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The Flavour of Memories, Survival Tactics and Taste Memory of the Holodomor Victims (1932-1933)

Abstract

The article analyses the food practices of the farmer population located in the forest-steppe region of Ukraine during the artificial famine that took place between the fall of 1932 and the spring of 1933, known as the Holodomor. For the study, forty archived testimonies were analysed from a phenomenological perspective to understand the meaning survivors gave to the ingestion of plant and animal-based substitute foods. The study identified that during and after the famine, the Ukrainian farmer population ceased to consider eating as a social and political event that kept them united under a shared national consciousness, and instead became the means by which they obtained the energy necessary for physical stability. 

Keywords

Holodomor, taste memory, phenomenology, famine, Soviet Union

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Author Biography

G. Angelica Vasquez Zarate

Magíster en Cultura de Paz, Conflictos, Educación y Derechos Humanos de la Universidad de Cádiz, España. Actualmente es investigadora del grupo denominado Teorías Estéticas Contemporáneas de la Universidad de Cádiz, España. últimas publicaciones: G. Angélica Vásquez-Zárate, Ximena Faúndez-Abarca y Francisco Javier Pérez-Guirao, «Desenterrando emociones en las fosas comunes de la represión franquista», Nómadas, n° 53 (2020): 159-175. «El Paisaje Sonoro del Holodomor: una escucha a la memoria sonora de las víctimas», en Aproximaciones interdisciplinarias en el estudio del Holodomor-genocidio: materiales de la 4ª Conferencia Internacional Científica y Práctica. Zhytomyr, Ucrania, noviembre de 2020. [en ucraniano]. 3). «Devenir en padres: un análisis de las prácticas de resistencia de la organización HIJOS, Bogotá», Revista Colombiana de Sociología, n° 40.1 (2017): 25-44. angelica. vasquezzarate@alum.uca.es. https://orcid.org/0000-0003-0044-0914.


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