Características físico-químicas de frutos de feijoa influenciadas por la posición en el canopi
Abstract
Con el fin de evaluar el efecto de la posición del fruto en el árbol de la feijoa cv. Quimba, se cosecharon frutos fisiológicamente maduros en cinco cuadrantes diferentes de la copa: (1) base interna, (2) base externa, (3) medio interno, (4) medio externo y (5) superior. El estudio se llevó a cabo en un huerto en las inmediaciones del municipio de la Vega (Cundinamarca, Colombia) a 2.350 msnm. Se observó que bajo un día nublado las diferencias en la intensidad lumínica, que se filtra a lo largo del dosel, son menos marcadas que en un día soleado. Las características evaluadas en los frutos fueron peso fresco, porcentaje de masa seca, pH, acideztotal titulable (ATT), sólidos solubles totales (SST), relación de madurez y color. Los análisis mostraron que el peso fresco del fruto fue mayor en el cuadrante medio externo al igual que lo fue la relación de madurez en el superior, mientras el color de las feijoas fue más verde intenso en la base y en la parte interna de la copa. El porcentaje de masa seca, el pH, la concentración de SST y la ATT no se vieron mayormente afectadas por la posición del fruto. Se observó que los frutos del cuadrante medio externo presentaron buenas características en general. Los frutos del cuadrante superior mostraron mayor madurez pero menor peso.
References
- Alonso, J.M. y A. Granell. 1995. A putative vacuolar processing protease is regulated by ethylene and also during fruit ripening in citrus fruit. Plant Physiol. 109, 541-547.
- Awad, M.A.; P.S. Wagenmakers y A. Jager. 2001. Effects of light on flavonoid and chlorogenic acid levels in the skin of ‘Jonagold’ apples. Scientia Hort. 88, 289-298.
- Crisosto, C.H.; J.R. Scott; T. DeJong y K.R. Day. 1997. Orchard factors affecting postharvest stone fruit quality. HortScience 32(5), 820-823.
- Duran, S. 1982. Frigoconservación de la fruta. Editorial Aedos, Barcelona, España.
- Farina, V.; R. Lo Bianco y P. Inglese. 2006. Shoot growth, crop load, and fruit quality within vase-shaped canopies of ‘Fairtime’ peach trees. Europ. J. Hort. Sci. 71(5), 227-230.
- Ferguson, I.; R. Volz y A. Woolf. 1999. Preharvest factors affecting physiological disorders of fruit. Postharv. Biol. Technol. 15, 255-262.
- Fischer, G. 2003. Ecofisiología, crecimiento y desarrollo de la feijoa. pp. 9-26. En: Fischer, G., D. Miranda, G. Cayón y M. Mazorra (eds.). Cultivo, poscosecha y exportación de la feijoa (Acca sellowiana Berg). Produmedios, Bogotá.
- Fischer, G. 2000. Efectos de las condiciones en precosecha sobre la calidad poscosecha de los frutos. Rev. Comalfi 27(1-2), 39-50.
- Galvis, A.; M.S. Hernández y G. Fischer. 1999. Transpiración de la feijoa (Acca sellowiana Burret) en la Sabana de Bogotá. Rev. Comalfi 26(1-2), 56-61.
- Gariglio, N.F.; R.A. Pilatti y M. Agustí. 2007. Requerimientos ecofisiológicos de los árboles frutales. pp. 41-103. En: Sozzi, G.O. (ed.). Árboles frutales: ecofisiología, cultivo y aprovechamiento. Editorial Facultad de Agronomía, Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires.
- González, M. y J. Cuevas. 2008. Optimal crop load and positioning of fruit in cherimoya (Annona cherimola Mill.) trees. Scientia Hort. 115(2), 129-134.
- Gross, J. 1987. Pigments in fruits. Academic Press, London.
- Heinicke, D.R. 1966. Characteristics of ’McIntosch’ and ’Red Delicious’ apples as influenced by exposure to sunlight during the growing season. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 89, 10-13.
- Hunter, J.J. y E. Archer. 2002. Papel actual y perspectivas futuras de la gestión del follaje. En: ACE Revista de Enología, http://www.acenologia.com/ciencia59_2.htm; consulta: 8 de abril de 2008.
- Jifon, J.L. y J.P. Syvertsen. 2001. Effects of moderate shade on citrus leaf gas exchange, fruit yields, and quality. Proc. Fla. State Hort. Sci. 114, 177-181.
- Jiménez-Cuesta, M.; J. Cuquerella and J.M. Martínez-Jávega. 1981. Determination of a color index for citrus degreening. Proc. Intl. Soc. Citricult. 2, 750-753.
- Kasperbauer, M.J. 1971. Spectral distribution of light in a tobacco canopy and effects of end-of-day light quality on growth and development. Plant Physiol. 47, 775-778.
- Lakso, A.N. 1986. Photosynthesis in fruit trees in relation to environmental factors. pp. 6-13. En: Lakso, A.N. y F. Lenz (eds.). The regulation of photosynthesis in fruit trees. N.Y. Agr. Exp. Sta. Spec. Publ., Cornell University, Geneva, NY.
- Lakso, A.N. y J.A. Flore. 2001. Carbohydrate partitioning and plant growth. pp. 21-30. En: Baughter, T.A. y S. Singha (eds.). Concise encyclopedia of temperate tree fruit. Food Products Press, New York, NY.
- Larcher, W. 2003. Physiological plant ecology. 4th ed. Springer, Berlín.
- Luchsinger, L.; P. Ortin; G. Reginato y R. Infante. 2002. Influence of canopy fruit on the maturity and quality of ‘Angelus’ peaches. Acta Hort. 592, 515-521.
- Mengel., K.; E.A. Kirkby; H. Kosegarten y T. Appel. 2001. Principles of plant nutrition. Kluwer Academic Publ., Dordrecht, The Netherlands.
- Montanaro, G.; B. Dichio; C. Xiloyannis y G. Celano. 2006. Light influences transpiration and calcium accumulation in fruit of kiwifruit plants (Actinidia deliciosa var. deliciosa). Plant Sci. 170, 520-527.
- Murray, X.J.; D.M. Holcroft; N.C. Cook y S.J.E. Wand. 2005. Postharvest quality of ‘Laetitia’ and ‘Songold’ (Prunus salicina Lindell) plums as affected by preharvest shading treatments. Postharv. Biol. Technol. 37, 81-92.
- Nilsson, T. y K. Gustavsson. 2007. Postharvest physiology of ‘Aroma’ apples in relation to position on the tree. Postharv. Biol. Technol. 43, 36-46.
- Noè, N. y T. Eccher. 1996. ‘Golden Delicious’ apple fruit shape and russeting are affected by light conditions. Scientia Hort. 65, 209-213.
- Palmer, J.W. 1986. Seasonal variation of light saturated photosynthetic rate of Golden Delicious apple leaves as influenced by leaf type and crop load. pp. 30-33. En: Lakso, A.N. y F. Lenz (eds.). The regulation of photosynthesis in fruit trees. N.Y. Agr. Exp. Sta. Spec. Publ.,Cornell University, Geneva, NY.
- Pons, T.L.; W. Jordiy y D. Kuiper. 2001. Acclimation of plants to light gradients in leaf canopies: evidence for a possible role for cytokinins transported in the transpiration stream. J. Exp. Bot. 52(360), 1563-1574.
- Proeitti, P. 1990. Photosynthesis and respiration in olive fruit. Acta Hort. 286, 211-214.
- Purvis, A.C. y C.R. Barmore. 1981. Involvement of ethylene in chlorophyll degradation in peel of citrus fruits. Plant Physiol. 68, 854-856.
- Rodríguez, M.; H.E. Arjona y J.A. Galvis. 2006. Maduración del fruto de feijoa (Acca sellowiana Berg) en los clones 41 (Quimba) y 8-4 a temperatura ambiente en condiciones de Bogotá. Agron. Colomb. 42(1), 68-76.
- Rom, C.R. 1996. Environmental factors regulating growth; light, temperature, water and nutrition. pp. 11-30. En: Maib, K.M., P.K. Andrews, G.A. Lang y K. Mullinix (eds.). Tree fruit physiology; growth and development. Washington State Fruit Commission (publ. by Good Fruit Grower), Washington.
- Senger, K.A. 2000. Effects of light availability and canopy position on peach fruit quality. Master Thesis. Virginia Polytechnic Institute and State University, Blacksburg, VA.
- Snelgar, W.P.; G. Hopkirk; R.J. Seelye; P.J. Martin y P.J. Manson. 1998. Relationship between canopy density and fruit quality of kiwifruit. New Zealand J. Crop Hort. Sci. 26, 223-232.
- Stoll, K. 1997. Der Apfel. Enrico Negri, Zürich, Suiza.
- Tombesi, A.; E. Antognozzi y A. Pallioti. 1993. Influence of light exposure on characteristics and storage life of kiwifruit. N.Z. J. Crop Hort. Sci. 21, 87-92.
- Urban, L.; X. Le Roux; H. Sinoqut; S. Jaffuel y M. Jannoyer. 2003. A biochemical model of photosynthesis for mango leaves: evidence for the effect of fruit on photosynthetic capacity of nearby leaves. Tree Physiol. 23(5), 289-300.
- Wang, Y.P. 2001. Modelling radiation absorption by plant canopies. pp. 30-32. En: Kirschbaum, M.U.F. y R. Mueller (eds.). Net ecosystem exchange. Cooperative Research Centre for Greenhouse Accounting, Canberra.
- Westwood, M.N. 1993. Temperate-zone pomology: Physiology and culture. Timber Press, Portland, OR.
- Zhang, X-Q. y D. Xu. 2002. Modeling radiation transfer within the canopy of a Chinese fir plantation. For. Ecol. Manage. 170, 107-116.
Downloads
Download data is not yet available.