Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Taking adavantages of the cracked cape gooseberry fruit (uchuva: Physalis peruviana) to make marmalade

Abstract

Cape gooseberry growers association (ASOPROCIEN) has been created in Ciénega – Boyacà with fifty members. All fruit is sent to Andes Export Company without a postharvest handling and 20% of the production is returned to ASOPROCIEN because of the fruit cracking. A marmalade production line is being proposed during this study under a sensory evaluation and microbiological analysis, in order to obtain an innocuous product and in this way, take advantages of the production which is not freshly commercialized.

Keywords

cape gooseberry, cracking fruit, innocuous product, marmalade.

PDF (Español)

Author Biography

Delfina Rojas Alfonso

Estudiante de Administración de Empresas Agropecuarias, UPTC Seccional Duitama

Sonia Rocio Velandia Torres

Estudiante de Administración de Empresas Agropecuarias, UPTC SeccionalDuitama

Adriana María Castro Sánchez

Ingeniera de Alimentos. Magíster en  Administración. 

123 Grupo CERES. Escuela de Administración de Empresas Agropecuarias. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia, Facultad Seccional Duitama. Carrera 18 Calle 22, Duitama, Boyacá, Colombia.


References

  1. A.O.A.C. Association of Official Analytical Chemists Official Methods of analysis, Washington. D.C; 1980, 1984, 1990, 1999.
  2. Bergeret, G. (1963). Conservas Vegetales. Frutas y Hortalizas. Barcelona: Salvat editores.
  3. Cheftel, J. y Cheftel, H. (1980). Introducción a la bioquímica de los alimentos. Tomo I. Zaragoza: Editorial Acribia.
  4. Colquichagua, D. y Ortega, E. (2005). Procesamiento de mermeladas de frutas nativas. Lima: Editorial Punto Impreso.
  5. Coronado, M. (2001). Conservas caseras de alimentos. Lima: Editorial Punto Impreso.
  6. Desrosier, N. (1999). Conservación de alimentos. México: Continental S.A
  7. Fellows, P. (1994). Tecnología del procesado de los alimentos: Principios y prácticas. Zaragoza: Editorial Acribia.
  8. Fischer, G. (2005). El problema del rajado del fruto de uchuva y su posible control. pp. 55-82. En: Fischer, G., D. Miranda, W. Piedrahita y J. Romero (eds.). Avances en cultivo, poscosecha y exportación de la uchuva (Physalis peruviana L.) en Colombia. Unibiblos. Universidad Nacional de Colombia, Bogotá.
  9. Flórez, V.J., G. Fischer y A.D. Sora (eds.). (2000). En Producción, poscosecha y exportación de la uchuva (Physalis peruviana L.). Bogotá: Unibiblos, Universidad Nacional de Colombia. pp. 109-127.
  10. Henley, E. y Roson, M. (2002). Cálculo de Balances de Materia y Energía. México: Editorial Reverté S.A.
  11. Hernández, B. y Vilanova, F. (1993). Conservas caseras de alimentos. Madrid: Ediciones Mundiprensa.
  12. ICONTEC. Frutas frescas. Uchuva. Especificaciones. Norma Técnica Colombiana NTC 4580. Instituto Colombiano de Normas Técnicas. Bogotá; 1999.
  13. Jay J. (1994). Microbiología de los alimentos. Zaragoza: Editorial Acribia.
  14. Newell, G.J. y. MacFarlane, J.D. (1987). Expanded Tables for Multiple Comparison Procedures in the Analysis of Ranked Data. In Journal of FoodScience, 52, 1721-1725.
  15. Resolución 15789 de 1984: Por la cual se reglamenta las características organoléptocas, fisicoquímicas y microbiológicas de las mermeladas y jaleas de frutas. Ministerio de Salud y Protección Social República de Colombia.
  16. Southgate D. (1992). Conservación de frutas y hortalizas. Zaragoza: Editorial Acribia.
  17. Torres, C.; A. Cooman y G. Fischer. (2004). Determinación de las causas del rajado del fruto de uchuva (Physalis peruviana L.) bajo cubierta: I. Efecto de la variación en el balance hídrico. En Revista Agronomía Colombiana, 22(2), 140-146.
  18. Watts, B., Ylimaki, G., Jeffery, L. (1992). Métodos Sensoriales básicos para la evaluación de alimentos. Extraído el 17 de mayo, 2012, de http://idl-bnc.idrc.ca/dspace/bitstream/10625/12666/1/89276.pdf

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.