Characterization of the Localized Agri-Food System (SYAL) for the Andean blueberry (Vaccinium meridionale Swartz) in the Boyaca Department, Colombia
Abstract
The Andean blueberry (Vaccinium meridionale Swartz), known locally as agraz, possess a high level of anthocyanins and antioxidants and represents a socio-economical, environmental, and cultural alternative in Colombia. However, a characterization of the agri-food system has been done, limiting strategies for its valorization. The objective of this study was to characterize the Localized Agri-food System (SYAL) of the Andean blueberry in the Occidente and Ricaurte provinces of the Boyaca Department of Colombia. Three analytical axes were used within the SYAL approach: territorial anchorage, activation processes, and links between product quality and territory. The farmer product circuit methodology was used to identify agents linked to the product commercialization chain in the territory, and their participation was estimated. Data treatment was performed with descriptive statistics and multivariate analysis, specifically principal component analysis for numerical variables and multiple correspondence analysis for categorical variables. A SYAL was evident in the early stages of consolidation, with exceptional adaptations to the biophysical conditions in the territory. Finally, four groups of actors were identified, where the main discriminating variable was membership in an organization of farmers, a determining condition for business competitiveness in the territory.
Keywords
Native fruit crops, Ericaceae, Agrobiodiversity products, Terroir, Market
References
Agronet. 2020. Estadística. Producción nacional por cultivo. In: https://www.agronet.gov.co/estadistica/Paginas/home.aspx?cod=1; consulted: August, 2020.
Amaya-Rodríguez, C.A. 2018. Ordenamiento territorial departamental de Boyaca. pp. 1-102. In: http://www.dapboyaca.gov.co/wp-content/uploads/2018/09/ESTRUCTURA-BIOFÍSICA.pdf; consulted: September, 2019.
Aranda-Camacho, Y., A. Gómez, and E. Ramos. 2014. Tipificación de los vínculos producto típico-territorio: una metodología con aplicación empírica en productos agroalimentarios de la región andina de Colombia. Agroalimentaria 20(38), 15-33.
Belletti, G., A. Marescotti, and J.-M. Touzard. 2017. Geographical indications, public goods, and sustainable development: The roles of actors’ strategies and public policies. World Develop. 98, 45-57. Doi: 10.1016/j.worlddev.2015.05.004
Bérard, L. and P. Marchenay. 1996. La construcción social de los productos de la tierra. Agricult. Sociedad 80, 31-56.
Boucher, F. and T. Poméon. 2010. Reflexiones en torno al enfoque SYAL : Evolución y avances desde la Agroindustria Rural (AIR) hasta los sistemas Agroalimentarios Localizados (SYAL). pp. 1-13. In: The 116th EAAE Seminar "Spatial Dynamics in Agri-food Systems : Implications for for Sustainability and Consumer Welfare". CIRAD-IICA/UMR Innovation. UA Chapingo-CIRAD; CIESTAAM-UMR, Parma, Italy.
Boucher, F. and J.A. Reyes. 2016. Guía metodológica SYAL: I. Activación de Sistemas Agroalimentarios Localizados (SYAL) II. Activación Territorial con Enfoque de Sistemas Agroalimentarios Localizados (AT-SYAL). 2nd version. IICA; Cirad; REDSYAL, Mexico, DC.
Boucher, F. and A. Riveros-Cañas. 2017. Dinamización económica incluyente de los territorios rurales: alternativas desde los Sistemas Agroalimentarios Localizados y los Circuitos Cortos de Comercialización. Estudios Latinoamer. 40(40), 39-58. Doi: 10.22201/cela.24484946e.2017.40.61580
Caldentey, P. and T. de Haro. 2004. Comercialización de productos agrarios. 5th ed. Ed. Mundi-Prensa, Madrid.
Caldentey, P. and A. Gómez. 1993. Economía de los mercados agrarios. Ediciones Ediciones Mundi-Prensa, Madrid.
Camacho, J.H., F.C. Escoto, M.I.P. Rangel, and A.C. Vargas. 2017. Clúster y SYAL, enfoques divergentes en estudios del desarrollo territorial. Interciencia 42(1), 51-57.
Çelik, H., M. Özgen, S. Serçe, and C. Kaya. 2008. Phytochemical accumulation and antioxidant capacity at four maturity stages of cranberry fruit. Sci. Hortic. 117(4), 345-348. Doi: 10.1016/j.scienta.2008.05.005
Coba-Santamaría, P., D. Coronel, K. Verdugo, M.F. Paredes, E. Yugsi, and L. Huachi. 2012. Estudio etnobotánico del mortiño (Vaccinium floribundum) como alimento ancestral y potencial alimento funcional. La Granja 16(2), 5-13. Doi: 10.17163/lgr.n16.2012.01
De la Hoz, E., T. Fontalvo, and A. Mendoza. 2018. Métodos multivariantes aplicados a la efectividad. INGE CUC 14(1), 133-140. Doi: 10.17981/ingecuc.14.1.2018.12
Espinoza, S.I. 2017. Tipos de muestreo aleatorio. In: Universidad Nacional Autónoma de Honduras, Facultad de Ciencias Médicas, Unidad de Investigación Científica, http://www.bvs.hn/Honduras/Embarazo/Criterios.de.Muestreo.Marzo.2016.pdf; consulted: June, 2019.
Fischer, G. and L.M. Melgarejo. 2020. The ecophysiology of cape gooseberry (Physalis peruviana L.) - an Andean fruit crop. A review. Rev. Colomb. Cienc. Hortic. 14(1), 76-89. Doi: 10.17584/rcch.2020v14i1.10893
Garzón, G.A., C.Y. Soto, M. López-R., K.M. Riedl, C.R. Browmiller, and L. Howard. 2020. Phenolic profile, in vitro antimicrobial activity and antioxidant capacity of Vaccinium meridionale swartz pomace. Heliyon 6(5), e03845. Doi: 10.1016/j.heliyon.2020.e03845
Gaviria, C.A., C.I. Ochoa, Y.N. Sánchez, C.I. Medina, M. Lobo, P.L. Galeano, A.J. Mosquera, A. Tamayo, Y. Lopera, and B.A. Rojano. 2009. Propiedades antioxidantes de los frutos de agraz o mortiño (Vaccinium meridionale Swartz). pp. 93-112. In: Ligarreto, G. (ed.). Perspectivas del cultivo de agraz o mortiño (Vaccinium meridionale Swartz) en la zona altoandina de Colombia. Universidad Nacional de Colombia, Bogotá.
Guijarro-Fuertes, M., M.J. Andrade-Cuvi, J. Bravo-Vasquez, L. Ramos-Guerrero, and M.G. Vernaza. 2019. Andean blueberry (Vaccinium floribundum) bread: physicochemical properties and bioaccessibility of antioxidants. Food Sci. Technol. 39, 56-62. Doi: 10.1590/fst.30317
Gutierréz, O. 2016. Políticas para mejorar la participación de pequeños productores en la comercialización de alimentos en Colombia. MSc thesis. Facultad de Ciencias Agraria, Universidad Nacional de Colombia, Bogota.
IDEAM, Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales de Colombia. 2020. Tiempo y clima. Promedios climatologicos 1981-2010. In:http://www.ideam.gov.co/web/tiempo-y-clima/clima; consulted: August, 2020.
Ligarreto, G. 2009. Perspectivas del cultivo de agraz o mortiño (Vaccinium meridionale Swartz) en la zona altoandina de Colombia. Universidad Nacional de Colombia, Bogota.
Ligarreto, G. 2011. Agraz (Vaccinium meridionale Swartz). Algunas prácticas de cultivo y poscosecha. Universidad Nacional de Colombia, Bogota.
Ligarreto, G., M. Patiño, and S. Magnitskiy. 2011. Phenotypic plasticity of Vaccinium meridionale (Ericaceae) in wild populations of mountain forests in Colombia. Rev. Biol. Trop. 59(2), 569-583.
López, É.P., L.M. Martínez, C.A. Martínez-Cañas, and A. Vargas-Prieto. 2018. Desarrollo rural y envejecimiento: caso de estudio municipio de Chinavita, Boyaca, Colombia. Rev. Investig. Desarro. Innov. 8(2), 193-206. Doi: 10.19053/20278306.v8.n2.2018.7959
Luteyn, J.L. 1989. Speciation and diversity of Ericaceae in Neotropical montane vegetation. Tropical Forests. pp. 297-310. In: Holm-Nielsen, L.B., I.C. Nielsen, and H. Balslev (eds.). Tropical forests. Botanical dynamics, speciation and diversity. Academic Press, London. Doi: 10.1016/b978-0-12-353550-4.50031-9
Magnitskiy, S. and G. Ligarreto. 2009. Plantas de agraz o mortiño (Vaccinium meridionale Swartz): potencial de propagación sexual. pp. 75-91. In: Ligarreto, G. (ed.). Perspectivas del cultivo de agraz o mortiño (Vaccinium meridionale Swartz) en la zona altoandina de Colombia. Universidad Nacional de Colombia, Bogota.
MADR, Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural de Colombia. 2019. Plan integral de desarrollo agropecuario y rural con enfoque territorial. Departamento de Boyacá. In: https://www.adr.gov.co/servicios/pidaret/BOYACA%20TOMO%20II.pdf; consulted: September, 2019.
Mendoza, G. 1995. Compendio de mercadeo de productos agropecuarios. 2nd ed. Servicio Editorial IICA, San José.
Muchnik, J. 2006. Sistemas agroalimentarios localizados: evolución del concepto y diversidad de situaciones. pp 1-20. In: III Congreso Internacional de La Red SYAL “Alimentación y Territorios”. ALTER, Baeza, Spain.
Muchnik, J. and D. Sautier. 1998. Systèmes agro-alimentaires localisés et construction de territoires. Proposition d’action thématique programmée. CIRAD, Paris.
Muñoz, J.D., L.J. Martínez, and G. Ligarreto. 2009. Caracterización de los ambientes agroecológicos del agraz o mortiño (Vaccinium meridionale Swartz), en la zona altoandina de Colombia. pp. 29-56. In: Ligarreto, G. (ed.). Perspectivas del cultivo de agraz o mortiño (Vaccinium meridionale Swartz) en la zona altoandina de Colombia. Universidad Nacional de Colombia, Bogota.
Neumeier, S. 2017. Social innovation in rural development: identifying the key factors of success. Geograph. J. 183(1), 34-46. Doi: https://doi.org/10.1111/geoj.12180
Quevedo-Rubiano, S. 2020. Caracterización bajo el enfoque SIAL y análisis de la competitividad sistémica: el caso del agraz de las provincias de Occidente y Ricaurte (Boyacá-Colombia). MSc thesis. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia, Bogota.
Quintero-Quiroz, J., Y. Galvis-Pérez, S. Galeano-Vasquez, C. Marin-Echeverri, C. Franco-Escobar, G. Ciro-Gomez, and J. Barona-Acevedo. 2019. Physico-chemical characterization and antioxidant capacity of the colombian berry (Vaccinium meridionale Swartz) with a high-polyphenol content: potential effects in people with metabolic syndrome. Food Sci.Technol. 39(3), 573-582. Doi: 10.1590/fst.32817
Ray, C. 1998. Culture, intellectual property and territorial rural development. Sociol. Ruralis 38(1), 3-20. Doi: 10.1111/1467-9523.00060
Red SYAL México. 2019. Diez años de contribución a los estudios de los sistemas agroalimentarios localizados. IICA, México, DF. Doi: 10.1017/CBO9781107415324.004
Rodríguez-Borray, G. and C. Rangel-Moreno. 2005. Estudio del sistema agroalimentario localizado, SYAL, de la concentración de fábricas de bocadillo de guayaba en las provincias de Vélez y Ricaurte en Colombia. Corpoica, Bogota.
Rubiano, E. 2017. Estimación de las pérdidas de papa en los canales de distribución y estrategias para el mejoramiento de la SAN. MSc thesis. Facultad de Medicina, Universidad Nacional de Colombia, Bogota.
Santacruz, A.M., G. Rodríguez-Borray, and Y. Aranda-Camacho. 2019. Competitividad sistémica del Sistema Agroalimentario Localizado (SIAL) de la piña de El Peñón (departamento de Bolívar, Colombia). Agroalimentaria 25(49), 89-106.
Tolentino, J., Larrao, R., Renard, M., & Del Valle, M. 2018. Sistemas Agroalimentarios Localizados y prácticas agrícolas tradicionales. Hacia una propuesta de política pública para el desarrollo rural. Editorial Yod, Ciudad de México.
Torre, A., and A. Rallet. 2005. Proximity and localization. Regional Studies 39(1), 47-59. Doi: 10.1080/0034340052000320842
Torres, G. 2013. Sistemas agroalimentarios localizados. Innovación y debates desde América Latina. INTERthesis 10(2), 68-94. Doi: 10.5007/1807-1384.2013v10n2p68
Torres, W., Montoya, I., and G. Ligarreto. 2009. Aspectos sociales y económicos de la producción de agraz o mortiño (Vaccinium meridionale Swartz). pp. 113-134. In: Ligarreto, G. (ed.). Perspectivas del cultivo de agraz o mortiño (Vaccinium meridionale Swartz) en la zona altoandina de Colombia. Universidad Nacional de Colombia, Bogotá.
Vega-Castro, O. and F. López-Barón. 2012. Alimentos típicos de Boyacá, Colombia. Perspect. Nut. Hum. 14(2), 21-30.