Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Traditional gastronomy as a tourist attraction in the city of Puebla, Mexico

Abstract

This article seeks to determine the relationship of the traditional gastronomy as a tourist attraction of the city of Puebla, Mexico. This research was made under a mixed type: touristic and marketing approach with transversal and correlational analyses. The type of the general hypothesis was correlational; therefore, the traditional gastronomy strongly influences in Puebla City as a trigger for tourism. The information was obtained through a survey with 19 items rated with a 5-point Likert scale. The sampling was 383 tourists, those who visited typical food restaurants during Easter week of 2019. The results indicate that the quality and promotion variables have a high correlation while the infrastructure and meaning variables have a moderate correlation, being the attention and entertainment variable the only one presenting a low correlation. It was concluded that the traditional gastronomy is indeed a trigger of the touristic activity in Puebla City. Furthermore, to improve its impact, those in charge of this sector should improve the related aspects with attention and entertainment to achieve a better experience for the visitors.

Keywords

tourist atracttion;, traditional food;, ethnic products;, Puebla

PDF (Español) XML (Español)

Author Biography

Ramón Sebastián Acle-Mena

Licenciado en Administración de Empresas, Doctor En Administración Gerencial

Jessica Yazmín Santos-Díaz

Licenciada en Administración Turística

Beatriz Herrera-López

Licenciada en Turismo, Doctora En Gestión de Turismo Regional Sustentable


References

Acle-Mena, R. S., & Montiel, A. V. (2018). Influencia de la gastronomía mexicana en el consumo étnico en España. Revista interamericana de ambiente y turismo, 14 (2), 89-101. doi: http://dx.doi.org/10.4067/S0718-235X2018000200089

Acle-Mena, R. S., Villalobos-Abrego, C., & Herrera-López, B. (2016). Reposicionamiento del Barrio del Artista para aumentar su valor cultural-artístico en Puebla, México. Revista de Investigación, Desarrollo e Innovación, 6 (2), 109–116. Doi: http://doi.org/10.19053/20278306.4601

Alonso, J. (8 de Septiembre de 2017). Los 10 países con la mejor comida del mundo. Travel Report. Recuperado de: https://www.travelreport.mx/gastronomia/los-10-paises-con-la-mejor-comida-del-mundo/

Ansón, R. (2016). Cultura y gastronomía. Cuenta y Razón del Pensamiento Actual, 143. Recuperado de: http://www.cuentayrazon.org/revista/pdf/143/Num143_003.pdf

Benseny, G. (2007). El turismo en México. Apreciaciones sobre el turismo en espacio litoral. Aportes y Transferencias, 11 (2), 13-34. Recuperado de: http://nulan.mdp.edu.ar/332/

Beteta, M. (24 de febrero de 2018). Los cinco mejores restaurantes de Puebla. El Universal. Recuperado de: https://www.eluniversal.com.mx/destinos/los-5-mejores-restaurantes-de-puebla

Catellucci. (2009). La calidad y los servicios en destinos turísticos maduros. Aportes y Transferencias, 13 (2), 29-44. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/276/27621943003.pdf

Ceballos, F. (15 de Abril de 2018). Expansión. Recuperado de: https://expansion.mx/opinion/2018/04/11/opinion-por-que-la-cultura-es-el-motor-del-turismo-en-mexico

Cervantes, V. H. (2005). Interpretaciones del coeficiente alpha de Cronbach. Avances en Medición, 3 (1), 9-28. Recuperado de: https://www.researchgate.net/publication/259392074_Interpretaciones_del_coeficiente_alpha_de_Cronbach

DATATUR. (2019). Reportes. Secretaría de Turismo. Recuperado de: https://www.datatur.sectur.gob.mx:81/Reportes/Menu.aspx

De la Rosa, A. (27 de Agosto de 2018). México, el sexto país más visitado del mundo: OMT. El Economista. Recuperado de: https://www.eleconomista.com.mx/empresas/Mexico-el-sexto-pais-mas-visitado-del-mundo-OMT-20180827-0042.html

Di Clemente, E., Hernández-Mogollón, J., & López-Guzmán, T. (2014). La gastronomía como patrimonio cultural y motor del desarrollo turístico. Un análisis DAFO para Extremadura. Tejuelo: Didáctica de la Lengua y la Literatura, 9, 817-833. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5385975

Domínguez-Silva, P. (2005). Vinculación de la ciudad histórico-turística de Puebla a través de itinerarios culturales. Economía, Sociedad y Territorio, 5 (19), 595-615. doi: http://dx.doi.org/10.22136/est002005295

El UNIVERSAL (16 de Agosto de 2018). Reconocen a Puebla como un destino turístico amable. Recuperado de: https://www.eluniversal.com.mx/estados/reconocen-puebla-como-un-destino-turistico-amable

Farje, O. (2 de Agosto de 2019). Perú: 59% de turistas tiene en la gastronomía su principal motivación para visitar el país. Agencia Andina . Recuperado de: https://andina.pe/agencia/noticia-peru-59-turistas-tiene-la-gastronomia-su-principal-motivacion-para-visitar-pais-677196.aspx

Fuentes-Juárez, N., & Barragán, S. (2019). Mole de caderas, una tradición en Tehuacán. Revista Buen viaje. Recuperado de: https://www.revistabuenviaje.com/conocemexico/saboramexico/mole_de_caderas/mole_caderas.php

Fusté-Forné, F. (2016). Los paisajes de la cultura: la gastronomía y el patrimonio culinario. Dixit, 24 (1), 4-16. doi: https://doi.org/10.22235/d.v0i24.1166

Goviden, L. (1985). Introducción a la Estadística. Colombia: McGraw Hill.

Guzmán-Sala, A., & Mayo-Castro, A. (2016). Evaluación de los atractivos turísticos de Tabasco, México. International Journal of Scientific Management and Tourism, 2 (2), 151-161. Recuperado de: https://www.researchgate.net/publication/313821648_Evaluacion_de_los_Atractivos_Turisticos_de_Tabasco

Hernández, J. (2017). Orígenes de la cocina poblana. México: Planeta.

INEGI. (2019). Directorio Estadístico Nacional de Unidades Económicas. Recuperado de: https://www.inegi.org.mx/app/mapa/denue/

Kiosko. (23 de Mayo de 2004). Tradición culinaria. El siglo de Durango.

Leal-Londoño, M. (2011). La diversificación del destino turístico a través del turismo gastronómico: el caso de Vilanova i la Geltrú (Barcelona). PASOS, 9 (1), 15-24. doi: https://doi.org/10.25145/j.pasos.2011.09.002

Lópéz -Guzmán, T., & Margarida, M. (2011). Turismo, cultura y gastronomía. Una aproximación a las rutas culinarias . Tourism & Management Studies, 1, 915-922. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5018471

Lozano, G. (19 de Marzo de 2018). Gastronomía de Puebla atrae al 30% de turistas, destaca la Canaco. Puebla, México.

Mascarenhas-Tramontin, R. (2005). Reflexões sobre o turismo gastronômico na perspectiva da sociedade dos sonhos. Recuperado de: https://www.academia.edu/489722/Reflex%C3%B5es_sobre_o_turismo_gastron%C3%B4mico_na_perspectiva_da_sociedade_dos_sonhos

Mascarenhas -Tramontin, R. G., & Gândara-Gonçalves, J. M. (2010). Producción y transformación territorial. La gastronomía como atractivo turístico. Estudios y Perspectivas en Turismo, 19 (5), 776-791. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3352414

Mazón, T., Hurtado, J., & Colmenares, M. (2014). El turismo gastronómico en la península Ibérica: el caso de benidorm, España. Revista de Ciencias Sociales de la Universidad Iberoamericana, 9 (18), 73-99. Recuperado de: https://ibero.mx/iberoforum/18/pdf/ESPANOL/4.%20MAZON%20COLMENARES%20Y%20HURTADO%20VOCES%20Y%20CONTEXTOS%20NO18.pdf

Moreno, M., & Coromoto, M. (2011). Turismo y producto turístico. Evolución, conceptos, componentes y clasificación. Visión Gerencia, 1, 135-158. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/4655/465545890011.pdf

Naranjo-Arango, R., Naranjo-Africano, G., & Leones-Viana, A. R. (2018). La gastronomía colombiana. atractivo turístico en crecimiento. Hitos de Ciencias Económicas Administrativas, 24 (68), 103‐115. Recuperado de: http://revistas.ujat.mx/index.php/hitos/article/view/2509/1921

Navarro, D. (2015). Recursos turísticos y atractivos turísticos: conceptualización, clasificación y valoración. Cuadernos de Turismo, 35 (1), 335-357. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/398/39838701014.pdf

Oliveira, S. (2011). La gastronomía como atractivo turístico primario de un destino. Estudios y Perspectivas del Turismo, 20 (3), 738-752. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180717583012

Organización Mundial del Turismo, OMT. (2008). Glosario. Recuperado de: http://cf.cdn.unwto.org/sites/all/files/docpdf/glossarysprev.pdf

Ramírez-Hernández, O. I., Cruz-Jiménez, G., & Vargas-Martínez, E. E. (2018). Un acercamiento al capital social y al turismo desde el enfoque mixto y mapeo de actores. Antropología Experimental, (18). doi: https://doi.org/10.17561/rae.v0i18.3806

Riestra, M. (2005). El mole poblano y los productos alimenticios mexicanos. Recuperado de: https://www.cultura.gob.mx/turismocultural/cuadernos/pdf12/articulo8.pdf

Rodríguez, D. (1 de Agosto de 2018). Los destinos de México más visitados por los viajeros. El país. Recuperado de: https://verne.elpais.com/verne/2018/07/31/mexico/1533000174_214683.html

Ruschmann, D. (1997). Turismo e planejamento sustentável: a proteção do meio ambiente. Papirus Editora.

SECTUR. (15 de Enero de 2019). DATATUR. Recuperado de: https://www.datatur.sectur.gob.mx/SitePages/Glosario.aspx

SECTUR. (2019a). Estadísticas turísticas. Recuperado de: http://culturayturismo.puebla.gob.mx/estadisticas/estadisticas-turisticas

Torres -Rodríguez, R., Álvarez-Ojeda, V., & Véléz-Cedeño, J. (2017). La gastronomía como atractivo turístico. Caso Pedernales, Ecuador. Retos turísticos, 16 (1). Recuperado de: http://retos.mes.edu.cu/index.php/retojs/article/view/253

Travel, P. (2019). Puebla es mi destino. Recuperado de: http://puebla.travel/es/puebla

Tripadvisor. (2019). Restaurantes mexicanos en Puebla. Recuperado de: https://www.tripadvisor.com.mx/Restaurants-g152773-c29-Puebla_Central_Mexico_and_Gulf_Coast.html#EATERY_OVERVIEW_BOX

UNESCO. (2005). Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura. Recuperado de: http://www.unesco.org/new/es/communication-and-information/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-1/biblioteca-palafoxiana/

UNESCO. (2010). La cocina tradicional mexicana, cultura comunitaria, ancestral y viva - El paradigma de Michoacán. Recuperado de: https://ich.unesco.org/es/RL/la-cocina-tradicional-mexicana-cultura-comunitaria-ancestral-y-viva-el-paradigma-de-michoacan-00400

UNESCO. (2016). Puebla, Ciudad Creativa del Diseño para la UNESCO. Recuperado de: http://www.unesco.org/new/es/media-services/single-view/news/puebla_ciudad_creativa_del_diseno_para_la_unesco/

UNESCO. (2017). México. Recuperado de: http://www.unesco.org/new/es/mexico/work-areas/culture/world-heritage/

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.