El contenido de arcilla del suelo influye en el rendimiento de un cultivo de tomate (Solanum lycopersicum L.)

Authors

  • Helber Enrique Balaguera-López
  • Javier Giovanni Álvarez-Herrera
  • Gloria Esperanza Martínez-Arévalo
  • William Alberto Balaguera

DOI:

https://doi.org/10.17584/rcch.2009v3i2.1213

Abstract

El tomate es la hortaliza de mayor importancia a nivel mundial por su alto consumo y área cultivada. Aunque esta planta se adapta a un amplio rango de suelos no se ha determinado el contenido de arcilla en el que se obtiene mayor producción de fruto y de mayor calidad comercial. Por tanto, el objetivo de este trabajo fue evaluar seis contenidos de arcilla en un Typic Haplustalf (1%, 10%, 20%, 30%, 40% y 50%) sobre el rendimiento y algunas variables fisiológicas de plantas de tomate larga vida híbrido Granitio cultivadas en invernadero plástico. Se cosecharon los frutos durante 60 días y se clasificaron por calidades comerciales. Al final de la cosecha
se midió altura, área foliar, fitomasa fresca y seca de raíz, tallo y hojas. Únicamente se presentaron diferencias estadísticas en la calidad segunda, mas no en el rendimiento total ni en las demás calidades. No obstante, el 10% de arcilla favoreció el mayor rendimiento y calidad extra. La altura de plantas, área foliar, fitomasa fresca y seca de hojas presentaron diferencias estadísticas, siendo la mayor respuesta con 30% de arcilla. Es recomendable sembrar plantas de tomate en suelos con contenidos de arcilla hasta el 50%, con rendimientos similares,
aunque con 10% hay mayor respuesta en producción.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Acharya, C.L.; S.K. Bishnoi y H.S. Yaduvanshi. 1998. Effect of long term application of fertilizers, and organic and inorganic amendments under continuous cropping on soil physical and chemical properties in an Alfisol. Indian J. Agric. Sci. 58, 509-516.

Agronet. 2009. Área cosechada, producción y rendimiento de tomate. En: Agronet http://www.agronet. gov.co/; consulta: septiembre de 2009.

Ali, M.M. 1998. Degradation of paddy soils during the period 1967–95 in Bangldesh. Ph.D. thesis. Faculty of Life and Environment Sciences, Shimane University, Matsue 690, Japan.

Barrett-Lennard, E.G. 2003. The interaction between water logging and salinity in higher plants: causes, consequences and implications. Plant Soil 253, 35-54.

Bhattarai, S.P.; S. Huber y D.J. Midmore. 2004. Aerated subsurface irrigation water gives growth and yield benefits to zucchini, vegetable soybean and cotton in heavy clay soils. Ann. Appl. Biol. 144, 285-298.

Bhattarai, S.P.; L. Pendergast y D.J. Midmore. 2006. Root aeration improves yield and water use efficiency of tomato in heavy clay and saline soils. Scientia Hort. 108, 278-288.

Black, J.; P.O. Mitchel y P. Newgreen. 1977. Optimum irrigation for young trickle irrigation peach trees. Aust. J. Agric. Anim. Husb. 17, 342-345.

Bohener, J. y F. Bangert. 1988. Effects of fruit set sequence and defoliation on cell number, cell size and hormone

levels of tomato fruits (Lycopersicon esculentum Mill.) within a truss. Plant Growth Reg. 7, 141-155.

Bradford, K.J. y S.F. Yang. 1981. Physiological responses of plants to wáter logging. HortScience 16, 25-30.

Brady, N.C. 2004. The nature anual prosperties of soils. 9th ed. Collier, Mac Millan Publishers, New York, NY.

Bresler, E. 1977. Trickle-drip irrigation: principle and application to soil water management. Adv. Agron. 29, 343-393.

Brown, K.W. 1977. Shrinking and swelling of clay, clay strength, and other properties of clay soils and soils. pp. 689-705. En: Dixon, J.B. y S.B. Weed (eds.). Minerals in soil environments. SSSA, Madison, WI.

Bullinger-Weber, G.; L. Reneé-Claire y G. Jean-Michel. 2006. Influence of some physicochemical and biological parameters on soil structure formation in alluvial soils. Eur. J. Soil Biol. 1-14.

Czyzÿ, E. y J. Tomaszewska. 1994. Compaction of a Sandy soil as related to root system and aerial parts development and yields of spring barley. En: Proc. 13th Conf. ISTRO, Aalborg (Denmark) 24(29), 695-698.

Davies, W.J. y J. Zhang. 1991. Root signals and the regulation of growth and development of plants in drying soil. Plant Physiol. 42, 55-76.

Dry, P.R.; B.R. Loveys; M.G. McCarthy y M. Stoll. 2001. Strategic irrigation management in Australian vineyards. J. Int. Sci. Vigne Vin. 35, 129-139.

Escobar, H. y R. Lee. 2001. Producción de tomate bajo invernadero. Cuadernos CIIA, Fundación Universidad de Bogotá Jorge Tadeo Lozano, Chía, Colombia.

Giulivo, C. y A. Pitacco. 1997. Studying the root system of grapevine. Acta Hort. 427,63-66.

FAO. 2007. Faostat. Área cosechada, producción y rendimiento de tomate. En: http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=567#ancor; consulta: septiembre de 2009.

Fernandes, A.A. 2000. Fontes de nutrientes influenciando o crescimento, a produtividade e a qualidade de tomate, pepino e alface, cultivados em hidroponia. Tesis de maestría, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Brasil.

Fernandes, A.A.; H.E.P. Martinez y P.C.R. Fontes. 2002. Produtividade, qualidade dos frutos e estado nutricional do tomateiro tipo longa vida conduzido com um cacho, em cultivo hidropônico, em função das fontes de nutrientes. Hort. Bras. 20, 564-570.

Glenn, D.M. 2000. Physiological effects of incomplete root zone wetting on plant growth and their implications for irrigation management. HortScience 35, 1041-1043.

Ho, L.C. 1984. Partitioning of assimilates in fruiting tomateo plants. Plant Growth Reg. 2, 277-285.

Ho, L.C. 1992. Fruit growth and sink strength. pp. 101-124. En: Marshal, C. y J. Grace (eds.). Fruit and seed production: aspects of development, environmental physiology and ecology. SEB Seminar Series, Cambridge, UK.

Honorato, R.; H. Silva y C. Bonomelli. 1988. Efecto del suelo en el patrón de enraizamiento y productividad de la vid. Cienc. Inv. Agr. 15, 159-169.

Huett, D.O. y E.B. Dettmann. 1988. Effect of nitrogen on growth, fruit quality and nutrient uptake of tomatoes grown in sand. Aust. J. Exp. Agric. 28, 391-399.

Hurd, R.G.; A.P. Gay y A.C. Mountifield. 1979. The effect of partial flower removal on the relation between root, shoot and fruit growth in the indeterminate tomato. Ann. Appl. Biol. 93, 77-89.

INIA-ODEPA. 2000. Proyecto sistemas de validación y transferencia de tecnologías de riego sector regado de las provincias de San Felipe y Los Andes. 52 p. Convenio INIA-ODEPA. Instituto de Investigaciones Agropecuarias, Centro Regional de Investigación La Platina, Santiago, Chile.

Instituto Geográfico Agustin Codazzi (IGAC). 2006. Métodos analíticos de laboratorio de suelos. 6a ed. Imprenta Nacional, Bogotá.

Kinet, J.M. y M.M. Peet. 1997. Tomato. pp. 259-294. En: Wien, H.C. (ed.). The physiology of vegetable crops. CAB International, Wallingford, CT.

Logendra, L.S. y H.W. Janes. 1999. Hydroponic tomato production: growing media requirements. Acta Hort. 2, 483-486.

Malagón, D. y H. Montenegro. 1990. Propiedades físicas de los suelos. IGAC, Bogotá.

Marschner, H. 2002. Mineral nutrition of higher plants. 2nd ed. Academic Press, London.

Martínez, L. y A. Zinck. 1994. Modelling spatial variations of soil compaction in the Guaviare colonization area, Colombian Amazonian. ITC J. 3, 252-262.

Medina, A.; A. Coman y H. Escobar, 2001. Riego y fertilización. pp. 29-42. En: Escobar, H. y R. Lee (eds.). Producción de tomate bajo invernadero. Cuadernos CIAA, Fundación Universidad de Bogotá Jorge Tadeo Lozano, Chía, Colombia.

Meek, B.D., C.F. Ehlig; L.H. Stolzy y L.E. Graham. 1983. Furrow and trickle irrigation: effects on soil oxygen and ethylene and tomato yield. Soil Sci. Soc. Amer. J. 47, 631-635.

Mejia, C.L. 1975. Characteristics of a common soil toposequence of the Llanos orientales of Colombia. Tesis de maestría. Department of Soil Science, North Carolina State University, Raleigh, NC.

Okano, K.; Y. Sakamoto y S. Watanabe. 2000. Reuse of drainage water for the production of high quality fruits in single-truss tomato grown in a closed hydroponic system. Acta Hort. 511, 277-286.

Peralta, I.E. y D.M. Spooner. 2007. History, origin and early cultivation of tomato (Solanaceae). pp. 1-27. En: Razdan, M.K. y A.K. Mattoo. (eds.). Genetic Improvement of Solanaceous Crops. Vol. 2. Science Publishers, Enfield, UK.

Radin, B.; H. Bergamaschi; C.R. Junior; N.A. Barni; R. Matzenauer e I.A. Didoné. 2003. Eficiência de uso da radiação fotossinteticamente ativa pela cultura do tomateiro em diferentes ambientes. Pesq. Agrop. Bras. 38(9), 1017-1023.

Richards, D. 1983. The grape root system. Hort. Rev. 5, 127-168.

Ruiz, R. 2000. Dinámica nutricional en cinco parrones de diferente productividad del valle central regado de Chile. Agric. Téc. 60, 379-398.

Sakamoto, Y.; S. Watanabe y K. Okano. 2000. Multishoot training in single-truss tomato cultivation. Bull. Natl. Res. Inst. Veg. Ornam. Plants Tea 15, 115-122.

Selles Van Sch, G.; R. Ferreyra y G. Contreras. 2003. Manejo de riego por goteo en uva de mesa cv. thompson seedless cultivada en suelos de textura fina. Agric. Téc. 63(2), 180-192.

Sharma, P.K.; J.K. Ladha; T.S. Verma; R.M. Bhagat y A.T. Padre. 2003. Rice–wheat productivity and nutrient status in a lantana- (Lantana spp.) amended soil. Biol. Fertil. Soils 37(2), 108-114.

Surya, P.; L. Pendergast y D.J. Midmore. 2006. Root aeration improves yield and water use efficiency of tomato in heavy clay and saline soils. Scientia Hort. 108, 278-288.

United States Department of Agriculture (USDA). 2006. Keys to soil taxonomy. 10th ed. Washington, DC.

Published

2011-02-02

How to Cite

Balaguera-López, H. E., Álvarez-Herrera, J. G., Martínez-Arévalo, G. E., & Balaguera, W. A. (2011). El contenido de arcilla del suelo influye en el rendimiento de un cultivo de tomate (Solanum lycopersicum L.). Revista Colombiana De Ciencias Hortícolas, 3(2), 199–209. https://doi.org/10.17584/rcch.2009v3i2.1213

Issue

Section

Vegetable section

Metrics

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >>