Food in the Book «HACE TIEMPOS» by Tomás Carrasquilla. An Overview of Antioquian Cuisine from below in Times of Modernisation, 1870-1930
Abstract
This article relates Antioquian cuisine with the modernization process that was taking place in the late 19th century. Using methodological resources from people’s history and subaltern studies, it seeks to unveil how ordinary people incorporated ideas of change and resistance in a society experiencing the first effects of modernisation. Food, from Claude Lévi-Strauss to Massimo Montanari, has been considered an object of structured study with a «grammar», or conventions, that give it order, meaning, and cultural and social significance. This has motivated the question: «To what extent did the modernisation process modify that structure and grammar of food?» The article conducts a literary and semiotic analysis of the three volumes of the work Hace tiempos by the costumbrist writer Tomás Carrasquilla, which is rich in details about Antioquian popular culture. First, it analyses the people’s history category according to Carrasquilla's work. Then, it examines the concept of cuisine as a creator of identities, its identification in the work, and its relationship with the modernising project. Finally, it defines the terms of the tension between popular cuisine and haute cuisine.
Keywords
food history, popular cuisine, modernisation, popular culture, food, Tomás Carrasquilla
Author Biography
Luis Fernando Sierra Muñoz
Historiador, Magíster en Historia de América Latina y candidato a Doctor en Historia. Docente Universidad de Antioquia. Publicaciones: «La alimentación en la obra Hace tiempos de Tomás Carrasquilla» en Memorias, XIX Congreso Colombiano de Historia (Armenia: ACH, 2019); con Fernando Cifientes, «La formación ciudadana en la escuela: reflexiones desde el concepto de cultura», en Formación y convivencia, ed. Rodrigo Jaramillo (Medellín: Editorial Universidad de Antioquia, 2018), 293-302; «Visiones alternativas sobre el patrimonio material desde la participación ciudadana. El caso de Medellín, Colombia», en Memorias del Coloquio Leyendo la ciudad en clave patrimonial (Antofagasta: Biblioteca Regional de Antofagasta, 2017). lfernando. sierra@udea.edu.co. https://orcid.org/0000-0001-9675-6387.
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