Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Archaeological, Ethnohistorical, and Ethnobotanical Records of Potatoes in the Andes Mountains

Abstract

The potato is a food that allows us to understand the settlement process and the development of complex societies in America. The archaeological, ethnohistorical, and ethnobotanical evidence compiled for this article shows the presence and manipulation of solanum sp. over 13,000 years ago. This includes archaeological findings related to potatoes from micro- and macro-remains, as well as representations that are part of museum collections. We illustrate the description, production, and uses of potatoes in two production centres in South America during the colonial era: the Cundiboyacense highlands in the northern Andes and Huarochiri in the central Andes. Finally, we explore the uses, meanings, and forms of production of native potatoes from the Andean worldview. As a result, we find a great diversity of potatoes that give an account of cultural changes in the uses, conceptions, practices, and management since pre-Hispanic times, leading to worldwide potato consumption and production.

Keywords

Cultural uses, forms of potato production, potato consumption, native potatoes, wild potatoes

PDF (Español) XML (Español)

Author Biography

Laura López Estupiñán

Antropóloga por la Universidad del Cauca, Mg. Arqueología Université de Rennes1, Universidad Nacional de Trujillo, hace parte del grupo de investigación Asociación Centro de Estudios Regionales, Región. Últimas publicaciones: «Agua y mujeres rurales en el Departamento de Boyacá», (2022); «Hidrocarburos y colectividades en las alturas de los andes orientales de Boyacá, Colombia», Boletín de Antropología vol. 37, n° 64 (2022):61-84; «Clasificación y análisis espacial de cúpulas y oquedades en los estudios sobre arte rupestre de importancia arqueológica en los Andes orientales de Colombia», Revista Colombiana de Antropología (RCA) vol. 58, n° 1 (2021): 353-382. laloes2@gmail.com. https://orcid.org/0000-0002-9923-3984.


References

  • Fuentes Primarias
  • Archila, Sonia, y Carl Langebaek. Dieta y uso de recursos vegetales de una población humana de hace 5000 años en los Andes Orientales de Colombia-el caso de Ubaté. Bogotá: InformeFinal Instituto Colombiano de Antropología e Historia-ICANH, 2015.
  • Olivera, Daniel, y Hugo Yacobaccio. «Estudios de paleodieta en poblaciones humanas de los Andes del sur a través
  • de Isótopos estables». Trabajo presentado al V Congreso Nacional de Paleopatología, Alcalá La Real, Jaén (1999).
  • https://www.academia.edu/595849/Estudios_de_paleodieta_en_poblaciones_humanas_de_los_Andes_del_Sur_a_trav%C3%A9s_de_is%C3%B3topos_estables.
  • Pradilla, Helena. Informe Alimentos ancestrales, Alimentos promisorios. Tunja: UPTC y Colciencias, Tunja, 2014.
  • Fuentes Secundarias
  • Aceituno, Francisco, y Sneider Rojas. «Del paleoindio al formativo: 10.000 años para la historia de la tecnología lítica en Colombia». Boletín de Antropología vol. 26, no 43 (2012): 124-156. Doi: https://doi.org/10.17533/udea.boan.21640.
  • Babot, María del Pilar. «Cazadores recolectores de los Andes centro sur y procesamiento vegetal. Una discusión desde la puna meridional Argentina (CA 7000-3200 años AP)». Chungara vol. 43, (2011): 413-432. Doi: https://doi.org/10.4067/S0717-73562011000300006.
  • Babot, María del Pilar. «La cocina, el taller y el ritual. Explorando las trayectorias del procesamiento vegetal en el noroeste argentino». Darwiniana vol. 47, (2009): 7-30. https://www.redalyc.org/pdf/669/66912085001.pdf.
  • Balaguer, Alejandro. «El ritual del Jatha Katu». En La papa: tesoro de los Andes: de la agricultura a la cultura, editado por Christine Graves, 84-94. Lima: Biosfera, Agencia Fotográfica, 2006. http://cipotato.org/wp content/uploads/2014/05/la_papa_tesoro_de_los_andess.pdf.
  • Balaguer, Alejandro. «La siembra de los incas». En La papa: tesoro de los Andes: de la agricultura a la cultura, editado por Christine Graves, 74-84. Lima: Biosfera, Agencia Fotográfica,2006. http://cipotato.org/wp-content/uploads/2014/05/la_papa_tesoro_de_los_andess.pdf.
  • Bonavia, Duccio. «La papa: apuntes sobre sus orígenes». En Arqueología y vida: Duccio Bonavia, editado por Institut
  • français d’études andines y Museo de Arqueología Antropología e Historia, 245-260. Trujillo: IFEA, 2007. Doi: https://doi.org/10.4000/books.ifea.5680.
  • Bonavia, Duccio. «La importancia de los restos de papas y camotes de época precerámica hallados en el valle de Casma». Journal de la société des américanistes, nº 70 (1984): 7-20. Doi: https://doi.org/10.3406/jsa.1984.2236.
  • Bonnett, Diana. «“Resurgencia” y recolonización de la papa. Del mundo andino al escenario alimentario mundial, siglos XVIXX». Anuario Colombiano de Historia Social y de la Cultura, n° 46 (2019): 27-57. Doi: https://doi.org/10.15446/achsc.v46n1.75552.
  • Caldas, Francisco José de. Semanario de la Nueva Granada. Miscelánea de ciencias literatura, artes e industria publicada por una sociedad de patriotas granadinos. París: Laserre, 1849.
  • Castellanos, Juan de. Elegías de Varones Ilustres de Indias (1522-1607). Madrid: Imprenta de La Publicidad, 1847.
  • Centro Internacional de la Papa (CIP) y la Federación Departamental de Comunidades Campesinas (FEDECH). Catálogo de variedades de papa nativa de Huancavelica – Perú. Lima: CIP, 2006.
  • Engel, Frederic. «New facts about pre-columbian life in the Andean lomas». Current Anthropology vol. 14, n° 3 (1973): 271-280. Acceso el 17 de octubre de 2022. Doi: https://doi.org/10.1086/201330.
  • Fuchs, María, José Cocilovo, y Héctor Varela. «Análisis de la paleodieta a partir de isótopos estables del carbono y del
  • nitrógeno en la población prehispánica de la puna de Jujuy (Argentina)». Estudios Atacameños, n° 51 (2015): 123-135. https://revistas.ucn.cl/index.php/estudios-atacamenos/article/view/589.
  • Glave, Luis. «La conquista de la altura». En La papa: tesoro de los Andes: de la agricultura a la cultura, editado por Christine Graves, 45-53. Lima: Biosfera, Agencia Fotográfica, 2006.
  • Guamán Poma de Ayala, Felipe. Nueva corónica y buen gobierno. Tomo I y II. Transcripción, prólogo, notas y cronología Franklin Pease. Venezuela: Biblioteca Ayacucho, 1980.
  • Horkheimer, Hans. Alimentación y obtención de alimentos en el Perú prehispánico. Perú, INC, 2004.
  • Humboldt, Alexander. Ideas para una geografía de las plantas, más un cuadro de la naturaleza de los países tropicales [1807]. Bogotá: Jardín Botánico José Celestino Mutis, 1985.
  • Langebaek, Carl. Mercados, poblamiento e integración étnica entre los Muiscas. Siglo XVI. Bogotá: Banco de la República, 1987.
  • López, Laura. «Papas y tierras en Boyacá: investigación etnobotánica y etnohistórica de uno de los principales productos de la alimentación colombiana». Boletín de Antropología vol. 30, n° 50 (2015): 170-190. Doi: http://dx.doi.org/10.17533/udea.boan.v30n50a07.
  • Louderbacka, Lisbeth, y Bruce Pavlik. «Starch granule evidence for the earliest potato use in North America». PNAS vol. 114, nº 29 (2017): 7606-7610. Acceso el 20 de octubre de 2022. Doi: https://doi.org/10.1073/pnas.1705540114.
  • Lujan, Lauro. Evolución del cultivo de la papa en Colombia. Colombia: ICA, 1970.
  • Lumbreras, Luis Guillermo. Arqueología de la América Andina. Lima: Editorial Milla Batres, 1981.
  • Mejía, Martha. «Uso de recursos vegetales en grupos de cazadoresrecolectores (ca. 9000-3000 ap), del norte de la sabana de Bogotá. Análisis arqueobotánico de fitolitos y almidones en artefactos líticos y cálculo dental». Tesis de maestría, Universidad de los Andes, 2018.
  • Medina, Matías, Sebastián Pastor, y Andrea Recalde. «The archaeological landscape of Late Prehispanic mixed foraging and cultivation economy (Sierras of Cordoba, Argentina)». Journal Anthropology Archaeology, n° 42 (2016): 88-104. Doi: https://doi.org/10.1016/j.jaa.2016.04.003.
  • Millones, Luis. «El mundo interior». En La papa: tesoro de los Andes: de la agricultura a la cultura, editado por Christine Graves, 57-64. Lima: Biosfera, Agencia Fotográfica, 2006.
  • Mora, Katherinne. «Agricultores y ganaderos indígenas en el altiplano cundiboyacense, siglos XVI a XVIII». En Muysca: memoria y presencia, compilado por María Montes y Constanza Moya, 55-87. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia, 2016.
  • Morales, Francisco. «Sociedades precolombinas asociadas a la domesticación y cultivo de la papa (Solanum tuberosum) en Sudamérica». Revista Latinoamericana de la Papa vol. 14, n° 1 (2007): 1-9. Doi: https://doi.org/10.37066/ralap.v14i1.139.
  • Osorio, Katherine. «Aportes al estudio paleodietario mediante el análisis de isótopos estables de d13C y d15N en restos óseos humanos de la región centro-oriental del Cauca medio». Revista Colombiana de Antropología vol. 48, n° 1 (2012): 125-141. Doi: https://doi.org/10.22380/2539472X.1018.
  • Oviedo, Basilio Vicente de. Cualidades y riquezas del Nuevo Reino de Granada [1761]. Santafé de Bogotá: Imprenta Nacional, 1930.
  • Páez, José. Cronistas coloniales. Tomo II. Apuntes de la historia de Ecuador, Perú, Chile y Panamá. New York City: Ediciones LAVP, 1960.
  • Paredes, Cesar. La importancia de la papa en la seguridad alimentaria del Perú y del mundo. INIA: Perú, 2010.
  • Quilter, Jeffrey, Bernardino Ojeda, Deborah Pearsall, Daniel Sandweiss, Jones Jones y Elizabeths Wing. «Subsistence
  • Economy of El Paraíso, an Early Peruvian Site». Science vol. 251, (1991): 277-283. Doi: https://doi.org/10.1126/science.251.4991.277.
  • Rick, John y Moore, Katherine. «El precerámico de la punas de Junín: el punto de vista desde Panaulauca». Boletín de Arqueología PUEP vol. 2, (1999): 263-296.
  • Rodríguez, José. Los chibchas: hijos del sol, la luna y los Andes. Orígenes de su diversidad. Bogotá: Instituto de Desarrollo Urbano (IDU) y Universidad Nacional de Colombia, 2011.
  • Rodríguez, Lorena. «Construcción del paisaje agrícola al sur de la sabana de Bogotá: un desafío al agua. Sistema de camellones prehispánicos en el valle de los ríos Tunjuelito y Bogotá». Tesis de doctorado, Instituto Politécnico de Tomar – Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, 2010.
  • Ruiz, Javier. «Introducción a la ingeniería hidráulica en la costa norte del Perú durante el período prehispánico». Revista Notas Históricas y Geográficas, n° 22 (2019): 137-157. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulocodigo=7289894.
  • Rumold, Claudia, y Mark Aldenderfer. «Late Archaic–Early Formative period microbotanical evidence for potato at
  • Jiskairumoko in the Titicaca Basin of southern Peru». PNAS, n° 48 (2016): 13672-13677. Doi: https://doi.org/10.1073/pnas.1604265113.
  • Tapia, Mario. «Origen y domesticación de las especies alimenticias en la región andina». En Cultivos andinos subexplotados y su aporte a la alimentación. Santiago de Chile: FAO, 2020.
  • Ugent, Donald, Shelia Pozorski, y Thomas Pozorski. «Archaeological Potato Tuber Remains from the Casma Valley of Peru». Economic Botany vol. 36, (1982): 182-192. Doi: https://doi.org/10.1007/BF02858715.
  • Ugent, Donald, Tom Dillehay, y Carlos Ramírez. «Potato Remains from a Late Pleistocene Settlement in Southcentral Chile». Economic Botany vol. 41, n° 1 (1987): 17-27. Doi: https://doi.org/10.1007/BF02859340.
  • Wust, Walter. «La cuna de la papa». En La papa: tesoro de los Andes: de la agricultura a la cultura, editado por Christine Graves, 29-41. Lima: Biosfera, Agencia Fotográfica, 2006.
  • Sitios web
  • Barragán, Álvaro. «La papa se comió al mundo». Ecuador Terra incógnita, n° 42. Acceso el 28 de abril de 2022. https://www.terraecuador.net/revista_42/42_papa_comio_al_mundo.html.
  • Datos y cifras de la papa. «CIP Centro Internacional de la Papa.» Acceso el 1 de abril de 2022. https://cipotato.org/es/potato/.
  • Daquilema, Isaysi (@ColectivxCh´ixi). «La comunicación ancestral de la siembra de la papa». Publicación de Facebook, 28 de abril, 2022. https://www.facebook.com/colectivxchixi/photos/a.427773600765360/1916716811871024/.
  • Mora, Katherinne (@MaestríayDoctoradoenHistoriaUptc). «Clima y sociedad en la Sabana de Bogotá, siglos XVII y XIX». Publicación de Facebook, 21 de mayo de 2020. https://www.facebook.com/posgradoshistoriauptc/videos/3120882681324274/?extid=CLUNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&ref=sharing.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.