1°C and 85-90% relative humidity. During the refrigerated storage, the color, texture and sensorial acceptance were monitored for 12 days. The samples were analyzed statistically by means of a factorial design using completely random subsubdivided plots. The evaluated factors included three cut types and three types of packaging, and the evaluated response variables included quality attributes. All measurements were taken in triplicate. Descriptive statistics, ANOVA and means comparison using Duncan test were used. In general, both the cut type and the type of packaging affected the quality attributes of the ‘Golden’ pineapple during storage. The best preservation condition was pineapple cut into quarter slices and vacuum-packed, reaching 12 days of storage.

Keywords

Quality, Fourth range, Vacuum packaging, Refrigerated storage

PDF (Español)

References

  • Alarcón M. y P. Sánchez 2012. Estudio de factibilidad para la implementacion de uma fabrica dedicada a la elaboracion de jugos de piña que ayude a rescatar el cultivo de esta fruta en la zona del Milagro. Tesis de pregrado. Facultad Ciencias Administrativas y Comerciales, Universidad Estatal de Milagro, San Francisco de Milagro, Ecuador
  • Antoniolli, L., B.C. Benedito y S.M. Sousa Filho. 2003. Efeito do cloreto de cálcio na qualidade de abacaxi“ Pérola” minimamente procesado. Pesq. Agrop. Bras. 38(9), 1105-1110. Doi: 10.1590/S0100-204X2003000900012
  • Barreiro, J. y A. Sandoval. 2006. Operaciones de conservación de alimentos por bajas temperaturas. Universidad Simon Bolívar; Editorial Equinoccio, Caracas, Venezuela.
  • Chan, Y.K., G.C. d’Eeckenbrugge y G.M. Sanewski. 2003. Breeding and variety improvement. pp. 33-56. En: Bartholomew, D.P., R.E. Paull, y K.G. Rohrbach, (Eds.). The pineapple: botany, production and uses. CABI Publishing, Wallingford, UK. Doi: 10.1079/9780851995038.0033
  • Chitarra, A.B. y J.M. da Silva. 1999. Effect of modified atmosphere on internal browning of ‘Smooth Cayenne’ pineapples. Acta Hort. 485, 85-90. Doi: 10.17660/ActaHortic.1999.485.10
  • DANE (Departamento Administrativo Nacional de Estadística de Colombia). 2015. Boletín técnico de exportaciones. Bogotá. 27 p.
  • De Pablo, B y M. Moragas. 2008. Recopilación de normas microbiológicas de los alimentos y asimilados y otros parámetros físico-químicos de interés sanitario. En: http://www.eurocarne.com/daal?a1=informes&a2=normas-microbiologicas.pdf; consulta: abril de 2017.
  • Djioua, T., F. Charles, F. Lopez-Laun, H. Filgueiras, A. Coudret, J. Freire, M. Ducamp-Collin y H. Sallanon. 2010. Improving the storage of minimally processed mangoes (Mangifera indica L.) by hot water treatments. Postharvest Biol. Technol. 52(2), 221-226.
  • Dussán-Sarria, S., P.M. Reyes-Calvache y J.I. Hleap-Zapata. 2014. Efecto de un recubrimiento comestible y diferentes tipos de empaque en los atributos físico-químicos y sensoriales de piña `manzana´ mínimamente procesada. Inf. Tecnol. 25(5), 41-46.
  • Escobar, A., C. Márquez., C. Restrepo y L. Pérez. 2014. Aplicación de tecnología de barreras para la conservación de mezclas de vegetales mínimamente procesados. Rev. Fac. Nac. Agron. Medellín 67(1), 7238-7245. Doi: 10.15446/rfnam.v67n1.42652
  • González-Aguilar, G.A., S. Ruiz-Cruz, R. Cruz-Valenzuela, A. Rodriguez-Félix y C.Y. Wang. 2004. Physiological and quality changes of fresh-cut pineapple treated with antibrowning agents. Lebensm.-Wiss. u-Technol. 37(3), 369-376. Doi: 10.1016/j.lwt.2003.10.007
  • Icontec (Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación). 1996. Norma Técnica Colombiana NTC 729-1. Frutas frescas. Piña. Especificaciones. Bogotá, Colombia.
  • Icontec (Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación). 2009a. Norma Técnica Colombiana NTC 4519. Microbiología de los alimentos para consumo humano y animal. Método horizontal para el recuento de microorganismos. Técnica de recuento de colonias a 30°C. Bogotá, Colombia.
  • Icontec (Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación). 2009b. Norma Técnica Colombiana NTC 4516. Microbiología de alimentos y productos de alimentación animal. Método horizontal para la detección y enumeración de coliformes técnica del número más probable. Bogotá, Colombia.
  • Invima (Instituto Nacional de Vigilancia de Medicamentos y Alimentos). 1998a. Manual de técnicas para el análisis de Alimentos: método No. 7. Bogotá, Colombia.
  • Invima (Instituto Nacional de Vigilancia de Medicamentos y Alimentos). 1998b. Manual de Técnicas para el análisis de Alimentos: método No. 14. Bogotá, Colombia.
  • Kader, A.A. 2002. Post-harvest technology of horticultural crops. Division of Agriculture and Natural Resources Publication No. 3311, University of California, Oakland, CA.
  • Lim, J. 2011. Hedonic scaling: a review of methods and theory. Food Qual. Prefer. 22, 733-747. Doi: 10.1016/j.foodqual.2011.05.008
  • Meléndez-Martínez, A.J., I.M. Vicario y F.J. Heredia. 2004. Estabilidad de los pigmentos carotenoides en los alimentos. Arch. Latinoam. Nutr. 54(2), 209-215.
  • Ministerio de Salud y Protección Social, Republica de Colombia. 2013. Resolución 3929, reglamento técnico sobre los requisitos sanitarios que deben cumplir las frutas y las bebidas con adición de jugo (zumo) o pulpa de fruta o concentrados de fruta, clarificados o no, o la mezcla de estos que se procesen, empaquen, transporten, importen y comercialicen en el territorio nacional. Diario Oficial No. 48.933. Bogotá.
  • Montero-Calderón, M., M.A. Rojas-Graü y O. Martín-Belloso. 2008. Effect of packaging on quality and shelf-life of fresh cut-pineapple (Ananas comosus). Postharvest Biol.Technol. 50, 182-189. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2008.03.014
  • Pan, Y., J. Zhu y S. Li. 2015. Effects of pure oxygen and reduced oxygen modified atmosphere packaging on the quality and microbial characteristics of fresh-cut pineapple. Fruits. 70(2), 101-108. Doi: 10.1051/fruits/2015003
  • Pérez, A.F. I.D. Aristizábal y J.I. Restrepo. 2016. Conservación de mango Tommy Atkins mínimamente procesado mediante la aplicación de un recubrimiento de aloe vera (Aloe barbandensis Miller). Vitae 23(1), 65-77. Doi: 10.17533/udea.vitae.v23n1a02
  • Portela, S. and M. Cantwell. 2001. Cutting blade sharpness affects appearance and other quality attributes of fresh-cut cantaloupe melon. J. Food Sci. 66(9), 1265-1270. Doi: 10.1111/j.1365-2621.2001.tb15199.x
  • Rangel, M. y A. López. 2012. Cambios en frutas tropicales frescas, cortadas y empacadas en atmósfera modificada durante su almacenamiento en refrigeración. Temas Select. Ing. Aliment. 6(2), 94-109.
  • Robles-Sánchez, R., A. Rojas-Graü, I. Odriozola-Serrano, G. González-Aguila y O. Martín-Belloso. 2013. Influence of alginate-based edible coating as carrier of antibrowning agents on bioactive compounds and antioxidant activity in fresh-cut Kent mangoes. LWT-Food Sci. Technol. 50(1), 240-246. Doi: 10.1016/j.lwt.2012.05.021
  • Rocculi, R., E. Cocci, S. Romani, G. Sacchetti y M. Dalla Rosa. 2009. Effect of 1-MCP treatment and N2O MAP on physiological and quality changes of fresh-cut pineapple. Postharvest Biol. Technol. 51, 371-377. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2008.07.010
  • Rojas-Graü, M.A., M.S. Tapia y O. Martín-Belloso, 2008. Using polysaccharide-based edible coatings to maintain quality of fresh-cut Fuji apples. Food Sci. Technol. 41, 139-147. Doi: 10.1016/j.lwt.2007.01.009
  • Sanjinez-Argandoña, E.J., I.G. Branco, S. Takito y J. Corbari. 2010. Influencia de la deshidratación osmótica y de la adición de cloruro de calcio en la conservación de kiwis minimamente procesados. Food Sci. Technol. 30(suppl. 1 ), 205-209. Doi: 10.1590/S0101-20612010000500031
  • Santos, J., E. Valeiro, M. Torre y A. Marquez. 2005. Avaliação da qualidade do Abacaxi “Pérola” minimamente processado armazenado sob atmosfera modificada. Ciênc. Agrotec. 29(2), p. 353-361. Doi: 10.1590/S1413-70542005000200012
  • Sarzi, B. y J. Durigan. 2002. Avaliação física e química de produtos minimamente processados de abacaxi-’pérola’. Rev. Bras. Frutic. 24(2), 333-337. Doi: 10.1590/S0100-29452002000200012
  • Silva, G.C., G.A. Maia, R. Figueiredo, M. Souza Filho, R. Alves y M. Souza Neto. 2005. Efeito do tipo de corte nas características físico-químicas do abacaxi pérola minimamente processado. Food Sci. Technol. 25(2), 223-228. Doi: 10.1590/S0101-20612005000200006
  • Sothornvit, R. y P. Rodsamran. 2008. Effect of a mango film on quality of whole and minimally processed mangoes. Postharvest Biol. Technol. 47(3), 407-415. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2007.08.005
  • Spanier, A., M. Flores, C. James, J. Lasater, S. Lloyd y J. Miller. 1998. Fresh-cut pineapple (Ananas sp.) flavor. Effect of storage. Develop. Food Sci. 40, 331-343. Doi: 10.1016/S0167-4501(98)80057-5
  • Toivonen, P.M.A. y D.A. Brummell. 2008. Biochemical bases of appearance and texture changes in fresh-cut fruit and vegetables. Postharvest Biol. Technol. 48, 1-14. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2007.09.004
  • Torri, L., N. Sinelli, y S. Limbo. 2010. Shelf life evaluation of fresh-cut pineapple by using an electronic nose. Postharvest Biol. Technol. 56(3), 239-245. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2010.01.012
  • Uriza-Ávila, D. 2005. Foreword and preface. En: Rebolledo-Martinez, A. (ed.). IV International Pineapple Symposium. Acta. Hort. 666. Doi: 10.17660/ActaHortic.2005.666.0

Downloads

Download data is not yet available.