Plant extracts carboxylic acids and soil humidity influence production and cracking of cape gooseberry (Physalis peruviana L.) fruit
Abstract
In order to reduce the percentage of fruit cracking and increase size and weight of cape gooseberry fruits, the effect of carboxylic acids contained in the product Carboxy® Calhard (poly-hydroxy-carboxylic acids [78 g∙L-1], complemented with calcium and boron), was studied in a commercial crop. Product doses of 0, 1.5 and 3.0 L∙ha-1 and three levels of soil humidity: 10-25%, 25-50% and 50-75%, were used. The treatments 0, 1.5 and 3.0 L∙ha-1 of Calhard at 50-75% of soil humidity resulted in a higher percentage of exportable fruits, 40.17, 41.67 and 45.33% respectively, as well as the lowest number of fruits for the national market (31.33, 29.67 and 37.0%, respectively) due to the high soil humidity. The treatments 0 and 1,5 L∙ha-1 Calhard at 50-75% of soil humidity showed the highest percentage of cracked fruits, 28.50 and 28.67% respectively, whereas 3 L∙ha-1 of Calhard at 50-75% soil humidity reduced significantly the percentage of cracked fruits to 17.67% due to application of carboxylic acids. Fresh fruit weight without calyx was related to the product dose and soil humidity, showing the treatment 3.0 L∙ha-1 of Calhard at 50-75% of soil humidity as the one with the highest fresh fruit weight (4.04 g) compared to the control (3.58 g). Calhard application of 1.5 and 3.0 L∙ha-1 increased the equatorial diameter of fruits with values of 18.56 and 18.95 mm respectively, while 0 L∙ha-1 Calhard and the control showed the less fruit diameter values (18.39 mm).
Keywords
Irrigation, Fruit weight, Fruit diameter, Calyx
References
- Campos, A. 2000. Manejo del riego. pp. 9-26. En: Flórez, V.J., G. Fischer y A.D. Sora (eds.). Producción, poscosecha y exportación de uchuva (Physalis peruviana L.). Unibiblos, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá. 175 p.
- Cooman, A.; C. Torres y G. Fischer. 2005. Determinación de las causas del rajado del fruto de Uchuva (Physalis peruviana L.) bajo cubierta. II. Efecto de la oferta de calcio, boro y cobre. Agron. Colomb. 23, 74-82.
- Dube, S.; J. Tewari y C. Ram. 1969. Boron deficiency in Rymer apple. Progressive Hort. 1, 33-36. Ferguson, I.B. 1979. The movement of calcium ion non vascular tissue of plant. Soil Sci. Plant Anal. 10, 217-224.
- Fischer, G. 2000. Crecimiento y desarrollo. pp. 9-26. En: Flórez, V.J.; G. Fischer y A.D. Sora (eds.). Producción, poscosecha y exportación de la uchuva (Physalis peruviana L.). Unibiblos, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá. 175 p.
- Fischer, G. 2005. El problema del rajado del fruto de uchuva y su posible control. pp. 55-82. En: Fischer, G.; D. Miranda; W. Piedrahita y J. Romero (eds.). Avances en cultivo, poscosecha y exportación de la uchuva (Physalis peruviana L.) en Colombia. Unibiblos, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá. 221 p.
- Fischer, G. y P. Lüdders. 1997. Developmental changes of carbohydrates in cape gooseberry (Physalis peruviana L.) fruits in relation to the calyx and the leaves. Agron. Colomb. 14(2), 95-107.
- Fischer, G. y R. Angulo C. 1999. Los frutales de clima frío en Colombia. La uchuva. Ventana al Campo Andino 2(1), 3-6.
- Gordillo, O.; G. Fischer y R. Guerrero. 2004. Efecto del riego y de la fertilización sobre la incidencia del rajado en frutos de uchuva (Physalis peruviana L.) en la zona de Silvana (Cundinamarca). Agron. Colomb. 22(1), 53-62.
- Grange, R. 1993. Crecimiento del fruto. En: Azcón-Bieto, J. y M. Talón (eds.). Fisiologia y bioquímica vegetal. Interamericana McGraw-Hill, Bogota. pp. 449-462.
- Herrera, A. 2000. Manejo poscosecha. pp. 109-127. En: Flórez, V.J., G. Fischer, A.D. Sora. Producción, poscosecha y exportación de la uchuva (Physalis peruviana L.). Unibiblos, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá. 175 p.
- Icontec. 1999. Frutas frescas. Uchuva. Especificaciones. Norma Técnica Colombiana NTC 4580. Instituto Colombiano de Normas Técnicas, Bogotá. 15 p.
- Innovak Colombia Ltda. 2006. Comunicación personal.
- Kienholz, J. 1942. Boron deficiency in pear trees. Phytopathol. 32, 1.082-1.086.
- Kirk, E.R. 1962. Enciclopedia de tecnología química. Tomo 1. UTHEA, México, D.F. pp. 267-268.
- Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. 2006. Observatorio Agrocadenas Colombia. En: http://www.agrocadenas. gov.co/frutales/reportes; consulta: mayo 2006.
- Peet, M.M. 1992. Radial fruit cracking in tomato. Hort- Technol. 2(2), 216-223.
- Peet, M.M. y D.H. Willits. 1995. Role of excess water in tomato fruit cracking. HortScience 30(1), 3, 65-68.
- Pierson, S.F. ; M.J. Ceponis y L.P. McColloch. 1971. Market diseases of apples, pears and quinces. USDA-ARS Handbook 376.112 p.
- Rease, J. 1989. Physiological disorders and maladies of pear fruit. Hort. Rev. 11, 359-407.
- Rodríguez, S.F. 1992. Fertilizantes. Nutrición vegetal. AGT Editor, México, D.F.
- Rodríguez, L.H. y E. Pinzón. 2000. Efecto de polímeros absorbentes “Stockosorb” y “Terracottem” en el cultivo de la uchuva (Physalis peruviana L.). Trabajo de grado. Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá.
- Rojas, G.M. y M. Rovalo. 1985. Fisiología vegetal aplicada. 3a. edición. Editorial McGraw Hill, México, D.F.
- Román, M.L.F. y M.A. Gutíerrez. 1998. Evaluación de ácidos carboxílicos y nitratos de calcio para incrementar calidad, cantidad y vida de anaquel en tres tipos de melón. Rev. Soc. Mexicana Ciencia Suelo 16(1), 36-44.
- Salisbury, F.B. y C.W. Ross. 1994. Fisiología vegetal. Grupo Editorial Iberoamérica, México. 759 p.
- Sanabria, S. 2005. Situación actual de la uchuva en Colombia. pp. 1-8. En: Fischer, G., D. Miranda, W. Piedrahita y J. Romero. 2005. Avances en cultivo, poscosecha y exportación de la uchuva (Physalis peruviana L.) en Colombia. Unibiblos, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá. 221 p.
- SAS. 1999. SAS/STAT User’s guide. Version 8 Vol. 2. SAS Institute, Cary.
- Shear, C.B. 1971. Symptoms of calcium deficiency on leaves and fruit of ‘York Imperial’ apple. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 96, 414-417.
- Street, H.E. 1969. Metabolismo de las plantas. Editorial Aihanibra, México. Stutte, C. 1995. Laboratory evaluation of TOG NH4 on cotton, tomato, and soybean. Crop Sci. 35, 1069- 1073.
- Torres, C.; A. Cooman y G. Fischer 2004. Determinación de las causas del rajado del fruto de uchuva (Physalis peruviana L.) bajo cubierta. I. Efecto de la variación en el balance hídrico. Agron. Colomb. 22(2), 140-146.
- Uvalle, B.J.X. 1992. Contenido y esencia de la nutrición vegetal. En: Memorias del curso de nutrición vegetal y fertilidad de suelos. Fertimex, Colegio de Postgraduados e ITSON. Obregón, Son, México.
- Watkins, C.B. e I.B. Ferguson. 1981. Ions relations of apple fruit tissue during development and ripening. Calcium uptake. Soil Sci. Plant Anal. 7, 211-213.