Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Technical-economic evaluation of bacterial consortia in strawberry cultivation across two production systems

Strawberry crops under two production systems. Photo: E.A. Flórez

Abstract

Strawberry production is predominantly carried out in open fields, rendering it vulnerable to pest attacks, which can lead to reductions in yield. This susceptibility is further exacerbated by adverse climatic conditions. Another challenge is the high cost of inputs like fertilizers. Consequently, the aim of this study was to evaluate both technically and economically the impact of applying bacterial bio-fertilizers to strawberry crops under two production systems. The experimental design employed was a subdivided-plot arrangement in a randomized complete block, with the main plot focusing on the production system (either open field or macrotunnel), the subplot on plastic mulch (either with or without), and the sub-subplot on bacterial consortia treatments commercial. These were as follows: (a) control, which corresponded to traditional farmer management; (b) Bacillus subtilis, (c) consortium 1, comprising a mixture of humic acids and Rhodopseudomonas palustris, Bacillus subtilis, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus licheniformis; and (d) consortium 2, composed of Azospirillum brasilense, Azotobacter chroococcum, Lactobacillus acidophillus, Saccharomyces cerevisiae. The combination of macrotunnel production and plastic mulch, along with the application of bacterial consortium 2, yielded the best results in the second year, producing gross and net yields of 25.041 kg ha-1 and 17.330 kg ha-1, respectively. This was associated with the most favorable benefit-cost ratio of 1.41 in the second year.

Keywords

Fragaria spp., Yield components, Plasticulture, Growth-promoting bacteria, Bio-fertilization

PDF

References

  1. Agronet. 2023. Área, producción y rendimiento nacional por cultivo - fresa (database). In: https://www.agronet.gov.co/estadistica/Paginas/home.aspx?cod=1; consulted: February, 2023.
  2. Álvarez-Medina, A., H.V. Silva-Rojas, S.G. Leyva-Mir, N. Marbán-Mendoza, and A. Rebollar-Alviter. 2017. Resistencia de Botrytis cinerea de fresa (Fragaria x ananassa Duch.) a fungicidas en Michoacan México. Agrociencia 51(7), 783-798.
  3. Alvarez, M., F. Tucta, E. Quispe, and V. Meza. 2018. Incidencia de la inoculación de microorganismos benéficos en el cultivo de fresa (Fragaria sp.). Sci. Agropec. 9(1), 33-42. Doi: https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2018.01.04
  4. Axayacatl, O. 2021. Países productores de fresa. In: Blogagricultura, https://blogagricultura.com/paises-productores-fresa/; consulted: February, 2023.
  5. Botero-Hoyos, A., G. Garzón-Cortés, and N. González-Siabato. 2022. Oportunidades para crear valor y sostenibilidad en la producción de fresa. Rev. EIA 19(38), 1-20. Doi: https://doi.org/10.24050/reia.v19i38.1578
  6. Calderón, L. D. Angulo, D. Rodríguez, C. Grijalba, and M. Pérez. 2013. Evaluación de materiales para el acolchado de la fresa cultivada bajo invernadero. Rev. Fac. Cienc. Básicas 9(1), 8. Doi: https://doi.org/10.18359/rfcb.352
  7. Cano, A. 2013. Estrategias biológicas para el manejo de enfermedades en el cultivo de fresa (Fragaria spp). Rev. Colomb. Cienc. Hortic. 7(2), 263-276. Doi: https://doi.org/10.17584/rcch.2013v7i2.2240
  8. Cenicafe. (2022). Anuario meteorológico cafetero 2021. Centro Nacional de Investigaciones de Café – Cenicafé, Chinchiná, Colombia. Doi: https://doi.org/10.38141/10782/anu2021
  9. Ceredi, G. C. Antoniacci, E. Montuschi, A. De Paoli, and S. Gengotti. 2009. Ten years of field trial on grey mold control on strawberries. Acta Hort. 842, 327-300. Doi: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2009.842.60
  10. Encuesta Nacional Agropecuaria. 2023. Departamento Administrativo Nacional de Estadística – DANE. Encuesta Nacional Agropecuaria año 2013, https://www.dane.gov.co/index.php/estadisticas-por-tema/precios-y-costos/sistema-de-informacion-de-precios-sipsa; consulted: February, 2023.
  11. Flórez, R. and R. Mora. 2010. Fresa (Fragaria x ananassa Duch.) producción y manejo poscosecha. Corredor Tecnológico Agroindustrial; Cámara de Comercio de Bogotá, Bogota.
  12. Furlani, P. and F. Fernández. 2007. Hidroponía vertical para la producción de fresa. Bull. No. 36. Red Hidroponía. Lima. pp. 8-14.
  13. Herrera, H., A. Hurtado-Salazar, and N. Ceballos-Aguirre. 2015. Estudio técnico y económico del tomate tipo cereza élite (Solanumlycopersicum L. var. cerasiforme) bajo condiciones semicontroladas. Rev. Colomb. Cienc. Hortic. 9(2), 290-300. Doi: https://doi.org/10.17584/rcch.2015v9i2.4185
  14. Mendoza-Léon, D., J. Dobronski-Arcos, C. Vásquez-Freytez, V. Frutos-Pinto, and S. Paredes-Carreño. 2019. Control de Tetranychusurticae Koch (Acari: Tetranychidae) con Bacillus subtilis en hojas de fresa (Fragaria vesca). Agron. Costar. 43(1), 125-133. Doi: https://doi.org/10.15517/rac.v43i1.35676
  15. Minagricultura. 2021. Cadena de la fresa. In: Dirección de Cadenas Agrícolas y Forestales, https://sioc.minagricultura.gov.co/Fresa/Documentos/2021-03-31%20Cifras%20Sectoriales.pdf; consulted: February, 2023.
  16. Mixquititla-Casbis, G., O. Villegas-Torres, M. Andrade-Rodríguez, H. Sotelo-Nava, and A. Cardoso-Taketa. 2020. Crecimiento, rendimiento y calidad de fresa por efecto del régimen nutrimental. Rev. Mex. Cienc. Agric. 11(6), 1337-1348. Doi: https://doi.org/10.29312/remexca.v11i6.2329
  17. Moor, U. K. Karp, and P. Poldma. 2004. Effect of mulching and fertilization on the quality of strawberries. Agric. Food Sci. 13(3), 256-267. Doi: https://doi.org/10.2137/1239099042643062
  18. Mossler, M. 2012. Florida crop/pest management profiles: strawberry. In: https://www.growables.org/information/TropicalFruit/documents/StrawberryCropPestManagementEDIS.pdf; consulted: February, 2023.
  19. Romero-Romano, C., J. Ocampo-Mendoza, E. Sandoval-Castro, and J. Tobar-Reyes. 2012. Fertilización orgánica-mineral y orgánica en el cultivo de fresa (Fragaria x ananassaDuch.) bajo condiciones de invernadero. Ra Ximhai 8(3), 41-49. Doi: https://doi.org/10.35197/rx.08.03.e1.2012.04.cr
  20. Rubio, S., A. Alfonso, C. Grijalba, and M. Pérez. 2014. Determinación de los costos de producción de la fresa cultivada a campo abierto y bajo macrotúnel. Rev. Colomb. Cienc. Hortic. 8(1), 67-69. Doi: https://doi.org/10.17584/rcch.2014v8i1.2801
  21. Salamé-Donoso, T.P., B.M. Santos, C.K. Chandler, and S.A. Sargent. 2010. Effect of high tunnels on the growth, yields, and soluble solids of strawberry cultivars in Florida. Intl. J. Fruit Sci. 10(3), 249-263. Doi: https://doi.org/10.1080/15538362.2010.510420
  22. SAS. 2013. Statistical Analysis System. SAS User’s guide v 9.4 (CD-ROM). SAS Institute, Cary, NC.
  23. SIPSA. 2023. Sistema de Información de Precios del Sector Agropecuarios. In: Departamento Administrativo Nacional de Estadística - DANE. https://www.dane.gov.co/index.php/estadisticas-por-tema/agropecuario/sistema-de-informacion-de-precios-sipsa; consulted: February, 2023.
  24. Vázquez-Gálvez, G., R. Cárdenas-Navarro, and P. Lobit. 2008. Efecto del nitrógeno sobre el crecimiento y rendimiento de fresa regada por goteo y gravedad. Agric. Tec. Méx. 34(2), 235-241.
  25. William, J. and J. Lamont. 2009. Overview of the use of high tunnels worldwide. HortTechnol. 19(1), 25-29. Doi: https://doi.org/10.21273/HORTTECH.19.1.25

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.