Critical points of change in the blackberry productive chain (Rubus glaucus Benth) in the municipality of Pamplona, Colombia
Abstract
A diagnosis of the blackberry (Rubus glaucus Benth) production chain was made in the municipality of Pamplona, Colombia, using a mixed approach. In quantitative terms, the following variables were studied: research, good agricultural practices and post-harvest management. Qualitatively, the weaknesses of the production chain and the improvements required were studied, based on interviews with experts. As a result, it was obtained that the blackberry productive chain presents strengths, such as: sufficiency of spaces for sowing, adaptation and yield of the fruit to the soils, considerations of the medicinal and nutritional value of the product, among others. However, there are critical points regarding to the genetic improvement of crops, lack of routines for water analysis and adequate disinfection, along with bad practices in the technical management of the crop. It is also evident that producers do not use administrative tools or keep accounting records to guide decision-making.
Keywords
agriculture;, production chain;, agricultural research;, cultivation;, blackberry
Author Biography
Yolanda González-Castro
Administradora de Empresas, Doctora en Administración de Negocios
Omaira Manzano-Durán
Licenciada en Matemáticas y Física, Doctora en Administración de Negocios
Obdulio García-Hoya
Administrador de Empresas, Magíster en Administración de Organizaciones
References
Agencia Iberoamericana para la Difusión de la Ciencia y la Tecnología (2011). Agricultores y Científicos unieron esfuerzos para optimizar el cultivo de uno de los frutos más tradicionales de Colombia. Recuperado de: http://www.dicyt.com/viewNews.php?newsId=27367
Albarracín-Sánchez, D. M., Roa-Parra, A. L., Solano-Ortega, F., & Montañez-Acevedo, G. (2018). Producción de abono orgánico mediante el compostaje aerotérmico de residuos de poda. Bistua, 16 (1), 156-162. Recuperado de: http://revistas.unipamplona.edu.co/ojs_viceinves/index.php/BISTUA/article/view/3203
Asohofrucol (2008). Los Santanderes y Cesar en el Plan Frutícola nacional. Frutas y Hortalizas, 1 (6), 14-23.
Ayala, L., Valenzuela, C., & Bohórquez, Y. (2013). Variables determinantes de la madurez comercial en la mora de Castilla (Rubus glaucus BENTH). Scientia Agroalimentaria, 1, 39-44. Recuperado de: http://revistas.ut.edu.co/index.php/scientiaagro/article/view/29/0
Bettiol, W., Ghini., R., Galvão, J., & Siloto, R. (2004). Organic and conventional tomato cropping systems. Scientia Agricola, 61 (3), 253-259. Recuperado de: https://dx.doi.org/10.1590/S0103-90162004000300002
Bonilla, L., & Parada, R. (2018). Plan estratégico de mercado para la cadena productiva de la mora (Rubus glaucus Benth). Revista distancia al día, 8, 6-17. Recuperado de: https://repository.unad.edu.co/bitstream/10596/20837/3/1094264614.pdf
Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria, Corpoica (2014). Principales características y tendencias del mercado de cítricos en Colombia. Bogotá, Colombia.
Dotor-Robayo, M. Y., González-Mendoza, L. A., Castro, M. A., Morillo-Coronado, A. C., & Morillo-Coronado, Y. (2016). Análisis de la diversidad genética de la mora (rubus spp.) en el departamento de boyacá. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 14 (2), 10-17. doi: http://dx.doi.org/10.18684/BSAA(14)10-17
Gobernación de Antióquia (2014). Manual técnico del cultivo de la mora bajo buenas prácticas agrícolas. Medellín, Colombia.
Gobernación Norte de Santander (2016). Plan de desarrollo para Norte de Santander 2016-2019. Cúcuta, Colombia.
Grijalba-Rativa, C. M., Calderón-Medellín, L. A., & Pérez-Trujillo, M. M. (2010). Rendimiento y Calidad de la Fruta en Mora de Castilla (Rubus glaucus Benth), con y sin Espinas, Cultivada en Campo Abierto en Cajicá (Cundinamarca, Colombia). Revista Facultad De Ciencias Básicas, 6 (1), 24-41. doi: https://doi.org/10.18359/rfcb.2079
Instituto Colombiano Agropecuario, ICA (2016). Resolución N° 020009 para la certificación de buenas prácticas agrícolas en producción primaria de vegetales y otras especies para consumo humano. Bogotá, Colombia. Recuperado de: https://www.ica.gov.co/Normatividad/Normas-Ica/Resoluciones-Oficinas-Nacionales/RESOLUCIONES-DEROGADAS/Res-020009-DE-2016.aspx
Kessel-Domini, A. (2012). Mejora genética de la fresa (Fragaria ananassa Duch.), a través de métodos biotecnológicos. Cultivos Tropicales, 33 (3), 34-41. Recuperado de: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0258-59362012000300005
Llerena, W., Samaniego, I., Ramos, M., & Brito, B. (2014). Caracterización fisicoquímica y funcional de seis frutas tropicales y andinas ecuatorianas. Alimentos, Ciencia e Ingeniería, 22 (2), 13-22. Recuperado de: http://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/3279
López-Posada, J. C., & Pachón-Ariza, F. A. (2017). Identificación de ventajas y desventajas de los canales de comercialización en las economías campesinas de dos municipios de Meta y Cundinamarca, Colombia. Revista de Investigación, Desarrollo e Innovación, 8 (1), 35-47. doi: 10.19053/20278306.v8.n1.2017.7369
Manzo-Sánchez, G., Orozco-Santos, M., Martínez-Bolaños, L., Garrido-Ramírez, E., & Canto-Canche, B. (2014). Enfermedades de importancia cuarentenaria y económica del cultivo de banano ( Musa sp.) en México. Revista mexicana de fitopatología, 32 (2), 89-107. Recuperado de: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33092014000200089&lng=es&tlng=es.
Ministerio de Agricultura y Ganadería de Costa Rica (2014). Mora (Rubus spp) cultivo y manejo poscosecha. Recuperado de: http://www.mag.go.cr/bibliotecavirtual/F01-8862.pdf
Miranda-Lasprilla, D. (2011). Estado actual de fruticultura colombiana y perspectivas para su desarrollo. Revista Brasileira de Fruticultura, 33 (spe1), 199-205. doi: https://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452011000500023
Moreno - Medina, B., Casierra-Posada, F., & Blanke, M. (2016). Índices de crecimiento en plantas de mora (Rubus alpinus Macfad) bajo diferentes sistemas de poda. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 10 (1),28-39. doi: https://doi.org/10.17584/rcch.2016v10i1.4457
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, FAO. (2014). Agricultura familiar en América latina y el Caribe: Recomendaciones de política. Santiago de Chile, Chile. Recuperado de: http://www.fao.org/docrep/019/i3788s/i3788s.pdf
Ortiz-Villota, M. T., Romero-Morales, M. A., & Meza-Rodríguez, L. D. (2018). La biorremediación con microalgas (Spirulina máxima, Spirulina plantensis y Chlorella vulgaris) como alternativa para tratar la eutrofización de la laguna de Ubaque, Colombia. Revista de Investigación, Desarrollo e Innovación, 9 (1), 163-176. doi: https://doi.org/10.19053/20278306.v9.n1.2018.8153
Pérez, V. (2011). Plan de fertirrigación en el cultivo de mora de castilla con espinas (Rubus glaucus B), Cantón Ambato, provincia de Tungurahua (Tesis de grado). Ambato, Ecuador: Universidad Técnica de Ambato. Recuperado de: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/881
Rodríguez-Barona, S., Giraldo, G., & Zuluaga, Y. (2015). Evaluación de la Incorporación de Fibra Prebiótica sobre la Viabilidad de LactobaciHus casei Impregnado en Matrices de Mora (Rubus glaucus). Información tecnológica, 26 (5), 25-34. doi: http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642015000500005
Sánchez-Morales, J. A., Villares-Jibaja, M. X., Niño-Ruiz, Z., & Ruilova, M. B. (2018). Efecto del piso altitudinal sobre la calidad de la mora ( Rubus glaucus benth) en la región interandina del Ecuador. Idesia (Arica), 36 (2), 209-215. doi: https://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292018005000702
Toalombo, M. (2013). Aplicación de abonos orgánicos líquidos tipo biol al cultivo de mora (Rubus glaucus Benth) (Tesis de grado). Ambato, Ecuador: Universidad Técnica de Ambato. Recuperado de: http://redi.uta.edu.ec/handle/123456789/6490
Trujillo-Navarro, Y. (2018). Conservación de la fresa (fragaria ananassa) variedad camarosa a partir de la modificación pasiva de la atmósfera. Infometric@ - Serie Ingeniería, Básicas y Agrícolas, 1 (2). Recuperado de: http://www.infometrica.org/index.php/syh/article/view/29
Usca, J (2011). Evaluación del potencial nutritivo de mermelada elaborado a base de remolacha. Recuperado de: http://dspace.espoch.edu.ec/bitstream/123456789/1165/1/56T00265.pdf
Zuluaga-Duque, J. F. (2017). Relación entre conocimientos, saberes y valores: un afán por legitimar los saberes más allá de las ciencias. Revista de Investigación, Desarrollo e Innovación, 8 (1), 61-76. doi: 10.19053/20278306.v8.n1.2017.5973