Analysis of vegetative seed production alternatives of Arracacia xanthorrhiza Bancroft in Tolima, Colombia
Abstract
The propagation of plant material in the cultivation of arracacha is commonly carried out vegetatively through asexual seed, this activity has allowed its multiplication and conservation over time. The plant material available is of low quality, affecting the development and potential yield of the crop and therefore the income of the producer. The objective of the research was to comparatively analyze two arracacha seed production technologies: Local technology and Agrosavia technology. The information for local technology was obtained from surveys applied to farmers and the selection was made through the deterministic sampling technique, and for the Agrosavia technology data and production costs were recorded in research lots on a commercial scale. Descriptive statistics and calculation of the economic return indicators were applied for the two situations. The results show that the use of quality seed allows obtaining a higher production of seeds (251,559 unit ha-1) and tuberous roots (25,875 kg ha-1), being superior to local technology by 14% and 28%, respectively. Thus, the arracacha producer acquires greater economic efficiency by obtaining a lower unit cost per kilo produced and a better net income with a marginal rate of return of 316.45. The results achieved are useful for producers, companies, and entities that wish to produce quality seed and support the production system of arracacha in Colombia.
Keywords
Asexual Seed, Quality, Production System, Arracacha, Propagation
References
- Agreda, V. (1991). Metodología para el análisis económico. In B. Quijandria & M. E. Ruiz (Eds.), Aspectos metodológicos del análisis social en el enfoque de sistemas de producción (pp. 93-124). Red de Investigación en Sistemas de Producción Animal en Latinoamérica-RISPAL Centro de Estudios y de Desarrollo Agrario del Perú.https://repositorio.iica.int/bitstream/handle/11324/8853/BVE20037866e.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Alvarado, Á.E. & Ochoa, L.E. (2010a). Tecnologías locales de producción de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft) en el municipio de Boyacá, departamento de Boyacá. Rev. U.D.C.A Act. & Div. Cient, 13(1), 125-133. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0152157 DOI: https://doi.org/10.31910/rudca.v13.n1.2010.716
- Alvarado, Á.E. & Ochoa, L.E. (2010b). Cultivo de arracacha (Arracacia Xanthorrhiza Bancroft) en los municipios de Turmequé y Boyacá. Universidad pedagógica y Tecnológica de Colombia. https://uptc.metalibros.org/index.php/editorial-uptc/catalog/download/99/126/1845-1?inline=1
- Alvarado Gaona, A.E., Muñoz, A.L., & Adame, O.F. (2016). Una aproximación al desarrollo rural, caso el cultivo de arracacha, en el departamento de Boyacá. Ingeniería y Región, 16(2), 57. https://doi.org/10.25054/22161325.1299 DOI: https://doi.org/10.25054/22161325.1299
- Alvarado Gaona, Á. E., & Pita Morales, L. A. (2016). Sistema agroalimentario del cultivo de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft), desde la multifuncionalidad, municipio de Boyacá (Boyacá). Conexión Agropecuaria JDC, 6(2), 19–31. https://jdc.edu.co/revistas/index.php/conexagro/article/view/563/573
- Atencio Solano, L. M., Garnica Montaña, J. P., Vargas Berdugo, A. M., Villamil Carvajal, J. E., & Cañar Serna, D. Y. (2019). Manual técnico para la producción de semillas de arracacha bajo condiciones agroecológicas del municipio de Cajamarca, Tolima. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria - AGROSAVIA. https://doi.org/10.21930/agrosavia.manual-19 DOI: https://doi.org/10.21930/agrosavia.manual-19
- Centro Internacional de Mejoramiento de Maíz y Trigo - CIMMYT. (1988). La formulación de recomendaciones a partir de datos agronómicos: Un manual metodológico de evaluación económica. México D.F. - México. 79 pp. https://repository.cimmyt.org/xmlui/bitstream/handle/10883/1063/9031.pdf
- García Forero, D. (2002). Protocolo para la propagación vegetativa de las especies Tabebuia rosea (bertol) DC. y Cordia alliodora (Ruíz & Pavón) Oken por medio de propagulos. Colombia Forestal, 7(15), 109-117.
- https://doi.org/https://doi.org/10.14483/2256201X.3311
- Garnica Montaña, J. P., Villamil Carvajal, J. E., Atencio Solano, L. M., & Jaramillo-Barrios, C. I. (2021a). Caracterización fenotípica de tres cultivares regionales de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft) en Tolima, Colombia. Ciencia y Agricultura, 18(2), 1-20. https://doi.org/10.19053/01228420.v18.n1.2021.12041 DOI: https://doi.org/10.19053/01228420.v18.n1.2021.12041
- Garnica Montaña, J. P., Villamil Carvajal, J. E., Vargas Berdugo, Á. M., Rodríguez Rodríguez, O. J., & Atencio Solano, L. M. (2021b). Modelo productivo de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancr.) Agrosavia la 22 para la región andina de Colombia. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria AGROSAVIA. https://doi.org/10.21930/agrosavia.nbook.7404500 DOI: https://doi.org/10.21930/agrosavia.nbook.7404500
- Guerra-Ávila, D., González-Melo, F., & Alvarado-Gaona, Á. (2012). Producción y residuos en dos materiales comerciales de arracacha (Arracacia xhanthorriza Bancr.) en Boyacá (Boyacá). Ciencia y Agricultura, 9(2), 77-86. https://www.metarevistas.org/Record/oai:ojs:revistas.uptc.edu.co:articleojs-2818
- Madeira, N., Ferreira, A., Da Silva, G., Borges, J., Borges, R., Michereff, M., Pires, N., Moreira, S., Ribeiro, G., & Cássia, R. (2017). Proposição de um Sistema de Produção de Mudas de Mandioquinha-salsa. Circular Técnica, 161. https://www.researchgate.net/publication/321907164_Proposicao_de_um_Sistema_de_Producao_de_Mudas_de_Mandioquinha-salsa
- Martínez-Reina, A. M., Tordecilla-Zumaqué, L., Cordero-Cordero, C., & Grandett-Martínez, L. (2019). Entorno tecnológico y socioeconómico de la habichuela larga en el Caribe Húmedo de Colombia. Ciencia y Agricultura, 16(2), 7-24. https://doi.org/10.19053/01228420.v16.n2.2019.9114 DOI: https://doi.org/10.19053/01228420.v16.n2.2019.9114
- Martínez-Reina, A. M., Grandett-Martínez, L., Tordecilla-Zumaqué, L., Rodríguez-Pinto, M., Cordero-Cordero, C. & Tofiño-Rivera, A. (2021). Análisis tecnológico y socioeconómico del sistema de producción local del frijol rosado Zaragoza (Phaseolus vulgaris L.) en el Caribe de Colombia. Revista colombiana de Ciencias Hortícolas, 15(1), 1-21. https://doi.org/10.17584/rcch.2021v15i1.11520 DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2021v15i1.11520
- Ministerio de Tecnologías de la Información y las Comunicaciones - MinTIC. (2019). Evaluaciones Agropecuarias Municipales - EVA. Datos abiertos. https://www.datos.gov.co/Agricultura-y-Desarrollo-Rural/Evaluaciones-Agropecuarias-Municipales-EVA/2pnw-mmge/data
- Molina, N. A., Acuña, L. E., & Marmelicz, L. A. (2014). Costo de producción y rentabilidad del ananá en la provincia de Misiones. Publicación EEA INTA Bella Vista. Serie Técnica No 47. Argentina. https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-inta_-_s__t__n_47_-_costo_de_produccin_y_rentabilidad.pdf
- Muñoz, A.L., Alvarado, A.E. & Almanza, P.J. (2015). Caracterización preliminar del cultivo de arracacha Arracacia xanthorrhiza Bancroft en el departamento de Boyacá. Revista Ciencias Agrícolas, 32(1), 3-11. http://dx.doi.org/10.22267/rcia.153201.20 DOI: https://doi.org/10.22267/rcia.153201.20
- Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura - FAO. (2010). Quality declared planting material. Protocols and standards for vegetatively propagated crops. In FAO Plant Production and Protection Paper 195. 126 pp. http://www.fao.org/3/a-i1195e.pdf
- Orílio, A. F., Lucinda, N., Dusi, A. N., Nagata, T., & Inoue-Nagata, A. K. (2013). Complete genome sequence of arracacha mottle virus. Archives of Virology, 158(1), 291-295. https://doi.org/10.1007/s00705-012-1473-x DOI: https://doi.org/10.1007/s00705-012-1473-x
- Pinto-Acero, Y. L., Alvarado-Gaona, Á. E., Burgos-Ávila, Y. E., Balaguera-lópez, H. E., & Ramírez-Gonzáñez, S. I. (2019). Caracterización de tres genotipos de Arracacia xanthorrhiza Bancroft mediante parámetros morfológicos y de color. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 13(3), 426–434. https://doi.org/https://doi.org/10.17584/rcch.2019v13i3.8948 DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2019v13i3.8948
- Sousa-Balbino, J.M. (2018). Cultura da batata-baroa (mandioquinha-salsa): práticas da produção à pós-colheita (Sousa-Balbino José M. Sousa Balbino (ed.)). Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural. Brasil.
- https://biblioteca.incaper.es.gov.br/digital/handle/123456789/3382
- Rodríguez Osuna, J. (2005). Métodos de muestreos. Centro de Investigaciones Sociológicas. Madrid