Peasant markets, ¿a strategy to implement food sovereignty? Case Sibate (Cundinamarca)
Abstract
Peasant markets have been a market strategy implemented in several regions of Colombia looking for bringing closer the producer to the consumer and to promote the political engagement of the peasantry. The current research analyzes the process of peasant markets through a case study in Sibate (Cundinamarca)-Colombia based on the logic of the food sovereignty principles. To this end, a mixed methodology was used with interviews and surveys of farmers, consumers and public officials participating in the strategy. The results emphasize that just two of the food sovereignty principles, food alternative markets and social peace, have been carried partially through. In this sense, food production for local consumption, the reduction of middleman participation, solidarity and support among actors, were remarked as the most critical aspects put into practice. However, the application of other features of food sovereignty is just emerging. Presumably, this is because of the weak democratic control carried out for the stakeholders, or because the peasant market in Sibate has mainly an economic focus given to the strategy.
Keywords
food sovereignty;, peasant markets;, short food supply chains;, alternative food markets
Author Biography
Jenny Paola Pachón-Romero
Nutricionista – Dietista, Magíster en Seguridad Alimentaria y Nutricional
Fabio Alberto Pachón-Ariza
Médico Veterinario, Doctor en Economía Agraria
References
Acosta-Leal, D. A. (2014). Fijación de precios en mercados campesinos de Bogotá. Caso hortalizas frescas de Fómeque y Chipaque (Cundinamarca) (Tesis de maestría). Bogotá: Universidad Nacional de Colombia.
Aistara, G. (2013). Food sovereignty: Reconnecting food, nature, and community. The Journal of Peasant Studies, 40 (1), 314-318.
Almeida-Filho, N., & Scholz, V. (2008). Soberanía alimentaria y seguridad alimentaria: ¿conceptos complementarios?. doi: https://doi.org/10.22004/ag.econ.109996
Beuchelt, T. D., & Virchow, D. (2012). Food sovereignty or the human right to adequate food: Which concept serves better as international development policy for global hunger and poverty reduction? Agriculture and Human Values, 29 (2), 259-273. doi: https://doi.org/10.1007/s10460-012-9355-0
Boyer, J. (2010). Food security, food sovereignty, and local challenges for transnational agrarian movements: The Honduras case. The Journal of Peasant Studies, 37 (2), 319-351. doi: https://doi.org/10.1080/03066151003594997
Ceccon, E. (2008). La revolución verde: Tragedia en dos actos. Ciencias, 91, 20-29.
Chaparro, A. (2019). Toward generating sustainability indicators for
agroecological markets. Agroecology and Sustainable Food Systems,
43 (1), 40–66. doi: https://doi.org/10.1080/21683565.2019.1566192
Chaparro-Africano, A., & Calle-Collado, Á. (2017). Peasant economy sustainability in peasant markets, Colombia. Agroecology and Sustainable Food Systems, 41 (2), 204-225. doi: https://doi.org/10.1080/21683565.2016.1266069
El Tiempo (2000). Mercasueño Campesino. Recuperado de: https://www.eltiempo.com/archivo/documento/MAM-1307741
Estrada, M. V., Madrid-Malo, E., & Gil, L. M. (2000). La participación está en juego. Bogotá, Colombia: Fundación Antonio Restrepo Barco.
Fonseca, Z., Heredia, A., Ocampo, P., Forero, Y., Sarmiento, O., Alvarez, M., & Estrada, A. (2011). Encuesta Nacional de la Situación Nutricional en Colombia (ENSIN 2010). Bogotá: Instituto Colombiano de Bienestar Familiar.
Holt-Giménez, E. (Ed.). (2013). ¡Movimientos Alimentarios Uníos!: Estrategias para transformar nuestros sistemas alimentarios. Instituto Latinoamericano para una Sociedad y un Derecho Alternativos.
Juarez, L. (2013). El hambre en los espacios de la cultura. Visiones indígenas Maya Ch’orti. Antropología Iberoamericana, 8 (2), 209-232.
La Vía Campesina. (1996). Soberanía Alimentaria: Un futuro sin hambre. Roma, Italia. Recuperado de: https://nyeleni. org/spip. Php
López-Posada, J. C., & Pachón-Ariza, F. A. (2017). Identificación de
ventajas y desventajas de los canales de comercialización en las
economías campesinas de dos municipios de Meta y Cundinamarca,
Colombia. Revista de Investigación, Desarrollo e Innovación, 8 (1),
35-47. doi: 10.19053/20278306.v8.n1.2017.7369
McMichael, P. (2014). Historicizing food sovereignty. Journal of Peasant Studies, 41 (6), 933-957. doi: https://doi.org/10.1080/03066150.2013.876999
Nyéléni, D. de. (2007). Declaración de Nyéléni. Foro Mundial por la Soberanía Alimentaria Nyéléni, Selingue, Malí, 23 al 27 de febrero de 2007. OSAL, 7 (21), 279-283.
Ordóñez, F., & Montoya, G. (2011). Economía campesina, soberanía y seguridad alimentarias. La experiencia de Mercados Campesinos en Bogotá y la región central de Colombia.
Pachón, F. (2013). Food sovereignty and rural development: Beyond food security. Agronomía Colombiana, 31 (3), 362-377.
Pachón, F., Bokelmann, W., & Ramírez, C. (2016). Rural development thinking, moving from the green revolution to food sovereignty. Agronomía Colombiana, 34 (2), 267-276. doi: https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v34n2.56639
Parrado, A., & Molina, P. (2014). Mercados campesinos: Modelo de acceso a mercados y seguridad alimentaria en la región central de Colombia. Bogotá, Colombia: Universidad Nacional de Colombia.
Patel, R. (2009). Food sovereignty. The Journal of Peasant Studies, 36 (3), 663-706. doi: https://doi.org/10.1080/03066150903143079
Ploeg, J. D. van der. (2013). Peasants and the art of farming: A Chayanovian manifesto. Fernwood. Recuperado de: https://edepot.wur.nl/424204
Programa Mundial de Alimentos, PMA. (2009). El hambre y los mercados: Serie de Informes sobre el Hambre en el Mundo 2009. Taylor & Francis.
Rodríguez-Casallas, G. M. (2018). Los sistemas alimentarios de intercambios alternativos, un modelo para ejercer la soberanía alimentaria y la seguridad alimentaria y nutricional (Tesis de Maestría). Bogotá, Colombia: Universidad Nacional de Colombia.
Sampieri, R. H., Collado, C. F., Lucio, P. B., Valencia, S. M., & Torres, C. P. M. (1998). Metodología de la investigación, 6. México: McGraw Hill.
Yin, R. (1994). Investigación sobre estudio de casos. Diseño y métodos. Applied social research methods series, 5(2).
Zamara, R. (2015). Participación de las mujeres en los Mercados Campesinos. El caso de Paipa y Chocontá en la región central de Colombia. Universidad Nacional de Colombia.