Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Effect of pruning and plant density on yield and quality of Cantaloupe melon (<i>Cucumis melo</i> L.) grown under greenhouse conditions

Abstract

Because of a lack of information on the effect of pruning and planting density on melon grown under greenhouse conditions in Costa Rica, this study was carried out to determine the effect of three planting densities (1.9, 3.2 and 3.9 plants/m2) and three pruning methods (one secondary shoot, two secondary shoots, and no pruning) on the yield and quality of Cantaloupe melon Torreón F-1. The crop was established with fertigation, using coconut fiber as the substrate. There were no significant differences between the treatments, neither for the days to start the harvest nor for the fruit pulp:cavity ratio. There were significant differences between the treatments, both for yield and for the percentage of total soluble solids. The highest yield was obtained with the highest planting density and no pruning (2.76 and 2.62 kg m-2, total and commercial yield, respectively). For the total soluble solids, 11.02 °Brix were obtained with the highest planting density, whereas 12.88 °Brix were measured with the lowest planting density; for this variable, the highest values were obtained in the unpruned plants, as compared to the pruned plants.

Keywords

Fruit weight, total soluble solids, pulp firmness, fruit number, pulp, cavity ratio

PDF (Español)

Author Biography

Jorge Manuel Díaz-Alvarado

Ingeniero agrónomo

José Eladio Monge-Pérez

Estación Experimental Agrícola Fabio Baudrit Moreno, Universidad de Costa Rica


References

  1. Alvarado-Sánchez, T. y J.E. Monge-Pérez. 2015. Efecto de la aplicación de bioactivadores y del raleo manual de frutos sobre el rendimiento y la calidad de melón (Cucumis melo L.) bajo cultivo protegido en Costa Rica. Tecnol. Marcha 28(4), 15-25. Doi: http://dx.doi.org/10.18845/tm.v28i4.2439
  2. Ban, D., S. Goreta y J. Borosic. 2006. Plant spacing and cultivar affect melon growth and yield components. Sci. Hortic. 109, 238-243. Doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2006.04.015
  3. Barni, V., N.A. Barni y J.R. Silveira. 2003. Meloeiro em estufa: duas hastes é o melhor sistema de condução. Ciência Rural 33(6), 1039-1043. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782003000600007
  4. Barrientos, M.A. 2013. Cultivo protegido hidropónico de melón (Cucumis melo L.) en la zona norte de Costa Rica. Práctica de especialidad. Escuela de Agronomía, sede Regional de San Carlos, Instituto Tecnológico de Costa Rica, Cartago, Costa Rica.
  5. Bezerra, F.M.L., M.C.H. Nunes, C.A.S. Freitas y F.L. Silva. 2009. Desempenho de três híbridos de meloeiro sob dois espaçamentos em ambiente protegido na Chapada do Apodi. Rev. Ciênc. Agron. 40(3), 412-416.
  6. Botto, A.S. 2011. Evaluación del rendimiento y el total de sacarosa disuelta (°Bx) de quince cultivares de melón (Cucumis melo L.) en sustrato compost y mezcla compost con arena bajo condiciones de macrotúnel. Proyecto especial. Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano, Honduras.
  7. Castoldi, R., H.C.O. Charlo, P.F. Vargas y L.T. Braz. 2008. Qualidade de frutos de cinco híbridos de melão rendilhado em função do número de frutos por planta. Rev. Bras. Frutic. 30(2), 455-458. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452008000200032
  8. Charlo, H.C.O., R. Castoldi, P.F. Vargas y L.T. Braz. 2009. Desempenho de híbridos de melão-rendilhado cultivados em substrato. Cient. 37(1), 16-21.
  9. Charlo, H.C.O., F.S. Galatti, L.T. Braz y J.C. Barbosa. 2011. Híbridos experimentais de melão rendilhado cultivados em solo e substrato. Rev. Bras. Frutic. 33(1), 144- 156. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452011005000028
  10. Díaz-Alvarado, J. 2011. Efecto del tipo de poda y la densidad de plantas sobre el rendimiento y la calidad en frutos de melón Amarillo (Cucumis melo L.) cultivados en un sistema sin suelo, bajo condiciones de invernadero. En: Taller de producción de melón en invernadero. 15-07-2011. Estación Experimental Agrícola Fabio Baudrit Moreno, Universidad de Costa Rica, San José, Costa Rica.
  11. Eltez, R.Z., Y. Tüzel y K. Boztok. 1999. Effects of different growing media and pruning methods on greenhouse muskmelon production. Acta Hortic. 491, 363-368. Doi: http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.1999.491.56
  12. García, J.C., G. Rodríguez, J.G. Lugo y V. Rodríguez. 2009. Efecto del cultivar y distancia entre plantas sobre características físico-químicas del fruto del melón (Cucumis melo L.). Rev. Fac. Agron. (LUZ) 26, 141-158.
  13. Gómez-Guillamón, M.L., R. Camero y J. Gonzáles-Fernández. 1997. El melón en invernadero. pp. 67-77. En: Namesny, A. (ed.). Melones. Compendios de horticultura. No. 10. Ed. Horticultura, Barcelona, España.
  14. Gualberto, R., F.V. Resende y P.H.L. Losasso. 2001. Produtividade e qualidade do melão rendilhado em ambiente protegido, em função do espaçamento e sistema de condução. Hortic. Bras. 19(3), 240-243. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362001000300018
  15. Jani, S. y S. Hoxha. 2002. The effect of plant pruning on production of melon grown under PVC greenhouse conditions. Acta Hortic. 579, 377-381. Doi: http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2002.579.65"
  16. Monge-Pérez, J.E. 2016. Evaluación de 70 genotipos de melón (Cucumis melo L.) cultivados bajo invernadero en Costa Rica. InterSedes 17(36), 1-41. Doi: http://dx.doi.org/10.15517/isucr.v17i36.26944
  17. Monge-Pérez, J. E. 2014. Producción y exportación de melón (Cucumis melo) en Costa Rica. Tecnol. Marcha 27(1), 93-103. Doi: http://dx.doi.org/10.18845/tm.v27i1.1700
  18. Monge-Pérez, J.E. 2011. Aspectos económicos en la producción de melón. En: Taller de producción de melón en invernadero. 15-07-2011. Estación Experimental Agrícola Fabio Baudrit Moreno, Universidad de Costa Rica, San José, Costa Rica.
  19. Morales, F. 2009. Caracterización de producción de genotipos de melón reticulado (Cucumis melo L.) bajo invernadero 2008-2009. Trabajo de grado. División de Carreras Agronómicas, Universidad Autónoma Agraria “Antonio Narro&rdquo, Unidad Laguna, Torreón, Coahuila, México.
  20. Nerson, H. 2002. Relationship between plant density and fruit and seed production in muskmelon. J. Amer. Soc. Hortic. Sci. 127(5), 855-859.
  21. Nerson, H. 1999. Effects of population density on fruit and seed production in muskmelons. Acta Hortic. 492, 65- 70. Doi: http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.1999.492.7
  22. Pádua, J.G., L.T. Braz, D.A. Banzatto, M.T.A. Gusmão y S.A.L. Gusmão. 2003. Net melon cultivars productivity under different cultivation systems, during summer and winter. Acta Hortic. 607, 83-89. Doi: http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2003.607.12
  23. Pereira, F.H., I. Nogueira, J. Pedrosa, M. Negreiros y F. Bezerra- Neto. 2003. Poda da haste principal e densidade de cultivo na produção e qualidade de frutos em híbridos de melão. Hortic. Bras. 21(2), 191-196. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362003000200014
  24. Queiroga, R.C.F., M. Puiatti, P.C.R. Fontes y P. R. Cecon. 2008a. Produtividade e qualidade de frutos de meloeiro variando número de frutos e de folhas por planta. Hortic. Bras. 26(2), 209-215. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362008000200016
  25. Queiroga, R.C.F. , M. Puiatti, P.C.R. Fontes y P.R. Cecon. 2008b. Produtividade e qualidade do melão cantaloupe, cultivado em ambiente protegido, variando o número e a posição dos frutos na planta. Bragantia 67(4), 911-920. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87052008000400013"
  26. Reche, J. 2007. Cultivo intensivo del melón. Hojas divulgadoras No. 2125 HD. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Madrid, España.
  27. Rizzo, A.A.N. y L.T. Braz. 2001. Características de cultivares de melão rendilhado cultivadas em casa de vegetacão. Hortic. Bras. 19(3), 370-373. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362001000300017
  28. Rodríguez, J.C., N.L. Shaw y D.J. Cantliffe. 2007. Influence of plant density on yield and fruit quality of greenhouse-grown galia muskmelons. HortTechnol. 17(4), 580-585.
  29. Sáenz, M.V. 2005. Biología y fisiología de los productos frescos. pp. 64-90. En: Meléndez, G. y G. Umaña (eds.). Memoria del curso de capacitación “Sistemas poscosecha en frutas de mango, melón y sandía: conceptos y aplicaciones”. Instituto Nacional de Innovación y Transferencia en Tecnología Agropecuaria (INTA), San José, Costa Rica.
  30. Santos, B., H. Obregón-Olivas y T. Salamé-Donoso. 2010. Producción de hortalizas en ambientes protegidos: estructuras para la agricultura protegida. Publicación HS1182. IFAS Extension, UF Department of Horticultural Sciences, University of Florida, Gainesville, FL.
  31. SEPSA. 2012. Boletín estadístico agropecuario No. 22, Serie cronológica 2008-2011. Secretaría Ejecutiva de Planificación Sectorial Agropecuaria, San José, Costa Rica.
  32. SEPSA. 2010. Boletín estadístico agropecuario No. 20, serie cronológica 2006-2009. Secretaría Ejecutiva de Planificación Sectorial Agropecuaria, San José, Costa Rica.
  33. Uygun, N. y N. Sari. 2000. The effects of different pruning methods and height of fruit setting on plant growth, yield and fruit quality of melons grown in greenhouses. Turk. J. Agric. For. 24, 365-373.
  34. Vargas, P.F., R. Castoldi, H.C.O. Charlo y L.T. Braz. 2008. Qualidade de melão rendilhado (Cucumis melo L.) em função do sistema de cultivo. Ciênc. Agrotecn. 32(1), 137-142. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542008000100020

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.