Growth rates in blackberry (Rubus alpinus Macfad) plants under different pruning systems

Main Article Content

Autores

Brigitte Liliana Moreno-Medina
Fánor Casierra-Posada https://orcid.org/0000-0001-7508-5174
Michael Blanke https://orcid.org/0000-0003-1593-4124

Abstract

In Colombia, the blackberry is an important perennial crop for the economic sustainable development of medium and smallholder farmers. Pruning is essential for this crop and aims to renew the productive, fruit bearing branches and normalize the sink-source relationships of photoassimilates. The establishment of physiological indices and growth curves for blackberry crops with different pruning practices will develop proposals for the agricultural handling of this species. In this study, two-year-old blackberry crops were used with a T-trellis; 48 canes were grouped into three pruning treatments; a) control: without pruning; b) short pruning: canes with a 1.6 m length; and c) long pruning; canes with a 2.6 m length. The length of the canes, and the number of leaves and panicles were registered over time, in terms of days after sprouting. The curves and rates of growth were established with a functional analysis. The logistic model was ideal for expressing the growth of the plants. The maximum length of the canes was seen at 231 days after sprouting: 535 cm. The relative growth rate of the canes decreased gradually over time. The values of the absolute growth rate of the canes as well as the number of leaves and panicles decreased over time too. The maximum number of leaves was seen from 55 to 231 days after sprouting; the flowering in the plants in the pruned treatments started at 126 days after sprouting. The average number of inflorescences was 18 in the shrubs without pruning, 10 with the short pruning and 21 with the long pruning. The results showed that pruning is a determinant factor in the physiological and productive development of blackberry shrubs and that the long pruning, with a 2.6 m length, was the best pruning alternative.

Keywords:

Article Details

Licence

The copyright of the articles and illustrations are the property of the Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas. The editors authorize the use of the contents under the Creative Commons license Attribution-Noncommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0). The correct citation of the content must explicitly register the name of the journal, name (s) of the author (s), year, title of the article, volume, number, page of the article and DOI. Written permission is required from publishers to publish more than a short summary of the text or figures.

References

Aliquó, G., A. Catana y G. Aguado. 2010. La poda de la vid. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación; Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Buenos Aires.

Barceló, C.J., G. Nicolás, B. Sabater y R. Sánchez. 1987. Fisiología vegetal. Ediciones Pirámide, Madrid. pp. 429-441.

Barraza, F., G. Fischer y C. Cardona. 2004. Estudio del proceso de crecimiento del cultivo del tomate (Lycopersiconesculentum Mill.) en el Valle del Sinú medio, Colombia. Agron. Colomb. 22(1), 81-90.

Cancino, O., L. Sanchez, E. Quevedo y C. Díaz. 2011. Caracterización fenotípica de accesiones de especies de Rubus L. de los municipios de Pamplona y Chitagá, región Nororiental de Colombia. Uni. Sci. 16(3), 219-233. Doi: 10.11144/javeriana.SC16-3.pcor

Carranza, C., O. Lanchero, D. Miranda y B. Chaves. 2009. Análisis del crecimiento de lechuga (Lactuca sativa L.) ‘Batavia’ cultivada en un suelo salino de la Sabana de Bogotá. Agron. Colomb. 27(1), 41-48.

Casierra-Posada, F., F. Barreto y O. Fonseca. 2004. Crecimiento de frutos y ramas de duraznero (Prunus pérsica L. Batsch, cv. ‘Conservero’) en los altiplanos colombianos. Agron. Colomb. 22(1): 40-45.

Casierra-Posada, F. y G. Fischer. 2012. Poda de árboles frutales. pp. 169-185. En: Fischer, G. (ed.). Manual para el cultivo de frutales en el trópico. Produmedios, Bogotá

Casierra-Posada, F., J. Rodríguez y J. Cárdenas-Hernández. 2007. La relación hoja:fruto afecta la producción, el crecimiento y la calidad del fruto en duraznero (Prunus persicaL. Batsch, cv. ‘Rubidoux’). Rev. Fac. Nal. Agr. Medellín 60(1), 3657-3669.

Farinango, M. 2010. Estudio de la fisiología postcosecha de la mora de castilla (Rubus glaucusBent) y mora variedad brazos (Rubus sp). Trabajo de grado. Escuela Politécnica Nacional, Facultad de Ingeniería Química y Agroindustria, Quito.

Franco, G. y M. Giraldo. 2000. El cultivo de la mora. 3ª ed. Instituto Colombiano Agropecuario (ICA), Manizales, Colombia.

García, M y H. García. 2001. Manejo cosecha y poscosecha de mora, lulo y tomate de árbol. Corpoica, Bogotá.

Giraldo, M. y G. Franco. 2002. El cultivo de la mora. Corpoica-Pronatta, Manizales, Colombia.

Gómez, R. y H. Pinilla. 2010. Desarrollo en armonía ambiental: El caso de la vereda Peñas Blancas del municipio de Arcabuco, Boyacá. Cultura Científica 8, 65-74.

Graber, U. 1997. Fenología de los cultivos: mora de Castilla (Rubus glaucus B.). Granja Experimental, Píllaro, Ecuador.

Hunt, R. 1982. Plant growth curves. The functional approach to plant growth analysis. Edward Arnold, Londres, U.K.

Hussaina, I., S. Roberto, I. Batista, A. Marinho de Assis, R. Koyama y L.Correa. 2016. Phenology of ‘Tupy’ and ‘Xavante’ blackberries grown in a subtropical área. Sci. Hortic. 201, 78-83. Doi:10.1016/j.scienta.2016.01.036

Mejía, B. 2011. Caracterización morfoagronómica de genotipos de mora (Rubus glaucusBenth.) en la granja experimental. Informe técnico del proyecto de investigación. INIAP, Tumbaco, Ecuador.

MADR (Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural). 2014. Base de datos de la producción de frutas y hortalizas 2007-2014. En: http://www.agronet.gov.co/Paginas/estadisticas.aspx; consulta: noviembre de 2014.

Monasterio-Huelin, E. 1995. Biología de reproducción en Rubus L. (Rosaceae). Propagación vegetativa. Anales Jard. Bot. Madrid 52(2), 145-149.

Moreno, B.L. y Y.A. Deaquiz O. 2016. Caracterización de parámetros fisicoquímicos en frutos de mora (RubusalpinusMacfad). Acta Agron. 65(2), 130-136. Doi: 10.15446/acag.v65n2.45587

Parra-Quezada, R. Á., V. Guerrero-Prieto y J. ArreolaAvila. 2007. Efecto de fecha y tipo de poda en frambuesa roja ‘Malling autumn Bliss’. Rev. Chapingo Ser. Hort. 13(2), 201-206.

Reynier, A. 1989. Manual de viticultura. Cuarta edición. Ed. Mundi-Prensa, Madrid.

Salter, T.B. 1845. Observations on the genus Rubus. Phytologist 2, p. 107.

Souza, V. R., P. Pereira, T. Silva, L. Oliveira Lima, R. Pio y F. Queiroz. 2014. Determination of the bioactive compounds, antioxidant activity and chemical composition of Brazilian blackberry red raspberry, strawberry, blueberry and sweet cherry fruits. Food Chem. 156, 362-368. Doi: 10.1016/j.foodchem.2014.01.125

Tadeu, M., F. Souza, R. de Pio, M. Valle, G. do Locatelli, G. Guimarães y B. Silva. 2015. Drastic summer pruning and production of blackberry cultivars in subtropical areas. Pesqui. Agropecu. Bras. 50, 132-140. Doi: 10.1590/S0100-204X2015000200005

Downloads

Download data is not yet available.