Relationship between the levels of knowledge and management of production costs of the managers of the Colombian gastronomic sector
Abstract
This research studies the relationship between the levels of knowledge and management of production costs with the socio-demographic variables of managers. Based on a quantitative study, an instrument on the Likert scale was applied to a group of 21 companies belonging to the gastronomic industry, in San José de Cúcuta, Colombia. The hypotheses were contrasted through an analysis of variance and a Pearson correlation analysis. The results show that there is a relationship between knowledge of direct materials and years of age of managers. Similarly, there is a correlation between knowledge and management of production costs by managers. This implies that, to the extent that managers deepen their experience on production costs, they will be able to accurately identify the cost elements of the different products, efficiently allocating economic resources.
Keywords
production cost management, knowledge of production costs, manager, gastronomic industry
Author Biography
Rolando Eslava-Zapata
Administrador de Empresas, Doctor en Administración de Organizaciones
Edixón Chacón-Guerrero
Licenciado en Informática y Matemática, Doctor en Psicología,
Beatriz Parra-González
Contadora Pública, Magíster en Tributación y Política Fiscal
References
- Abril-Flores, J., Barrera-Erreyes, H., & Mayorga-Díaz, M. P. (2017). Costos de producción y fijación de precios en empresas artesanales. Caso de estudio: DAYANTEX. Revista Publicando, 4, 12 (2), 541-553.
- Agudelo-Ceballos, E. J., & Valencia-Arias, A. (2018). La gestión del conocimiento, una política organizacional para la empresa de hoy. Ingeniare. Revista chilena de ingeniería, 26 (4), 673-684. DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-33052018000400673
- Álamo, G. & Mora, J. (2013). Costos de la cadena de suministro en las empresas metalmecánicas en la costa oriental del lago. Formación Gerencial, 12 (1), 11-32.
- Alcívar-Cedeño, F. M., Montalvan-Espinoza, J. A., & Alvarado-Zuñiga, M. M. (2018). Diseño de un modelo de costeo idóneo para la producción de quesos en microempresas comunitarias Salinas de Bolívar. Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento, 2 (1), 413-426. https://doi.org/10.26820/recimundo/2.1.2018.413-426 DOI: https://doi.org/10.26820/recimundo/2.1.2018.413-426
- Alvear-Vega, S., & Figueroa-Salinas, K. (2018). Metodología de costos para los productos agrícolas, basada en las normas internacionales de contabilidad. Una aplicación en las ciruelas europeas variedad D’Agen. Cuadernos de Contabilidad, 19 (48), 1-13. https://doi.org/10.11144/Javeriana.cc19-48.mcpa DOI: https://doi.org/10.11144/Javeriana.cc19-48.mcpa
- Arévalo-Briones, K., Pastrano-Quintana, E. & Armijos-Jumbo, V. (2016). Relación beneficio – costo por tratamiento en la producción orgánica de las hortalizas (Cilantro, Lechuga, Cebolla Roja, Cebolla de Rama) en el cantón Santo Domingo de Los Colorados. Revista Publicando, 3 (7), 503-528.
- Blanco, N., & Alvarado, M. E. (2005). Escala de actitud hacia el proceso de investigación científico social. Revista de Ciencias Sociales (Ve), XI(3), 537-544.
- Bobadilla-Soto, E. E., Rebollar-Rebollar, S. Rouco-Yáñez, A., & Martínez-Castañeda, F. E. (2013). Determinación de costos de producción en granjas productoras de lechón. Revista Mexicana de Agronegocios, 32, 268-279.
- Calvo-Giraldo, O. (2018). La gestión del conocimiento en las organizaciones y las regiones: una revisión de la literatura. Tendencias, XIX (1), 140-156. http://dx.doi.org/10.22267/rtend.181901.91 DOI: https://doi.org/10.22267/rtend.181901.91
- Cancino, S., Cancino-Escalante, G., & Quevedo-García, E. (2018). Generación de valor: factor clave en la toma de decisiones de las pymes. Económicas CUC, 39 (2). 63-76. http://dx.doi.org/10.17981/econcuc.39.2.2018.04 DOI: https://doi.org/10.17981/econcuc.39.2.2018.04
- Capa-Benítez, L. B., García-Saltos, M. B., & Herrera-Freire, A. (2019). Consideraciones a los tipos de costeo de la producción para la responsabilidad social empresarial. Universidad y Sociedad, 11 (5), 368-372.
- Casas-Anguita, J., Repullo-Labradora, J. R., & Donado-Campos, J. (2003). La encuesta como técnica de investigación. Elaboración de cuestionarios y tratamiento estadístico de los datos (I). Atención Primaria, 31 (8), 527-538. DOI: https://doi.org/10.1016/S0212-6567(03)70728-8
- Correa-Álvarez, E. M., Martínez-Reina, A. M., Orozco-Guerrero, A. R., Silva-Acosta, G. E., Tordecilla-Zumaqué, L., & Rodríguez-Pinto, M. d. V. (2019). Análisis de un sistema productivo agrícola en el Caribe: tecnología de producción, patrón de costos e indicadores económicos de la producción de ahuyama. Revista de Economía del Caribe, 23, 46-69.
- Del Rio-Cortina, A., Martin-León, M. C., Diaz-Plaza, V., & Machado-Licona, J. (2021). Pensamiento estratégico: una vista desde el rombo filosófico de Bédard. Saber, Ciencia y Libertad, 16 (1), 168–176. https://doi.org/10.18041/2382-3240/saber.2021v16n1.7525 DOI: https://doi.org/10.18041/2382-3240/saber.2021v16n1.7525
- Díaz-Hincapíe, F. I., Melgarejo-Molina, Z. A., & Vera-Colina, M. A. (2021). Relación entre innovación y crecimiento empresarial en la pyme de la industria de alimentos y bebidas de Bogotá, Colombia. Revista de Investigación, Desarrollo e Innovación, 11 (3), 493-506. https://doi.org/10.19053/20278306.v11.n3.2021.13346 DOI: https://doi.org/10.19053/20278306.v11.n3.2021.13346
- Domínguez, J. N., & Lacelli, G. (2017). Economías de escala en la producción de algodón: relaciones capitalistas y políticas públicas para el agro santafesino. SaberEs, 9 (1), 90-106. http://dx.doi.org/10.35305/s.v9i1.150 DOI: https://doi.org/10.35305/s.v9i1.150
- Escofet, A., Folgueiras, P., Luna, E., & Palou, B. (2016). Elaboración y validación de un cuestionario para la valoración de proyectos de aprendizaje-servicio. Revista Mexicana de Investigación Educativa, 21 (70), 929-949. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=14046162013.
- Eslava-Zapata, R., Chacón-Guerrero, E., & Gonzalez-Júnior, H. (2019). Costos estándar: aplicabilidad en las empresas del sector productivo. Gestión y Desarrollo Libre, 4 (8), 94-107. DOI: https://doi.org/10.22463/27111121.2603
- Eslava-Zapata, R., Chacón-Guerrero, E. J., & Gonzalez-Júnior, H. A. (2019a). Gestión del Presupuesto Público: alcance y limitaciones. Visión Internacional (Cúcuta), 2 (1), 8-14. https://doi.org/10.22463/27111121.2603. DOI: https://doi.org/10.22463/27111121.2603
- Espejel-García, A., Ilescas-Marín, C., Hernández-Montes, A., Santos-Moreno, A., & Ramírez-García, A. (2018). Innovación y competitividad en la agroindustria artesanal del queso crema de Chiapas. Económicas CUC, 39 (2), 25-38. http://dx.doi.org/10.17981/econcuc.39.2.2018.02 DOI: https://doi.org/10.17981/econcuc.39.2.2018.02
- Franco-Sánchez, M. A., Leos-Rodríguez, J. A., Salas-González, J. M., Ramos, M. A., & García-Munguía, A. (2018). Análisis de costos y competitividad en la producción de aguacate en Michoacán, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 9 (2), 391-403. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v9i2.1080
- Gallegos-Muñoz, C., & Rodríguez-Quezada, E. (2017). Métodos de costos utilizados por instituciones hospitalarias en Chile: estudio de caso. Capic Review, 15 (1), 75-84. https://doi.org/10.35928/cr.vol15.2017.13 DOI: https://doi.org/10.35928/cr.vol15.2017.13
- Gómez, L. F., Romero, H. A., & Sánchez, W. A. (2019). Aproximación a una conceptualización del costo. Criterio Libre, 17 (30), 155-172. DOI: https://doi.org/10.18041/1900-0642/criteriolibre.2019v17n30.5794
- Gómez-Ortiz, E. J., & Peñaranda-Soto, E. (2020). El nuevo liderazgo y la transformación de las organizaciones del siglo XXI. Gestión y Desarrollo Libre, 5 (9), 217-235.
- Gómez-Pradilla, M. C., Caraballo, L. J., & Rangel-Quiñonez, H. S. (2020). Modelo de demanda de productos textiles distribuidos por medio del catálogo Carmel en Cúcuta, Norte de Santander. Gestión y Desarrollo Libre, 5 (9), 187-216.
- González-Garcés, L. E., Saltos-Cruz, S. E., & González-Garcés, D. I. (2017). Costos ABC/ABM para PYMES: caso de estudio, sector calzado de la provincia de Tungurahua. Revista Publicando, 12 (2), 658-683.
- Jiménez-Caballero, J. L., Camúñez-Ruiz, J. A., González-Rodríguez, M. R., & Fuentes-Ruiz, P. (2015). Factores determinantes del rendimiento académico universitario en el Espacio Europeo de Educación Superior. Innovar, 25 (58), 159-176. http://dx.doi.org/10.15446/innovar.v25n58.52440 DOI: https://doi.org/10.15446/innovar.v25n58.52440
- Martínez-Curbelo, G., Cortés-Cortés, M. E., & Pérez-Fernández, a. d. C. (2016). Metodología para el análisis de correlación y concordancia en equipos de mediciones similares. Revista Científica Multidisciplinar de la Universidad de Cienfuegos, 8 (4), 65-70.
- Meleán-Romero, R., & Torres, F. (2021). Gestión de costos en las cadenas productivas: reflexiones sobre su génesis. RETOS. Revista de Ciencias de la Administración y Economía, 11 (21), 131-146. https://doi.org/10.17163/ret.n21.2021.08 DOI: https://doi.org/10.17163/ret.n21.2021.08
- Otzen, T., & Manterola, C. (2017). Técnicas de Muestreo sobre una Población a Estudio. International Journal of Morphology, 35 (1), 227-232. DOI: https://doi.org/10.4067/S0717-95022017000100037
- Pinillos-Villamizar, J. A., Santander-Gutiérrez, M. A., & Boada-Luna, W. (2019). Análisis financiero aplicado a una distribuidora de bienes y servicios del sector de automotores en la ciudad de Cúcuta, Norte de Santander. Gestión y Desarrollo Libre, 4 (7), 21-42.
- Ruiz-Espejo, M. (2017). Estimación de la desviación estándar. Estadística Española, 59 (192), 37-44.
- Tamayo, G. (2001). Diseños muestrales en la investigación. Semestre Económico, 4 (7), 1-14.
- Villamizar-Loaiza, J. A., Barraza-Caballero, L. F., & Silva-Jurguensen, J. G. (2020). Valoración Monetaria del Beneficio Ambiental Generado por el Páramo de Santurbán. Gestión y Desarrollo Libre, 5 (9), 169-186.
- Zambrano-Miranda, M. d. J., Pinzón-Solano, C., & Pontón-Álvarez, M. (2019). Cartografía del conflicto armado en Norte de Santander 1988–2012: análisis descriptivo de las modalidades de violencia. Gestión y Desarrollo Libre, 4 (8), 65-93.